• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 23:13

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Стартиране на цихлидарник

Започната от techobg, 20.12.2016 22:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

techobg

Здравейте,
след кратък застой, реших да си направя един малко нестандартен аквариум.
Казвам нестандартен тъй като, мястото ми е ограничено и трябва да е с две лица(преходна стена 30см дебелина).Реших да бъде цихлидарник, тъй като няма да ми се налага много често да ровя и да кастря растения(имах растителен, но така и не издържах с него :) )...
След кратко събеседване с жената(казах и че, ще е много естетично и красиво )решихме да действаме веднага :)...
Първия ден мина в чупене на стената,(прах до безобразие) като отвора беше с размери 110/65/30
Решихме да бъде с рамка от пдч 18мм. тъй като не сме много добри в финната шпакловка и изправянето на ъгли :)
Аквариума реших да бъде с размери(толкова ми позволява стената)90/40/30 около 115 л.(исках повече, но няма)като предполагах, че ще е достатъчен за 12-15 рибки.
След дълги 10 дни чакане монтирахме и рамката и аквариума.Сдобих се с кварцов пясък 1.2-1.6мм
и с вътршен филтър 1600л./h(мислех си за външен, но на този етап мисля, че няма нужда), нагревател ползвам от стария аквариум 50ватов.
Тъй като, не мислех да слагам растения(нито едно)при предварителните аранжименти на "локвата"ми се видя някак си пусто без тях, та реших да вкарам един Анубиас и Криптокорина.
Осветлението реших да е лед лента RGB 74вата smd 5050, 60 диода на метър, което е с управление и може да се намалява интезивността на светлината.Нарязах лентите на по 90 см. и ги залепих на капака, който също си направих от пдч(съжалявам, че ползвах същия профил 18мм.,но нямаха друг за момента, мнооогоо тежък...)
Старт на аквариума 14 декември.
Днес пуснах първите рибета :)(нямах търпение, а и използвах вода от работещ аквариум)
Тъй като нямах късмет да си намеря Pseudotrofeus solousi, пуснах 3бр.Labidohromis caeruleus, 3бр.Melanochromis auratus и 3бр. Анциструси
Ще трябва още да се пипне, но всичко с времето си.

Поздрави!




Деян

Айде, добре дошъл (отново) в хобито значи, чакаме снимки!  *DRINK*
Поне за мен вградените в стена аквариуми са рядкост и са ми доста интересни. Я кажи, какъв клиренс си оставил над него, как стои въпросът с обслужването и къде е прибран филтърът (ако е външен де).  :-)

techobg

Здравейте,
клиренса е около 10см.(капака е 6см.)....видимо пространство 4см.
Филтъра за сега е вътрешен, който за този обем на аквариума изглежда доста голям(но засега той ще присъства)Иначе има скрин под него в който са кабели и разклонители, всичко друго е в стената.
Има още да се поизпипа откъм визия.
С обслужването мисля, че няма проблем, тъй като съвсем свободно може да се "бърника"в него.

Поздрави!

Ivan_S

Добре дошъл при африканските цихлиди. В твоя обем аквариум няма да можеш да отглеждаш повече от 8-10 бр. дребни Мбуна. Мисля също, че комбинацията между церулеуси и ауратуси не е много удачна. Първо, церулеусите стават едри риби по принцип и им трябва обем. Като цяло са кротки. Второ, ауратусите също стават големички, но са доста по-агресивни от церулеусите. При такава малка бройка и от двата вида, след като израстат, по всяка вероятност ще има проблеми. Най-вероятно церулеусите ще страдат, освен ако не израстат доста по-бързо от ауратусите и не завладеят аквариума. Наистина за твоя обем най-удачно би било да отглеждаш саулоси (аз съм със сходен обем и отглеждам само такива риби), но много трудно ще намериш вече такива, особено Тайван риф. Според мен трябва да се преориентираш към видов аквариум. Ако много те кефят ауратусите, не знам, може би само тях си остави, примерно 6-7 бр. Поне имат различно оцветяване мъжките и женските.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

geshi

Да, но е много трудно да останат двама мъжки Ауратуса.
По добре да ги смени с Мангано.
Трофеос ред топ чилумба бият лееко на саолоси.
Метраклима ломбардой също са вариант.

Ivan_S

Ломбардои може да са вариант, макар и те да не са съвсем послушни. Като цяло препоръчвам видов за този обем, с един мъжки.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

techobg

Благодаря за съветите, ще се вслушав в тях въпреки, че аквариума ми изглежда доста "сух" и пуст...
Днес взех още 3бр.(но по-малки по размер)ауратуси,а цауреусите мисля да ги връщам.
Чакам другата седмица(поне така ми обещаха)7-8 бр. псевдотрофеус саулоси и мисля да ги оставя така - 6бр. ауратус + 7бр. саулоси.
Как мислите ще съжителстват?

Поздрави, скоро ще пусна и снимки на аквата...

geshi

Цитат на: Ivan_S - 21.12.2016 21:48
Ломбардои може да са вариант, макар и те да не са съвсем послушни. Като цяло препоръчвам видов за този обем, с един мъжки.

Абе лоши са, ама от аураос по лоши не съм срещал.
А пък и според мен са по красиви. Друг вариант е при лабидохромисите да пусне Ацей итунги, черни са, при дволицев аквариум ще се виждат хубаво.

kamos

Ако не си сложил подложка под грунда вади всичко и слагай подложката! Мбуна ровят страшно много. При този размер на дъното най-добре ще е видов аквариум както Иван ти препоръча. Вътрешния филтър няма да може да се справи с натоварването. Освен него можеш да предвидиш канистър или топ филтър.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Ivan_S

Цитат на: techobg - 21.12.2016 22:05
Чакам другата седмица(поне така ми обещаха)7-8 бр. псевдотрофеус саулоси и мисля да ги оставя така - 6бр. ауратус + 7бр. саулоси.
Как мислите ще съжителстват?

Докато са малки, ще се търпят някакси. След това в този обем или ще се избият, или ще са подтиснати и може би няма да се оцветят както трябва. Според мен общата бройка е голяма. Започваме да се повтаряме с коментарите и препоръките, за това премисли и вземи всички мерки, за да не страдат животните, а и ти впоследствие :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

techobg

Решението е взето :) остават само ауратосите.
Ще разкарам и вътрешния филтър(мнооого обемен,заема цялата лява страна)и ще поръчам един външен 1400l/h .
Притеснява ме това, че акварума е двулицев и аранжирането малко ме тревожи.Разполагам с 2бр.еднакви речни камъка + един по малък плосък.Само за тях има място :)

Поздрави!


geshi

С три камъка и Ауратоси ще гледаш как един пребива всички и накрая ще остане сам, това е 90% сигурно.

Ivan_S

Подреждай камъните в далечния ъгъл (ляв или десен, зависи от кои страни ще се гледа аквариума). Така от всяка страна ще се виждат и няма да изглежда неестествено. Е, няма гаранция, че ще ти хареса, но поне една идея как да опиташ. Само не слагай камъните и филтъра от една и съща страна, защото камъните ще спират потока към филтъра и ще затрудняват работата му. Нарисувай си дъното в някакъв мащаб и фантазирай. Все нещо ще ти допадне ;). Колкото повече камъни, толкова по-добре. Често броят и подредбата на камъните имат решаващо значение за подтискане на агресията. Всяка риба трябва да може да се скрие някъде, защото както казва колегата по-горе, ауратусите хич не са дружелюбни.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

techobg

22.12.2016 16:39 #13 Last Edit: 22.12.2016 23:04 by techobg
Довечера ще снимам как е аквариума до момента(работещ и нареден с това което имам).Ще се радвам на идеи от ваша страна относно подредбата.
Благодаря за съветите.






Публикациите са слети: 22.12.2016 23:04

Здравейте,
ето малко снимки от аквариума.

Все още не е боядисана стената(бавно съхне мазилката)


от другата страна





предна част


задна част




малко рибета








и охраната :)




Очаквам вашите мнения за аранжировката :)


tetra

Идеята ти да поставиш аквариума в стената е гениална. Очевидно, че и кучето е омаяно от новата придобивка.
След последното преместване на жилището си и точна планировка на вътрешният дизайн, обаче допуснах съществена грешка, не предвидих мястото за аквариум. Твойто решение ми подсказва да направя същото. Ще падне голям екшан, но нека минат празниците.... *DRINK*

Similar topics (5)

53478

Започната от geshi


Публикации: 14
Прегледи: 6102

46623

Публикации: 40
Прегледи: 11765

59333

Публикации: 6
Прегледи: 2049

27685

Публикации: 26
Прегледи: 15986

49906

Започната от tao


Публикации: 3
Прегледи: 1535