• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
04.06.2020 04:04

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Стартиран аквариум на edeseu

Започната от edeseu, 04.01.2011 15:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

edeseu

Това е новогодишния ми подарък , днес поставих пясък , камък , мангров дънер и го напълних с вода... Сложил съм ActiClean , и след 2 часа BactoActive. От тук нататък ще може ли да ми дадете някакви идеи , какви растения и рибки да сложа. Аквариума е 45л. , осветление 11W , нагревател 75W , филтър Pat-mini на AquaEL , 400 л. на час...

JEM

Трябва да си пуснеш такива рибки каквито на теб ти харесват ,а не каквито ти кажат хората.Аквариума изглежда чудесно но е малък.Трябва да се съобразиш с това когато си избираш риби.Ако харесваш принцеси :-(най ама най много две и то с добра филтрация.Иначе за по дребните имаш по голям избор.Има гупи,хелери,плати,молинезии,неони.данио,барбуси и мн.други.
Разгледай разделите със риби и растения и сам ще прецениш най добре на какво да се спреш.
Поздрави.


Асен Евгениев

Осветлението е слабо. На подобно /малко по-силно/ отглеждам Анубиас, Криптокорина, Валиснерия и
Явански мъх. За риби е рано още.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Mu3epHuk

 Ще оставя на по-напредналите от мен да ме допълнят, но като за начало можеш да преместиш термометъра от лявата страна, тоест да не е откъм страната на нагревателя.  Прави се с цел да получаваш по-ясна представа за температурата. Като мериш температурата в стаята си нали не отиваш с термометъра до печката? Щом си начинаещ можеш да започнеш с по-непретенциозни видове растения и рибки. Предвид осветлението ти, в магазините или във форума могат да ти препоръчат криптокорини, анубиаси, валиснерии и други видове растения, които ще се задоволят с твоя обем и светлоотдаване. Моят аквариум е 63 литра с 15 вата ЛЛ и мога да кажа че криптокорините, валиснерията и двата ми вида анубиаси се развиват добре и често пускат нови листенца. Криптокорините особено се чувстват прекрасно. За рибките е желателно да изчакаш седмица и нещо, дори две преди да ги пуснеш и то не наведнъж (освен ако не искаш да умориш добичетата или поне да рискуваш да го направиш). Във форума и в статиите има много изписано по въпроса. Като рибки можеш да се насочиш към живородките - гупи, хелери, плати, молинезии, за да натрупаш бърз опит с тях, а и са красиви, пъстри и не са капризни. Можеш да си избереш и няколко дънни рибки, за да доизяждат остатъците от храната и да ти поддържат водата чиста - например коридораси, евентуално и калихт (торакатум). Можеш да се спреш и на анцитруси. Хранят се предимно с водораслите, полепнали по стъклата, оборудването и декорацията. Мирни са и лесно се гледат. Не пренаселвай аквариума и винаги мисли с няколко хода напред, защото рибките порастват, започват да цапат повече, става им тясно. Понякога се стига до агресия.  Не си вземай златни рибки, поне на този етап, че ще береш ядове с тях. Първо си насади растения, аранжирай си аквариума, така че на теб да ти хареса, а за рибки винаги ще има време. Все пак не бързай с рибките и изчакай още коментари.

  Прощавайте , че коментарът ми се припокрива с предните две изказвания, но сте ме изпреварили в момента, в който съм го писал.

edeseu

Благодаря , няма да бързам с рибите ... мога ли да си пусна една двойка Скаларии ?

JEM

Цитат на: edeseu в 04.01.2011 16:04
Благодаря , няма да бързам с рибите ... мога ли да си пусна една двойка Скаларии ?

Можеш.И 2-3сомчета можеш ако искаш само не бързай.


Асен Евгениев

Цитат на: edeseu в 04.01.2011 16:04
Благодаря , няма да бързам с рибите ... мога ли да си пусна една двойка Скаларии ?

Скалариите стават много големи, ще им отеснее. Ориентирай се към по-дребни рибки.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

morriddin

Гупите са най-удачния вариант, за да добиеш опит, както казаха колегите, пък и те са индикатор - ако се чувстват добре - можеш да пуснеш по-ценни рибки, но не пренаселвай аквариума, че ще патиш! Растенията обаче, задължително поне седмица преди рибките!

edeseu

Днеска сложих растенията :   Може ли да дадете някакви идеи , мисля да сложа една делвичка в левия ъгал на аквариума ,  сега остана да изчакам и след седмица  да сложа рибки :)  ПС : Колко часа трябва да свети лампата за растенията и да не се образуват водорасли ? :P

ПС1: Днеска нагревателя ми нещо не е наред - на AquaEL e и постояно изважда някакви звуци и премигва ...

edeseu

Вчера сложих 3 скаридки - Red Cherry , 2 коридораса и 1 анцитрус ... Анцитруса постоянно седи в струята на филтъра :d

Genadig

аз кажи речи в подобен аквариум сложих златни и сега леко съжалявам  :-D но добре, че са малки....иначе идеално пасва аквариумчето на гупи  *lock  *YAHOO*
Знам знам...от истината боли и за това не ме харесвате...Много истини казах... :)))))

stenli

Корена с анубиаса са добра декорация. Имаш потенциал да запълниш обема с по-големи камъни например. Докато си още в началото и разместването ще е по лесно, потърси камъни с релефни форми и по-голям обем. Да има един водещ по-голям камък и около него, няколко допълващи.
Намери си още растения, имаш пространство за запълване. На този етап свети до 4-5ч. Когато има повече растения при стартирането и то бързорастящи, шанса за поява на водорасли е доста по-малък. Растенията сами показват кога са се адаптирали и тогава постепенно може да започнеш да увеличаваш светлоденя. С 1-2ч на седмица, докато стигнеш до 8-9ч.

edeseu

Ами аз си го осветявам 8-9 часа и нямам проблеми... а с въпроса за камъните , мисля да го направя обаче незнам от каде да намеря такива вулканични... иначе за растенията мисля да си взема още ,но чакам тези малко да пораснат... иначе доло горе съм обмислил как ще го направя да изглежда :)