• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.09.2020 04:04

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

стартиран аквариум

Започната от bobi_boy, 27.11.2018 11:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bobi_boy

Благодаря ти за отговорите. Извинявам се за може би лаишките ми въпроси, но как мога да повиша карбонатната и общата твърдост на водата. Ще измеря фосфатите, но с какво да ги внасям ако са малко. Калий мога ли да внасям отделно от Профито. Ако има друг тор, който да ми върши работа, моля да ми споделиш. Благодаря още веднъж за отделеното внимание. Сега с пръсти разтърках кафявото по Лимнофилата и пада лесно като мътилка. Това кафяви водорасли ли са. На задното стъкло имам вече и малко зелени налепи.

Георги

Твърдостта на водата я повишавам със JBL aquadur соли.
Принципно се слага NPK и F+микро, ако не искаш да мериш и слагаш поотделно.
Досега слагах hagen nutrafin plantgro NPK, за да не ми се налага да меря фосфора, но свърши и сега ще пробвам със забъркан от колега тор, пак от този тип. Цените на всички "фирмени" торове са солени. Досега не ми се е налагало да слагам желязо и микро.
Този аквариум го стартирах като експериментален и около година издържа без да добавям нищо, но е само микрозорум.

MeTogu

 Свети Георги ще помогне. амин.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Lightning_boy

Цитат на: MeTogu в 12.01.2019 01:01
Свети Георги ще помогне. амин.


*ROFL*  :-D Не се сдържах просто.  *privet*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

bobi_boy

това е положението два месеца след старта. пуснах преди няколко дни и 2 коридораса.

Георги

bobi, пробва ли да слагаш N+P? Какво стана?

bobi_boy

Здравей. Добавям азот и калий по малко, както и микро. Фосфатите са ми 0.5-1 и затова не добавям. Повишение на нитратите обаче нямам- стоят си на 10, което е странно. Проблемът с лимнофилата остава- покафеняват част от листата, но изкарва нови, които са свежо зелени. Не знам от какво става така. Егерията така и не тръгна при мен и правеше много боклуци от гниенето и я премахнах. На нейно място засадих Лимонче и дано върви с това осветление.

wire

Предозиране с калций води до блокиране на калия и целязото. В София водата е мека и не би трябвало да има много калций, но да нямаш друг източник на калций в аквариума?
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

bobi_boy

няма от какво да имам предозиране на калций.

bobi_boy

Здравейте. Изминаха 3 месеца от старта на аквариума. Преди 2 седмици добавих Микрозорум Къдрав. Седмица след това се развиха водораслите на снимката. Възможно ли е да сум внесъл спорите им с растението. Преди това нямах никакви водорасли. Вчера взех 2 САЕ с надеждата да пооберат част от водораслите. Никакви други промени не съм правил. Храня по веднъж на ден по малко. Светя по 7 часа. Осветлението ми е около 0.42W. Смяна на вода по 1/3 седмично, като от миналата седмица започнах и смяна на малко вода по средата на седмицата. Торя с калий и азот по съвсем малко, плюс профито с 1/2 от дозата. Фосватите ми са около 0.5. Нитарти около 10. Филтъра ми е вътрешен и го заплаквам на 2 седмици, макар дебита да не му спада за това време. Сифониране на дъното всяка седмица. Ако някъде греша бих се радвал да ме насочите.

wire

Водорасли се развиват, ако има подходящите за тях условия, т.е. недобре развити или много (и) бавни растения, които не усвояват добре веществата. Спортите им са навсякъде, ти си ги имаш в аквариума и без да ги внасяш.
Сифонирай дъното 1-2 пъти годишно, не седмично. Премахваш важни вещества от грунда, от които растенията с корени имат нужда, но пък вкарваш в самата вода допълнително органика от вдигнатата мътилка, а някои видове водорасли това чакат.
Помисли за вкарване на СО2, защото нямаш баланс на светлина-торене-СО2. Може да пробваш първо с "направи си сам" за 2-3 седмици, за да видиш дали ще се променят нещата.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

kstoilov

Това за сифонирането 1-2 пъти годишно звучи логично, пробвал ли си го?
И аз сифонирам често, но като се прочетох и се замислих, не би трябвало.

САЕ-тата при мен се справиха с такива водорасли за около седмица, сега няма помен от тях.