• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
07.07.2020 18:06

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

стартиран аквариум

Започната от bobi_boy, 27.11.2018 11:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tetra

Всичко е ОК! Остави тези тестове вечните папагалски истории. Когато водните растения започнат видимо да растат, аквариума ти е готов за пускане на първите риби. Когато растенията започнат да растат те разграждат всички опасни съединения от групата на нитратите, или ги правят в безвредни за водните животни. Понеже целта ти е стартирането на аквариума, а не размножаването на водните растения не прибавяй никакви торове за подхранването и. По добре растенията да са гладни за да изчистят водата ти.С химията на аквариуманата вода и тестовете, можеш да се захванеш след дълга подготовка по въпроса, и когато решиш да размножаваш риби изискващи точни параметри на водата.Ако не си наясно какво правиш няма нужда да го правиш.  *privet*

bobi_boy

Не слагам никакви торове, нито каквато и да било химия. растенията са добре. увеличавам с 30 минути седмично осветлението. нови рибки ще пускам след 2 седмици - тетри или разбори, а ми се иска и няколко рамирезита.

Георги

Моето мнение:
Цитат на: tetra в 19.12.2018 07:07
Всичко е ОК! Остави тези тестове вечните папагалски истории.

Тестовете 6 в 1 са минимума, който трябва да има начинаещият в хобито, за да има поглед върху основните параметри на водата (главно по отношение на рибките, но не само).

Цитат на: tetra в 19.12.2018 07:07
Когато водните растения започнат видимо да растат, аквариума ти е готов за пускане на първите риби. Когато растенията започнат да растат те разграждат всички опасни съединения от групата на нитратите, или ги правят в безвредни за водните животни.

За 80 л. аквариум, какъв е броя растения, които могат да консумират достатъчно бързо амоняка и нитратите? 12, 15 или 20-25? Това са едни може би 70-90 лв.? А нитритите кой ще консумира? Още няма завъртян азотен цикъл.

Цитат на: tetra в 19.12.2018 07:07
Понеже целта ти е стартирането на аквариума, а не размножаването на водните растения не прибавяй никакви торове за подхранването и. По добре растенията да са гладни за да изчистят водата ти.

От опит мога да кажа, че същите тия растения за 80-90 лв., без никакви торове няма да изкарат повече от 2 месеца. За какво ги хвърля тия пари тогава?

Цитат на: tetra в 19.12.2018 07:07
С химията на аквариуманата вода и тестовете, можеш да се захванеш след дълга подготовка по въпроса, и когато решиш да размножаваш риби изискващи точни параметри на водата.Ако не си наясно какво правиш няма нужда да го правиш.  *privet*

В случая не става дума за промяна на твърдостта, pH или добавяне на танини и подобни.
Искаме колегата най-безпроблемно да стартира аквариума и да навлезе в хобито.

Вие имате по-голям опит от мен, но това не отменя факта, че трябва да се следят основните параметри, докато се стабилизира системата.

Lightning_boy

Цитат на: bobi_boy в 19.12.2018 09:09
Не слагам никакви торове, нито каквато и да било химия. растенията са добре. увеличавам с 30 минути седмично осветлението. нови рибки ще пускам след 2 седмици - тетри или разбори, а ми се иска и няколко рамирезита.


Колега, следи си нещата с аквариума и сам ще се добереш до "златната среда". Наблюдавай рибите, растенията, водата. Повечето акваристи не се натискат с тестовете в началото още. И аз съм на мнение, че не ти трябват. Имам тестове 6в1 както казва колегата, ползвал съм ги веднъж или два пъти за авторитет пред рибите, нищо повече.
Относно азотният цикъл, Методи е дяволски прав. Местих си единият аквариум от един град в друг. Просто взех 50% процента от старата вода с мен, филтъра както си вървеше само го спрях и го затътрих и него, и грунда не мих даже и жертви нямам стана 3-та седмица.
Просто както казва Георги, иска си време всичко да се задвижи.
Поздрави и хвърли една-две снимки да видим рибетата.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

tetra

Е щом започваш с титрите това означава, че си опитен акварелист. Аз приключих с тях, след масовото и безпроблемно размножаване, и загубих интерес към акваристиката. Защото това беше голямата ми мечта, когато започнах с гупите.  :coffee:

bobi_boy

20.12.2018 13:01 #35 Last Edit: 20.12.2018 17:05 by bobi_boy
това с тетрите някаква шега ли е. гупи съм отглеждал като 10-12 годишен. това беше преди доста години и не съм полагал никакви грижи и усилия. опитът ми като акварист се свежда само до хранене и смяна на вода. *thanks

Публикациите са слети: [time]20.12.2018г 17:05ч[/time]

това е двойката молинезии. анциструса си похапва някъде зад корена и няма желание за снимка.

Публикациите са слети: 20.12.2018 17:05

ето го и него.

bobi_boy

Здравейте, имам малко въпроси. Аквариумът е вече на малко над месец. Растенията се развиват вече, но егерията постоянно се пречупва и кафенее. Може ли силното течение да е проблем- филтъра е срещу нея и доста я разклаща. Не слагам никакви торове до момента. Другото ми питане е за едната молинезия- мъжка ли е.

Георги

30.12.2018 16:04 #37 Last Edit: 07.01.2019 11:11 by Георги
bobi, не е от течението, не и достигат хранителни в-ва. Тя много бързо ги консумира.
Не мога да преценя за молинезията.
Май, в твоят аквариум, така и не се появи пик на нитрити? Би трябвало да можеш вече да слагаш рибките.

bobi_boy

До този момент нитрити не ми е показвало нито веднъж, нитратите се държат около 10. Замислям се да започна по малка доза тор седмично да започна да слагам. Днес ще пусна 7-8 червени и сини неона.

bobi_boy

ето развитието при мен на този етап.

Lightning_boy

Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

bobi_boy

10.01.2019 15:03 #41 Last Edit: 10.01.2019 18:06 by bobi_boy
Здревейте. Не знам дали в тази тема е мястото, но егерията тотално се разпада в аквариума ми. Постоянно се чупят стъблата и покафеняват, след което и листата окапват. Забелязвам от няколко дни покафеняване на част от листата и на Лимнофилата, която расте най-добре и вече има много нови издънки. Ако някой може да ме насочи какво да предприема. Най-лесно е да изхвърля егерията, но така и не мога да разбера проблема. Нитратите ми продължават да са 10. Осветлението е 0.4W. Сменям вода всяка седмица 30%. Температурата е 25.

Публикациите са слети: 10.01.2019 18:06


Георги

Цитат на: bobi_boy в 31.12.2018 08:08
Замислям се да започна по малка доза тор седмично да започна да слагам.

Здравей, какво добавяш?

bobi_boy

Здравей. Преди 5 дни добавих 3 мл. profito. нищо друго не съм добавял. виждам, че растенията изпитват недостиг на нещо, но не знам какво е. осветлението да ми е прекалено слабо или да трябва вече да се добавят повече торове.

Георги

Здравей,
първо трябва да докараш kH да е 5-6 и gH да е 6-7. Водата от чешмата при мен е kH 1-3, gH <3
Второ - азот и фосфор в съотношение 16-20 към 1, т.е. при N=10, P да е около 0,5.

Не знам колко калий добавя това прословуто profito.