• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:06

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Съвети за малък аквариум

Започната от schveda, 22.10.2016 22:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

schveda

здравейте, приятели.За да не отварям нова тема ще ползвам тази.Първо да кажа, че съм абсолютен аматьор,но ми се налага да пусна едно аквариумче,понеже малката ми дъщеря има голям мерак за рибки.Та положението е следното:след като разгледахме рибите в кварталният зоомагазин,тя си хареса неони.Спрял съм се на аквариум 30л,потопяем филтър,термометър и нагревател.В аквариума ще се гледат десетина неона и две-три сомчета.Според продавача, от живи водорасли нямам нужда ,защото се гледали трудно,даже и осветление не било необходимо,а само малко грунд и някаква украса.
Въпоса ми е следния:правилно ли съм подбрал компонентите и въпросните рибки имат ли шанс да оцелеят в този аквариум.Иначе горе-долу ми е стана ясно как се стартира аквариум,изчетох доста за азотният цикъл.Ще съм ви благодарен да чуя мнението и съветите ви.

baygry

Подбора на рибки е добър,само за растенията не съм съгласен с продавача.Има видове които се гледат не чак толкова трудно.Анубиаси,криптокорини,папрати,мъхове,..Живото растение освен че е по красиво от пластмасите ,също така и е полезно за аквариума .
Без осветление ,аквариума не е така красив и цветовете на рибките не изпъкват.Дори и някаква съвсем обикновена лампа е по-добре от нищо.
Успех Ви желая.

schveda

И аз мисля да пробвам с живи водорасли,че пластмасата направо ме отвращава.Осветление задължително ще има,като мисля да пригодя една 10-ватова луминисцентна лампа,която имам. А бихте ли ме ориентирали какво количество грунд е необходим за този аквариум?Предложиха ми 2кг. чакълчета 6-8мм..Аквариумът ще е с размери 45/23/32см.-33 литра.Какъв фон бихте ми препоръчали,като се има в предвид,че неоните са доста мънички и ако сложа някоя шарения сигурно няма да се виждат или пък изобщо да не слагам фон?

jabeto

Вземи си 5кг грунд с големина 3-5мм.Черен грун седи много добреЗа растения си вземи така нареченото дъбче или роголистник могат да виреят както засадени в грунда така и плаващи на повърхността и са лесни за гледане.За фон слагаш черен кадастрон.10вата лум.пура ще ти е достатъчна.Ако си малко по сръчен може да и направиш и рефлектор(отражател),който да насочва светлината  само надоло към аквариума,а може и да си купиш.Отражател може да си направиш,като вземеш пвц тръба с подходящ диаметър и я разрежеш наполовина по дължина.От вътрешната страна на този отражател лепиш алуминиево тиксо,или готварско фолио което да отразява светлината на лампата и си готов.

manyg

Аз пък бих ти препоръчал да си вземеш готово лед осветление, а за грунд да си вземеш 5 литра манадо от емаг. Много естествено изглежда и цената му е супер.

schveda

 Така, проекта претърпя лека промяна.Вчера ми попадна един аквариум "Tetra aquaart 20l"- втора употреба с фабричен капак и осветление , не се сдържах и го поръчах.Децата са ми малки и не ми се ще да правя разни самодейни осветления.Надявам се утре, като го взема всичко да е точно. За грунда разбрах 3-5мм. големина ,ще търся манадо (в емаг вече не се предлага) ,а ако не намеря ще взема някакъв черен.
Как се процедира с аквариум втора употреба? Аз мисля да го напълня за ден-два само с вода ,за да огледам за евентуални течове и чак тогава евентуално да започна да купувам грунд, помпа и т.н.?
Препоръчайте ми добър магазин в гр. Пловдив? Благодаря предварително.

Penta

Честито за покупката.
Ще трябва да редуцираш бройката до 4-5 Неона и едно-две сомчета, реално ще имаш 15л вода в която да се блъскат една в друга рибите  :-)

baygry

Здравейте.Аквариума е доста добър.Ако има следи от котл.камък,го напълнете с вода и изсипете 1 бут оцет вътре,или 2-3 пакетчета лим.киселина.Накиснете го и го изплакнете добре.Ако няма варовикови отлагания и добро изплакване е достатъчно.
Ако работи осветлението му -ок,ако не ,има вариант който е около 10 или 20 лв и става идеално точно за този аквариум.
Грунд ви е необходим 3-4 литра.
Магазини добре заредени в Плвд са -Срещу Синд.дом,до 2ра гр.поликлиника.срещу Мол Пловдив.
Ако желаете мога да ви дам няколко растения за начало-свържете с мен на ЛС или на 0876654994.
Поздрави.

schveda

Здравейте,аквариумът вече е при мен.Осветлението работи,варовик има малко по задното стъкло-нищо фрапиращо,тук-там някоя лека драскотина по стъклата ,но като цяло е добре.Измих го добре и го напълних с вода и бутилка оцет профилактично.Мисля да го оставя да престои 24ч. така, и след това да го измия.Има ли опасност евентуално оцета да повреди силикона?
Сега вече няколко по-съществените въпроса.
Утре, след като измия отново аквариума от оцета как да действам,да го напълня с вода и да го оставя ден-два така?
Грунд още не съм купил,но утре ако имам време ще потърся.Мога ли да го добавя след ден-два в престоялата вече вода?
Водораслите веднага при полагането на грунда ли се засаждат?
Да не забравя че още нямам помпа и нагревател.Кажете какви параметри да търся?Помпа потопяема 200л. добре ли е?Гледам в нета има някакви с активен въглен,такава ли да търся?
Нагревател с каква мощност да взема -25W или 50W?
Имам един дигитален термометър с външен сензор ,мисля да го тествам дали ще върши работа и ако не,ще купя стъклен.
Спирам да питам,че много стана.
Благодаря на всички за отзивчивостта и специално на колегата  "baygry". Колега тези дни ще ти се обадя ,за да се възползвам от предложението ти,само да подготвя аквариумчето.

baygry

Няма проблеми за силикона от оцета.След това го изплакни добре.Първо се слага грунда после пълниш с вода.Растения може да садиш когато си поискаш.200 л/ч е ок.Активен въглен не ти е необходим. .И двата нагревателя стават.

schveda

 Днес за съжаление не успях да намеря грунд. Реших да е черен или кафяв,но и в двата магазина нямаха. Манадо имаше,но много скъпо ми се видя. Хареса ми също един тъмносив грунд, но беше много едър -около 8мм. Ако реша да го взема големина му дали ще е проблем за засаждане на водорасли?
От изброените помпи коя да предпочета според вас или е все едно?  1.Resun Internal Power Filter Mini Filter, 2.RS Electrical RS-103, 3. Hailea RP 200, 4.SUNSUN JP 032F . Цената е почти еднаква на всички. Третата по ред е с променлив дебит.

baygry

Хайлеа е Ок.Манадо има в Емаг 3л-12 лв.А също така и в ОЛХ-3,50 лв за литър.
Грунда 2-4 мм ти трябва за растения(не за водорасли  :-) ) 8 мм е прекалено едър.
Избора на грунд зависи от това какви растения искаш да гледаш.Обмисли го добре ,че после няма как да го смениш без да рестартираш.По непретенциозни растения могат да се гледат и в инертен грунд-тип мозайка,едър речен пясък..



pl86

Цитат на: schveda - 26.10.2016 21:40
...
От изброените помпи коя да предпочета според вас или е все едно?  1.Resun Internal Power Filter Mini Filter, 2.RS Electrical RS-103, 3. Hailea RP 200, 4.SUNSUN JP 032F . Цената е почти еднаква на всички. Третата по ред е с променлив дебит.

Аз бих взел Hailea RP 200 имал съм такъв, тих е, работи без ядове, след това го подарих на приятел и още работи при него.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

schveda

 Днес си купих следните неща: помпа ,нагревател 50W И термометър.Купих си и 4кг. грунд 3-5мм.(комбинация между бежови и черни камъчета). Сега да питам за грунда- цял час си играх да го мия, а водата все е леко мътна.Трябва ли да се мие до идеално бистра вода?  Оставям го накиснат до утре за сега.
Кажете как да процедирам от тук нататък? Аз мисля утре да сложа грунда ,пълня го с престояла вода,слагам помпата и нагревателя и пускам всичко да работи за няколко дни. След това ако правилно съм разбрал пускам две непретенциозни рибки. Две сомчета дали са подходящи за начало?

Amev

Я направо иди на Баугру на гости и да ти обясни на бързо как става всичко ;)
Да знаеш че пие шуменско - бомбички ;)

Similar topics (5)

48340

Публикации: 14
Прегледи: 6085

55107

Започната от niki20036


Публикации: 1
Прегледи: 1456

52283

Публикации: 6
Прегледи: 2494

53370

Публикации: 11
Прегледи: 5381

51670

Публикации: 7
Прегледи: 2662