• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.09.2020 13:01

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рибоците на Ogun

Започната от ogun, 20.09.2015 18:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ogun


Здравейте,
Дойде време да представя и моите скромни 2 аквариумчета. От половин година имам нано аквариум 7 литра, в който гледам една мъжка гупа.
Преди около 2 седмици си взех по-голям аквариум - 70 литра в комплект с всичките му принадлежности, капак, осветление, вътрешен филтър, нагревател 100W.
Взех си 3 молинезии - 2 мъжки и 1 женска. Няколко дни след като ги взех женската роди. Поради това Борко (мъжката гупа от наното) се озова при молинезиите, а малките - около 20-25 отидоха в наното.
Първата вечер молинезиите разцепиха Борко, който се стресира доста, скри се зад филтъра и не мърдаше. 2 дни след това всичко е наред никой не обръща внимание на Борко, той си е жизнен и се радва на по-широк дом.

Малките молинезии се развиват добре, вече са една на няколко дни а си личи че пораснаха. Няма жертви освен 3 които майката изяде по време на раждането... Храня ги по 3 пъти на ден със стрити люспи като 1 час след това сменям 1 литър от водата с престояла.  Личи си, че някои са чисто черни, други шарени, а останалите бели, като предполагам, че ще станат жълти. Съотношението е горе долу 1/3 - 1/3 - 1/3.

Преди 2-3 дни си взех и един анцитрус, много е сладък, почисти листата на анубиаса и пещерата е неговото място, когато не смуче стуклата или растенията.

Плановете са ми да си оставя някоя малка молинезия ако ми хареса, другите ще ги раздам, продам разменя и т.н.
Другите обитатели, които мисля да имам са 4 коридораса, но тях след някоя друга седмица. Не съм решил какъв вид, но пандите примерно много ми харесват.
Търся и подходящо растение, което да сложа в ляво, защото е празно. Може някой висок анубиас, валиснерия или криптокорина.
Ще помисля и да махна женската молинезия и да имам само мъжки, защото няма да правя развъдник  :drinks:

Това отдясно е аромалампа. Знам, че може да ме оплюете, не отговаря на стандарти за акваскейпинг, но на мен ми харесва. Ако намеря дори същата може да я сложа отляво пред растението, което още го няма.

Чакам съвети и препоръки. Снимките са малко гадни, защото с телефона повече не може.

ogun

Поради огромния интерес, ето още малко снимки  :-D :-D :-D
Не обръщайте внимание горе на кутията, скоро ще я махна, там има бебоци

jabeto

Защо не махнеш всички вазички и саксийки.Валиснерията я засади пред нагревателя и филтъра ,за да ги скрива.Анубиасите ги извади от тези вазички и ги превържи към каманите.Направи си някаква композиция от 3-5 камъка и така.

ogun

Да покажа докъде го докарах.
Сложих една допълнителна лампа, китайска, ЛЕД, която уж не върши голяма работа, но определено валиснерията от страната на лампата върви по-бързо от другата. На 2-рата снимка свети само тя.

Сложих тръба за да не минава голямо течение през валиснерията отляво.
Нападна ме черна брада, след като сложих тръбата на изхода на топ филтъра, тя намаля при валиснерията и почна да се появява на анубаиаса. Не е много, като махна засегнатите листа я няма известно време и после леко пак почва да се появява и т.н.
В общи линии режа по-малко валиснерията и анубиасите за да премахна най-засегнатите листа.

Другото интересно е че валиснерията не расте нагоре, а пуска издънки, бяха 5-6 стръка, а вече има толкова порастнали на 5-6см височина и 10-ина току що поникнали....

Вчера взех микрозорума.

Обитателите са 3 молинезии, 2 гупи, 1 анциструс и 6 коридораса.

Имам един скаридарник и се чудя дали ще оживеят скаридите ако ги пусна. Имат мъх, пък и микрозорума също изглежда гъст и могат да се крият там. Обаче тия молинезии са много лакоми и малко ме е страх...

MarioChalukov

Какво прави Борко -гупата?  :-) хубав аквариум се получава важното е че му се радваш . Леко по леко се получават нещата ... от стерилния аквариум на първата снимка , вече почти няма и следа . Успех

ogun

Борко се спомина...  :-( Незнайно защо...  *SORRY* Просто един ден го намерих умрял...
Също така и една от първите молинезии. Тя все пак нещо не беше наред. От едната страна хрилете й бяха доста отворени. Поживя 1-2 месеца, почна да става ленива и умря.

Също така и с коридорасите имам проблеми. Като взема някой нов или се задържа или умира до 2-3 седмици...
Имам 3 такива жертви. Странна работа...

Но пък мъжката черна молинезия става все по-красива. Израстъците на крайната перка постоянно растат и е много красива :)

Анциструса го взех може би 2-3 см, сега е 2-3 пъти по-голям :)

MarioChalukov

  *dontknow* такива са рибките може да се задържат може и да се споминат .. важното е че полагаш грижи тези който се задържат да живеят нормално ;) 

Жалко за Борко

ogun

Да покажа как се развива моя аквариум.

Проблеми досега не съм имал ако изключим 2-3 умрели рибки, но за толкова много време ми се струва добре.

Важното е че 2 от първите ми риби - 2бр. черни молинезии са още живи.

Не мога да изкарам поколение от аквариум с живородки. Няколко пъти съм намирал единични оцелели и съм ги отделял, но само да оживеят - не.   >:o


ogun

Ето докъде я докарах с моите аквариуми:
Имам 2 анцитруса в големия. Единия постоянно тероризира другия. Един размер са - около 5-6см. Единия е светъл, другия обикновен. Обикновения винаги гони другия като го види. Особено като ктава дума за храна. Има ли шанс единия да гладува? Гледам да слагам по 3-4 парчета таблетки за да има мир ама знам ли... Какво да правя?

Доминиращия е в аквариума вече почти година, докато другия то взех преди 2 месеца.

В малкия намерих хитро решение с филтъра. Има 2 парчета обиковена гъба, разрязана на 2. 2-рата част не е закрепена по никакъв начин към 1-вата и помпата, която е 150л/ч. Когато се позадръсти 2рото парче пада, защото няма сила която да го дърпа. Така разбирам когато се е задръстила. Това става на около 10 дни.

ogun

Ето как се развиват нещата с аквариума.
Има още един филтър, който стои от няколко дни, понеже ще пускам още 1 аквариум и искам да се завъдят бактериите.


ogun

Стартирах нов аквариум. Ще гледам няколко анциструса /затова са кокосовите орехи, да се крият гадините/, 2 молинези и 8-9 мъжки гупи, които ще прехвърля от другия ми аквариум. Така ще разделя мъжките от женските за да спра безразборния секс.

Размерите са 46х37х60 - около 90литра.
Ще слагам още кокосови орехи и ще поразместя това отляво /керамичните дънери, приличащи на мъжки полов орган/.

Растенията са мъх, ричия и анубиас.

Филтъра е 880л/ч. Работи около 14 дни в стария ми аквариум, по тъмните рингове са от филтъра на стария ми аквариум. Грунда е от работещ аквариум - затова е и пълен с охлюви. Има гъба с аератор, нагревател 200 вата.

Работи от около 10 дни, водата при стартирането беше 50% от работещ аквариум.
Сега имам 2 молинези, 3 малки подрастващи гупи, 4-5 скариди.ogun

Eто докъде я докарах.
 Имам въпрос. Керамичните рингове много покафеняха, почти са черни. Почна постепенно, все едно има кафяви водорасли по тях. Отделно имам и по стъклата, но мисля че те не са проблем.
Но тези по ринговете ме притесняват. Трябва ли да правя нещо по въпроса или да не ги закачам. Не съм чистил още филтъра, не му е паднал дебита.

ogun

Eто какво става с първия ми аквариум:

Аквариума вече 2 години не съм го сифонирал и освен да сменям вода друго не правя.
В момента имам няколко женски гупи, 5 плати, 10тина новородени гупи, 1 малък анциструс и безброй Ред Чери.
Има топ филтър и гъба с въздух.
Пазя женските отделно от мъжките и са девствени!
Валиснерията расте яко и нямам намерение да я спирам, искам да стане джунгла. :DПубликациите са слети: 12.09.2017 21:09

Eто го и по-новия ми аквариум.Тук отново не сифонирам, само сменям вода по 10% през ден или всеки ден. Така правя и в другия.
Има 2 вътрешни филтъра, като 2рия го сложих преди няколко дни и съм го направил да духа в стъклото за да не прави много течение. Филтрите са еднакви с около 900л дебит, колко е реален не знам. Освен това също има и помпа с въздух.
Рибите са 12-13 мъжки гупи, една молинезия, малки молинезии, един по-голям анциструс и отново безброй ред черита.

Скоро ще направя и по-качествени снимки, тия са с телефона...

ogun

04.08.2018 15:03 #13 Last Edit: 05.08.2018 22:10 by ogun
Eто това е положението в един от аквариумите преди да го окося. Яко джунгла. Това е първия аквариум, все още не е рестрартиран, не е сифонирам, вече няколко години само смяна на вода.Публикациите са слети: 05.08.2018 22:10

Ето снимка и на скаридарника /20л/ с някои новородени.
Вижда му се късата страна, по средата е саксията с валиснерия, зад нея е техниката - 2 гъби, термометър и награвател.

Ще снимам и първия повече ама сега взех 3 нови плати и са много стресирани, а стъклото е за чистене и не искам да ги тормозя.

https://ibb.co/iz451K

ogun
5 години без рестарт! Единствено кося тревата през 5-6 месеца, сменям по 10 литря на 3-4-5 дни, според настроението. В момента съм намалил рибите, имам само 2 анциструса и много скариди. Днес окосих всичко, защото имаще на места черна брада, а от опит знам че отърване няма, освен косенето, след 1-2 месеца пак всичко ще е джунгла.