• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Растителният аквариум на Alexfield

Започната от Alexfield, 19.09.2019 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Alexfield

След около 8 години прекъсване, се завръщам към аквариумното хоби.
Този път ще е растителен аквариум - 100 литра. Условията са: 1 месец съм в БГ, 1 месец съм в чужбина. От това следва, че няма как да гледам риби, защото няма кой да ги храни. Но пък за бавен растителен аквариум се е утепало  :-D
Стартиран е на 10.09.2019. Ще правя полянка от Микрантемум и Хемиантус - засега. Отворен съм и към други идеи.
За осветление съм предвидил 5 метра ЛЕД лента SMD5050 60LED/m.
Набрах малко камъни от близката река. С тях дойдоха и малко охлюви - засега смятам да си ги оставя.
Чудя се дали 10+ скариди ще могат да се изхранват от водораслите. Още не съм ги купил. Но няма да им е лесно.

Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

niki_o

Ами аз ще предрека пълен провал на проекта :-P
Първо полянка без СО ,ще е трудно ,а без адекватно торене още повече.Откъде ти е идеята да идва храната за растенията с този стерилен инертен грунд и без риби които да цапат?
Осветлението на снимката ми се струва силно и незнам по колко светиш ,но с тези няколко стръка претенциозни китки ще имаш доста водорасли за скаридки :-D
Но виж ако замениш неподходящите ти растения с Криптокорини(в началото и някое Лимонче) в корените на които да набуташ глинени топчета за подхранване вече може и да се получи бавен аквариум успяващ да се самоиздържа -още повече ако добавиш няколко непретенциозни рибки и една автоматична хранилка 8-)
Успех :-)

Alexfield

Днес ден събота. Набрах от животинския пазар 2 растения лимнофила и 5 амплуарии. Сложих му и фон, та леко взе да има вид. Другата седмица заминавам и ще го оставя така. Рибки и хранилка не искам, защото ще трябва да се сменя водата всяка седмица, а няма кой.
Осветлението ме изненада приятно. Разбира се "бай Китай" не дава никаква смислена информация от сорта на колко вата и лумена на метър.
По данни от нета 5 метра, 60 диода/метър би следвало да харчат 54 вата - 300*0.18. Би трябвало да осигуряват 3900 лумена - 300*13. Това не знам дали е така, защото захранването, което ползвам, е 12 волта, 2 ампера, което би трябвало да отдава 24 вата.
Както и да е. Или ще е провал, или - не: 50/50  *DRINK*


Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

niki_o

С интерес ще чакам снимка като се върнеш :-D

sVGNsali

Колега, здравей.
Поддържам мнението на Ники.
Че и ще добавя, интересно решение да зарежеш аквата 30 дена. Ако наистина няма кой да и мята по един поглед, сложи една IP камера.
Примерно, на мен ми се случи на една ваканция да гръмне разклонителя. Брата влиза да даде дневната дажба и като ми прати снимки..ужас.
Та..ще видим какво ще ни покажеш. Добре че имаш капаци, ще като нищо ще се изпари водата, до толкова че да прецака филтъра.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Alexfield

Завърнах се и беше страшно  *JOKINGLY*
Окаченият филтър беше дал фира и не знам колко дни не е въртял.
Захранването на ЛЕД осветлението също беше дало фира и светеше само една помощна нощна лампа  *JOKINGLY*
Без филтрация и без осветление гадините се бяха справили учудващо добре. Имам 3 грозда хайвер от амплуариите. Дребните охлюви от близката река са се размножили безконтролно. Само полянковите растения безкомпромисно са дали фира. Но така е когато гледаш амплуарии.
Взех външен филтър Sun-Sun HW-603B и утре очаквам водата да се е избистрила. Осветлението ще оправям утре.

П.П. Сигурно можеше и по-зле да е  *CRAZY*
20191027_174709.jpg
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

S.Mladenov

Не се вижда много хубаво, но лимнофилатa ми се вижда порaснaлa, но рехaвa, което ме навежда на мисълта, че осветлението е приключило още в нaчaлото.
Въпреки инцидентите, мисля че наистина не е чак толкова зле положението!Alexfield

Водата се изфилтрира и вече е бистра. Премерих параметри:
NO3 NO2 GH KH pH Cl2 CO2
25 0 7 4 7.4 0 3
Изглеждат ми перфектни. Не виждам и причина изобщо да сменям вода.
Онази грозната гъба ще я оставя още седмица-две, за да имат време бактериите да мигрират и към външния филтър. После ще я махна, за да не грози.
Чудя се дали да изчистя стъклата или да ги оставя зеленясали, че да има какво да гризат охлювите.
Амплуариите са изгризали лявата лимнофила (акватика). Не знам дали ще оцелее. Дясната лимнофила (ароматика) явно не им е вкусна и не я закачат.
В следващите дни ще следя дали камъните ще зеленясат допълнително сега след като вече има достатъчно светлина.

П.П. Две от амплуариите отново се заеха с размножителен процес - в центъра. Още предишният хайвер не се е излюпил, а те вече работят за нов  *KISSING*
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Alexfield

Такааа... След като вече има достатъчно светлина добих зелен ефект, но не точно какъвто исках. Цъфна ми водата *CRAZY* Не го очаквах. Явно предишното осветление е умряло наистина съвсем в началото.
Премерих параметрите - същите като миналата седмица. Смених 1/3 от водата, за да редуцирам още малко наличието на хранителни вещества. Намалих осветлението от 12 на 8 часа. Сега остава само да изчакам още една седмица за да може чехълчетата да се размножат достатъчно и да изядат зелените еуглени.
Амплуариите останаха 4. Една се гътна - изобщо нямам представа дали имам някаква вина. Сега пък една седи като забодена на една пръчка от корена... Бе да се оправят  :whistle:
Видях и няколко червея Detritus Worm докато ровичках насам-натам и раздигнах грунда. Ама четох, че не са вредители, а са даже доста полезни в рециклирането. Дано не ми се мяркат често, че не са голяма хубост.
Надявам се да не ви отегчавам с моя странен експеримент  *DRINK*Ето го и червеят:
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Alexfield

Мина още една седмица. Цъфтежът на водата си е непроменен. Измерих парамертите на водата преди да сменя:
NO3   NO2   GH   KH   pH   Cl2   CO2
10   0   6   10   7.4   0.4   13
Карбонатната твърдост е много добра. На всяка смяна на вода добавям 1 ч.л. калиев карбонат.
Нитратите са намаляли от 25 на 10. Странно, че в тази бедна на хранителни вещества среда зелените еуглени буквално "процъфтяват". Намалих и светенето от 8 на 4 часа, пък да видим.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

a__andreew

Здрасти, защо не сложиш за филтрация въздушна помпа с гъба така поне ще си сигурен , че няма да текне като те няма

Alexfield

Много грозно ми седи тая кафява гъба. Аз бях я сложил, защото онзи окаченият филтър има изключително малка гъба и нищо друго. Та като го заварих умрял, го разкарах даже с облекчение. Предпочитам външен филтър - не заема място вътре и не ми се налага да гледам грозна гъба и да се чудя как да я прикрия. Не мисля, че външният филтър повишава риска от протичане.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

a__andreew

Здрасти, не мисля,че има такъв голям риск с външен филтър при условие всичка да е както трябва. Много филтри имат проблеми след стоене без ползване ,защото има се развалят гумичките по крановете най-вече. Пускаш да поработи филтъра и го изключваш и гледаш да не капе някъде. Превантивно смазваш всичко със силиконова смазка и не би трябвало да има проблем. Задължително без гъби на входящата тръба.

S.Mladenov

Цитат на: Alexfield в 10.11.2019 19:07Мина още една седмица. Цъфтежът на водата си е непроменен. Измерих парамертите на водата преди да сменя:
NO3   NO2   GH   KH   pH   Cl2   CO2
10   0   6   10   7.4   0.4   13
Карбонатната твърдост е много добра. На всяка смяна на вода добавям 1 ч.л. калиев карбонат.
Нитратите са намаляли от 25 на 10. Странно, че в тази бедна на хранителни вещества среда зелените еуглени буквално "процъфтяват". Намалих и светенето от 8 на 4 часа, пък да видим.
Ако параметрите са такива, мисля, че можеш спокойно да вкараш за месеца в който те няма, 3-4 анциструсa по около 4-5 см.Мисля, че ще се оправят, стигa да не стaне някоя авария. А растения може Криптокорина криспатула, лимонче и лудвигия.Alexfield

Благодаря за съветите. Ще помисля за анциструси. Тази седмица започна да се забелязва леко избистряне на наситения зелен цвят на водата. Вече се виждат камъните в дъното на аквариума. Параметрите са непроменени и тази седмица. Затова реших да пропусна седмичната смяна на вода.
09.11:

18.11:

Ще запазя засега и светенето на 4 часа - поне докато се избистри напълно. Уж трябваше за 7-10 дена да премине цъфтежът от само себе си, но гледам датите и от 3.11 до 19.11 са повече от 10 дена, а със сигурност с това темпо ще трябват още 7-10 дена. Аз не бързам, а и с моята концепция предпочитам минималната намеса - да се избистри по естествен път.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.