• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
07.08.2020 15:03

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Растителният аквариум на Alexfield

Започната от Alexfield, 19.09.2019 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Alexfield

След около 8 години прекъсване, се завръщам към аквариумното хоби.
Този път ще е растителен аквариум - 100 литра. Условията са: 1 месец съм в БГ, 1 месец съм в чужбина. От това следва, че няма как да гледам риби, защото няма кой да ги храни. Но пък за бавен растителен аквариум се е утепало  :-D
Стартиран е на 10.09.2019. Ще правя полянка от Микрантемум и Хемиантус - засега. Отворен съм и към други идеи.
За осветление съм предвидил 5 метра ЛЕД лента SMD5050 60LED/m.
Набрах малко камъни от близката река. С тях дойдоха и малко охлюви - засега смятам да си ги оставя.
Чудя се дали 10+ скариди ще могат да се изхранват от водораслите. Още не съм ги купил. Но няма да им е лесно.

Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

niki_o

Ами аз ще предрека пълен провал на проекта :-P
Първо полянка без СО ,ще е трудно ,а без адекватно торене още повече.Откъде ти е идеята да идва храната за растенията с този стерилен инертен грунд и без риби които да цапат?
Осветлението на снимката ми се струва силно и незнам по колко светиш ,но с тези няколко стръка претенциозни китки ще имаш доста водорасли за скаридки :-D
Но виж ако замениш неподходящите ти растения с Криптокорини(в началото и някое Лимонче) в корените на които да набуташ глинени топчета за подхранване вече може и да се получи бавен аквариум успяващ да се самоиздържа -още повече ако добавиш няколко непретенциозни рибки и една автоматична хранилка 8-)
Успех :-)

Alexfield

Днес ден събота. Набрах от животинския пазар 2 растения лимнофила и 5 амплуарии. Сложих му и фон, та леко взе да има вид. Другата седмица заминавам и ще го оставя така. Рибки и хранилка не искам, защото ще трябва да се сменя водата всяка седмица, а няма кой.
Осветлението ме изненада приятно. Разбира се "бай Китай" не дава никаква смислена информация от сорта на колко вата и лумена на метър.
По данни от нета 5 метра, 60 диода/метър би следвало да харчат 54 вата - 300*0.18. Би трябвало да осигуряват 3900 лумена - 300*13. Това не знам дали е така, защото захранването, което ползвам, е 12 волта, 2 ампера, което би трябвало да отдава 24 вата.
Както и да е. Или ще е провал, или - не: 50/50  *DRINK*


Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

niki_o

С интерес ще чакам снимка като се върнеш :-D

sVGNsali

Колега, здравей.
Поддържам мнението на Ники.
Че и ще добавя, интересно решение да зарежеш аквата 30 дена. Ако наистина няма кой да и мята по един поглед, сложи една IP камера.
Примерно, на мен ми се случи на една ваканция да гръмне разклонителя. Брата влиза да даде дневната дажба и като ми прати снимки..ужас.
Та..ще видим какво ще ни покажеш. Добре че имаш капаци, ще като нищо ще се изпари водата, до толкова че да прецака филтъра.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Alexfield

Завърнах се и беше страшно  *JOKINGLY*
Окаченият филтър беше дал фира и не знам колко дни не е въртял.
Захранването на ЛЕД осветлението също беше дало фира и светеше само една помощна нощна лампа  *JOKINGLY*
Без филтрация и без осветление гадините се бяха справили учудващо добре. Имам 3 грозда хайвер от амплуариите. Дребните охлюви от близката река са се размножили безконтролно. Само полянковите растения безкомпромисно са дали фира. Но така е когато гледаш амплуарии.
Взех външен филтър Sun-Sun HW-603B и утре очаквам водата да се е избистрила. Осветлението ще оправям утре.

П.П. Сигурно можеше и по-зле да е  *CRAZY*
20191027_174709.jpg
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

S.Mladenov

Не се вижда много хубаво, но лимнофилатa ми се вижда порaснaлa, но рехaвa, което ме навежда на мисълта, че осветлението е приключило още в нaчaлото.
Въпреки инцидентите, мисля че наистина не е чак толкова зле положението!Alexfield

Водата се изфилтрира и вече е бистра. Премерих параметри:
NO3 NO2 GH KH pH Cl2 CO2
25 0 7 4 7.4 0 3
Изглеждат ми перфектни. Не виждам и причина изобщо да сменям вода.
Онази грозната гъба ще я оставя още седмица-две, за да имат време бактериите да мигрират и към външния филтър. После ще я махна, за да не грози.
Чудя се дали да изчистя стъклата или да ги оставя зеленясали, че да има какво да гризат охлювите.
Амплуариите са изгризали лявата лимнофила (акватика). Не знам дали ще оцелее. Дясната лимнофила (ароматика) явно не им е вкусна и не я закачат.
В следващите дни ще следя дали камъните ще зеленясат допълнително сега след като вече има достатъчно светлина.

П.П. Две от амплуариите отново се заеха с размножителен процес - в центъра. Още предишният хайвер не се е излюпил, а те вече работят за нов  *KISSING*
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Alexfield

Такааа... След като вече има достатъчно светлина добих зелен ефект, но не точно какъвто исках. Цъфна ми водата *CRAZY* Не го очаквах. Явно предишното осветление е умряло наистина съвсем в началото.
Премерих параметрите - същите като миналата седмица. Смених 1/3 от водата, за да редуцирам още малко наличието на хранителни вещества. Намалих осветлението от 12 на 8 часа. Сега остава само да изчакам още една седмица за да може чехълчетата да се размножат достатъчно и да изядат зелените еуглени.
Амплуариите останаха 4. Една се гътна - изобщо нямам представа дали имам някаква вина. Сега пък една седи като забодена на една пръчка от корена... Бе да се оправят  :whistle:
Видях и няколко червея Detritus Worm докато ровичках насам-натам и раздигнах грунда. Ама четох, че не са вредители, а са даже доста полезни в рециклирането. Дано не ми се мяркат често, че не са голяма хубост.
Надявам се да не ви отегчавам с моя странен експеримент  *DRINK*Ето го и червеят:
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Alexfield

Мина още една седмица. Цъфтежът на водата си е непроменен. Измерих парамертите на водата преди да сменя:
NO3   NO2   GH   KH   pH   Cl2   CO2
10   0   6   10   7.4   0.4   13
Карбонатната твърдост е много добра. На всяка смяна на вода добавям 1 ч.л. калиев карбонат.
Нитратите са намаляли от 25 на 10. Странно, че в тази бедна на хранителни вещества среда зелените еуглени буквално "процъфтяват". Намалих и светенето от 8 на 4 часа, пък да видим.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

a__andreew

Здрасти, защо не сложиш за филтрация въздушна помпа с гъба така поне ще си сигурен , че няма да текне като те няма

Alexfield

Много грозно ми седи тая кафява гъба. Аз бях я сложил, защото онзи окаченият филтър има изключително малка гъба и нищо друго. Та като го заварих умрял, го разкарах даже с облекчение. Предпочитам външен филтър - не заема място вътре и не ми се налага да гледам грозна гъба и да се чудя как да я прикрия. Не мисля, че външният филтър повишава риска от протичане.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

a__andreew

Здрасти, не мисля,че има такъв голям риск с външен филтър при условие всичка да е както трябва. Много филтри имат проблеми след стоене без ползване ,защото има се развалят гумичките по крановете най-вече. Пускаш да поработи филтъра и го изключваш и гледаш да не капе някъде. Превантивно смазваш всичко със силиконова смазка и не би трябвало да има проблем. Задължително без гъби на входящата тръба.

S.Mladenov

Цитат на: Alexfield в 10.11.2019 19:07Мина още една седмица. Цъфтежът на водата си е непроменен. Измерих парамертите на водата преди да сменя:
NO3   NO2   GH   KH   pH   Cl2   CO2
10   0   6   10   7.4   0.4   13
Карбонатната твърдост е много добра. На всяка смяна на вода добавям 1 ч.л. калиев карбонат.
Нитратите са намаляли от 25 на 10. Странно, че в тази бедна на хранителни вещества среда зелените еуглени буквално "процъфтяват". Намалих и светенето от 8 на 4 часа, пък да видим.
Ако параметрите са такива, мисля, че можеш спокойно да вкараш за месеца в който те няма, 3-4 анциструсa по около 4-5 см.Мисля, че ще се оправят, стигa да не стaне някоя авария. А растения може Криптокорина криспатула, лимонче и лудвигия.Alexfield

Благодаря за съветите. Ще помисля за анциструси. Тази седмица започна да се забелязва леко избистряне на наситения зелен цвят на водата. Вече се виждат камъните в дъното на аквариума. Параметрите са непроменени и тази седмица. Затова реших да пропусна седмичната смяна на вода.
09.11:

18.11:

Ще запазя засега и светенето на 4 часа - поне докато се избистри напълно. Уж трябваше за 7-10 дена да премине цъфтежът от само себе си, но гледам датите и от 3.11 до 19.11 са повече от 10 дена, а със сигурност с това темпо ще трябват още 7-10 дена. Аз не бързам, а и с моята концепция предпочитам минималната намеса - да се избистри по естествен път.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

S.Mladenov

Добре си направил с пропускането на смяната на водата. А светенето според мен, може и по 2 часа, докато се избистри.Alexfield

Водата е вече почти прозрачна. Едвам забележимо зеленее. Според мен до седмица ще стане 100% прозрачна. За последно сменях вода на 10.11 (преди 3 седмици). Параметрите на водата продължават да са в добри граници, макар и променени от миналия път.
NO3 NO2 GH KH pH Cl2 CO2
10 0 4 12 7.8 0 7
Купих течна тор за растенията. Дано се съвземат и да тръгнат. Добавих 10 червени скариди. Взех и някакъв фин мъх и още растения. Ще върна и осветлението на 12 часа - все пак го правя, за да си го гледам.Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

didak

Не бих спрял смяната на вода, особено в незациклил аквариум. Внимавай с торенето - тори се за подкрепа на много и добре развиващи се растения - не смятам, че имаш такива. Ако рязко увеличиш  светенето ще брадясаш...
С две думи - бих сменял 20-30% вода седмично (50/50 чешмяна/трапезна заради РН на чешмяната ти) и засадил каквито бързорастящи ми попаднат.

Alexfield

Зле развиващите се растения се дължат и на грешката да взема амплуарии.
Крава се качила на дъбче. Питаш я:
- Какво правиш там?
- Ям круши?
- Ама това е дъбче!
- Нищо! Аз си нося!Ще мисля да ги разкавам, че едно растение не мога да завъдя от тях.
Торенето ще е минимално. А и при 10мг нитрати/литър не мисля да тръгнат бради. Дано да не си прав.
Каква ти е аргументацията за задължителната смяна на вода? Че и "трапезна"??? Софийската вода е с абсолютно неутрални параметри. Кой параметър ще подобря? Лично аз съм мерил преди години:
http://aquariumbg.com/forum/himiya/sofiiskata-voda-parametri/msg206019/#msg206019
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

didak

Трапезната вода всъщност е чешмяна минала през осмоза с РН около 6.5. Горе си писал, че РН-то ти е 7.8, затова.
Аз пък не знам каква ти е логиката точно при тези проблеми да спреш смяната...

Alexfield

Може и да съм се объркал с разчитането на теста. Днес параметрите са отново както преди 2 седмици:
NO3   NO2   GH   KH   pH   Cl2   CO2
10   0   5   12   7.2   0.4   23
С параметрите на водата няма проблем. Единствено цъфтежът продължава доста дълго, но това е заради дългото светене. Ще се оправи от само себе си. Финият мъх е всъщност водораслото кладрофора и се развива много добре. Откакто увеличих китките амплуариите вече не са толкова страшни и не оглозгват растенията до смърт.
На мен ми изглежда като да съм постигнал баланс и да може да изкара месеца без седмична смяна на вода. Намалих светенето на 8 часа. На толкова смятам да го оставя, докато ме няма.


Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Alexfield

Мъхът-водорасло Кладрофора е превзел по-голямата част от аквариума. Тези дни ще има плевене и пренареждане. Иначе един месец без мен системата е оцеляла доста добре. Единствено нивото на водата беше спаднало. 1 седмица преди снимката майка ми е доляла 6 литра и аз долях още 4 след снимката.
Всичките 4 амплуарии са умрели и са останали само черупките. Не ми е жал за тях, причините за тяхната кончина са неясни, но няма да се задълбавам да разследвам. И без това беше грешка да ги взимам.
Измерих параметрите на водата: 1:1 с измерването преди да замина. Смятам, че съм постигнал балансирана микро-еко-система. Скраридите се чувстват добре. Речните охлювчета са много. Добавих 4 охлюва Хелена да ограничат размножаването им.

Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Alexfield

От 22.02.20 съм в чужбина. Трябваше да се прибера за Великден, но пътническите самолети са отменени и очевидно ще си карам изолацията далече от България.
Добрата новина е, че вече имам камера за наблюдение и мога да си наглеждам аквариума дистанционно. Всичко изглежда наред. Щъкат скариди. Добавих и 20-на мелании - една се вижда на стъклото.
За изненада на скептиците ще се окаже, че една самоподдържаща се система не е толкова трудно да се направи.

Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

NO CARRIER


Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Alexfield

Прибрах се. Щъкат скаридки. Кладрофората нещо е залиняла и ще мре. Но другият мъх е превзел доста сериозно терена. Премерих параметрите на водата: перфектни.
NO3 NO2 GH KH pH
10 0 5 6 7
Няма да сменям. Само долях 1 литър - толкова горе-долу се е изпарила за 3-4 месеца.
Прибрах се. Щъкат скаридки. Кладрофората нещо е залиняла и ще мре. Но другият мъх е превзел доста сериозно терена. Премерих параметрите на водата: перфектни.
NO3 NO2 GH KH pH
10 0 5 6 7
Няма да сменям. Само долях 1 литър - толкова горе-долу се е изпарила за 3-4 месеца.

Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Caxapa

За толкова време гледан дистанционно си е направо супер ! Браво!