• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 17:52

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Профил на RAKIM

Започната от rakim, 13.03.2010 21:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rakim

Здрасти,то няма какво толкова да оспамим.Не съм взел система,просто нямам двеста и косур лева излишни за екстри по рибите.А и сега рибите са по 25см,да не кажа голяма дума но след някой друг месец ще им отеснее този аквариум.Като смятам в размери аквариум в който ще са добре,ще им трябва поне 700л.То и в по малък може но моя е в хола,аз не ги отглеждам като в база с развъдна цел и не искам да гледам гол аквариум с риби вкъщи :-)А скоро ще се наложи да махна декорацията че им пречи,особено като тръгнат да се млатят и се нараняват по корените.Абе трябва си им обем,а за необходимия трябват и бая пари които едва ли ще имам.Между другото конусите на този клип са високи по 30см,правете сметка за размера на рибите.Е те са 3-4 годишни но все пак....elblanko не ми се спори пак чесно ти казвам,бях ти казал и написал тогава че за тези риби има спор дали са алтуми в коментарите на клиповете,но не знаех точно в кой.Както и да е...иначе да,абсолютно са алтуми.
540л Южна Америка

JayCutler

Цитат на: rakim - 07.08.2012 17:51
Здрасти,то няма какво толкова да оспамим.Не съм взел система,просто нямам двеста и косур лева излишни за екстри по рибите.А и сега рибите са по 25см,да не кажа голяма дума но след някой друг месец ще им отеснее този аквариум.Като смятам в размери аквариум в който ще са добре,ще им трябва поне 700л.То и в по малък може но моя е в хола,аз не ги отглеждам като в база с развъдна цел и не искам да гледам гол аквариум с риби вкъщи :-)А скоро ще се наложи да махна декорацията че им пречи,особено като тръгнат да се млатят и се нараняват по корените.Абе трябва си им обем,а за необходимия трябват и бая пари които едва ли ще имам.Между другото конусите на този клип са високи по 30см,правете сметка за размера на рибите.Е те са 3-4 годишни но все пак....

Рибите си личи, че са в напреднала възраст на клипа.Много добре изглеждат.
Щом не си взел системата, много ми се иска да ти споделя аз какво правя и съм много доволен.Препоръчвам ти да го пробваш, като вариант, гарантирам ти, че ще останеш приятно изненадан.Говоря за активен въглен.
Как процедирам аз, значи вземам си от магазин Дискус един пакет (мисля 7лв. беше за около 500 литра вода) и го слагам в канистъра, като на всеки 28-30 дена го сменям.
Водата, която използвам при смяна я обработвам, 24 часа преди смяната нужното ми количество вода престоява в бидон, където се аерира и награвя. Водата, която наливам в бидона също минава през контейнер с активен въглен и механичен филтър 0.3 микрона.
Последните екстри не са ти задължителни, но ти гарантирам, че ако пробваш с активен въглен няма да съжаляваш :).
Минусът в случая, е че активният ти въглен се превръща в консуматив и трябва на всеки 30 дена да го подменяш. Но мисля, че ефекта му е повече от задоволителен и си заслужава инвестицията.

Между другото аз съм Миро от другия форум :).


elblanko

Цитат на: rakim - 07.08.2012 17:51
elblanko не ми се спори пак чесно ти казвам,
Защо продължаваш да дълбаеш като не ти се спори? Аз мнението си за Хайко няма да го променя каквато и помия да се опитват да му сипят върху главата.

Цитат на: rakim - 07.08.2012 17:51
иначе да,абсолютно са алтуми.
Значи като имам въпроси за цихлидите вече ще се обръщам към теб, явно повече ги разбираш нещата от Хайко.
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

rakim

Не то се изчерпа темата хората прочетоха,видяха и могат сами да си преценят кой крив кой прав, въртим в кръг с едни и същи глупости.Иначе да,ако имаш въпрос за алтуми се обръщай към мен,за тях съм чел и мога да говоря.Макар че си ми неприятен и едва ли бих ти споделил каквото и да било.За всички  други цихлиди не съм казал никога че претендирам да знам толкова,считам тази тема за приключена.JayCutler  знам кой си ;-) Ще пробвам защо не,аз мислех в бидона с водата която престоява 24 часа да слагам помпа с въглен(вътрешен филтър) ,но мисля че някой беше написал че няма да има ефект така.
540л Южна Америка

JayCutler

Цитат на: elblanko - 07.08.2012 18:20
Защо продължаваш да дълбаеш като не ти се спори? Аз мнението си за Хайко няма да го променя каквато и помия да се опитват да му сипят върху главата.
Значи като имам въпроси за цихлидите вече ще се обръщам към теб, явно повече ги разбираш нещата от Хайко.

Колега, Елбланко в никакъв случи не искам да ви влизам в спора, който е между другото толкова безсмислен, че няма на къде...
Въпроса относно коментарите на Хейко се разискваше достатъчно подробно и на друго място (във Фейсбук). Стана ясно, че коментара беше повече от грешен.Ако не ти е ясно нека поясня.В Фейсбук коментара се разискваше в страницата в която са събрани най-сериозните развъдчици на скаларии и алтъми.Там присъстват толкова сериозни имена, че може би не го осъзнаваш.
Много е грешен подхода ти. Никой не ти казва, че Хейко не разбира.Ситуацията е такава, че той просто понякога се заблуждава, но е под достойнството му да си го признае... просто спира да пише.
Както аз, така и хората в страницата не казаха нищо отрицателно за него.Просто ситуацията беше повече от тъпа.
Помисли нещата от друга гледна точка.Пак повтарям никой не оспорва постиженията му.
Тук говорим за нещо много по различно.За една морална етика, която липсва.
Няма начин да оспориш без да се обосновеш мнението на хора, които от повече от 10 години се занимават с внос и развъждане на диво уловени риби.
Докато Хейко обикаля къде ли не и открива вид след вид, именно тези хора тясно са се специализирали именно в развъждане на Скаларии и Алтъми. Опита и знанията с които разполагат е огромен това е добре да се осъзнае.
В световната акваристика няма само едно име, колега повярвай ми.


Цитат на: rakim - 07.08.2012 18:56
JayCutler  знам кой си ;-) Ще пробвам защо не,аз мислех в бидона с водата която престоява 24 часа да слагам помпа с въглен(вътрешен филтър) ,но мисля че някой беше написал че няма да има ефект така.

Ако водата, която постъпва в бидона преминава през активен въглен няма нужда в бидона да се джурка от филтър.По- добрият вариант е да има включен мощен аератор. Така водата се обогатява с кислород, а и от самата въздушна струя тя пак си се джурка.
Просто прибави и пакет активен въглен в канистъра на аквариума.И не забравяй максимум 30 дена, защото в противен случай абсорбиращата му способност изчезва и той става нищо повече от един филтърен пълнеж наподобяващ керамиката :).
Надявам се красавците ти да се почувстват отлично, след посочената интервенция :).

elblanko

Цитат на: rakim - 07.08.2012 18:56
Макар че си ми неприятен и едва ли бих ти споделил каквото и да било.
Ето за това ти говорех през цялото време, И на Хайко са му неприятни хората които подлагат под съмнение неговата преценка и просто не им отговаря, и както ти си в правото си да не ми отговаряш така и той е в правото си да не отговаря на хората които са му неприятни.

Цитат на: JayCutler - 07.08.2012 18:58
Ситуацията е такава, че той просто понякога се заблуждава, но е под достойнството му да си го признае... просто спира да пише.

Това защо спира да пише го обясних на Раким дано си го разбрал и ти. А и както самия той казва:
За съжаление денонощието има само 24 часа.

Цитат на: JayCutler - 07.08.2012 18:58
Ако не ти е ясно нека поясня.В Фейсбук коментара се разискваше в страницата в която са събрани най-сериозните развъдчици на скаларии и алтъми.

Колега на мене всичко ми е ясно, виж на тебе може не всичко да ти се е изяснило.
Много риби продавани от търговците и развъдниците за алтуми всъщност не са алтуми, и когато Хайко каже за някоя риба че не е алтум нормално на собственика и да му стане неприятно че е излъган и се е изръсил за риба която не е тази за която е платил, съответно контрата и анти рекламата е в търговците и развъдниците които мразят Хайко заради постоянните му разпознавания на алтуми ментета в интернет пространството.
Наистина има много експерти в развъждането на риби по светът, но когато става въпрос за разпознаване, (което е много различно от развъждането) експерта е Хайко и никой не е достоен да оспорва мнението му, още по малко пък наш Раким.
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

JayCutler

ммм да...разбирам.
Тук говорим за нещо доста различно от акваристиката. Определено си имате лична вражда някаква...няма да ви се меся.

rakim

Малко да съживя профила.Взех рибите миналата година ноември месец и както се вижда на снимките в предните страници бяха като старите 10 стотинки :grin: По мои сметки сигурно са били на 1-2 месеца, така че този месец правят година.Станаха много големи,сега разбирам че хората които казват че са огромни риби не се шегуват.По високите са 25-26см и телата са им много по големи от тези на манакапуру със същата височина примерно,обикновените скаларии са джуджета тях няма да коментирам.Самите алтуми са още малчугани,след още година и нещо мисля че трябва да станат зрели риби,ако имам тази възможност това ще стане при мен.За сега не им е тясно още,но като ги гледам съм сигурен че ще станат огромни риби и този аквариум ще им е нисък.Направих им няколко снимки за да си обновя профила,макар че малоумната сапунерка ми скъса нервите...но колкото толкова.Горе долу се добива представа за рибите.
540л Южна Америка

raiko

Изглеждат чудесно!.... *THUMBS UP*

ogogogo

Браво,разкошни и здрави риби.
Успех занапред с тях.
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

rakim

 *DRINK* Благодаря ви.
540л Южна Америка

mackman

Много красиви риби! *THUMBS UP*
Успех с  отглеждането им още дълги години, а и може да се пробваш да ги развъдиш!

ulmia

браво страхотни аквариуми  и  риби . дано да те радват далго време . успех *THUMBS UP*

crxx

rakim  съживи малко темата си с пресни снимки на твоите прекрасни риби, моля те и без това съм им фен  *CRAZY*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs10.rimg.info%2Fa98d53480242205af573b4e53ded2a9d.gif&hash=346eca51c8f3eb37de853ae9c3386bd9e1bf8bb4

rakim

Големите риби са в магазин дискус от доста време вече,в момента съм с малки пак и няма нищо интересно  ;-)
540л Южна Америка

Similar topics (5)

20264

Започната от yogle


Публикации: 11
Прегледи: 7912

16247

Започната от Raven


Публикации: 209
Прегледи: 68712

22550

Започната от BELEG


Публикации: 35
Прегледи: 13400

22743

Започната от SashoPhoto


Публикации: 31
Прегледи: 14082

40549

Публикации: 18
Прегледи: 9669