• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 12:39

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проекта на d256h

Започната от d256h, 09.12.2016 12:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

d256h

Здравейте,

Предполагам, че тук е мястото за представяне на аквариуми. Аз ще действам малко по-различно. В течение на времето ще показвам етапите в създаването на нов аквариум така, както аз разбирам че трябва да се правят нещата.

Първо, ще има пресмятания, после избор на материали, накрая ще се появи и аквариума. Крайната цел е създаване на максимално автоматизиран аквариум с измерване на различни параметри, както и записване на тези измервания в база данни с цел, последваща статистическа обработка, анализиране и дискусии.

Като начало ще представя размерите на кавариума върху които съм се спрял, шкафа под него и следващата стъпка.. една от системите за филтриране на водата, които ще работят паралелно или поотделно, с канистър купен от търговската мрежа.
Целия проект, в течение на времето може да се изменя без оглед на първоначалния замисъл :)

Стъпка 1
Избор размер на аквариума.

След дълго умуване се спрях на размер 140х60х65 (д-ш-в). Защо този размер?
Водещото в създаването на новия аквариум е той да може да остане дълго време "жив и здрав" дори при отпадане ел.захранването, за неограничено време. Това е концепция известна от много години, но днес почти не се използва. Днес, поради налиието на множество поддържаща техника, аквариумите могат да се правят с всякакви размери и форми, без да се съобразяват с концепцията, която аз следвам - Отлични резултати в аквариума, по отношение скорост на кислородната дифузия, без поддържаща апаратура за раздвижване, филтриране и аериране. Темата е голяма, затова за нуждите на проекта ще бъде създаден отделен сайт, показващ подробности от проекта.

Стъпка 2
Проектиране на шкаф.

Под аквариума ще има шкаф с плот (3см). Ръбовете на плота ще стърчат над всички страници (както е показано на схемата в приложения файл).

- Размера и конструкцията на шкафа са изчислени, както за статично, така и за динамично натоварване (примерно при земетресение с разплискване);

- Ширината на шкафа е съобразена с ширината на материала Двоен Постформинг, който ще се използва за направата на 4бр. вратички;

- Дължината на аквариума е съобразена с размера на осветителни тела, които ще бъдат с дължина поне 120см;

- Височината на аквариума е съобразена с дължината на човешка ръка, да може да се обслужва дъното, без използване на удължители и др.

- Височината на шкафа е съобразена с размерите на водопроводната арматура и компоненти, за задвижване, филтриране, обработка на водата, като филтърни и йонообменни колони;

- Височината на шкафа е съобразена с повечето голями модели канистри на водещите фирми за аквариумно оборудване.

- Височината на шкафа е съобразена със системата за охлаждане, на основния аквариум и на караннтинния аквариум;


Стъпка 3
Проектиране на филтрови колони, коригиращи колони химията на водата.

В приложения EXCEL-ски файл, може да се изчислява обем на аквариум, съгласно Концепцията която следвам. Това изчисление се прави в първия таб с име "Пресмятане на Обем".

Втория таб "Списък Хидро Арматура" е за примерно пресмятане на филтърни колони, за механично пречистване на вода, за омекотяване на вода, за премахване на желязо и др. метали, за използване на активен въглен. Таба има формули, които извличат нужната информация от вградените таблички. Избора на това кой елемент да се използва, става като се постави единица отляво, пред модела, в дадена таблица. Нещото което трябва да съобразите (защото не е напълно защитено от грешки) е размера на пресъединяване на колоната към водопроводната мрежа и размера на кертриджа за дадена колона.

Третия таб "Схема използване на Фил.Колони" представлява логиката на отворени и затворени кранове, за управление на 4 групи от филтърни колони. Логиката може да се прилага, както за по-малък брой групи, така и за повече групи. Таблицата е с идея за бъдещо приложение при автоматизирано управление на хидро клапани. Крайния резултат ще бъде едно, натискане на бутон - едновременно затваряне и отваряне на нужната комбинация кранове... но това в бъдеще, всяко нещо с времето си.

На този етап съм предоставил материал за размери на аквариум, шкаф и филтърни колони под шкафа..




Деян

Много впечатляващо, колега, ще следя с интерес!  *DRINK*
Само един въпрос - правиш аквариум, който да се самоподдържа при падане на захранването, но в същото време споменаваш охлаждаща система. Как съчетаваш двете?  :-)

d256h

Така с въпроси и отговори по-бързо ще се навлезе в проекта, защото практически с писане само във форума, няма как да изнеса всичко в пълни подробности, още повече, че не е стартиран сайта изцяло и само за проекта...

В същност, това е проект на високо автоматизиран аквариум, натъпкан с всякакви неща, които дори може да си противоречат, при едновременно ползване. Сега е времето за проектиране и това предполага обсъждане на различни системи. Няма да правя самоподдържащ се аквариум, а пресмятането ще бъде като за такъв (у дома си имам един 100Л, който е самоподдържащ, но него няма да коментирам, защото има злонамерени колеги, на които им давам енергия с него, да злословят). Този вид пресмятане ще ми даде голям резерв, аквариума няма да работи на границата на оцеляването и изцяло да зависи от оборудването. С такива параметри, ще мога да използвам техниката под нейния номинал, което хем ще я пази, ще се пести или пък няма, да пречи в различните си комбинации, на включени модули. Въобще, добре е да има системата добър запас. Идеята за аквариума е да има свойството самоподдържане, като подмножество на всичките му възможности.

Вървейки днес под това прекрасно слънчево небе се сетих, че за аквариума трябваше да изчисля "подово отопление". Така ще мога да ползвам мощни канистри, без вградено отопление, което ще понижи цената им. От друга страна, ще мога да ползвам два независими водни кръга, един за основния аквариум и втори за карантинния аквариум. Ще бъде интересно, ако някой вече е вграждал подово отопление под аквариума си, да сподели за материала, между плота и дъното на аквариума..

Също, ако има идеи за система на циркулационна помпа с два до три кръга, ще ми бъдат имтересни. Приложението на многоскоростна циркулационна помпа, извън стандартните канистри и филтри е многовариантно..

Деян

Според мен подовото отопление (каквато и реализация да избереш, понеже вариантите са доста) може да ти докара някое и друго главоболие. Не искаш и да взимаш канистри с отопление (разбираемо), тогава като най-елегантно решение можеш да предвидиш нужната бройка капсули от ПВЦ, през които ще минава потокът след канистрите. В капсулите слагаш стандартни регулируеми нагреватели. За да не си усложняваш живота ги монтираш последователно.

d256h

Какво имаш пред вид, с проблеми от подовото отопление?

На първо четене, конструкцията която обмислям е, вместо плот 3см, върху който да стъпи аквариума, да се направи скара от успоредни профили 3х2см. Кабела на "подовото" ще минава вътре в профила. По този начин ще има скрита кабелна инсталация, ще може да се подменя при нужда или тестове, а и не на последно място ще може да се поставя вместо ел.кабел и тънка тръба с вода, като алтернатива на топлоносител. Самата вода от тази тръба ще може да се върти в отделен кръг. Варианта с тръба вместо кабел е блазнещ, защото ще може лесно да се адаптира към вариант с допълнителната опция за охлаждане... Интересно ще бъде да се съберат още мнения по въпроса :)

Деян

Като всеки технически мислещ човек мога да се обзаложа, че не харесваш загуби и съпротивление по инсталацията.  :-D
От една страна, ако направиш това т.нар. подово отопление имаш два варианта:
1. С греещ проводник, примерно кантал, който минава през 30*20 стомамени профили, върху които директно лежи аквариума.
2. С топлоносител, който циркулира между профилите и греещия елемент.
Минуси на конструкцията (според мен):
* За да има топлопренос ще ти се наложи аквариума да лежи директно върху стоманените профили, не знам дали го искаш това.
* Добавяш още една помпа към системата.
* Греещият проводник/топлоносителят трябва да преодолее термичното съпротивление на стоманата (не е страшно) и  на аквариумното дъно. Ако пък дъното ти е двойно и лепено със силикон между двата слоя става още по-интересно.
Сам знаеш, предполагам, че колкото и да го доизкусуряваш загуби в топлообмена ще има.

При другия вариант - топлоизточник в ПВЦ тръба, нагревателят ти е в директен контакт с аквариумната вода и загубите практически може да ги зачеркнем от уравнението, а и още нещо важно - ползваш потока от канистрите, нямаш нужда от още една помпа.  :-)

d256h

Да, много си прав...
Но веднага започвам да мисля по темата.
Имах един преподавател, който всеки път ми казваше, когато проектираш опитвай се всеки недостатък в системата да го разглеждаш като предимство и може да получиш интересни резултати.

Да, подложката под дъното на аквариума е важен елемент, от който може да настъпи катастрофа, ако не се измисли добре.

Така, за спорта, продължавам да развивам темата - нека има подово отопление!

И вероятно решението ще бъде нещо такова:

Аквариума ще стъпи директно върху профилите... почти!  Между него и профилите ще подложа слой 8мм, направен от алуминиево фолио. С него постигам едновременно три неща:

1. Полумек материал изпълняващ ролята на тривиален подложен материал за аквариуми;
2. Затваряне на излъчващия обем и осигуряване на равномерна метална площ с равно излъчване по цялата си площ към дъното на аквариума.
3. Топлоизолация от долната страна на аквариума, ако "работи" в режим на самоподдържане.

Е, винаги стои актуална опцията, да не се прави никакъв термо слой под аквариума, а да се използва класически плот, рамка или там каквото се избере от класическите варианти.. :)

danielm

Аква с хипотенуза от 88см няма да е лесна за обслужване в задната си част ... дори и с 10см. дъно. А и с 65см. височина поляна, както и доста китки ще са предизвикателство.
Тази височина на шкафа ми се струва ниско чисто визуално, ако пък я вдигнеш ще стане монго високо ръба на акваиума.
От нивелацията ще загубиш също сантиметри от височината, на 120см дължина при мен раликата беше 5см+ минимума на крачето.

Стоян Михов

Най-големия проблем на варианта с "подово" отопление е инертността на нагряващия елемент, който за да е ефективен трябва да има много голяма площ, а колкото по-голяма е площта му толкова е по-голяма инертността му, която пък се увеличава допълнително и поради сравнително слабата топлопроводимост на стъклото, така ще има много големи амплитуди в стойностите на температурата на водата между включването и изключването на нагревателния елемент.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

discusfen

Ходил ли си по магазините да видиш какво подово отопление се предлага.По строителните магазини вече се предлагат по нови модели за подово отопление.Нано отопление се нарича това.Това е една платка тънка и мека и водоизолирана.За акрариума ти предполагам ,че ще стане лента от педесет см широка и на дължина ще я напаснеш колкото позволява да се отреже.Слагаш един стериопор върху плота върху него плтката и върху нея аквариума и си ти.Един квадрат има мощност сто и десет вата.

d256h

Цитат на: discusfen - 09.12.2016 23:48
Ходил ли си по магазините да видиш какво подово отопление се предлага.По строителните магазини вече се предлагат по нови модели за подово отопление.Нано отопление се нарича това.Това е една платка тънка и мека и водоизолирана.За акрариума ти предполагам ,че ще стане лента от педесет см широка и на дължина ще я напаснеш колкото позволява да се отреже.Слагаш един стериопор върху плота върху него плтката и върху нея аквариума и си ти.Един квадрат има мощност сто и десет вата.

Благодаря, това е полезна информация. За карантинния аквариум ще използвам вероятно такова плоско подово отопление. За основния, ще се придържам към схемата на скара от успоредни профили 30х20, за да мога от тях да изваждам (изтеглям) подовите кабели или да слагам вътре тръби.


Публикациите са слети: 10.12.2016г 16:04ч

Цитат на: Стоян Михов - 09.12.2016 22:35
Най-големия проблем на варианта с "подово" отопление е инертността на нагряващия елемент, който за да е ефективен трябва да има много голяма площ, а колкото по-голяма е площта му толкова е по-голяма инертността му, която пък се увеличава допълнително и поради сравнително слабата топлопроводимост на стъклото, така ще има много големи амплитуди в стойностите на температурата на водата между включването и изключването на нагревателния елемент.

Да, ще има голям хистерезис, вероятно повече от час, но ефекта е двупосочен. Както бавно ще се загрява обема, така и бавно ще се охлажда (400 литра са). В същност, няма да има голями амплитуди в денонощния цикъл, защото в самото помещение няма голями амплитуди, а и имам лабораторен термометър с командна верига от 5mA (живачен), който е с деления 2 десети от градуса и може да управлява различна автоматика. Накратко, ако термометъра усети спад на температурата само с 0,2 градуса, той ще включи подгряването. В моя случай Делта Т ще бъде максимум 7 Градуса.
Сега проверих в един каталог, специално за Characidae и Hemigrammus Clade ме интересуваше, денонощното колебание на температурата в естествените басейни на местообитание е 23-27 градуса (2-4 градуса толеранс), което е ОК, за да не се притеснявам.





Публикациите са слети: 10.12.2016 16:52

Цитат на: danielm - 09.12.2016 19:28
Аква с хипотенуза от 88см няма да е лесна за обслужване в задната си част ... дори и с 10см. дъно. А и с 65см. височина поляна, както и доста китки ще са предизвикателство.
Тази височина на шкафа ми се струва ниско чисто визуално, ако пък я вдигнеш ще стане монго високо ръба на акваиума.
От нивелацията ще загубиш също сантиметри от височината, на 120см дължина при мен раликата беше 5см+ минимума на крачето.

Да, най-голямото ми притеснение е общата височина. Проблема е, че не искам да намалявам височина на шкафа, защото трябва в него да могат, да влизат и най-високите канистри или филтърни колони. Също, не мога да намаля височината на самия аквариум, защото е смятано, когато човек седи в хола, в мека мебел и го гледа, средата на височината, на аквариума да бъде малко под нивото на очите на наблюдаващия го. Така ще се ползва най-добър ъгъл за наблюдение, както към към дъното, така и към високо плуващите риби.

За преодоляване на този проблем (високия ръб на аквариума), за обслужване на дъното, ще направя едно стъпало (степер), което ще бъде сгъваемо и след работа с него ще го прибирам зад шкафа.


d256h

Както бях обещал, аз развивам замисъла си за цялостен проект, който да показва създаването на нов аквариум от начало до край, но във вариант с пълно завършване на детайлите, пълна автоматизация и показване параметрите на всичката техника от аквариума и в него, в удобен уеб интерфейс за наблюдение - както уеб камери, така и възможност на гостите, сами да управляват някои от настройките в техниката.
Извървя се не малко път в проучване, тестване и събиране на информация.

А... и никой не ми е дал краен срок :)

Днешния пост е съобщение, че първата фаза за проектиране с реални размери на компонентите завърши.
Междувременно, създадох виртуален облак за гости и техника, който частично ще поддържа и работата на бъдещия акварим.
Предлагам линк към CAD галерията, с което ще придобиете представа, как горе долу ще изглежда "новия член на семейството ми".

P.S.
А, забравих да кажа, нарекох проекта ми "eraAQUA" !