• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 10:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Представям Ви първата стъпка в хобито си.

Започната от ZIRO, 27.09.2014 11:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ZIRO

Здравейте, на снимките по долу ви представям моето нано, моля споделете мнения и съвети :)
Приемам всякаква критика и съвети, за да може да се развивам в правилната посока *THUMBS UP*.
Обем 10л.
Филтрация Aqua El-mini plus
Черен грунд - 3мм
Събрах доста растения на повечето обаче не знам имената:
Марсилея, Валиснериа натанс, Егерия (водна чума), Кардамин лирата - надявам се, че са правилните имена на една част от тях  *CRAZY*

CO2 - не, от от няколко дни слагам по 0.5мл Глутаралдехид(разтвор 5%)

Осветлението ми е две диодни ленти(не мога да кажа на колко вата се равняват) гледам да не го държа повече от 9-10ч. включено.
Обитателите са ми: едно сомче Коридорас, 3бр. неончета, 2 рибки на които им забравих името   *CRAZY*(ужас) , няколко охлюва, и десетина скаридки(ред чери). Всички са пуснати постепенно през няколко дни.
Стартиран е преди около 4 седмици и засега всичко върви добре   *THUMBS UP*.
Всичко това е ново за мен, и се радвам много на локвичката като я гледам как се развива   *YAHOO*
Благодаря!

yanev90

Здравей, според мен грунда ти е малко и трябва да добавиш още, корените на растенията се нуждаят от повече пространство. Осветлението  го намали на 8 часа, най-добре си вземи един таймер да не се занимаваш  има евтини варианти по 5-6 лева. За фон предполагам си използвал от тези принтове дето ги продават зоомагазините.. по-добре си вземи един едноцветен картон от близката книжарница какъвто цвят си харесаш ще изглежда по-добре :) И сякаш ми се струва че слагаш повече глутарал от необходимото. За друго не се сещам, а и не знам какво точно искаш да постигнеш.
А това растения в десния ъгъл какво е? Да не би да е някакъв мъх?

ZIRO

Здравей, това с картона, да планувал съм го и ще го направя. Относно грунда не се вижда добре на снимките, защото има декоративна лайсна отдолу и изглежда малко нивото. На предния фон нивото е близо 2,5-3см и в най високата точка отзад идва 4см. За количеството глутарал, ми каза колега от форума толкова да дозирам(даже вече виждам ефект от него, имаше миниятурни мустачки по растенията, вече изчезнаха).
Това в дясно е мъх да  :-D , знам че не му е мястото там...дайте съвети къде и как да го прикрепя.
Благодаря.

yanev90

Ами мъхът аз бих го прикрепил за горната част на дървото с корда или конец като гледаш да не го напластяваш много. Може и да го прикрепиш към камъните по същия начин стига мъхът да ти стигне за всички камъни, защото ще седи доста неестествено по единия камък да има мъх а по другия не :)

ZIRO


hunter

При мен същия мъх съм го боцнал по същия начин и си върви като храст. Може и както е казал колегата де  ;-) 9-10ч. според мен са много за този аквариум. Аз винаги съм с 8 но не повече, че идват водораслите  :-D

tomatomov197

   Тази валиснерия в дъното е за много по-голям аквариум . Така изглежда още по-малък .  Намери валиснерия нана или друго още по-малко растение , например сагитария .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

kaloqn_0998

Наистина Велиснерията е голяма. Не че така не е красиво, но ще ти създава проблеми след това, когато започне да прави сянка с листата си. Вземи си спирална ако искаш много по-хубава е. Анубиаса е много готин. А може ли да те попитам какви са тези малките растения в долния ляв ъгъл? Приличат ми на Хигрофила полисперма прав ли съм? :-)

ZIRO

Здравейте, благодаря за съветите.
Растението в долния десен ъгъл е Micranthemum micranthemoides http://aquariumbg.com/rastenia/Micranthemum%20micranthemoides

Велиснерията расте много добре и пуска здраво разклонения, харесва ми как се навива на няколко ката отгоре на повърхността. Като стане голяма сянка ще я поокастря  :-D
Мъха вече го прикрепиш като за начало към близкия камък и към корена(като се развие ще прикрепя и към останалите камъни).
Поздрави!

Similar topics (5)

35155

Публикации: 1
Прегледи: 2485

54230

Публикации: 3
Прегледи: 3112

35078

Публикации: 23
Прегледи: 8956

40938

Публикации: 36
Прегледи: 14568

59740

Публикации: 26
Прегледи: 10421