• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 08:05

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

240л със Скаларии

Започната от jabeto, 25.11.2014 19:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jabeto

25.11.2014 19:39 Last Edit: 10.01.2017 11:43 by NO CARRIER
Здравейте акваристи (любители и професионалисти) :-)Това е първият ми опит с аквариумното хоби.Всичко започна с  подарък за дъщеричката ми (Златна рибка).Купих 30л.аквариум Хайлеа(аборудван)И след това намерих вашият форум(и започнах да разбирам  грешките си,а най-голямата беше самата ''Златка'')Аквата малка ''прасето''става голямо рови ,цапа ,къса(абе филм).Обаче викам си няма да изхвърлям рибката все пак е подарък ,ще се пробвам.Започна здраво четене.Сложих черен грунд 2-4мм ,купих анубиас и микрозорум ,торове и се развихрих.Всичко вървеше добре растенията и рибката се разбираха и растяха а аз за разлика от детето се ''запалих здраво''.Да обаче си викам ''Златка ''не закача растенията явно не са и интересни и ще правя поляни и пеизажи.Взех накакво полянково ама в магазина не знаеха какво е (аз си мисля че е ехинодорус квадратикус)ама знам ли Колега ми даде още микрозорум и малко ротала.Засях  реколтата и вечерта заспах като къпан.На сутринта ставам и направо се ударих по челото ''Златка'' беше изтърбушила всичко.Последваха няколко седмици на аз сдя денем тя изкоренява нощем.Накрая след като изяде половината растения без анубиасите и микрозорума(запазих половината корени за полянка под стъкло)Се разделих с ''русата Златка''(която през това време изяде и няколко неона взети за проба въпреки ,че четох ,че комбинацията е много зле)Сега съм с 1 отцелял неон и 4 клиновидни разбори ,но се боря с кафяви водорасли :)В близките месеци ще взимам по голям аквариум и ще си гледам само Разбори и Неони.Жената ми вика :Нали всичко беше за детето,а то какво стана?  *dontknow*  :-D Сега малко данни ,за да може да ми помагате със съвети и знания :-)Аква 30л. Филтър:вътрешен 200л.има гъба и на мястото на въглена сложих керамика.Реално количество вода в аквариума 20л.Нагревател 50вата реголируем.Обитатели 1неон 4 разбори.Торя с тор на тропока без нитрати и фосфати по 2мл. на седмица .Слагам по 0.5мл на ден Изи карбо.Сменям 30 процента престояла вода веднъж седмично ,като тогава чистя стъклата и сифонирам.Температура в аквариума 25 градуса. Ето и снимки(първата е на стария собственик,,Златка''  :-D

Boqnov90

Здравей колега, много се забавлявах докато четях за твоята златка. *bg*
Сега по темата, с какво и по колко светиш на ден?
Другото което е не трябва всяка седмица да сифонираш поне аз го правя веднъж месечно, но имам коридорасчета.

П.с. Поздравления за подредбата на мен лично много ми харесва. *THUMBS UP*

jabeto

Осветлението си е оригиналното което върви с аквариума.Енергоспестяваща лампа 11вата.Светлината е студено бяла.Келвините не ги знам ,защото на нея не ги пише.По принцип искам и да питам ватовете към кои литри се смятат(тези получени от външния размер на аквариума или към тези от реално налетите литри) *dontknow*Сифонирах всяка седмица заради Златната рибка сега може и на две да мина.Забравих да напиша ,че аквариума е стартиран на 13.09.2014.И от тогава жената   :ranting: *ROFL*Светя по 8 часа на ден.

Boqnov90

Моят съвет е да намалиш осветлението на 4 часа, да спреш торенето за седмица две и през 2,3 дни да сменяш по 30%от водата. Другото което аз лично съм пробвал е с добавянето на два отоцинклуса те ядът водораслите и могат да се гледат в по малки аквариуми, за мен са умаления вариант на САЕ-то. Това е от мен и скромния ми опит, но нека да се включат и по опитните от мен.

asito

Гледах снимките и не видях водорасли.Напротив,аквариума е много чист,спретнат и красив мисля.Не разбирам,защо да променя нещо човека??????

Boqnov90

На мен ми се вижда по листата на анубиаса че има, може и така да ми се е сторило. Колегата пита за проблема и аз споделих евентуалното решение. Иначе като цяло всичко изглежда много добре и аз лично бих го направил скаридарник с добавянето на хемиатус куба за полянка.

jabeto

Наистина има кафяви водорасли по няколко от листата на анубиаса и микрозорума.Ще взема впредвид съветите и ще видим.Благодаря  *THUMBS UP*

hunter

Кафявите водорасли се борят и с по силно осветление  ;-)

jabeto

Смених 11ватовата енергоспестяваща с 15ватова регулирах по-точно подаването на торове и глутерал и кафявите почти изчезнаха(има още малко по микрозорума)Положението е видимо по добре,пускам и снимки:)Светя по 8 часа :popcorn:

hunter

О, вече си имаш и елха  ;-) Аквариума изглежда добре.

manyg

Супер е! И на мен ми харесва.

jabeto

За много години колеги!Ще добавя в темата снимки на новото ми аквариумче,което ще стартирам до 1-2 седмици.Размерите са 80х26х30в 62литра по външни размери.Като литраж не е голям,но аз обичам да напредвам бавно и постепенно(така ентусиазма и ''глада''се засилват повече. :-)Предстои да си набавя подложка под аквариума,филтър(мисля вътрешен с дебит 600-700л.)нагревател,грунд 3-5мм и растения(Микрозорум Тридент,Анубиас Нана,Нимфея червена еди стрък,Ротала,Стаироджин Репенс и малко полянка с Монте Карло)Ще видим дали ще стигне мястото за всички :-D За осветление съм взел Филипс 865 60см т8 18вт 1бр+Силваниа Гро Лукс 60см т8 18вт.Ако имате да добавите критики и съвети за бъдешия аквариум ще съм ви благодарен.Забравих да спомена,че мисля да гледам 10 клиновидни Разбори и 10 Неона :-) :popcorn:

niki_o

Първо,честито за придобивката.Корена много кефи и предполагам с останалата част от харда ще се справиш отлично.Но предвидените рибки са твърде много за литража а и за предвидената филтрация.Сигурно ще стана банален,но окачваема помпа или канистър,ще ти освободят място за развихряне вътре и някакво презапасяване .Просто съвет.

jabeto

В такъв случай ще се огранича до 12-15 разбори само.Канистър за сега няма да слагам за този малък аквариум.Благодаря за съвета *THUMBS UP*

jabeto

Аквариума е стартиран ,но е много мътен и затова снимки след няколко дни.Грунд сложих черен кварц 2-5мм 5см слой.Мих го доста време но пак си пуска.Корена нямах толкова голям съд да го преваря и затова го измих само с гореща вода под душа,но и той си пуска кафяво.Явно ще се чака повечко време преди да се избистри водата.Слагам му и вода от малкия аквариум за по бързо зацикляне пък ще видим. :-)Растения съм сложил(Микрозорум тридент,Ротала,МонтеКарло,Стаироджин,Коледен мъх.Има ли значение Гро Лукса(лампата)дали ще е отпред или отзад.Към Силванията и Филипса добавих и още една пура т5 13в 6500к.Мисля ,че 49в.са достатъчно за този аквариум 62л. по външни размери.Трябва ли да подавам за сега ЦО2(варианта ми е само с мая и захар),че на жената главата вече ,,пуши"  *ROFL*Който иска да дава предложения и да критикува е добре дошъл. *THUMBS UP*

Boqnov90

Относно рибките в момента в единия ми аквариум 60л. съм с 6 неона 1 коридорас 1 анцисрус малък и 10 клиновидни
Филтрация вътрешен филтър 600л.ч. и окачваема помпа 385л.ч. и двата са с керамика и гъба. Нямам проблем, но всеки решева сам за броя на рибките си.
Нямам търпение да видя новия аквариум

jabeto

Аквариума е стартиран на 8.1.2015.Вчера пуснах няколко рибета(5 разбори и1 неон)След 2 седмици ще пусна още малко рибета.Водата се поизбистри малко но все още е кафеникава от корена.растенията от няколко дни живнаха малко.Торове за сега не добавям,но имам и чакам все още.Грунда като е кварцов предполагам ,че е беден на вещества и скоро ще се почва лекичко да се тори.Имам питане за Гролукса.Четох доста противоречиви мнения за това дали има смисъл от тази лампа.Имало смисъл ,но за растения гледани надводно.Някой с опит да каже.Питам защото нещо не ми харесва червения отенък ,който дава на аквариума,та ако няма полза от нея,ще я сменя с Филипс 865.Прилагам 2 снимки едната е с Гролукса другата без нея.Растенията тепърва,ще се сгъстяват и се надявам да покрият цялото дъно.Над Анубиасите има Микрозорум Тридент,но още е малък и не се вижда.Премахнах някои по тънки разклонения на корена,че беше много гъст и оплетен(има още няколко по тънки разклонения ,които тези дни ще премахна)Мисля като се развие малко мъхът да сложа малко и по други разклонения на корена.За сега е това.Приемам всякакви идеи и съвети  :-)


petko

Щом не ти харесва Гролукса,сменяй я с Филипса 865.
Добро начало на аквариума.

ipman

Здравей колега,хубаво аквариумче си спретнал *BRAVO*.Относно тази лампа на гролукс незнам колко е ефективна при водните растения,но доста допре изпъкват цветовете на рибките,аз лично съм имал доста добри успехи с растанията без тази лампа така ,че според мен силата и времето на светене+правилно торене са факторите за добро развитие на растенията.

kaloqn_0998

Аквариума е много хубав браво. Анубиасите и корена придават интересен вид, когато пораснат ще стане още по-хубав. На мен първата снимка ми харесва повече водата стои някак си по-тъмна и изглежда повече като в естествената среда на рибките, но това си е мое мнение аз ти предлагам да си го направиш, както на теб ти харесва.  *THUMBS UP*

jabeto

Една снимка на мътилката.Тоя корен още пуска кафяво.Полянката едвам крета ,но още не торя.Стоуроджина в ляво започна да се сгъстява,но в дясно още се чуди.Вчера минах на 2 кръга с осветлението и ще видим какво ще стане. :-)

jabeto


eminem_999

 *THUMBS UP*, доста добре се развиват нещата
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2F4sx5mm7j1%2FIMG_28391.jpg&hash=d95a09abb94c6cd128dc51ec8847804c61a60364       https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs16.postimg.org%2Faavn5iowx%2FIMG_2888.jpg&hash=ff30df3675e832d703057601c218c1be37dc21ff

sVGNsali

Цитат на: eminem_999 - 21.03.2015 16:10
*THUMBS UP*, доста добре се развиват нещата

+1!
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

jabeto

Благодаря :-).Снимката е от преди няколко седмици.В момента мъхът по корена е дръпнал,анубиасите съм ги преместил по-надоло между камъните и корена.Микрозорума също малко е порастнал.Единствено Монте Карлото седи .Появяват се нови листенца,но старите загниват и фактически не мърда.Явно без ЦО2 няма да стане,нощо че уж не било трудно за гледане :-)Снимка с днешна дата не съм сложил,защото се боря с кафяви водорасли,въпреки че осветлението не е слабо.За момента мисля че съм овладял нещата и има малко подобрение.Като ги изчистя ще снимам. :-)

Boqnov90

Колега ще стане супер като се развие. Мисля че сега е момента да споделиш всичко което си направил/променил от подадената информация преди и сега. Торене, оборудване, осветление обитатели. Мисля че ще е интересно за всички.
*DRINK*

jabeto

Мисля,че обърках нещата с осветлението.Преди появата на водораслите бях с 2бр Филипс 865 т8 по18вт и светоден 8ч.След това минах на стъпаловидно осветление и добавих още един бр. Филипс 865 18вт.Общо светоден 10ч.(1.5ч. светене 2х865 селед това 7ч. 3х865 и накрая пак 1.5ч.2х865)Торове слагам:1.5мл 4%глутаралдехид ежедневно и 5мл тор на Тропика(от оранжевия)разделено на равни порции всеки ден.Силното осветление не се понрави на анубиасите и ги преместих по-надоло.Кафявите водорасли са по анубиасите и стаурогина.Сега оставих само 2 от пурите като пак светя по същата схема стъпаловидно 10ч. само че само с двете пури и има малко подобрение.Нитрати и фосфати имам ,но не слагам,защото не сифонирам заради ,,полянката''.Иначе сменям 30% вода всяка неделя.Миналата седмица направих и една допълнителна смяна в сряда от 15%.Рибите са 6 Разбори и 4 неона.По едно време целия корен се покри с кафяви налепи(ама много голямо количество)и на места с зелени петна,та може и от него да се получиха негативните резултати. *dontknow*.Ще видим дали подобрението ще продължи и след 1-2 седмици ще пиша пак.

hunter

Този аквариум много ми харесва  *THUMBS UP*

Penta

Цитат на: eminem_999 - 21.03.2015 16:10
*THUMBS UP*, доста добре се развиват нещата

Аз развито растение не виждам в този аквариум.  *dontknow*
Но иначе много ми допада визията с този корен, красиво е.
Промени продължителността на осветлението на 8 часа, нищо че е стъпаловидно.

Boqnov90

Цитат на: Penta - 21.03.2015 18:27
Аз развито растение не виждам в този аквариум.  *dontknow*
Но иначе много ми допада визията с този корен, красиво е.
Промени продължителността на осветлението на 8 часа, нищо че е стъпаловидно.

Нормално да няма развитие без цо2. За 3 месеца трябваше да пуснеш някакво цо2 за да може торовете да са от полза, както и осветлението.

eminem_999

Аз говорех за аквариума като цяло, не съм споменавал растения, хайде така да го кажа, много ми харесва този аквариум. *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2F4sx5mm7j1%2FIMG_28391.jpg&hash=d95a09abb94c6cd128dc51ec8847804c61a60364       https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs16.postimg.org%2Faavn5iowx%2FIMG_2888.jpg&hash=ff30df3675e832d703057601c218c1be37dc21ff

jabeto

 :-D не се карайте за чуждите бакии.Развитие знам ,че няма просто пуснах снимка,защото на предната още не беше се избистрила водата.Благодаря на всички за коментарите *DRINK*За следващата снимка ще се постарая повече.

Amev

Сега се зачетох в темата и ми стана интересно за първия аквариум и колко много прилича на моето приключение , даже марката и всичко е същото , че и аз след покупката намерих форума и така всичко описано е както при мен. Покажи снимки на развитието...

jabeto

В момента е скаридарник :-)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs7.postimg.cc%2Fopvuqmb97%2FDSC_0946.jpg&hash=16b49e4d776fa5cf014c83d5dc749229fa8cd2ad

Amev

А големия ? Полянката как е ?

jabeto

Там в момента е като след война мрачно и пъсто.Дом е на 3 скаларии 1 калихт и 1 трихогастер,които чакат да им оборудвам 240 литров,който взех на скоро.След като ги преместя в новия и 63литровия ще е скаридарниче. :-D

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs1.postimg.cc%2Fqnmrla43j%2FIMG_20150921_164146.jpg&hash=435709ed0258c233fec2173bd420e500a8d829e1
:duvar:

Boqnov90

Корените много ми допадът

jabeto

Това е същия корен който ползвах и преди,но е обърнат на обратно. :-)

Amev

Някъде имаше акваскейп с подобни корени , точно така поставени и нагоре направени с мъх като дървета ...

jabeto

След като махна тези обитатели,ще сменя грунда,че с тоя само ядове и чак след това ще има аранжиране. :coffee:

Amev

Какво му е на грунда ? Аз съм с подобен при златните ? Имам и един анцитрус албио там и като е сам значително повече расте от другите в другата аква

jabeto

Просто от 9месеца от както е стартиран не мога да се отърва от кафяви водорасли,налепи из целия аквариум(грунд,корен,растения,камъни)След 9 месеца на всвкакви проби и експерименти с осветление ,торене,растения,обитатели(с риби,без риби)Смени на вода във всякакви варианти.Нестава и нестава.Дори 2 месеца подавах и ЦО2 с мая и захар и нищо.Преди геунда целия беше кафяв,сега поне като сложих калихта оре и го чисти.Знам ,че в момента стия риби на тия литри е претоварен,но е временно.И от всички тези експерименти за мене проблема е в грунда.С другия аквариум нямам никакви проблеми а е 30л и би трябвало там условията да са по-нестабилни ,но всичко е наред и няма ядове вече година.Стартирал съм ги по един и същи метод описан във форума.В този с кафявите водорасли при обрм 63л. по външен контур имам 2 филтъра един 700л/ч и един 200л/ч вътрешни.В големия едната кошничка е пълна с керамика и така.Набрал съм му и ще излита този грунд(просто не ми се ще да го мия и да го върна и пак да стане като сега)В скаридарника съм с грунд на croci spa wave(черни малки топченца)и съм много доволен

Boqnov90

Вземи 1 анцистеус и си реши проблема с тези водорасли. Аз бях занемарил единия аквариум и беше точно като твоя да не кажа много по зле след като сложих анцистеуса за 3 дена без да пипам нищо и без да храня нямаше почти следа от водораслите

jabeto

Взимал съм 4-5 пъти през няколко месеца като време и изкарват най9много до седмица и после умират без никакви видими причини в деня преди да умират им няма нищо и на сутринта са на дъното удървени.Други риби не са ми умирали само анциструси.Калихта и скалариите неса причина за смърта им защото други са умирали и преди да взема скалариите и калихта.Грунда ми се струва с остри ръбобе и може да се нараняват *dontknow*

Boqnov90

Не вярвам да е от грунда. Вземи си otocinclus. За тези водорасли това е най доброто решение

Amev

И моя е остър , че даже има и като парчета от стъкло , ама нито анцитруса се е наранявал , нито златните които го пререждат всеки ден ... А кафевите и аз ги бях завъдил ама 3 анцитруса и 3 отоцинкуса и 3 ампуларий се справиха...

jabeto

А това е новият аквариум и последният като бройка  :-D Размерите са 120х40х50в. Старта обаче ще бъде най-рано другия месец.В него ще гледам няколко скаларии ,5-6 коридораса,5-6 анциструса.Това на снимката мисля да представлява хард скейпа като ще има и различни по големина обли речни камъни преплетени в основата на дънерчето.Растенията ще са ехинодороси, микрозорум,валиснерия и нимфея. :-)


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.cc%2F87fcwujgv%2FDSC_0961.jpg&hash=3207f2ab0ce9250e0eb67f9546b1fcc429190e5e

_Kirilov

Така корена изглежда много добре  *BRAVO*

niki_o

Корена цепи мрака *CRAZY*
Май темата ти трябва да стане...Първите 3 аквариума или Първите 300литра :whistle:

jabeto

Надявам се да направя всичко така както ми се върти в главата,но досега не се е получавало :-DКорена тепърва ще се готви и ще търпи процедури,но трябва да дебна жената,че иначе :karamse:

_Kirilov

При правенето се опитай да го повдигнеш над камъните(ако има такива) защото след като сложиш китките и те тръгнат да растат до 2 месеца ще се скрият и камъните и корените. Така се случва все при мен и след няколко месеца става някаква джунгла и заминава целия скейп.
Загледай се по клипчетата в тубата как и преди и след залесяването отчетливо се виждат и камъни и корени. Тоя ефект се опитвам да го избегна и все не успявам.

Успех!

jabeto

30.09.2015 16:26 #51 Last Edit: 02.10.2015 13:44 by jabeto
Мисля корена да го оставя на растояние 10-тина см. от задното стъкло и китките да се падат една идея зад него,за да не го скриват,амаще видим какво ще се получи. :-D Днес си играх с промиването на 10л. лава,която ще ползвам за заселване на повече полезни бактерии,които да спомагат да не се затлачва много грунда и да не се получава пълна анаеробност ж грунда.Дано да съм на прав път.Хранителни субстрати не мисля да слагам.Обмислях да взема 1-2 литра хранителен субстрат и да го разтеля покрай задното стъкло,където ще са повечето растения,но ме е страх. :-[
Ето я и лавата


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs11.postimg.cc%2Fkep96444j%2FDSC_0968.jpg&hash=85398b2ad3adeeec9a755257fbe35611f36490e2


Върху лавата ще сложа една ситна мрежа(найлонова)от картофи мисля че е за да не се смесва много грунда с лавата или поне лавата да си седи доло и да не излиза на горе.

Публикациите са слети: 02.10.2015г 13:01ч

Колеги четох,че лавата съдържала силикати ,които предизжикват появата на кафяви водорасли.Ако е така да я махам. *dontknow*Мислег да ползвам няколко литр от нея и за филтърен пълнеж.

Публикациите са слети: 02.10.2015 13:44

Колеги четох,че лавата съдържала силикати ,които предизжикват появата на кафяви водорасли.Ако е така да я махам. *dontknow*Мислег да ползвам няколко литр от нея и за филтърен пълнеж.

fam

Не съм чела до сега за подобен проблем с лавата...Обаче корена ти е страхотен и така добре запълва аквариум с тези размери. Супер си го замислил, поздравления. Не разбирам само защо не искаш да си сложиш подложка..сед като ще имаш и  ехинодоруси..пък моите четива д сега сочат че хинодооруса се храни доста през корените. На нашия дето за пъви път се опитвам да отглеждам  растения..дъното е само от менадо и Ехинодоруса ми бавно и стабилно върви към гибел..не му достига храна ..поне това предполагам де  :-[ . Лелеее пак се върнах да ти погледам корена.... супер р..завиждам яко..не съм сигурна че е много благородно да си знаеш :))

_Kirilov

Значи - аз с лава съм от близо 2 години и мисля , че до скоро имах проблем с някакви метали които пускаше защото рибане се задъжаше жива повече от 6-8 месеца при мен .
Не съм фен на тестове и следене на каквито и да било параметри - единствено разчитам на наистина добра филтрация и смяна на вода.

Лавата не съмн я преварявал преди да я сложа и мисля , че това е единот проблемите свързани с нея. За филтрация е перфектна  защото е супер порйозна.

1)Вземи един магнит и вижда дали и какво ще се полепи по него след разбъркване на лавата с него.
2) Вземи свари половин литър в един съд и след това в още един със същото количесто сложи аквариума вода за известно време и ако ползваш тестове виж дали ще имат различни показатели. Така и не стигнах да го направя това защото съм почти сигурен ,че проблемите ми идваха със смъртта точно от нея.

Не искам да те плаша  с информацията ми, но лавата която е от камани.биз не мисля,че е перфектна точно за аквариуми.

Двата ми аквариума са различни - единия с лава , другия с всевъзможни фракции от 0.3 до 0.7 камъчета при експеримент с размяна на керамиката от филтрите им очаквах тотален краш на този без лавата, защото винаги е вървял по-добре но уви. Анциструсите ми се скъсват да хвърлят хайвер и да разтът буквално с часове, до колкото в големия всичко си е по същия начин...

jabeto

03.10.2015 14:24 #54 Last Edit: 05.10.2015 14:13 by jabeto
Лавата я взех от сайт за акваристика.Ще направя теста с магнита и ако трябва ще я преварявам.

Публикациите са слети: 03.10.2015г 21:09ч

Една снимка от скаридарника :-)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2Fazo1d3jeb%2FDSC_0972.jpg&hash=52a61dfdad4f955ae0a9d546708d6ced91556584


Публикациите са слети: 05.10.2015г 14:02ч

Взех тестове на Тера 6в1.Сложих в 2 чаши еднакво количество лава в едната изварена в другата не и еднакво количесво вода от чешмата(от там сипвам и в аквариумите).Ще изчакам 24ч ще измеря стойностите и ще пиша резултатите.А тая лава какво варене падна вчера.Жената нямаше достъп до печката.Отгоре варя а във фурната суша и изпичам.Жената седи и ме гледа и вика на детето;Маме довечера ще ядем лава :-D

Публикациите са слети: 05.10.2015 14:13


jabeto

Преди малко измерих стойностите в двете чаши и резултатите за 24часа престой във водата бяха абсолютно еднакви.Май,ще сия ползвам пък каквото сабя покаже.Лавата първо е промита под течаща вода след това е изварена и накрая във фурната на висока температура е сушена.За престоя си във водата от 24часа цвета на водата въобще не се е променил и потъмнял,което означава ,че съм я промил добре. :-)

sVGNsali

На тестове "x"in1 недей се доверява. Само като ориентир. Лакмуса дори от въздуха се влияе..
Аз обаче нещо не схванах, за какво е цялото това упражнение с лавата. Тип "холандски" аквариум ли ще правиш, с тия подготовки за основата? Тия анаеробности на грунда и т.н. поне за мен са проблеми за спецове. При да достигнеш тази точка, теб те чакат много други рискове. Как е подоготовката - теоретична и техническа; за осветление, СО2, торове и т.н?
ЩЕ стискам палци, дано да не се крашне системата, но поемаш риск. Но пък успех без риск няма..
Успех!  ;-)
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

jabeto

Няма да правя растителен аквариум.Лавата ми трябва за да циркулира въздухв грунда и да има повече бактерии,които да разграждат органиката ,за да не ми се затлачва грунда и да да гният корените на малкото растения които ,ще засадя.Цялата работа е ,че неискам след една година гринда да се затлачи и да правя рестарт.Искам аквариум,който да искара няколко години без да го рестартирам заради грунда.А ежеседмичните смени на вода и сифониране пак ще си ги правя,надявам се да сте схванали идеята.Хранителни подложки няма да слагам.В аквариума искам да има Скаларии красив корен и няколко растения.Това ми е идеята.Лавата ми трябва само заради неината порьозност и качеството и да задържа голямо количество полезни бактерии,които вършат много работа.

jabeto

Та отново да питам преди полагането на грунда.Ще навреди ли лавата ако има слой под кварцовия пясък?Ще я ползвам само за окислородяване на долната част на аквариума и заселване на нитрифициращи бактерии за по-бавно затлачване на грунда.Ще има растения ,но не много.До колкото четох не би трябвало да е проблем,но все пак някое друго мнение от опит,ще е добре дошло.Колегата Кирилов даде съвет и изварих лавата,но на тестовета не даде отклонения с такава непреварявана.Изчаках лавата потопена в чаша с вода една седмица и показателите от теста са в норма. :-)Пясъкът е с фракция 2-3мм

niki_o

Лавата би трябвало да е апсолютно неразтворима във водна среда,така че е нормално да не ти даде отклонение в нормите.1-2мм е супер фракция и само би подпомогнала дъното без да навреди.Аз ако имам достъп до подобен размер лава само от това ще ми е дъното...

jabeto

Лавата е 8-12мм а пясъкът е 2-3мм. :-[

niki_o

Ааааа...ясно,е все пак няма да навреди :-)

jabeto

На стартовата линия.Слагам само черния фон и пълня. *YAHOO*

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.cc%2Ftowht0sm9%2FDSC_0983.jpg&hash=e6247f797e772002e7ce584ed644e1f6d0604325

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs3.postimg.cc%2Ftbp008smr%2FDSC_0982.jpg&hash=41c89f7c3bfb05416cb8b57165186d2637d7b7bb

Amev

Няма ли да го видим вече напълнен и с марули ?

jabeto

Той е напулнен на 17.10. ама още не еза показване много,че сега си имам от всички видове водорасли.

Публикациите са слети: 26.11.2015г 19:07ч

Цитат на: jabeto - 26.11.2015 19:57
Той е напулнен на 17.10. ама още не еза показване много,че сега си имам от всички видове водорасли.
Нещо не съм добър градинар :duvar:

Публикациите са слети: 26.11.2015 20:16


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2F6cblfxsln%2FDSC_1039.jpg&hash=9cd398f6898b3c39866c05a36c20b9105b88f685
Ето една снимка ма и тя със същото качество като аквариума :-D :buff:

Boqnov90

Ще се оправят нещата лека по лека с водораслите. Мисля че е време да дадеш малко инфо относно филтрация осветление обитатели.
И един съвет за да ти се виждат скалариите сложи друг цвят фон  *DRINK*

Penta

Цитат на: jabeto - 26.11.2015 19:57
Ето една снимка ма и тя със същото качество като аквариума :-D :buff:
640х480 ли е аквариума ?

jabeto

Цитат на: Penta - 26.11.2015 21:23
640х480 ли е аквариума ?
Имах впредвид ,че са зле :-)Иначе аквариума  е  стандартен размер 120х40х50в.Има 3 скаларии 10 лимонени тетри 2 анциструса и един син трихогастер,който за момента ще е с тях.

jabeto


Amev

Мммм много приятно !!! Какви са обитателите ,освен скаларите?

jabeto

10 лимонени тетри ,2 анциструса и един трихогастер.

VDO

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

jabeto


hip9

Много добре изглежда аквариума и корена кърти. *BRAVO*

Amev

Супер , развил се е ;)

jabeto

Имаше голямо количество еленови рога ,черна и зелена брада,но поналучках торенето и започна да се изчиства от водораслите  :-D.Рогата изчезнаха сега остана двата вида брада по корена и камъните.Правя си тестове с един самоделен вътрешен филтър от пвц тръба ф110 и се справя добре ,но мисля да го смяня с канистър,че заема доста място.

Amev

Брадата по корена седи естествено ... Аз ако имам не бих я махал ... Хем ще има за водораслоядите ;)

jabeto

Една снимка и на скаридарника  :-)


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.cc%2Fpg7webkfp%2FDSCN0191.jpg&hash=9f7ec7899311a83137ace5c0d668132eae1c48be

jabeto

Снимка на най-голямата ми скалариика :-)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs11.postimg.cc%2Fc3oz05hmr%2FDSCN0196.jpg&hash=6c68baecd7b3dc42251de12d6a89ba90f8b5eae8

Една снимка преди пострижката вчера

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs10.postimg.cc%2Fd9nx1kk3d%2FDSCN0207.jpg&hash=0f7057855ee83065819579275af9c877f3a0351e

И  една от днес вече постриган.Сега рибоците се чустват доста по добре.Плуват доста енергично :-)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.postimg.cc%2Feq13f50l5%2FDSCN0224.jpg&hash=74ff918a33506b8fc4f60f73532e9c792455bbca


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.cc%2Fyxr7c1pin%2FDSCN0225.jpg&hash=908c25d89be7e64fc06cb7c86f435ed5cb4a019e

jabeto

07.02.2016 17:02 #79 Last Edit: 09.02.2016 13:39 by jabeto
Колеги утре или вдругиден ,ще ми пристигне новият филтър Сън Сън 304 2000л.Знам ,че е китаец и много хора няма да удобрят,но си мисля ,че ще се справя по-добре от самоделката с ПВЦ тръба която ползвах до сега в аквариума.Та идеята ми е ,че и без това ще поразбутам вътре дали да не промяня ''хард скейпа'' :-D.Искам да сложа корена от едната страна на аквариума малко обърнат по диагонал.Нещо такова

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.postimg.cc%2F7r716watl%2FDSC_1151.jpg&hash=d1f1310ce94611f3979b18f6c76d65ca33605536
Искам да попитам как да сложа тръбите на канистъра с цел по
-добра филтрация и по малко затлачване.Че ще са насочени по дължината на аквариума е ясно интересува ме дали да ги сложа при корена или на стената срещу него.И пак казвам интересъва ме по хубаво чистене ,а не красота.Благодаря  *THUMBS UP*

Публикациите са слети: 09.02.2016 13:39

Хаиде да ми е честит китаеца  :-D


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.postimg.cc%2Fzcuf2eyjt%2FDSC_1158.jpg&hash=81eb8d6c5849d254ece955548681a807af82a5ca

jabeto

Една бърза снимка на мътилката :-Dслед новата подредба.Новото канистърче е монтирано,за сега работи сравнително тихо,дано и за напред е така. :-)



https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs16.postimg.cc%2Fept1o8bwl%2FDSC_1167.jpg&hash=00f1d032fb9b766752521c9ccdffe64f316591a1

zipich

какво е канистърчето

Sent from my LG-D855


niki_o

Много приятно и естествено.Поздравления *THUMBS UP*

jabeto

Цитат на: zipich - 11.02.2016 16:19
какво е канистърчето

Sent from my LG-D855


Сън Сън 304 2000л/ч


Цитат на: niki_o - 11.02.2016 16:56
Много приятно и естествено.Поздравления *THUMBS UP*
Трябва още да го оформя ама ще изчакам да се посъвземе малко

jabeto

 
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs15.postimg.cc%2Fnkonlbpu3%2FDSCN0346.jpg&hash=58c753358d277408377a5575b7fead67953d4b96

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.cc%2F4lngzijmh%2FDSCN0350.jpg&hash=8a4eeeef97c94948ad419dec4e0a94031b9c8e8d
Колеги срам не срем ,ще искам мнение и съвет.Не мога да се отърва от брадате по корена и камъните.Аквариума е 240л. по външен контур има реално 200л.вода.Филтрацията е канистър Сън Сън 2000л/ч 2 кошници с едропореста гъба 1 с лава и 1 с пръстени.Светя 8 часа с 4х36вт. т8 няма рефлектори височината на аквариума е 50см.Торя с 1.5мл. Профито на ден.Има 6 скаларии,4 коридораса,2 анциструса,1 трихогастер и 10 лимонени тетри(рибите са горе-доло на максимален размер.Има и зелена брада по някои растения.Рибите ги храня 2 пъти на ден.Единия път с суха храна на гранули втория път с замразена(като слагам едно кубче)храната се изяжда за няколко минути( 2-3).Ако има желаещи да дадът съвети да заповядат.Забравих да спомена че подавам ЦО2 с мая и захар и го разтварям със самоделен реактор в който ЦО2 се разбива посредством малък вътрешен филтър.Растенията са Лудвигия репенс,Лимнофила сесилофлора,Ехинодорус блехери,Валиснерия и Криптокорина афинис

jabeto


VDO

 Jabeto,супер е скаридарника,с тоя мъх е станал много добре,мислил ли си вдясно да сложиш още мъх и някоя папрат вместо паричката и сагитарията ?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

zipich

и на мен мн ми харесва браво.

Sent from my LG-D855


jabeto

Тази Сагитария съм я купувал за Валиснерия ама вече и аз не знам какво е  :-D.Да мислил съм за още мъх на мястото на Сагитариовалиснерията,ама бавно се разраства.Живот и здраве ще сложа и там.На живо водата е кристална и изглежда много добре и му се кефя повече от големия ,ама нямам качествена техника за снимане,а и аз не ставам за фотограф :-D.Радвам се ,че ви харесва *DRINK*

niki_o

Тъкмо се напънах да те хваля за Скаридарника и се стих,че за хвалби има хора,но всички пропускаме въпроса ти за Брадата.
Брадата обича Желязо и дали с тези 1.5мл Профито не й го доставяш.Растенията не са много,а моя опит показва,че Профитото в неособенно силно залесени аквариуми постига точно този ефект.Пробвай да го замениш с Tetra Planta min ,мисля,че ще е по-подходящ за твоя случаи.

jabeto

Цитат на: niki_o - 18.02.2016 16:59
Тъкмо се напънах да те хваля за Скаридарника и се стих,че за хвалби има хора,но всички пропускаме въпроса ти за Брадата.
Брадата обича Желязо и дали с тези 1.5мл Профито не й го доставяш.Растенията не са много,а моя опит показва,че Профитото в неособенно силно залесени аквариуми постига точно този ефект.Пробвай да го замениш с Tetra Planta min ,мисля,че ще е по-подходящ за твоя случаи.

Благодаря за съвета *THUMBS UP*

VDO

Аз не  бих заложил на това,че брадата е от профитото,ако става въпрос за големия аквариум.1.5мл. на 200л минимум вода е даже под нормалната доза ,не вярвам и желязото,доставяно от профито да е в кой знае колко големи дози.Забелязъл съм ,че от завишени дажби желязо/доставени отделно от източник само на желязо/ се появяват по-скоро зелени нишки и налепи ,отколкото брада,а брадата май излиза от повишено ниво на органиката и особенно вдигането и във вид на мътилка.Торта на Тетра е гола водица в сравнение с действието на Профито според мен.Има може би още една причина,за  брадата-храненето всеки ден със замразена храна.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

jabeto

Да наистина храня всеки ден с разнообразна замразена храна.Ще пробвам и двата варианта с торта и храната.Принципно всяка седмица със смяната на водата сифонирам където е възвожно.Мерих показатели на водата с разни комбинирани тестове на тетра,ама разлика в показателите нямаше.Сега няма да тръгна да купувам отделни тестове за всеки един показател.Аиде де :-D.Ще се уча по трудния начин проба грешка.Нали все пак трябва да има някакво движение около тоя аквариум.Няколко дни като не бръкна вътре и нещо ме човърка :-DТо само да го гледаш отстрани писва :whistle:

VDO

Цитат на: jabeto - 18.02.2016 22:26
проба грешка
Това е акваристиката,точните закони не важат тук много много,само някои основни правила и принципи,другото е напасване според конкретни условия.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

jabeto

От 2 седмици направих аквариума бавен.Нито торя нито добавям ЦО2.Светя по 8ч.,но постепенно ще стане 10ч.Осветлението е 3х36вт 865-ци.Идеята ми е цялото дъно да е с Криптокорина Афинис,а цялата повърхност да е с Пистия.Зад корените ще има по някой стрък Паричка и Лимнофила Сесилофлора ако и понесе сянката.Добавих и един вътрешен филтър 1400л/ч към канистъра Сън Сън 304 2000л/ч и сега от целия аквариум всичкия боклук и органика се събират в ъгъла до тръбите на канистъра и с едно всмукване с сифона всичко е чисто :-D.Сега ще чакам криптокорината да се сгъсти.Пистията напредва бързо :-)Дано да стане добре.


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.cc%2F47wfgfnlr%2FDSCN0362.jpg&hash=f2d17bfd4c3941005133c641ddef6dc0e818651e

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.cc%2F6notsv851%2FDSCN0363.jpg&hash=35d2c93a824e9ee50b81f1e5c6afeb624c08fc27

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs10.postimg.cc%2F4an3v49ix%2FDSCN0370.jpg&hash=cae2e8c46cbc43c598d4e02ba88e31150c1004d5

niki_o

Брадата ли те преорентира :-D
Ти си знаеш,че лявата част с корените се получи добре,но за сгъстяване на Криптокорина ще трябва да почакаш.И защо тази допълнителна филтрация?То колкото по-затлачено е дъното толкова по-доволна е Криптокорината :-P
Очертава се тъмен,ТЕЖЪК аквариум да стане,да взема от сега да те навивам за ято Родостомуси-знаеш ли как ще го отворят :-)

jabeto

Да брадата е èдин от факторите  :-D Започнах да е третирам с всеки ден с глутаралдехид директно по корените и бавно започна да изчезва.Сложих допълнителен защото само с канистъра се задържаха боклуци около корените и камъните а сега светна.Криптокорината за сега е добре и си изкарва нови издънки и листа ако се наложи ще и сложа таблетки в корените тук там.Сложих и 7-8 мелании ,да се грижат за разравянето на грунда в дълбочина дано да им понасят условията и да се размножът.Родостомосите са хубави наистина,но сега имам лимонени тетри които нито има на кой да ги дам нито пък мога да хвана лесно :-D.За сега ще е така на есен ми се иска да заменя сегашните Скаларии с 4-5 броя Манакапуру и тогава евентуално да сложа Родостомоси,ама ще трябва да търся дом на тези които имам,защото не искам да ги хвърлям в канала все пак са си животинки.Абе първо да наглася аквариума пък рибите лесно *DRINK*

jabeto

Колеги дайте съвет за този Анциструс.Купил съм го септември месец и беше към 4 см сега е 8см.Предполагам,че е на около 1 година.Винаги е бил шишко,но за по-малко от седмица се поду като балон.Храна за дънни  рибки никога не съм слагал.Храни се от стъклата и каквото си намери.От 2 седмици доста съм намалил менюта на рибите в аквариума.Една щипка гранулирана храна на Тетра,която буквално се изяжда за по-малко от минута.Сома успях днес да го хвана и съм го отделил  в съд с малко филтърче и вода от аквариумаа.Въпросът е дали да му правя масаж или да го оставя само на диета за няколко дни.Лошото е ,че от дупето му се е показало сигурно черво ,което се е подула като балон.Ба снимките се вижда състоянието.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs11.postimg.cc%2F9yapi7kar%2FDSC_1216.jpg&hash=7b1fceae668dcffc9f2991c3c28106826f2b3087


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs10.postimg.cc%2Fk7yxg1m1l%2FDSC_1218.jpg&hash=cd246a18a22e510ba2167abee3e456001f2f3760

vasil dimitrov

Да му дадеш нещо за вътрешни паразити?Аз не давам замразена и не ми се е случвало.

niki_o

Аз давам замразена,но немисе е случвало на Анцитрус.На една мъжка Гупа обаче ДА.Отцеля и се държеше нормално след това без моя намеса,но след това аз не издържах на гледката...червото не се прибра :'(

jabeto

Пистията превзе повърхността :-)Сега ще чакам и криптокорината да направи същото.Ако сложа тор под формата на таблетки в корените на криптокорините дали ще е опастно за меланиите?


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs30.postimg.cc%2Fu0iyr4lv5%2FDSCN0377.jpg&hash=46005111d5af4004149f47683b725d0ef5ae1a1c

baygry

Много интересен се получава аквариума,таблетки(топчета )на JBL съм слагал,няма проблем с меланиите.

VDO

Жабе,аквариума е супер!Ако се окаже ,че глинените топки са опасни за меланиите,кажи ,да минирам цялото дъно  и аз :-D ))))))))
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

Amev

Нищо им няма на охлювите ;) аз съм минирал яко .. Само хелените ги тормозят тях


————————————————
Жалко е ,че през първата половина от живота не достига ум, а през втората - здраве ...

jabeto

За сега се въздържам да слагам таблетки в корените,защото си се развиват криптокорините(пускат нови листа).Ако може да минавам с минимално даже никакво торене ще е най-добре.Тъкмо започна да се изчиства полека аквариума от брадата и не ми се рискува с торове докато не видя явни признаци,а пък и със сянката която прави пистията нещата ще са доста бавни.Ама на мен май най на сърце ми е бавен аквариум.Скаридарника и той е бавен и си е екстра.

Amev

При мен пък забелязах след 10 дневното ми отсъствие и оставяне на аквата в ръцете на жената .. Незнайно защо намалила дозите на НПК и като се прибрах доста растения бяха показали липси най-вече на азот , ксенококуса беше в големи количества (може би заради малкото фосфат) и бях брадясал най-вече по техниката и в близост до местата на които имаше засегнати листа. Два три вида бързорастящи не са израснали грам за 10 дни. А и со2 беше занижено. Сега го пооправих , направих смяната и го набъках с 10 вида тор.. За мен най-добрия начин за справяне с алгите си е засилен/изнасилен растеж на растенията !


————————————————
Жалко е ,че през първата половина от живота не достига ум, а през втората - здраве ...

jabeto

240 литровия
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.cc%2F65asheor9%2FDSCN0439.jpg&hash=f89478e9318e641c6d2adf68d672e5cbdf375cc0


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.cc%2Ff6rwn5m5p%2FDSCN0440.jpg&hash=b32a2ee2ee1924e6fda836ba613b7ac20c18dbf1
Скаридарника
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.cc%2Ftfw4iyq25%2FDSCN0438.jpg&hash=a199c96d6673a4f7a23d362511d0fc39457ae7c3


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.cc%2Fnpit7xlqn%2FDSCN0437.jpg&hash=31197443e5b3e4f38d31ddfb638cf9c2922a8cbc

Може ли да помоля някой модератор да смени снимката на темата ми с 1-та от тези ?Благодаря предварително!

jabeto

Едно клипче на аквариума


jabeto

Новите обитатели


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs32.postimg.cc%2Ftgy4xbapx%2FFSCN0567.jpg&hash=b6620bfd031416596ceebd939d2e81535e19fc36

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs32.postimg.cc%2F7yzwt90jp%2FFSCN0569.jpg&hash=1a60be6900333bf197cd036ae05905532c7d4088

evgeni200

Честити, много са хубави !!

jabeto

Благодаря и аз много си ги харесвам.Взех ги от колегата Аронакс,бяха негови.

jabeto


jabeto


jabeto


jabeto


jabeto


_Kirilov

Къде са ти изчезнали трихогастерите ?

С постоянсто се получават работите при теб ;) БРАВО

jabeto

Точно до повърхността са  :-)

jabeto

Снимки на рибоците :-) Може ли модератор да промени името на темата на 240л със Скаларии? И да сложи друга снимка на темата?Примерно някоя от тези 4-ри


https://s29.postimg.cc/xbslgz5lz/IMG_20170109_180243_210.jpg

https://s27.postimg.cc/m8lccojf7/IMG_20170109_180207_288.jpg

https://s29.postimg.cc/tx1vqurbr/IMG_20170109_180307_309.jpg

https://s27.postimg.cc/ulsyi5tyb/IMG_20170109_180330_866.jpg

NO CARRIER

Заглавието промених, но за да променя снимката в списъка ще трябва да изтрия всички прикрепени изображения към първата публикация.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

jabeto

Цитат на: NO CARRIER - 09.01.2017 22:58
Заглавието промених, но за да променя снимката в списъка ще трябва да изтрия всички прикрепени изображения към първата публикация.

ОК  *THUMBS UP*

NO CARRIER

Не разбрах, да ги изтрия ли, или не? :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

jabeto

Може да триеш :-)

jabeto

Снимка с новата подредба

_Kirilov

Гледам разполагаш с техника - снимай някоя риба отблизо , китките , най-вече тоя мини анубиасчето дето още немога да разбера какво е дето ми подари , но тръгва да се развива  при  мен и се кефя  *bg*

jabeto

Ето Кирилов 3 снимки.Като почна да снимам и все са в движение.Не мога да ги щракна в хубава поза,а и да седя 1 час за да направя читава снимка не мога :-)Анубиаса трябва да е Нана Петит.




https://s30.postimg.cc/h6m2s9k4h/IMG_20170204_141040_309.jpg

https://s29.postimg.cc/r25gpuv13/IMG_20170204_141059_076.jpg

evgeni200

На последната си ги хванал строени!
Много красиви риби  *privet*

_Kirilov

Още малко телце да налеят и ще станат един път скаларчовците.

Абе гледам ,че са тръгнали и анубиасите ти май - нали нещо казваше ,че не растели преди  *DRINK*

jabeto

От както ги сложих в този аквариум вадят нови листа 1-2 пъти в седмицата :-)

_Kirilov

Много добре - чак и от водораслите са се изчистили.
Ако тръгне и моя да прави такъв бун ще е супер  *DRINK*ж (няма наргиле емот)  *ROFL*

jabeto


jabeto

Една за протокола
https://s23.postimg.cc/f4ucx7xvf/IMG_20170405_184206_874.jpg

_Kirilov

Гледам микрозорумите и по старите ти снимки са супер - мойте нещо ако изкарат 2-3 листа 1 хвърлят .... Перфектни са при теб!

jabeto

Да добре си се развиват при мен.След като ги сложа имат известен период на адаптация и после си тръгват.След като направих новата подредба преди няколко месеца листната им маса се е увеличила доста.

jabeto

Снимка с два нови корена Анубиас по 30_ на см.подарък от колегата Кирилов.Специални благодарности *thanks

https://s22.postimg.cc/v2gsk4of5/IMG_20170423_122024_181.jpg

jabeto

Една снимка от днес



metcheto

Страхотен аквариум! Колко са големи скалариите?
"Ако можех да им разкажа какво видях в теб, никой нямаше да ми повярва...Ще си кажат - мечтател ! Ако знаеха какво видях в теб, цял живот биха искали да мечтаят....."

jabeto

От много време не съм качвал снимка на аквариума.Ето една.Иначе за колегата над мен 20- тина см.са.


NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

jabeto

Две снимки от днес.







NO CARRIER

Изглежда екстра. Скалариите не гонят ли разборите?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

jabeto

Не ,нямам такива проблеми.По скоро се бият между тях.

Иван Вълков

Буцката яко избоява!!! Супер е Емо!!!

jabeto


Иван Вълков


jabeto

Да добавим снимка от днес


niki_o

Отлично се развива аквариума,лично на мене ми допадаше повече когато острова беше посредата,но сега мястото за плуване е повече.А тия Скаларии са направо огромни  *THUMBS UP* *thanks

Иван Вълков

Супер е!Винаги да се развива безпроблемно!!!!

jabeto

Малко зеленясал!

https://i.postimg.cc/xXfz5SFt/DSC02451.jpg

jabeto


stefan9

Супер е аквариума :)

Имам с подобни размери който мисля да рестартна ..

Какъв филтър използваш ? Подаваш ли ЦО2 ?

jabeto

Филтъра е канистър Сън Сън 2000л/ч без ув лампа.Няма ЦО система.Не торя.Светя с 2 пури Т8 по 36 вата по 8 часа дневно

jabeto

20210517_110400.jpg

Това  ще е последната снимка на аквариума в този му вид

niky

Голямо цъфтене в този аквариум :) Само една ли е скаларията?

jabeto

Само тя остана.Мисля да разнообразя малко със цихлиди.

niky

Ти вече си готов с задния фон, чакаме снимки от новия аквариум с цихлидите - то и скалариите са цихлиди всъщност.

NO CARRIER

Аз бих възстановил популацията на скалариите. Да, африканските цихлиди, които предполагам, че ще гледаш, са по-атрактивни, ама пък трудно се постига нещо различно от каменна кариера.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

jabeto

Какво мислите за комбинацията Labidochromis caeruleus и Pseudotropheus demasoni?Примерно по 10бр от всеки вид.Идеята ми е ,че едните и мъжки и женски са жълти,а другите и мъжките и женските сини.Дали е удачна тази комбинация.До сега не съм имал досег с африкански цихлиди.

mushroom

Здравей,
и двата вида са ми чужди, но чисто цветово комбинацията е много хубава.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

niky

Комбинацията е много популярна и се препоръчват 6-8 Labidochromis caeruleus и  10-12 Pseudotropheus demasoni за да се редуцира агресията.

jabeto


jabeto

А от къде бихте ми препоръчали да взема Labidochromis caeruleus и Pseudotropheus demasoni

Similar topics (5)

59976

Започната от jabeto


Публикации: 80
Прегледи: 24227

33464

Публикации: 17
Прегледи: 6854

45888

Публикации: 18
Прегледи: 7340

32157

Публикации: 4
Прегледи: 5232

36650

Публикации: 6
Прегледи: 5331