• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
02.06.2020 20:08

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

240л със Скаларии

Започната от jabeto, 25.11.2014 19:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boqnov90

Относно рибките в момента в единия ми аквариум 60л. съм с 6 неона 1 коридорас 1 анцисрус малък и 10 клиновидни
Филтрация вътрешен филтър 600л.ч. и окачваема помпа 385л.ч. и двата са с керамика и гъба. Нямам проблем, но всеки решева сам за броя на рибките си.
Нямам търпение да видя новия аквариум

jabeto

Аквариума е стартиран на 8.1.2015.Вчера пуснах няколко рибета(5 разбори и1 неон)След 2 седмици ще пусна още малко рибета.Водата се поизбистри малко но все още е кафеникава от корена.растенията от няколко дни живнаха малко.Торове за сега не добавям,но имам и чакам все още.Грунда като е кварцов предполагам ,че е беден на вещества и скоро ще се почва лекичко да се тори.Имам питане за Гролукса.Четох доста противоречиви мнения за това дали има смисъл от тази лампа.Имало смисъл ,но за растения гледани надводно.Някой с опит да каже.Питам защото нещо не ми харесва червения отенък ,който дава на аквариума,та ако няма полза от нея,ще я сменя с Филипс 865.Прилагам 2 снимки едната е с Гролукса другата без нея.Растенията тепърва,ще се сгъстяват и се надявам да покрият цялото дъно.Над Анубиасите има Микрозорум Тридент,но още е малък и не се вижда.Премахнах някои по тънки разклонения на корена,че беше много гъст и оплетен(има още няколко по тънки разклонения ,които тези дни ще премахна)Мисля като се развие малко мъхът да сложа малко и по други разклонения на корена.За сега е това.Приемам всякакви идеи и съвети  :-)


petko

Щом не ти харесва Гролукса,сменяй я с Филипса 865.
Добро начало на аквариума.

ipman

Здравей колега,хубаво аквариумче си спретнал *BRAVO*.Относно тази лампа на гролукс незнам колко е ефективна при водните растения,но доста допре изпъкват цветовете на рибките,аз лично съм имал доста добри успехи с растанията без тази лампа така ,че според мен силата и времето на светене+правилно торене са факторите за добро развитие на растенията.

kaloqn_0998

Аквариума е много хубав браво. Анубиасите и корена придават интересен вид, когато пораснат ще стане още по-хубав. На мен първата снимка ми харесва повече водата стои някак си по-тъмна и изглежда повече като в естествената среда на рибките, но това си е мое мнение аз ти предлагам да си го направиш, както на теб ти харесва.  *THUMBS UP*

jabeto

Една снимка на мътилката.Тоя корен още пуска кафяво.Полянката едвам крета ,но още не торя.Стоуроджина в ляво започна да се сгъстява,но в дясно още се чуди.Вчера минах на 2 кръга с осветлението и ще видим какво ще стане. :-)

jabeto


eminem_999

 *THUMBS UP*, доста добре се развиват нещата
      

sVGNsali

Цитат на: eminem_999 в 21.03.2015 16:04
*THUMBS UP*, доста добре се развиват нещата


+1!
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

jabeto

Благодаря :-).Снимката е от преди няколко седмици.В момента мъхът по корена е дръпнал,анубиасите съм ги преместил по-надоло между камъните и корена.Микрозорума също малко е порастнал.Единствено Монте Карлото седи .Появяват се нови листенца,но старите загниват и фактически не мърда.Явно без ЦО2 няма да стане,нощо че уж не било трудно за гледане :-)Снимка с днешна дата не съм сложил,защото се боря с кафяви водорасли,въпреки че осветлението не е слабо.За момента мисля че съм овладял нещата и има малко подобрение.Като ги изчистя ще снимам. :-)

Boqnov90

Колега ще стане супер като се развие. Мисля че сега е момента да споделиш всичко което си направил/променил от подадената информация преди и сега. Торене, оборудване, осветление обитатели. Мисля че ще е интересно за всички.
*DRINK*

jabeto

Мисля,че обърках нещата с осветлението.Преди появата на водораслите бях с 2бр Филипс 865 т8 по18вт и светоден 8ч.След това минах на стъпаловидно осветление и добавих още един бр. Филипс 865 18вт.Общо светоден 10ч.(1.5ч. светене 2х865 селед това 7ч. 3х865 и накрая пак 1.5ч.2х865)Торове слагам:1.5мл 4%глутаралдехид ежедневно и 5мл тор на Тропика(от оранжевия)разделено на равни порции всеки ден.Силното осветление не се понрави на анубиасите и ги преместих по-надоло.Кафявите водорасли са по анубиасите и стаурогина.Сега оставих само 2 от пурите като пак светя по същата схема стъпаловидно 10ч. само че само с двете пури и има малко подобрение.Нитрати и фосфати имам ,но не слагам,защото не сифонирам заради ,,полянката''.Иначе сменям 30% вода всяка неделя.Миналата седмица направих и една допълнителна смяна в сряда от 15%.Рибите са 6 Разбори и 4 неона.По едно време целия корен се покри с кафяви налепи(ама много голямо количество)и на места с зелени петна,та може и от него да се получиха негативните резултати. *dontknow*.Ще видим дали подобрението ще продължи и след 1-2 седмици ще пиша пак.

hunter

Този аквариум много ми харесва  *THUMBS UP*

Penta

Цитат на: eminem_999 в 21.03.2015 16:04
*THUMBS UP*, доста добре се развиват нещата


Аз развито растение не виждам в този аквариум.  *dontknow*
Но иначе много ми допада визията с този корен, красиво е.
Промени продължителността на осветлението на 8 часа, нищо че е стъпаловидно.

Boqnov90

Цитат на: Penta в 21.03.2015 18:06
Аз развито растение не виждам в този аквариум.  *dontknow*
Но иначе много ми допада визията с този корен, красиво е.
Промени продължителността на осветлението на 8 часа, нищо че е стъпаловидно.


Нормално да няма развитие без цо2. За 3 месеца трябваше да пуснеш някакво цо2 за да може торовете да са от полза, както и осветлението.