• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 15:14

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Новият ми аквариум с Астронотуси

Започната от naner, 17.12.2013 20:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

naner

Здравейте новак съм още от 6 годишен съм се запалил към аквариумите от тате и сега на 15 вече имам самостоятелен.Гледам 2 броя Астронотуси на 3 месеца в аквариум 480 литра 150.70.45 имам и 2 сома Hypostomus plecostomus и Featherfin Synо ако можете да ми дадете някаква препоръка или срещани проблеми.Това е самият аквариум с помпа sun sun 1000л. с нови пълнежи (искам да кажа че не са тези който ти дават защото ми се видяха некачествени). Това им е храната малко съм размазал снимката затова ще ви напиша какво съдържа: 1.Artemidia 2.Телешко сърце 3.tetra cichlids sticks 4.Храна за дънни риби (не знам каква е само съм я сложил в старата кутия за храна)Аквариума съм го инсталирал чисто сам понеже баща ми е в друг град забравих да кажа че съм пуснал и помпа за въздух.Ако има нещо което трябва да знам напишете  :-) Освен с купени храни с какво мога да ги храня ? не искам да вкарам зарази затова гледам да купувам храната.Понеже съм нов и никога не съм писал в форум ако това е неправилното място ако може да го смените.





manyg

Браво :) помня когато пуснах големият ми аквариум за първи път... какъв кеф беше ... 
този фитър 1000 литра ще ти е малък :) той реално с медия е 5-600 лирта в час. Защо не сложиш и един вътрешен примерно 1000/1200 с флейта :)
Направи едина лицева снимка на аквариума да го видим по-хубаво :)

naner

Благодаря за съвета да знам че ми е малак но нямах просто повечко пари ето още снимки. Утре пристига новата помпа за въздух. *YAHOO* и започвам да събирам пари за вътрешна помпа снимал съм ви разположението на нагревателя и другите неща когато взема такава помпа къде е редно да се постави за да има ефект рибите ги храня от ляво защото ми е по лесно и от там дърпа помпата.И ако може да ми кажете по колко да ги храня на ден тези сладури защото имат огромен апетит  *thanks

















manyg

ихаааа големи зверове са :) Може да си вземеш само една глава 1200 литра в 4ас и да прикрепиш една гъба към смъкателя ти, колкото да обира механи4ните боклуци и да движи повърността на водата за да се обогатява с кислород. Тогава няма да ти е нужна помпичката за въздух : цялата процедура ще ти струва 15-на лв ;) а за 20-25 можеш да си вземего готов вътрешен филтър :)
Може да махнеш флейтата на изходния маркуч от канистъра защото самата флейта допълнително скопява дебита филтъра и движението на водата.

naner

Можете ли да ми предложите някакви рибки да пусна или да да остана само с 2 астронотуса мислех да пусна ягуари но не мога да намеря съжтият размер защото ще се изядат искам да пусна сомове но не знам какви да са  проблема ми е храненето защото храната не стига до дъното тези астронотуси изяждат всичко и за да нахраня сомовете ми е доста трудно. и можели да се намери син фон с 70см височина защото по магазините няма какво да направя но искам да е син защото другите не ме кефят

adam

Привет, добро начало  *THUMBS UP*
Прочети тук http://aquariumbg.com/forum/cihlidi/astronotusat-(astronotus-ocellatus)i-ribite-koito-mogat-da-sajitelstvat-s-nego/?topicseen

Публикациите са слети: 20.12.2013 23:00

Сомовете можеш да ги храниш със ситно гранулирана спирулина, която предварително я накисваш за 5 минути. Как трябва да ги храниш- по едно и също време даваш храната за астронотуси и ситната спирулина за сомовете. Сам ще разбереш дали има ефект или не. Само да напомня, купи ситна гранулирана спирулина, която трябва да потъва, а не плаваща по повърхността на аквариума, защото по пазара има и от двата вида.

Публикациите са слети: 20.12.2013 23:20

Между другото, сомовете си похапват и от корена. Това е част от менюто им.

naner

Благодаря аз ги храня с храна за дънни риби и тя потъва и да стана от едната страна сипвам от нея а от другата слагам стиковете. Храня ги 3 пъти. Сутрин телешко сърце, към 4-5часа с стиковете и към 10-11часа с артемидията не знам дали е правилно нещо нямат цвят. Сомовете излизат само на загасено когато си легна ги чувам как шумът из дъното. Можете ли да ми кажете за грунд искам черен но е много скъп нещо като мозайка ли ?

adam

За грунд ти препоръчвам кварцов пясък.

naner

Весели празници на всички ето вече новият фон за 3лв


kristian9107

Брат, плекостомуса е убиец направо! Евала!  *BRAVO*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.org%2Fquf38kn0f%2FIMG_20140406_195040_2.jpg&hash=2c52bd02062ee4efd98588d3771719ebb3de5faa

naner


Caxapa

Попреместих темата, че се оформя с друг смисъл вече.
Мод. Сахара

naner

ок няма проблеми искам да попитам нещо астронотусите нямат оранжево нямат хубав цвят храня ги с замразено телешко сърце и tetra chichlid но нямат цвят моля ако имате съвети ми ги дайте ;)


adam

Препоръчвам ти тази храна- http://www.jmc-aquatics.co.uk/product/tropical-cichlid-arowana-stick-food-90gm/, среща се по нашите зоомагазини.
Обаче е добре да знаеш, че за красиво оцветени рибки е важно не само храната, но и генетиката, т.е. от какви родители произхождат, а също така от голямо значение са и добрите параметри на водата в аквариума. Да не забравя- с възрастта червено-оранжевите петна ще се уголемят.
Относно телешкото месо ще ти кажа следното- ако продължаваш да ги храниш редовно и обилно рано или късно ще имаш астронотуси инвалиди.

naner

Защо ? на мен от магазина ми го препоръчаха пише че е за дискуси не такова от магазин за месо иначе ако не е полезно ще взема направо голяма кофа за 100 лв мога да и давам всичко което кажете не ми е проблем нямам работа и мога да се занимавам да правя дори и кайма

adam

За дискусите не знам, обаче при редовно хранене на астронотусите с телешка кайма се получават сериозни стомашни увреждания. Тези риби генетично не са пригодени за този тип храна. Гледам, че искаш бързо да пораснат. Храни ги основно с храна за цихлиди, а от време на време им даваи насекоми, дъждовни червеи, скариди, по-рядко с кайма.

Асен Евгениев

Цитат на: adam - 16.01.2014 22:10
при редовно хранене на астронотусите с телешка кайма се получават сериозни стомашни увреждания.
Не ми се е налагало да храня астронотоси, защото не съм ги отглеждал, но ако това е
вярно /то в природата няма как да си го набавят/, би трябвало да се отрази в
профила на тези риби. Там пише, че се хранят с говеждо месо.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

adam

Цитат на: akapulko - 17.01.2014 16:04
Не ми се е налагало да храня астронотоси, защото не съм ги отглеждал, но ако това е
вярно /то в природата няма как да си го набавят/, би трябвало да се отрази в
профила на тези риби. Там пише, че се хранят с говеждо месо.
Значи профила, трябва да се корегира. Може би ще има съмнения относно моето мнение. Нека тогава момчето продължава постоянно да ги храни с телешка кайма и след известно време да пише пак.

naner

аз не ги храня с телешка кайма храня ги с това за дискуси (варено телешко сърце)


adam

Постни няколко снимки да видим оцветяването на астронотусчетата.
За по-ярко червена окраска на рибките акваристите използват един трик- осветяват с определен стектър, примерно с луминицентна пура Гролукс. Определено има ефект.

naner














Това са снимките малко се забавих но нямам фотоапарат и съм ги снимал с телефона а когато има движение се размазва ;)



vanko77777

Перфектни са, любимите ми риби
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

Иван Валентинов

Тези риби са страхотно красиви,преди години имах един астронотус които беше в 50л аквариум и стана около 20см,ядеше всичко от мухи,торни червей,хляб,кайма за човешка консумация и какво ли не,изяде ми всички риби единствено живееше с един мозаечен трихогастер не знам как се сприятелиха но,като минус за тези риби е че са доста плашливи и ми беше счупил 2-3 покривни стъкла обичаше да изкача от аквата,твоите са много красиви още подрастващи риби с хубави цветове са,единствено като съвет мога ти кажа ако имаш възможност в аквариума тъй като са териториални риби и скоро ще започнат да се бият може би за надмощие,за да намалиш леко агресията може да сложиш някакъв корен по висок или някакво по-голямо растение около средата на аквата за да им отделиш на всеки собствена територия,така отчасти се намаля агресията между рибите.Като цяло то желая успех с отглеждането им :-)

adam

Красиви са *THUMBS UP*
След година ще са с много по-наситен червено-оранжев цвят, с по-големи петна.

eminem_999

Супер са рибите и доста интелигентни бих казал, но по единия ми се струва, че се виждат наранявания. При мен имаше същия проблем бях взел 5 малки, за да може да се образува чифт, гледах ги в 240 литра аквариум, докато бяха малки им беше много широко, бяха едни приятели помежду си, но като поотраснаха и започнаха да се оформят 4-те от тях подгониха най-малкото и изоставащо, бяха го пребили почти до смърт, отделих го, възстанови се и направих грешката да го върна обратно при големите, но просто за една нощ му бяха видели сметката. Териториални са и са нужни оптималните условия за отглеждането им. Изписах 10 реда, мисълта ми е внимавай да не се бият фатално.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2F4sx5mm7j1%2FIMG_28391.jpg&hash=d95a09abb94c6cd128dc51ec8847804c61a60364       https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs16.postimg.org%2Faavn5iowx%2FIMG_2888.jpg&hash=ff30df3675e832d703057601c218c1be37dc21ff

naner

Благодаря много за съветите. Аквата е 500л и не е довършен още ще има още декорация единият е много луд скача което ме дразни и бие другия не знам дали ще се разбират.Драскотините мисля че са от това където се муши из корените и камъните ,но не съм сигурен ;) Преди да ги взема знаех че ще създават проблеми затова взех 2 броя

naner

ффффффф.... да издухаме прахта от темата

Астронотусите продължавам да ги храня с замразена и суха спирам замразената защото чуствам че не и влиае добре
от тук на татак ще ги храня с sera cichlid sticks, tetra cichlid sticks, JBL NovoStick M, и препоръчайте ми още нещо ;)
след около месец ще предстой направа на стойка, лампа защото таз изгоря ;( и нов грунд + корени
Сега аквариума е гол по стъкло има 1 корен да се крият рибите.

Днес плектомуса не мърдаше жив е но нещо му има дано оцелее не е хранен от много време бях на море 1 седмица и  тоз който хранеше рибите пускаше храната след замразената и астронотусите са поглъщали всичко сега не мога да го нахраня...преместих го в лиген и му сложих 2-3 плочици и го покрих с плоскост да му стане тъмно че на светло не яде :( помагайте водата в лигена е изцяло от аквариума какво да правя да не му е дошло времето ама мисля че щивеат по дълго :(

Клип на астронотусите преди/сега:

adam

Браво, добре растат оскарчетата!

naner

Здравейте !
Астронотусите ги хранех само с суха храна на JNL NovoSticks и не съм доволен не мърдат от 20см започвам с замразената..купувам им замразена за дискус.
Имам въпрос как да ги храня с храната..Аз я вадя от хладилника оставям я за малко и я пускам но още е студена и замразена няма ли да стане нещо на рибите..
а ако я размразя на пълно тя се разтваря и те не изяждат нищо :( С какво друго да ги храня освен замразена храна..рибките стават доста бели някой път..Също така от сухата храна остава по повърхността нещо като остатъци









Boqnov90

Един приятел има астронотуси и змиеглави и ги храни със замразена цаца

naner

Здравей :)
Аз преди време им взех шпроти замразени оставих ги да се размразят и им дадох една след което стана това http://vbox7.com/play:cc765ca534
Не знам може да си били солени..

ogogogo

Давам на моите цаца, шпроти и бели мишки на подходящ размер.
Просто трябва да се изкисва повечко и да се подменя водата няколко пъти.
Няма проблем.
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

naner

Здравейте а знаете ли защо рибите са ми бяли ? или по точно сиви с леко оранжево..нямам грунд и декорация сменям водата 30% на 2 седмици но не стават черни а са сиви даже леко сини дали не за болни или ? в аквариума гледам само 2 астронотуса и двата са сиво-сини.На снимката се вижда как единият е бял а не черен както трябва да е така са и двата в момента това е от 3-4 месеца не от няколко дена но понякога стават наситени но не много понякога чисто бяли

ogogogo

Сменяй всяка седмица по 30% вода и гледай температурата да не пада под 27-28 градуса. Не е лошо да сложиш и грунд заради мимикрията.
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

naner

Здравей започвам по честа смяна.Грунда не съм го сложил защото правя стойка и ще се стартира отново.Писах в един американски форум казаха ми да си направя тестове на водата и да слагам препарати против хлор и за омекотяване на водата, и аз мисля че е от водата защото я смених вчера и днес сутринта са много бяли.Какво да правя ? препаратите са скъпи и бързо свършват аз съм взимал акватан ,но ако няма друг вариант ще е това.След като сложа дъно ще сложа и растения може да помогне.Препоръчаха ми да си купя Seachem Safe 1кг е и изкарва за много време но го няма в България или поне аз не мога да го намеря препоръчайте ми подобен препарат :D

Публикациите са слети: 20.01.2015 23:10

Здравейте дойде време да правя стойка и съм си избрал този чертеж.И да я направя от 40х40мм деб 2мм профил дали ще издържи 450литра ?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs12.postimg.cc%2F3mygcmla5%2F40_40_2.jpg&hash=ec7f6623147009346f4002f6c60ccc7838c0610f

Similar topics (5)

18162

Публикации: 25
Прегледи: 10482

43664

Публикации: 8
Прегледи: 4221

56480

Започната от timeshoy


Публикации: 16
Прегледи: 10801

37902

Публикации: 30
Прегледи: 12454

20466

Публикации: 5
Прегледи: 2709