• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
13.07.2020 21:09

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нов съм в акваристиката - 84л аквариум

Започната от schervenkov, 12.05.2020 00:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

schervenkov

Здравейте, да се похваля и аз с новия ми аквариум (и ново за мен хоби, от скука по време на извънредното положение  :-D ). Всъщност, отдавна исках да пробвам, просто сега ми се освободи повече време.
Аквариума е 84 литра (60х40*35), понеже толкова място имам, даже не съм премерил както трябва и сега стърчи с 1-2 сантиметра на пред от шкафчето което предвидих за него. Стартирах го на 25.03.2020г. В началото с него взех и някакъв аератор, нагревател 100w с термостат, ето такъв вътрешен филтър понеже мислех да мина тънко и в описанието пише че е подходящ за аквариуми от 40 до 80л, а като начинаещ се водех по описанията на продуктите. Няколко седмици по-късно взех канистър Fluval 107. В началото също взех и това осветление, което се оказа доста недостатъчно, за това си направих осветление от 5 метра студено бяла ЛЕД лента в допълнение към това другото, която залепих на капака на аквариума (който също си правих сам). Също така, първите 2-3 седмици добавях към водата и Tropical BactoActive. Използвам и подобрител за водата SeaChem Prime, от който добавям във водата, след което я оставям да престои няколко дни и тогава я наливам (в началото не я чаках). Растенията в момента са 2 корена лимнофила, 2 корена валиснерия и по 2 корена от някакви други видове, които не съм сигурен какви са, просто исках в магазина някакви които се гледат по-лесно (ще ги видите евентуално на снимките).. а да - и малко явански мъх, който прикрепих към един корен и към няколко камъка да видим какво ще стане. Рибите са:
- 9 тернеции
- 9 червени неона
- 1 звезден анциструс

По някое време започнах да забелязвам и някакви малки охлювчета, които четох че може да станат напаст, но за сега реших да ги оставя.. вече са доста, но все пак не правят впечатление, трябва да се загледаш за да ги видиш.

Тествам водата с тези тестове:
SeaChem Ammonia Alert
JBL 6 в 1 + хлор

За сега (през повечето време) всички показатели са на ред.

Ето и малко снимки, от първия ден до днес:


NO CARRIER


Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Smelly fish

Честита придобивка и успех в начинанието. А охлюва ми прилича на физа. Дали не трябва да се махне?! Я питай тука колегите. По- добре планорбиси.

schervenkov

Ами доста четох, може и да са такива, и четох че се размножавали много и ставали напаст в един момент, но пък четох и че има методи за махането им ако се развъдят прекалено много, за това реших да ги оставя за сега да си живеят гадинките, не ми пречат за момента. Те в момента са стотици, но са много малки и въобще не правят впечатление. Веднъж започнах да броя тези които виждам от пред.. преброих около 30.. и това бяха тези които са излезли на преден план, пред растенията.. от там си правя извода че са доста. При последното сифониране изхвърлих 20-30-40 :D

А според вас, дали ще мога да пусна някоя друга скаридка вътре? И ако да - какви/колко?

schervenkov

Днес установих че анциструса го няма :( Пътувах и съответно отсъствах около седмица, но четох че такъв период не е кой знае какъв проблем ако ги оставя без надзор. Вчера се върнах, огледах.. само анциструса не открих. Днес сменях вода (около половината).. и нарочно извадих почти всичко, без растенията, голямо ровене беше, но не то открих. Възможно ли е да е умрял и да се е разложил за 1 седмица?

schervenkov

Днес допълних с два анциструса албиноси :)