• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
04.06.2020 16:04

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариум на miTko, нано експеримент - сух старт

Започната от miTko, 19.11.2012 10:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

miTko

След като свършиха летните температури, изкарах познатия 8 литров аквариум?(няма и толкова) и на 1 октомври започнах експеримента. Грунд - лава пясък. Дърветата ги взех от сухото корито на пресъхнала планинска река. Мъховете с които започнах са riccardia chamedryfolia и vesicularia reticulata(поне за такъв ми го продадоха). Избрах по-труден вариант с дървета, с камъни щеше да е по-лесно. Дърветата все пак са органика и очаквах проблеми с плесени и гъбички. Псле трябва да ги мокря редовно за да не изплуват, когато напълня вода. Едно стъкло отгоре, 15 вата лампа, 12 часа светене и газ до дупка - иначе немислим режим при наличие на вода. Отделно, ако има слънце го огрява през прозореца за половин-един час.

Втори ден(не обръщайте внимание на мръсните стъкла):Водата е до нивото на грунда. Всяка вечер изсмуквах вода отзад от филтровото отделение и омокрях дърветата и растенията. Веднъж седмично си позволявах да мохря с вода, в която има течен тор. Няма грам водорасли, имаше зачатъци на плесен по тъмните части на едното дърво но ги преборих с чистене и канела. направих някои размествания на материала и добавих няколко коренчета HC отпред. Толкова имах в палудариума.

14-ти ден:Рикардията много бързо и успешно се закрепи за дърветата и за песъчинките дори.

31-ви ден:На следващия ден реших да напълня с вода, защото и температурата в стаята падна. Настроих на 23,5 градуса. Същата лампа, но 8 часа на ден.

46-ти ден, след 2 седмици под вода:Добавил съм малко Pellia neesiana, макар да имам малки съмнения, че е Pellia epiphylla. Забелязах, че всички растения с изключение на Рикардията растат под вода забележимо по-добре. Последната обаче е в регресия, дано не я изгубя изцяло. В началото имах съмнение, че рикардията е премесена с някакъв друг мъх, сега нямам такива, другия мъх забележимо нарасна под вода и взима надмощие. Някакъв листен е и още не знам какъв. Торя всеки ден или през ден с много разреден р-р на AquaGo Green Advanced и AquaGo Carbo, почти символично. Това е за сега.
Разни мои АКВАРИУМИ 

dafil

Браво за експеримента.Сухият старт става все по популярен.
Колко според теб е критичната ниска температура при сух старт?

miTko

Зависи от изискванията на растенията. Мъховете можеха и на още по-ниска, но като взе да става в хола 21 градуса и реших че е време. Не е за лято тази работа, но не е и за зима, уцелих момента. В началото на октомври температурата в съда стигаше 27-28 заради лампата и слънцето. Нощем падаше.
Разни мои АКВАРИУМИ 

JEM

Прекрасен е.На последната снимка изглежда като картина .Усилията и търпението са си заслужавали  *privet*


borislav

Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

Здравков

Страхотно се е получило, но каква е идеята на тоя сух старт? това е нещо ново, поне за мен. :)

miTko

Идеята е, че много "аквариумни" растения растат над вода по-добре отколкото под вода. При това няма никакви водорасли, въпреки силната светлина. Растенията се закрепят, така да се каже, преди да се напълни аквариума. Условията са като в палудариум.

Между другото, вече имам водорасли. Не се виждат на снимката но има. Започва обичайната битка. :-(

Ето една снимка отстрани:

Разни мои АКВАРИУМИ 

Здравков

Със сигурност ще опитам с едно нано че ми е мерак отдавна, но много неща не са ми ясни и за това с интерес ще следя тази тема. Успех :)

buchkata

Симпатично нано!
А как правиш циркулация на водата?

miTko

Цитат на: buchkata в 19.11.2012 23:11
Симпатично нано!
А как правиш циркулация на водата?

Не мога да си намеря снимките от 2006г на празния съд.
За това с думи. На последната снимка в ляво това черното е преградено филтрово отделение. Пълния обем на съда е около 9 литра. В дясния ъгъл има фуга през която водата отива във филтровото отделение а филтърна глава я връща в ляво. Има вътре дунапрен, нагревател, термодатчик. Това е.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Чакъров

Наистина много добре излгежда, а е очевидно , че си постигнал и успех ,чрез експеримента. Само едно въпросче:

-По време на старта ( тоест преди да напълниш аквариума с вода ) как поддържаше влажността в съда - на определен период от време доливаше ли вода или това беше еднократен процес при стартирането само.

- И още нещо имаше ли проблем с плесенясването на субстрата в началото

miTko

От началото мокря всичко обилно и гледам водата да не е повече от нивото на грунда, да не се вижда. После отгоре слагам стъкло, за да няма изпарение. Другото, което правя всеки ден съм го писал по-горе.
Плесени имаше малко само по дърветата. Грунда нямаше нищо. Ако вместо дървета бях сложил камъни, и по тях нямаше да има.
Разни мои АКВАРИУМИ 

miTko

Ето снимка след 2,5 месеца, личи си че не ми е до аквариум:Ще го мисля след Нова година, какво ще става. Дали ще го развалям или ще го оформям и пр.
Разни мои АКВАРИУМИ 

danielm


foreverfishforever


danielm

Вече мина почти месец, чакам с нетърпение нова снимка!

miTko

И през този месец кара почти на самотек. Имам водорасли. Не знам дали повече ме мързи или нямам интерес.  *dontknow*
Разни мои АКВАРИУМИ 

Асен Евгениев

Цитат на: miTko в 12.01.2013 12:12
И през този месец кара почти на самотек.

Така става по-естествен. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

miTko

Мда. Току що го поизчистих стригах и т.н. Не е за снимка.
Разни мои АКВАРИУМИ