• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:08

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

150л златарник от Деян

Започната от Деян, 09.04.2021 22:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Деян

Здравейте и благодаря за включването!

Ето една статия. за фитофилтри. Конкретно моя е без прегради и каквото и да е, от едната страна съм боднал маркуча от помпичката, която е някаква от 10на лв, от другата страна излизат два маркуча по които водата се връща на самотек.

Наистина, светлината съм я поограничил (като интензитет) и може би това спасява от водораслите донякъде. Ксенококус има, но доста бавно расте, даже последно време почти никак, като се замисля. :)

Lightning_boy

Много благодаря! Руския грам не го хващам, ама понеже имаме близки думи смятам, че ще стопля, ако не - преводача и туй то.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

NO CARRIER

Ще опитам да я преведа тая статия.
Иначе, поздравления за постигнатото! Това ми е мечтата, само че напоследък съм доста уморен и все повече мързелив. :-(
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

mushroom

Деян: Само да попитам. Ти имаш ли стъклена конструкция с прегради в саксията или просто си пробил две дупки (вход/изход) в нея?
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Цитат на: mushroom - 09.01.2024 16:58Деян: Само да попитам. Ти имаш ли стъклена конструкция с прегради в саксията или просто си пробил две дупки (вход/изход) в нея?

Колегата мисля, че беше писал, че не е слагал такава преграда никъде. Не ми се рови из постовете просто :D
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Деян

Никакви прегради нямам вътре. Насипал съм с едър керамзит от Баухаус. Пред изходящите маркучи съм надянал една метална цедка (от чай, мисля), защото иначе по-малките топченца запушват маркуча и се наводняваме. При мен помпата е вътре в аквариума, а в самата саксия нивото на водата е относително високо, така й придава тежест и стабилност. Иначе ако разчитам само на керамзит тежките растения бързо ще я обърнат.

Планирам да правя нов и подобрен модел, ако се наканя ще документирам всичко.

morriddin

Това не е ли най-обикновена хидропонна система? Не четох статията, но принципиално изглежда точно такава.

Lightning_boy

Цитат на: morriddin - 09.01.2024 20:00Това не е ли най-обикновена хидропонна система? Не четох статията, но принципиално изглежда точно такава.

И на мен ми прилича на подобно нещо, но ... В хидропониката, не се ли добавя тор изкуствено (имам предвид с препарати)?
Докато тук растенията ползват хранителни вещества от преобразуваните амоняк и амоний?
Аз така го виждам, ако бъркам - моля поправете ме.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Деян

Прави сте, това си е своего рода хидропоника. Това, което го отличава (за мен) е целта на занятието. В хидропониката се фокусираме върху растението, било то маруля, гъба, домат, като му осигуряваме всичко необходимо за да расте максимално чрез подобряване и обогатяване на разтвора, в който е потопено. Тук растението има второстепенна роля, не правя нищо с изричната цел то да расте максмимално, а използвам тази му функция за да си опазя рибите живи и здрави и ако е речено - да намаля водораслите. Сега ще добавя малко макроелементи не защото искам да форсирам растенията, а защото виждам че им липсват и май започват да се чувстват зле.
Образуването на джунгла в хола е един много, много приятен страничен ефект.   *THUMBS UP*

Деян

14.01.2024

Обзор на изминалата седмица:

* Патенткалий още не съм намерил. Няма как да обикалям из София в работно време да търся агроаптека, а единствената до вкъщи се оказа фалирала. В петък даже обмислях да разтворя и да шибна малко НПК, но азот и фосфор имам и сега предостатъчно. Някак не ми се плаща доставка за нещо, което струва 5лв но явно ще се прежаля.

* Най-сетне май открих перфектната храна: https://www.hikari.info/gold/g_02.html
300 грама за 16лв и малко, направо подарък.  :)  Както с всички останали храни действам - накисвам до утрояване (поне) на обема и си спестявам главоболия. Досега съм пробвал храни за златни на класическите марки Сера, Тетра и Тропикал - ами не стават. А и не само не стават (или са просто приемливи), но излизат злани, цената идва около 3 пъти по-висока от Хикари.

* TDS се крепи около 397-408, зависи от различни неща. Друго не съм мерил, няма смисъл след като все още не е започнала оздравителната процедура.

* Епипремнума пусна корени, доста бързо по мое мнение. Ако ви е интересно как се ползва, може просто да потърсите в комбинация думите pothos и aquarium, клипове има на воля. А днес установих, че успешно го отглеждат и в Аквариумбг - Люлин.
Има дебати дали няма да избие рибите, но ако спазвате някаква хигиена няма проблем. Епипремнума, точно както Спатифилума и Дифенбахията, има слава на "отровно" растение. Истината е, че отрова в тях няма, но са бъкани с микроскопични оксалатни кристалчета, които имат буквално форма на игли (цък) и ако решим да дъвчем части на растението, или пък да го изстискваме и да му пием сока тези въпросни игли се забиват по лигавиците и причиняват сърбежи, отоци, болка. В екстремни случаи може гърлото толкова да се подуе, че да доведе до задушаване. Затова е хубаво тези растения, а и не само те, да се държат извън обсега на деца и домашни любимци. Сега, споменах за хигиена - ако не мачкаме постоянно растението, така че да се чупи и да пуска сокове във водата, или пък ако рибите не го ядат, проблеми няма.


Поздрави!  :)

Деян

Патенткалий - in, както би казал Гордън Рамзи.
Сметнах го на около 10мг/л, използвайки Коковия калкулатор. TDS се качи на 434 - 435. Ако теорията е вярна би следвало да започне едно пиршество за растенията и да започне да пада общото количество разтворени в-ва с консумирането на нитратите. Да видим.  :)

Lightning_boy

Чакаме търпеливо развитието.  *THUMBS UP*  *THUMBS UP*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Деян

21.01.2024 - (писах го снощи и така и не публикувах)

Обзор на изминалата седмица:
* Изпарението се вдигнало, доливам около 5 литра на седмица.
* След доливането TDS е 440+, което е малко странно. Излиза, че количеството разтворени вещества леко се е вдигнало, а не виждам реална причина, но да видим.
* Следва добавяне на нова доза Патенткалий. Сякаш има леко раззеленяване, но не мога да кажа със сигурност, ще си проличи на следващата снимка, която направя, планирам да е при кръгъл месец.

Поздрави!  :)

Деян

05.02.2024

Обзор на изминалите две седмици:
* Получих (спасих) малко рибоци от приятел, чието дете напълно е вдигнало ръце. Малко ендлери, както и анциструс, за който се надявах да се окаже женски, но не би - нов мъжкар. Явно се заформя манастир при мен, четвърто мъжко говедо. Карантинирах рибоците за две седмици, първата от които с метиленово синьо. По идея трябваше да изкарат и един курс метронидазол може би, но честно казано нямам идея откъде да намеря ветеринарен наоколо, а аквариумният струва безумни пари.
* TDS е 460+. Изглежда сякаш с всяко ново вкарване на Калий вдигам с около 20ppm. Светва ми обаче една лампичка да не преигравам, та на първо време свалям седмичната доза наполовина - около 2,5 грама.
* Растенията определено живнаха. Гигантската криптокорина, дето вече една година и отгоре е ни жива, ни умряла пусна три листа за две седмици. И не само ги пусна, ами и много бързо се разтвориха и дръпват на размер, което досега беше нечувано. Очаквам да видя дали и издънките й ще се събудят. Разни малки буцефаландри също се раздвижиха и пускат по листенце, при анубиасите е сложно да се каже с тяхната скорост на растеж. Саксийните обаче сякаш са по-добре. Дифенбахията разтваря 4-5 нови листа, чакам да видя дали ще имат жълти и кафяви части (последно време директно така си се разтваряха новите листа). Ако няма ще обява торенето за успех.  :)
* Планирам правене на изцяло нов съд за цветята, като вероятно ще е от стъкло и с по-голям обем от сегашния. Ако пристъпя ще има подробен снимков материал.
* Нови снимки засега не пускам, визуално няма кой знае каква разлика.

Поздрави!  :)

Similar topics (1)

47686

Започната от Bozhkov


Публикации: 24
Прегледи: 8090