• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:44

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Локвата на Дидо

Започната от dgboev, 09.04.2016 20:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dgboev

Дата на стартиране на аквариума: 02 март 2016
Обем на аквариума: 85.4 литра /по изчисления с калкулатора от сайта/
Размери:61 х 35 х 40
Аераторна помпа (с гъба): Hailea HL-BT400
Риби: 20 неони, 10 разбори, 2 анцитруса, 3 коридораса панда и едно САЕ
Растения: 3-4 vallisneria gigantea и vallisneria spiralis разпределени по задната стена на аквариума и подкастрени , 1 брой Echinodorus inpai и 1 брой Echinodorus ozelot, 1 брой Cabomba caroliniana и Nymphaea lotus "Tiger red"
Грунд: 5 литра тетра Complete substrat и върху него пясък с размер на камъчето 5-6мм
Осветление: 24вата бяла светлина свети между 8 и 12 часа от пускането на аквариума.




jabeto

Аквариума ти още е нов не го осветявай повече от 8ч. на ден.тетра Complete substrat ако си сложил 5кг. е много а растенията са ти малко.Сложи още растения за да консумират този хранителен грунд иначе ,може да имаш проблеми с водорасли.Рибките също не са малко ,недей да слагаш повече.Допълни си аквариума с вода на 1-2 см от ръба.За осветлението си купи механичен или електронен таймер,за да имаш еднакава продължителност на светоденя,защото ако един ден светиш 8ч.,а на другия 12ч. не е добре,ще имаш проблеми с поява на водорасли.Единия термометър е излишен.Като се ралисти ще стане хубав.

dgboev

Привет,

Ето след 20 дни как изглежда локвата, нимфеа лотоса - си се развива доста приятно.




jabeto

Добре върви аквариумчето.Единия филтър(Хайлеата)не може ли да го махнеш,че малко се загрозява обстановката?

dgboev

Хайлеата, виеше на умряло и за това взех другия(Ехайм) с цел безболезнена подмяна (докато новия завъди бактерии - стария да стои вътре). Но след почистване на въртящи части и основно измиване на Хайлеата, тя взе че проработи, модифицирах я вътре има много тънка и финна вата, две много тънки гъби, ватата най-долу, после Siporax, тънка гъба, JBL MicroMec,тънка гъба. А другия има само една гъба и остатъка от Siporax-а. Честно казано не знам дали с него или без него ще е по-добре и за това стои. Отделно съм и на принципа - работи ли не го пипай :)

rollon

Напълни го още мъничко този аквариум,няма да прелее,губиш ценен обем  :-)

dgboev

Поради неприятна причина - прокапа фабричния китайски аквариум след няма и година се наложи да го махна и да взема друг, както и да се направи пъленрестарт. Яд ме е само за нимфеа лотоса - който за броени дни се наложи много да окастря......локвата последно изглеждаше така:


Сега след рестарта вместо 60л. вече е 80л. лепен от човек не купуван от магазин и започваме от начало:



Промените са ще има полянка, лотоса са му премахнати листата дето умряха за три дни във временния аквариум(надявам се да тръгне пак), локвата ще е без капак и в осветлението - ЛЕД, само 6400К, без друга светлина 1800 лумена(давам го в лумени, понеже ват на литър не е точна мярка според мен). Ще има и полянка от Хемиантус. Ще се подава вече и малко CO2 със система за нано аквариум 95грама бутилка, вече е с външен филтър sunsun hw-302, както и ще има крехко торене. Рибите(ако оцелеят) остават 15 червени неона, 8 разборим, 2 родостомуса(бяха 5 преди рестарта), 3 коридораса и 1 анцитрус....да видим сега какво ще излезне

Penta

Много оригинална стойка за осветлението си направил :)
Кажи нещо за грунда, замислил си нещо по-особено май.

dgboev

29.12.2016 08:36 #8 Last Edit: 29.12.2016 22:39 by dgboev
За грунда отпред на дъното е tetra complete substrat а върху него има JBL Manado. В по-задната част където на снимката се виждат едрите бели камъни(сложени върху фибран) върху тях има черен грунд(HAQUOSS BLACK GLOD). Целта е хемиантуса да не заеме цялата локва. Върху черната част в момента има един корен - не знам дали той ще остане или ще намеря по-подходящ целта ми е да се опитам да направя дърво(бонзай) с корена и мъх(явански) за корона на дървото. ако не стане ще се мисли нещо друго :).

Публикациите са слети: 29.12.2016г 21:09ч

Ето го избистрен, с обитателите и с информация:

Дата на рестарт на аквариума: 28 декември 2016
Обем на аквариума: 81 литра
Размери:80 х 31 х 38
Външен филтър: sunsun hw-302

Риби: 16 неонa, 8 разбори, 1 анцитрус, 2 коридораса панда, един коридорас джули и едно САЕ
Растения: Nymphaea lotus "Tiger red" + Hemianthus callitrichoides
Грунд: светлата част --> 2 килограма тетра Complete substrat и върху него JBL Manado, тъмната част --> останали бели декоративни камъчета + 4кг. haquoss black glod
Осветление: 1800 лумена, 6400 келвина лед свети точно 8 часа от пускането на аквариума - тук съм на принципа още от началото се свети определено време и се правят възможно най-малко промени.

Ползвани допълнително: sera aquatan(вчера при старта), както и SeaChem Stability вчера и днес.

За сега CO2 и тор не мисля да ползвам, поне докато локвата не стане на 3-4 седмици, грунда е хранителен растенията малко, ще видим дали и кога ще потрябва торене

Nebunu

Здрасти колега,

Гледам датата на рестарта ти, аз си стартирах  моята аква 112 литра на 29.12.2016  *THUMBS UP*. Много ми е интересно да видя как ще се развиват нещата при тебе. Още не съм създал тема за моя аквариум, мисля като стане на един месец вече да пусна. Имам същия канистър, как върви при тебе? Аз съм супер доволен от него, по тихо нещо не съм срещнал.

Дай някое нова снимка.

venitos

Здравей Дидо, понеже си още в началото ти пожелавам Успех и да показваш снимки как се развива.
Има две неща, които искам да отбележа:
- Явно нещо те притеснява за да не пълниш аквариума повече, но според мен ще изглежда много по-добре напълнен (близо 1см от ръба, примерно).
- Всмукателната тръба и входящата сруя, според мен, е добре да са в противоположните краища на аквариума, най-малкото за да не се всмуква част от пречистената вода директно от всукатела. Още повече, че този всмукател на предното стъкло не подобрява визията, а напротив.
Приятни вълнения ти пожелавам покрай "локвата"!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs25.postimg.org%2Fvsynxqwuj%2F3150.jpg&hash=9e04c2edcf4c31bc9716dd722a91783aa6af7af3

Nebunu

Да не иска случайно флейтата да му е над водата. Понеже и аз си мислих че трябва да е така преди да стартирам аквата и като почнах да нареждам нещата видя че същност това е невъзможно.

Similar topics (3)

36918

Започната от ddimitrov


Публикации: 6
Прегледи: 2964

23227

Публикации: 11
Прегледи: 4740

59389

Започната от Didooo


Публикации: 13
Прегледи: 4563