• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:02

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Детският аквариум Hailea 30

Започната от ARTU73, 29.01.2018 20:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ARTU73

Детски, защото всъщност го купихме заради децата. Исках нещо неангажиращо, достатъчно малко (тъй като сме ограничени откъм пространство) и оборудвано, за да не се занимаваме с допълнителни покупки. Поръчах от онлайн магазин аквариум Hailea 30 - на практика 25 литров, оборудван с 11 ватова енергоспестяваща крушка и вътрешен филтър Hailea BT-200. Заедно с него поръчах речен грунд, анубиас, нагревател с термореле, декорация и термометър.
Аквариумът стартирах на 18.01.2018 год., като обработих чешмяната вода с Dajana Start PLL и добавих Aquili Bacterium E.
Идеята беше в аквариума да пуснем няколко дънни, пасаж неончета и нещастния златен трихогастер, който обитава от година и половина две шепи пластмасово аквариумче със сини камъчета по дъното и изкуствено водорасло. Впоследствие се сбъднаха опасенията ми, че основната грижа за аквариума ще падне върху моите плещи. Снимките са от първия ден, и от следващите. Анубиасът явно беше пострадал от транспортиранвето с куриер и вероятно измръзнал. Големите листа загниха, но след като ги отстраних и подрязах корените, растението се стабилизира. Добавих хигрофила полисперма, микрозорум, мъх и хелиантус. На десетия ден ми се появи някаква бактериална колония. Добавих седем ред черита и два анциструса. Хигрофилата дръпна доста нагоре, поради което я отрязах и присадих горните части. Това е за първите десет дни.




ARTU73

Черитата се оказаха осем. Едното дори си смени обвивката. Взеха властта в аквариума и понякога тормозят и анцитрусите. Много са активни, опитвам се да не им давам много храна, за да се занимават и с почистване. След около седмица мисля да добавя четири неончета и ако се чувстват добре, след още една седмица ще добавя още четири.
Засега храня през три-четири дни с четвърт таблетка спирулина или храна за дънни рибки. Като изключим перманентно задръстената гъба на вътрешния филтър, други проблеми засега няма.

ARTU73

Аквариумът днес:


ogun

Много добре. Симпатичен аквариум.
Кажи повече за обитателите?
Тая голямата риба каква е?

ARTU73

6 неончета, два малки ансцитруса, осем ред чери, голямата е женски златен трихогастер. Заради нея купихме аквариума.

ARTU73

Два месеца след стартиране на аквариума - добавих малко нови растения за разнообразие.


_Kirilov

Всичко много хубаво с аквариумчето , но това ако е трихогастер ще стане доста голям и със сигурност скаридите няма да ги има още много време .

ARTU73

Въобще не ги закача. Освен това те сега имат доста места за криене.

ARTU73

Навършихме три месеца. Едната Хигрофила полисперма стана доста голяма, пусна две странични издънки, едната от които си пробива път в ъгъла на аквариума нагоре, а другата минава зад декоративните руини. Мисля да ги отрежа и двете. Една жълта скаридка умря - вероятно от старост, тъй като другите са си живи и здрави.


NO CARRIER

Режи и сади, за да се сгъсти растителността.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ARTU73

Хигрофилата тръгна прекалено бързо, пуска корени и издънки навсякъде. Мисля да я премахна, а на нейно място ще оставя сесилифлората. Много ми се иска някакво растение с височина до 5 см на преден план, някакви идеи и пресложения?

NO CARRIER

cryptocoryne wendtii от по-лесните.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ARTU73

Днес навършваме четири месеца. Редовно си подрязвам растенията, рибките са игриви, скаридките стават все по-трудно откриваеми заради растителността.

ARTU73

Днес навършваме пет месеца. Жълтите скаридки не ги откривам виждат се няколко ред черита от време на време. Имам четири галаксита, неончетата останаха пет. От време на време виждам едно планорбисче. Започнах да добавям торове на Еленков плюс глутаралдехид.


kuvert

Променил си мисленето си относно естественото торене с акита от скаридите. И за Глутаралдехида също си размислил....

Similar topics (5)

8808

Започната от tina098


Публикации: 12
Прегледи: 5022

16242

Публикации: 2
Прегледи: 2803

24938

Публикации: 32
Прегледи: 11053

20694

Започната от dimgeorg


Публикации: 2
Прегледи: 1484

18077

Публикации: 5
Прегледи: 2634