• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.01.2020 13:01

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквата на Виктор

Започната от darkviko, 07.12.2015 16:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

darkvikoПривет драги съфорумници! Да ви представя и моята аква - 70 литра - 60х30х40в. Стартиран е на 18.11.2015 г. Филтрацията е Hailea BT400 - 380л/ч., нагревател 75w, осветление- пура 18w + още една 10w. Светя по около 10, 11 часа. Не торя и не подавам CO2.

Грундът е кварцов пясък от Горубляне 3-5мм и също малко по-едър, покрива към 4, 5 см от дъното. За растения съм боднал Валиснерия, Валиснерия къдрава и Дъбче. В друг съд се опитвам да опитомя един роголистник от блатото  *JOKINGLY* и ако тръгне, ще го сложа и него.

Обитателите на аквата са 3 скаларии, 1 трихогастер и 1 сом.

Критики и предложения приемам всякакви  :-)


Публикациите са слети: [time]07.12.2015г 16:04ч[/time]
jabeto

Добре е аквата.Ако има как бодни още някоя китка(бързорасяща).На тия големи рибоци малък ми се вижда тоз аквариум.

darkviko

Да, малък им е, те са на 5 години вече и преди като ги взимах, не бях чел литература изобщо и го карах през просото, един вид направо ме е срам, че имах аква, но от 18.11. реших да рестартирам всичко :) Мисля сега да бодна и някой роголистник и да придобивам опит с "лесни" растения :)

jabeto

Колко см. са? Щом са на 5г. трябва да са доста

darkviko

Около 13см са от горната до долната перка и около 10 от главата до опашката... Големички са и наистина не са за този аквариум, но нямам възможност в момента за по-голям и за това не слагам и големи камъни и корени :(

darkviko

Малък ъпдейт, който се състои в промяна на фона със син, както и нови растения-роголистник и егерия :)


darkviko

Колеги, тази вечер си направих самоделна система за СО2 с мая и захар. Отне ми към 10 минути да я монтирам и да направя сместа, а като пари е символика - купих от аптека система за кръвопреливане 75 ст., бутилка от литър фреш от портокал (най-скъпото в системата  :-D) и кубче мая. В капачката на шишето боцнах иглата, а за брояч използвам частта от кръвопреливната система където капе от банката все едно, а има и кранче , което ми служи да регулирам балончетата в брояча. За дифузер си използвам камъче от една стара помпа. От утре смятам да започна торене. Прилагам снимки :)
Amev

Най-добре изплозвай още едно шише пълно с вода и от това с маята във това с водата и от него към аквата , просто ако се позатопли и да не напълниш аквариума с джибри ами да избива в другото шише , кранчето по добре не го барай за да не сменяш тапетите :)

metcheto

Хубав аквариум, колега! Успех с начинанието. Искам да те попитам трихогастера и сома колко са големи?
"Ако можех да им разкажа какво видях в теб, никой нямаше да ми повярва...Ще си кажат - мечтател ! Ако знаеха какво видях в теб, цял живот биха искали да мечтаят....."

darkviko

Колега Амев, доста се колебаех днес дали да не сложа още 1 шише, примерно 500мл за брояч/преливник, ама реших да го пускам така, че лепилото се оказа свършило, тия дни ще го преправя. Към шишето на сместа направо съм боцнал иглата и капнах една капка вода - не изпуска, но с времето сигурно ще се разшири дупката и ще трябва да се лепи. Кранчето представлява едно колело, което мачка маркуча и така регулирам потока. Пробвах да го намаля доста и да видя дали се надува много шишето- за сега не,но....та в тази връзка удачно ли ще е да сложа шишето с маята в някаква кутия в случай че избие капачката да минимизирам щетите в стаята?

Колега Метчето - сома и трихогастера са дъртички и са над 10 см ама колко точно не мога да кажа. Големи са за литража на аквата (70л), но когато ги взимах бях голям лаик в акваристиката (не че сега не съм  :-[) и не четох никаква литература

Публикациите са слети: 23.12.2015 01:01

Ето и една снимка на аквата от обяд преди да сложа тъмно лилав фон


metcheto

Аз не те упреквам, а питам от чисто любопитство. :)
"Ако можех да им разкажа какво видях в теб, никой нямаше да ми повярва...Ще си кажат - мечтател ! Ако знаеха какво видях в теб, цял живот биха искали да мечтаят....."

Penta

Системата с мая и захар най-добре да се прави във шише от кока-кола. Изпитано издържа на много голямо налягане, никакъв шанс да избие капачката. Прави се дупка в капачката около 5мм (стандартните маркучи за въздух са с външен диаметър 6мм, системата за вливане мисля е по-тънка) набива се маркучето в дупката да се покаже отвътре, след което в стърчащата от вътрешната страна на капачката част от маркуча се набива пластмасовия накрайник от сиситемата предназначен за иглата. Така няма шанс да изпусне или маркуча да се измъкне от дупката.

darkviko

Малко развитие и при мен :) От няколко дни със втора пура т8 18w и двама нови обитатели - обикновени анциструси


Caxapa

Рибите много се радват на новите обитатели. Нагъчкал си ги като в консервна кутия а и тази система за Со2 им идва като бонус. Нямаш нито едно растение което да се нуждае от Въглероден диоксид или просто защото е "модерно"  им пускаш газ  в аквариума. За рибите казах//Пренаселено, тясно  е на Скалариите а сома въобще не му е мястото в тези литри та сега още два Анциструса.  *STOP* За Трихогастерите  нямам думи  също.

darkviko


jabeto

Втората пура май добре е повлияла на растенията :-)

darkviko

Да, доста по-добре е. Има лек кипеж всеки ден, към края на светлоденя, а преди само при смяна на вода, а също така и бая кафяви водорасли се разкараха. За цвета на растенията според мен помогна и профито. Само на милите скаларии и сома им е бая тясно (както беше написал колегата Сахара), но живот и здраве лятото ще гледам да слепя/закупя по-голяма аква, нещо ми се вътри в главата 100/40/40 или 90/40/40. Имам и един въпрос: мога ли от едно 10л шише да отрежа една лента висока отпред 4 см отзад 6,7 см да я заровя в грунда посредата на дъното някъде да се пада, да махна от нея едрия грунд и на негово място да насипя по-ситен, за да мога да изпраскам някоя полянка, а лентата да служи като пръстен, който да разграничава едрия отстрани и да не дава да се меша със ситния в "островчето". И дали е възможно тая процедура да стане без рестарт  *dontknow*

jabeto

По-принцип може,но трябва да разкараш сомовете,че ще я ровят.Може и без рестарт но ще се размъти водата доста.

darkviko


darkviko

28.02.2016 14:02 #19 Last Edit: 28.02.2016 21:09 by darkviko


Пуснах и една ваза около 2 литра, само прашасваше вкъщи и реших да я напълня, пуснах и лампа 8w енергоспест., малко папрат и роголистник от големия и 2 планорбиса


jabeto

Големия аквариум добре се получава :-)Вместо тези вази вземи по-голям аквариум за скалариите *THUMBS UP*

darkviko


darkviko

Колеги, днес спретнах едно нано 18 литра 25x25x30h, светя с енергоспестяваща 9w, филтърът е вътрешен Хаилеа бт200, нагревател нямам още, водата е 22c, растенията са от голямата аква - папрат, роголистник и валиснерия. Водата е 3/4 от големия аквариум. Какви обитатели да му пусна, мисля си за неонки 4 на брой

jabeto

Неоните като всички стадни рибки обичат да са повече на брой поне 7-8 бройки.Ембер тетрите са по-малки от неоните ,може да пробваш с тях.Микроразбора куботай също е много подходяща за нано аквариум.Разбора макулата става горе доло. :-)

darkviko
Малко развитие на наното - вече с ново осветление енергоспест. 18в. 6500к и нови растения. Още седмица и ще се пускат вече обитатели :)

darkviko


darkviko


jabeto

Наното е станало много добре.Истинска джунгла.Гледам,че още не си измислил какво ще гледаш вътре. :-)Малко са те налазили водораслите ама ще ги оправиш ;-)

darkviko

Всъщност имам две бебета гупи на 20-тина дена, мисля да сложа скаридки ред чери. А за водораслите, завъдил съм зелени мъховидни и много ме дразнят, предполагам от силна светлина са, наното е до прозорец с източно изложение и сутринта е с пуснати щори докато грее слънце, след като се разкара, дърпам щорите и си е светло, но и лампата е яка 18в. 1100 лумена на 18 литра, светя към 10 часа. И едно въпросче да сложа- преди два дена засадих елеохариса ацикуларис от Панчарево, разделих го на малки туфи, ама забравих да ги окастря, преди да ги бодна. Гледам, че за два дена вече са дръпнали малко, дали ако сега ги окастря ще им засиля развитието и сгъстяването или да не ги барам? :)

jabeto

Кастри и намали светоденя на 8часа.

darkviko


darkvikoМалкият аквариум :)


Публикациите са слети: 11.10.2016 22:10
Иван Вълков

Браво колега, а какво стана с аквата със скаларийте.

Sent from my LG-D290 using Tapatalk


darkviko
Седи си с тях и сома, ама така е като се купуват риби преди да се чете... :)

darkviko

Рестартирах с манадо и забучих Монте карло и малко куба, голям зор с тва манадо и без пинсети. Дано да се вкоренят и да се сгъсти поляната :)VDO

Цитат на: darkviko в 13.11.2016 18:06
забучих Монте карло и малко куба, голям зор с тва манадо и без пинсетиКолега,това прозвуча като да чистиш ориз с боксови ръкавици,голямо търпение иска,а и стабилни нерви. :-D
Поляната до месец би трябвало да се заформи,не знам с какво ториш,но е хубаво да е и макро,и микроелементи иначе може да те налазят нишки и паяжини.

darkviko

Профито + нитрати и фосфати и ЦО2 мая и захар, светя с 18w енергоспестяваща, чисто вода 15 литра :)