• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
12.07.2020 18:06

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквата на Виктор

Започната от darkviko, 07.12.2015 16:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

darkvikoПривет драги съфорумници! Да ви представя и моята аква - 70 литра - 60х30х40в. Стартиран е на 18.11.2015 г. Филтрацията е Hailea BT400 - 380л/ч., нагревател 75w, осветление- пура 18w + още една 10w. Светя по около 10, 11 часа. Не торя и не подавам CO2.

Грундът е кварцов пясък от Горубляне 3-5мм и също малко по-едър, покрива към 4, 5 см от дъното. За растения съм боднал Валиснерия, Валиснерия къдрава и Дъбче. В друг съд се опитвам да опитомя един роголистник от блатото  *JOKINGLY* и ако тръгне, ще го сложа и него.

Обитателите на аквата са 3 скаларии, 1 трихогастер и 1 сом.

Критики и предложения приемам всякакви  :-)


Публикациите са слети: [time]07.12.2015г 16:04ч[/time]
jabeto

Добре е аквата.Ако има как бодни още някоя китка(бързорасяща).На тия големи рибоци малък ми се вижда тоз аквариум.

darkviko

Да, малък им е, те са на 5 години вече и преди като ги взимах, не бях чел литература изобщо и го карах през просото, един вид направо ме е срам, че имах аква, но от 18.11. реших да рестартирам всичко :) Мисля сега да бодна и някой роголистник и да придобивам опит с "лесни" растения :)

jabeto

Колко см. са? Щом са на 5г. трябва да са доста

darkviko

Около 13см са от горната до долната перка и около 10 от главата до опашката... Големички са и наистина не са за този аквариум, но нямам възможност в момента за по-голям и за това не слагам и големи камъни и корени :(

darkviko

Малък ъпдейт, който се състои в промяна на фона със син, както и нови растения-роголистник и егерия :)


darkviko

Колеги, тази вечер си направих самоделна система за СО2 с мая и захар. Отне ми към 10 минути да я монтирам и да направя сместа, а като пари е символика - купих от аптека система за кръвопреливане 75 ст., бутилка от литър фреш от портокал (най-скъпото в системата  :-D) и кубче мая. В капачката на шишето боцнах иглата, а за брояч използвам частта от кръвопреливната система където капе от банката все едно, а има и кранче , което ми служи да регулирам балончетата в брояча. За дифузер си използвам камъче от една стара помпа. От утре смятам да започна торене. Прилагам снимки :)
Amev

Най-добре изплозвай още едно шише пълно с вода и от това с маята във това с водата и от него към аквата , просто ако се позатопли и да не напълниш аквариума с джибри ами да избива в другото шише , кранчето по добре не го барай за да не сменяш тапетите :)

metcheto

Хубав аквариум, колега! Успех с начинанието. Искам да те попитам трихогастера и сома колко са големи?
"Ако можех да им разкажа какво видях в теб, никой нямаше да ми повярва...Ще си кажат - мечтател ! Ако знаеха какво видях в теб, цял живот биха искали да мечтаят....."

darkviko

Колега Амев, доста се колебаех днес дали да не сложа още 1 шише, примерно 500мл за брояч/преливник, ама реших да го пускам така, че лепилото се оказа свършило, тия дни ще го преправя. Към шишето на сместа направо съм боцнал иглата и капнах една капка вода - не изпуска, но с времето сигурно ще се разшири дупката и ще трябва да се лепи. Кранчето представлява едно колело, което мачка маркуча и така регулирам потока. Пробвах да го намаля доста и да видя дали се надува много шишето- за сега не,но....та в тази връзка удачно ли ще е да сложа шишето с маята в някаква кутия в случай че избие капачката да минимизирам щетите в стаята?

Колега Метчето - сома и трихогастера са дъртички и са над 10 см ама колко точно не мога да кажа. Големи са за литража на аквата (70л), но когато ги взимах бях голям лаик в акваристиката (не че сега не съм  :-[) и не четох никаква литература

Публикациите са слети: 23.12.2015 01:01

Ето и една снимка на аквата от обяд преди да сложа тъмно лилав фон


metcheto

Аз не те упреквам, а питам от чисто любопитство. :)
"Ако можех да им разкажа какво видях в теб, никой нямаше да ми повярва...Ще си кажат - мечтател ! Ако знаеха какво видях в теб, цял живот биха искали да мечтаят....."

Penta

Системата с мая и захар най-добре да се прави във шише от кока-кола. Изпитано издържа на много голямо налягане, никакъв шанс да избие капачката. Прави се дупка в капачката около 5мм (стандартните маркучи за въздух са с външен диаметър 6мм, системата за вливане мисля е по-тънка) набива се маркучето в дупката да се покаже отвътре, след което в стърчащата от вътрешната страна на капачката част от маркуча се набива пластмасовия накрайник от сиситемата предназначен за иглата. Така няма шанс да изпусне или маркуча да се измъкне от дупката.

darkviko

Малко развитие и при мен :) От няколко дни със втора пура т8 18w и двама нови обитатели - обикновени анциструси


Caxapa

Рибите много се радват на новите обитатели. Нагъчкал си ги като в консервна кутия а и тази система за Со2 им идва като бонус. Нямаш нито едно растение което да се нуждае от Въглероден диоксид или просто защото е "модерно"  им пускаш газ  в аквариума. За рибите казах//Пренаселено, тясно  е на Скалариите а сома въобще не му е мястото в тези литри та сега още два Анциструса.  *STOP* За Трихогастерите  нямам думи  също.

darkviko