• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 19:21

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Aквариумите на Борко

Започната от Borko7, 24.12.2009 17:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Borko7

Да споделя как вървят нещата при мен.

1. Малави аквариумът е добре. Рибите растат, нямам съществени проблеми, освен че грунда ми зеленясва. Първо мислих , че е циановодорасли, но май не е. Трябва да сифонирам повече и обмислям поставянето на вътрешен филтър да върти водата повече.

https://lh3.googleusercontent.com/-b1yqoSveZ7s/TvRTsGkq2mI/AAAAAAAAE3I/EvsRI2u1Uq4/s912/max%252520008.jpg

2. Тайландския аквариум също е добре. Доста време не го бях пипал. Микрозориумът тръгна и оня ден разчистих старите листа. Криптокорините вървят много бавно, нокато че ли вече се стабилизираха. Ще трябва да сложа таблетки за дъно/топчета и сигурно ще пусна малко СО2. Добавих Циперус Хефлери, който е заплануван от началото, но не се намираше. Остана една-две гигантски криптокорини да добава.

https://lh3.googleusercontent.com/-LbJgG7LWfSw/TvRVicnFzEI/AAAAAAAAE3c/PE6gMm0gQG8/s912/max%252520009.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-zpggWapgAe8/TvRTtrKJDgI/AAAAAAAAE3Q/J4yeVglnX4c/s912/max%252520012.jpg

За останалите аквариуми друг път.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

BlackHawk

Цитат на: Borko7 - 23.12.2011 12:42

https://lh3.googleusercontent.com/-LbJgG7LWfSw/TvRVicnFzEI/AAAAAAAAE3c/PE6gMm0gQG8/s912/max%252520009.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-zpggWapgAe8/TvRTtrKJDgI/AAAAAAAAE3Q/J4yeVglnX4c/s912/max%252520012.jpg
Много красив аквариум  *THUMBS UP*
Другия месец ще се оборудвам с 180х50х50 аквариум и смятам да използвам подобна идея - много дълъг корен с разни мъхове, криптокорини и анубиаси по него.

iek

Циперусът отваря много картината, иска добра осветеност и допълнително СО2, моя го загубих поради липса на тези условия.
Малко липсва дълбочина, може би още дребни и по-светли камъни отпред или някакви растения ще помогнат.

Borko7

Мерси за съветите Iek!
Аз съм пробвал веднъж циперус и не се получи. Четох, че уж не бил претенциозен и без Со2 ставал, но бавно се адаптирал. Аз все пак съм решил да пусна СО2 и торене. Сега съм оставил бутилката да я тестват. Доста се дърпах, защото не искам да си създавам главоболие, но за истински растителен аквариум май трябва. Ще подавам съвсем малко. Не искам бърз аквариум, а само да се развият по-добре растеняита. Криптокорините са ми най-големия зор. Много са рехави, а искам гъсти туфи. Под грунда ми има малко торф от червей, но е малко (0,5 см). Сега купих таблетки на Сера за корените. Осветеността ми е T5 54w growlux, 54w aquastar, 2x12w 840. Не мисля да добавям. Можеш ли да ми препоръчаш готов тор за моите растения? Не ми се бъркат рецепти.
Относно дълбочината именно заради това слагам циперуса. Ако ми се развие мога да го сложа по цялата дължина. Другото растение за дълбочина е microsorium windelow. Сложил съм малко зад основния микрозориум. Като се развие се надявам тънките крайчета да се подават зад основния и пред циперуса. Ще пробвам и с нови камъчета. всъщност те са там някъде, но сифонирх пясъка отпред и са затрупани.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

iek

Амано препоръчва за растения, изискващи малко светлина, като микрозорУм, криптокорини, мъхове и др. Green Brighty Special SHADE. Не знам какъв аналог се продава у нас.

easternalien

За мен това е показно, как един добър корен и правилно подбрани растения, придава невероятен изглед на аквариума. Поздравления :)

filio

Борко, супер е аквариумчето. Като тръгнат растенията и се изчистят водораслите, ще стане страхотен. Търпение му е майката. И на мен не ми се занимаваше с СО2 и си взех Easycarbo от Калкана. Добавам си по малко всеки ден. Дозите са смешни, по 1/5 от препоръчаното. Растенията са бавни анубиас, микрозорум и болбитис. Резултатът е очевиден. За 2 месеца изхвърлих почти всички стари листа. Къде с водорасли, къде накъсани от рибите. Има големи бутилки по 1 литър. При моите дози с 1 бутилка ще карам 3 месеца. Много съм доволен, аквариумът бавно се изпълва със зеленина.
От мен весели празници.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F4991%2F016237456.jpg&hash=950cb87f59df6b54f287b86ac2b1f6dbc1461c2fhttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmobileappmastery.com%2Fwp-content%2Fthemes%2Fthesis_151%2Fcustom%2Fimages%2FYouTube%25202-48.png&hash=b651e3ffb61123fcf7f80b0324979211f3dbb344

denbosch

Красиви аквариуми *BRAVO*!

Относно Малавито-доколкото съм чел,почти е задължително за такъв аквариум да има и вътрешен филтър.

photo_fish

 *YAHOO*  Дойдоха ми много добри идеи. Поздравление за всичките положени усилия на хората сътворили тази прелест  *BRAVO*
Последвайте ме на адрес: http://link4arts.blogspot.com/

Borko7

Благодаря. Тъкмо повод да попиша малко, че имам някои проблема.
1. Аквариумите ми като цяло са добре, но нямам достатъчно течение и трябва да добавя няколко филтъра. Незнам дали това е причината или друга, но микрозориума не върви добре. След като почистих старите листа и останаха само свежи мислех, че ще тръгне. Не съм пуснал СО2 и торене, защото не мога да намеря време. Листата са покрити с налепи. Ще пусна снимка.
2. Скалариите ми умряха без една по една или друга причина. Последната има някаква болест, но не мога да разбера каква. има разни подутини и черни образувания около плвниците и по тялото. Но яде и се държи добре. Чакам я да умре от 2 месеца, но тя се държи. Сега искам да разбера какво е, за да излекувам аквариума преди да взема нови риби.
: 12.02.2012г 18:06ч
Ето как са растенията. Всъщност всички листа са така - и криптокорините, а също и по корените има. Изглежда като ксенококс. Чудя се дали причината е много светлина , липса на течение или друго. Ще съм благодарен на коментар от по-разбиращите.

https://lh4.googleusercontent.com/-8UbpkN50eho/TzgXn8kcbeI/AAAAAAAAFXg/4E4Y9AyPcF8/s912/aquarium%2520008.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-yXnzDsEBE9o/TzgXoubkIAI/AAAAAAAAFXo/IoUzGY-In7M/s912/aquarium%2520009.jpg
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Borko7

Време е за едно по-сериозно обновяване на профила.


1. Тайландският растителен аквариум все още не е много добре, но има динамика. Бях намалил силно осветлението и върви СО2 вече около месец. Kалциевите отлагания (така ги кръстих) изчезнаха от стъклата и листата, но микрозориумът е много зле. Мисля, че от старите листа няма да стане нищо, но се появяват нови с хубави корени, на които разчитам. Криптокорините са се хванали добре вече, пускат листа, но не са много гъсти. Циперусът също има нови листа, мисля, че и той се хвана. Днес засилих осветелението и почвам торене с Easy life profito. Не знам защо ме мъчи токова този аквариум. Уж са лесни растения, но не вървят. А и доста риби ми поумряха. Аз все си мисля, че не ми е добра филтрацията, защото е малък канистъра (Атман 3336), но не ми се слага нов вътрешен филтър да загрозява.
Чудя се и дали да сложа малко циперус и в дясната част зад криптокорините или си остане само вляво.


2. Цилхлидарникът е добре, освен че имам циановодорасли. Вече им свикнах и не ме дразнят толкова . От 4 демасонита с пълна гуша не виждам нито едно оцелало малко. Надявах се,ч е някое може да се спаси между камъните, но явно не става без да се отделят. А не ми се разместват камъни , за да хвана женските. Ще си помисля за следващия път.


: 02.04.2012г 15:03ч
Избързал съм с писането. Има поне едно оцеляло Дамасони. Дали ще преживее повече - ще видим.
Кофти снимка, но в бързината толкова:
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Borko7

Любимият ми аквариум, който го водя по-акваскейпърски отново си смени визията, но концепцията е същата. Премести се в Южна Америка, като не толкова строго биотопен:



Обитателите са няколко червено-оранжеви гупи, и две оцелели аманови скариди като очаквам да пусна и ред чери-та. (Амановите скариди ме изненадаха, че живяха половин година в 10 см вода останала в аквариума без никаква филтрация и вентилация.) Обмислям дали да сложа коридорас хастатус и отоцинклуси.
Растеняи: Нимфея, Ехинодорус тенелус, Стауроуджин. Нимфеята ще е пак с листа на повърхността.
Осветелението е ново и много се радвам акго измислих: тръби от парно извити като стойка, бели кабели, минаващи през тръите, и бял форекс. Стъклените части от нагреватели са залепени за задното стъкло и в тях са сложенеи тръбите от парното. Така свсичко се слива с белите стени. Лампите са PL 2х9w 6500К.
Филтрацията е през съмп в гърба, като има и няколко плуващи бързорастящи растения там да обират нитратите. Също мисля да ползвам съмпчето за родилка за малките гупи.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

rakim

Супер е  ;-) Само рибите бих заменил с тетри но..вкус :-) Гупите не ми се вързват с този пейзаж изобщо.
540л Южна Америка

Borko7

Тетри си имам в друг аквариум. Живородки нямах. Да си призная не знам гупите в какви условия живеят, но тези са така или иначе селектирани, а не диви. Тук биотопът не е на първо място.
Гупите съм ги избрал, за да си отиват с килима, картината и цветовата гама в хола :). Исках и да са лесни, красиви и устойчиви животинки. Втората опция бяха Фуркатуси и Иратерина Вернери, но тогава трябваше да слагам елеохарис, който вече не ми се получи предния път.

Забравих да кажа, че грундът е сменен с Фондовиво на Продак, уж за да тръгнат по-добре растенията.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

rakim

Не ме разбирай погрешно,аквариума иглежда страхотно и с гупите.
540л Южна Америка

Similar topics (3)

23976

Публикации: 60
Прегледи: 21442

19188

Публикации: 184
Прегледи: 63545

39734

Публикации: 52
Прегледи: 18127