• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 10:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариумът на Владимир Павлов

Започната от Владимир Павлов, 09.04.2014 19:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Владимир Павлов

Здравеѝте,още преди старта си бях решил,че ще пусна 4-6 сае-та и 3-4 отоцинклуса.Ще го направя и ще видим какво ще стане.Да ще наблюдавам отоциклусите.Ще видим какво "сабия ще покаже"Не се стърпях и днес пуснах мъжка и женска бета,нещо да се движи  :-)да радва детето,страршен кеф има движение,обичат се  :-D
Имаше тема за uv -то.Точно колко в началото после колко само вечер?Не мога да я намеря.И "страдам".
В неделя ще има деца във къщи да се радват тях ги кефят рибетата,ЦВЕТНИЦА Е !ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ ВСИЧКИ ИМЕНЯЦИ.
П.С.Досетих се при първата смяна на водата мога ли да долея вместо нова вода от стария деѝстващ аквариум?

Барбарон

След опити с различни храни установих, че моите Отоцинклуси най-много харесват Sera Vipachips.

Идеята на смяната на водата е да добавиш прясна, не просто различна. Ако в Перник ви е хлорирана водата остави я да престои от днес за утре или ползвай Sera Aquatan. Ако не е, сипвай директно. А занапред, ако ще доливаш минимални количества, прави го със студена вода, няма нужда да е подгрята.

Caxapa

Цитат на: Барбарон - 11.04.2014 22:53
А занапред, ако ще доливаш минимални количества, прави го със студена вода, няма нужда да е подгрята.
Абе, как да не се намеси човек, като гледа що за мнения даваш? Как няма да темперира водата до градусите с които е водата от аквариума?  Барбарон, ще помоля да не даваш такива съвети МОЛЯ! За причините по които трябва водата да е "подгрята"  или по-правилно казано темперирана до градусите  на водата в аквариума си има ред причини и ако не си ги чел до сега е редно да го направиш.

Penta

Не аз наистина се предавам, явно Барбарон знае най-добре.

П.П. Е не се сдържах и само ще вметна : САЕ и Отоцинклус се  движат се различно, хранят се различно и с различни водорасли.
Не че единия го прави правилно, а другия погрешно - само различно.

Барбарон

Да съм написал при смяна на водата? Не. Написах при минимално доливане. Примерно при добавяне на тор, който изиксва предварително разтваряне в около 0.3-0.5л или при доливане за компенсиране на изпарения, ако се държи на идеално ниво. Всичко това са незначителни, т.е. минимални количества вода, дори за 100л аквариум. При такъв тип доливане термометъра няма да отчете разлика. Разлика не отчитат и рибите. Между другото, според теб в тропиците дъжда с температурата на водата ли е? Аз също отправям молба към теб, изразяваща се в това да не четеш постовете ми повърхностно, на база на което да ме критикуваш.

Penta, не се отказвай. С най-добри чувства ти пиша, че са ми интересни "споровете" на база различни възгледи. Прав си за различната храна на двете риби, не съм го и отричал. Но ако следваме стриктно това с което се ханят би означавало да чакаме евентуална поява на водорасли, за да се избере рибата. Но ако ги пуснем и двете предварително, САЕ предимно ще се шляе из локвата, докато Отоцинклус няма да слезе от листата. САЕ-то ще расте и лека полека ще губи апетит към водорасли, особено като свикне с общата за рибоците храна. Между другото, по моя скромен опит съдя, че Отоцинклус си познава територията и вече обходената листна маса. Купувам ново растение без водорасли и без налепи. Мия го щателно, махам някои стебла/листа и го бодвам в грунда. Отоцинклус веднага отива при него и започва да го "пощи".

Caxapa

Цитат на: Барбарон - 11.04.2014 22:53

Идеята на смяната на водата е да добавиш прясна, не просто различна. Ако в Перник ви е хлорирана водата остави я да престои от днес за утре или ползвай Sera Aquatan. Ако не е, сипвай директно. А занапред, ако ще доливаш минимални количества, прави го със студена вода, няма нужда да е подгрята.
Не смесвай една отворена система от тропиците с затворените ни системи-АКВАРИУМИТЕ. И  Какво си писал и какво си мислни да напишеш са две различни неща. Никъде не си написал в въпросния пост-минимално количество  Пак, ще подчертая. Нищо общо между джунглата и един затворен  малък /да не кажа нищожен/ свят който се опитваме да пресъздадем и поддържаме в граници .

Барбарон

Е как да не съм написал минимално количество, като дори ти си го цитирал? И съвсем ясно съм написал, че това касае само доливане, не подмяна.

Относно отворената и аквариумната система. Не е ли факт, че всички се стремим да постигнем максимално близка до отворената система среда?

Ivan_S

Докато се завърта цикъла може да се направят 1-2-3 смени с вода от работещ аквариум, стига водата да е с подходящите параметри, но не безкрайно. От един момент нататък без прясна вода може да възникнат прблеми. Колкото и полезни вещества да има разтворени във водата от работещ аквариум, все пак се натрупват и вредни вещества, за това си трябва смяна с прясна след даден момент и естествено, темперирана. Ако пък само се долива минимално, незначително количество вода спрямо общия обем, тогава темперирането не е обезателно.

Пример: Ако в 200 л. 25 гр. добавим да речем 5 л. дори 15 гр., средната температура на водата ще падне до 24.75 гр. Това е пренкбрежимо малка промяна, за да кажем, че изобщо има такава, а и колко ли от нас доливт толкова студена вода :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Julliano

Аз съм разочарован от САЕ-то. Взех 2 (от София и Пловдив) понеже имах малко брада. Виждат ми се наистина глупавички. Шматкат се с ириатерините повече отколкото да действат, даже ги позакачат малко. Когато храня веднага се лепват на манджата и я търсят, което за брадата не забелязвам.

Относно подгряването.. тази зима съм ползвал нагревател г/д 1 месец. Аквариумът се намира в отопляема стая и нямаше смисъл. Слагах го в тубите с престояла вода, за да се темперират, че в банята студ. Но от март, а и с идващото лято, t° в аквариума се качва до 27-28°С и наливам на 80л 20л  каквато дойде, точно за да я понижа до 25°С
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.org%2F790mdviix%2Fdownload.jpg&hash=3bc5531cf9543c714e53c5cf78d6b522c2a8fb6f

Барбарон

Подкрепям напълно и двамата колеги. Бих допълнил за подмяната на водата, че има препарати, които биха отложили малко във времето смяната й, но това важи и би помогнало за слабо залесен аквариум, т.е. ще предпази рибоците. При наличието на добро количество растения и съответното торене смяната й с прясна е задължителна за да се намали количеството на някои елементи от торовете, които са се натрупали през седмицата и не са усвоени. По този начин успешно се избягва излишъка от тях, който би могъл да се яви проблем за растенията. Всъщност ако грунда е Manado (или подобен), той ще играе ролята на буфер и ще поеме голяма част от излишъка.

САЕ-то си е мит и легенди. По спецификация добре, на практика, за да почне да папа водорасли трябва да не е пораснало и да се държи гладно. Нещо, което в общ аквариум няма как да стане.

mihnev

Аквата изглежда страхотно. А от къде се сдобихте с тези камъни изглеждат много добре. Аз също се готвя да стартирам един 240 литров и искам нещо подобно.  :-)

Владимир Павлов

Благодаря за дискусиите, защото важното е опита и практиката какво показват за мен са много полезни.Относно камънака дето ме пита колегата това е парчета лава,наистина много добре стоят особено в водата,много са порести и мисля,че ще се наместят и бактериите като гъби са.Лавата я взех от София кръстовището на околовръстния път и Черни връх.Посока от Симеоновското на 200 метра преди Черни връх има борса за голям избор има и черна лава.

Владимир Павлов

Здравеѝте,ето,че се сблъсках с първият проблем малко  :-[ ама доста  :duvar: пуснах преди три дни от стария аквариум за проба и малко да поуцапат три златни трихогастера временно докато пусна набелязаните рибета.Ето ,че днес взех две пасажчета и преди да ги пусна се заех да ги ловя та три часа,изпотиха ме само като видят кепа и буф в растенията,няма ги никакви и няма ловене.Страдах,страдах и нищо.Колеги помагаѝте някои ако знае как или има някаква идея как да ги хвана да сподели.

danielm

Ставаш в 2, светкаш лампите и докато са сънени ...

sVGNsali

Цитат на: Владимир Павлов - 15.04.2014 22:28
Здравеѝте,ето,че се сблъсках с първият проблем малко  :-[ ама доста  :duvar: пуснах преди три дни от стария аквариум за проба и малко да поуцапат три златни трихогастера временно докато пусна набелязаните рибета.Ето ,че днес взех две пасажчета и преди да ги пусна се заех да ги ловя та три часа,изпотиха ме само като видят кепа и буф в растенията,няма ги никакви и няма ловене.Страдах,страдах и нищо.Колеги помагаѝте някои ако знае как или има някаква идея как да ги хвана да сподели.

Аз така се измъчих с данио.
Но в последствие му хванах цаката. Пускам малко храна, а той лаком налита - и хоп замахвам с кепа.
Дриг номер е с чашка за кафе, пускам я празна онзи и хубостник първи е вътре.. А вчера от лакомия се удари в ръката ми и изхвърча извън аквата. Много интересно стана, гоних го по балатума..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Similar topics (5)

30116

Започната от mircho


Публикации: 2
Прегледи: 1693

52210

Започната от aquafan


Публикации: 15
Прегледи: 5488

12937

Публикации: 4
Прегледи: 2943

23839

Публикации: 32
Прегледи: 20251

45129

Започната от vacko75


Публикации: 10
Прегледи: 2427