• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.09.2020 20:08

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Плитка Seapora

Започната от georgi.gatin, 23.03.2019 04:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

georgi.gatin

Миналата година пробвах полянка от "Куба" в 12 литров аквариум, а преди няколко дни насадих този - размерите му са 60х30х25, осветлението е Чихирос РГБ.
Чудя се обаче какъв филтър да сложа, когато дойде време за пълнене. Хвърлил съм око на Eheim Ecco Pro 130, но се чудя дали да взема по-голяма версия и да притворя кранчетата ако дебитът се окаже прекалено силен. Дали може така или ще се прецака мотора?

Sent from my SM-A530W using Tapatalk


Caxapa

Мотора няма да се прецака ако притвориш крановете. Като се затлачи пак работи на пълни обороти но потока на вода е малък. Аз сложих на изходна тръба гъба и така намалих дебита за да не правя голямо течение на скаридарник.

georgi.gatin

Дойде време да го напълня. Много се колебах между стандартен стъклен изход + Eheim скимер или малкия скимер на Иста. А пък за изхода реших да пробвам този въртеливия, че със стандартната лилия бая течение ставаше в предния ми аквариум.
Скалите изглеждат дисбалансирани с тази голяма празнина в дясно от центъра, но идеята е да се запълни задната част с подходящо оформен Hemianthus micranthemoides.
А иначе плиткият формат дава много различно усещане от стандартния. Под никакъв ъгъл не изглежда добре на снимка, но наживо е много интересен - може да се наблюдава отгоре и после да се "гмурнеш отдолу" - двата изгледа са много различни.

Sent from my SM-A530W using Tapatalk


Penta

Много добре изглежда, харесва ми  :-)
Вече си намерил решение, но все пак да споделя - зелената част от "Eheim flowpipe Lily Pipe" върши страхотна работа за намаляване силата на струята на канистър, без да намалява дебита. Лично тествано. Без него високостеблените растения се накланят на 45 градуса, с добавянето му само леко се поклащат.

georgi.gatin

О, много интересен разпръсквач Пента, благодаря за идеята, трябва да го пробвам.
Междувременно, няколко нарушения на правилата... сложих скариди и охлюви още на четвъртия ден. На петия ден сложих електрически скимър до смукача,  така че струята му да е обратна на общия поток. На шестия намерих всички скариди в гърлото на скимера! Така че върнах обратно стария скимер. Растенията са добре, но точно за третата седмица няма да ме има вкъщи - да видим какво ще затваря като се прибера.

Sent from my SM-A530W using Tapatalk


saxon


georgi.gatin

Доближава се до финалния изглед, но има още малко да растат задните храсти. Поляната май не я нося по най-добрия начин... ако кося дълбоко, остава жълто. Ако кося малко, след 2 седмици пак е обрасло. Но пък червените скаридки дадоха поколение и пейзажът сега е много оживен :)

Sent from my SM-A530W using Tapatalk