• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:08

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариумът на ido

Започната от ido, 27.02.2013 21:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

diskusi233

Цитат на: Nikola 1 - 17.03.2013 09:19
;-) Ако ще гледаш водорасли в аквата, няма смисъл да я пълниш. По - добре си я гледай така. *privet*
По-добре да не отглежда колегата водорасли,а растения.. :-)

Растения: http://aquariumbg.com/forum/profili-na-rasteniya/

Водорасли: http://aquariumbg.com/forum/vodorasli/mnogo-dobra-statiya-za-vodorasli/
http://www.planetinverts.com/Red%20Cherry%20Shrimp.html

ido

Мда, определено мисля да наблегна на растенията.  :-)

Точно затова и няма да има(поне на първо време) големи риби.Без дисксуси и скаларии.Харесват ми аквариумите с много зеленина и дребни рибоци.
: 17.03.2013г 15:03ч
.

unior

Градски до къде я докара , напълни ли локвичката :-)

ido

Мхм, напълнена и работеща.  :-)

Ма ме е срам да публикувам снимки, щото още не е добила вид за показване.Не ми харесва на мен самия.Имам само 2-3 растения, а при толкова голям аквариум някак изглежда като гол.
Иначе, преди 2 дни дойде най-после канистъра(Ехайм-1000л/ч) и го инсталирах.Преди това бях сложил една малка вътрешна помпа, че не ми се чакаше.Сега обаче разликата е огромна!Водата е КРИСТАЛНА и то при положение, че канистъра е още без пълнеж.Само със 3-те филтърчета с които си дойде.Сега се чудя с какво точно да го напълня.Това ми е дилемата тези дни.  :-)
Иначе и аз съм пуснал няколко "пилотни" рибки - 4 сомчета, по една мулинезия и хелер и 2 гупи.Сомчетата бяха 5, ма едното даде фира.  :-)

п.п.Гледам, че и твоят аквариум е още "голичък", но по начина по който си наредил камъните изглежда много добре...става за показване.  :-) *THUMBS UP*

unior

Бива, ама сниман от далеч и под ъгъл  *CRAZY*

ido

Къде бъркам!?

Както вече споменах, преди години имах аквариум.Не бях чел никаква литература по въпроса, просто напълних един 80 литров съд и пуснах вътре някакви риби.Вързах една луминисцентна лампа отгоре и почнах да слагам каквито растения ми попаднеха.Пусках лампата рано сутрин и я спирах късно вечер.И като се почна...стана гора!Рязах, косих, изхвърлях - много бурен много нещо.После почна да зеленясва често и аз го махнах(аквариума).

Но нали крастата остава и преди няколко месеца вече реших пак да се захвана с акваристика, но вече сериозно.Изчетох сигурно стотици статии - така да се садели растения, така да се аранжирали, толкова лампи да се слагали, такава и такава помпа да се купело, през еди колко си време да се сменяла водата, през еди колко си време да се хранели рибите...
Изпълних всичко както си го пише в книгите...и елате сега да видите на какво прилича аквариума ми.Без значение какво растение ще бодна, след не повече от седмица вече е изгнило и си е отишло.Малкото които се застояха приличат на опоскани от кози(тези които са поне малко запознати с козите знаят какво остава след тях).Вече 3-ти месец аквариума ми стои на практика празен.
Що се отнася до рибите, те си живуркат засега без проблеми и даже наддават на тегло.С една уговорка - досега умряха 3 риби видимо без никаква причина.За първите 2 не ме беше яд.Ама за бетата се вбесих!Още от началото търсех червена бета и то без да е "нахапана".И преди около 2 седмици намерих точно такава.Просто страхотна!!!Голяма, червена и "цяла".Цената и беше изненадващо "солена", но веднага я взех без никакъв пазарлък.2 седмици си живя щастливо и днес я намерих умряла!Е тук вече ми падна пердето.Защо тя?Всички други риби са ок, и точно тя трябваше да умре.

И какво се оказва сега, когато не спазваш никакви правила аквариума ти се развива страхотно, а когато се опитваш да правиш всичко както трябва, нищо не се получава!?Имам чувството, че някой ми прави напук с тоя аквариум.Толкова се старая, а то нищо!





unior

Много кофти градски съжалявам за рибока. Не знам какво да кажа и как да помогна. Замервал ли си параметрите на водата?
Ако нямаш тестове обади се ще ти дам няколко ленти от моите да провериш как е водата.
Пиши ми на лични ако имаш нужда :)

cantiga

Пусни няколко снимки да го видим аквариума, няма от какво да се притесняваш.Преди години си гледал успешно растения, но в последно време навлязаха нови видове и изискванията им се диференцираха, затова е важно да ги подбереш правилно. Какви растения имаш в момента? Напиши точно как поддържаш аквариума, направи един актуален списък на флората и фауната, колко светиш и т.н.  :-)
Щом се стараеш ще стане, няма страшно.
Поздрав!
Светослав

ido

Примирих се!  :-)
Явно аквариума ми няма да е с някаква специална аранжировка на растенията, и явно няма да има точно от тия които ми се иска, но поне се "понапълни".Ето 2 актуални снимки(да, с кофти качество):

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Fweub9wcyv%2Fhjj_1.jpg&hash=72d20f71c9bf9efba41fda7e51447b4a092601ad

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Fmg9cnf3jb%2Fhjj_2.jpg&hash=76bd57cacb28c2bad575fbe0377630078564a9cc

От всички растения които боднах, около 20% се хванаха.И даже си се развиват доста добре.На този етап спрях да опитвам повече и се примирих с наличните.Без СО и торене, толкова. :-)
Само ми е любопитно как се казва това дето се развива в горната част.Буквално с минути расте!Даже вече кастрих и хвърлях, което за мен с темповете с които моря растенията си е малко чудо. :-)
Що се отнася до рибите, нямам проблеми и съм на принципа от всичко по-малко...
Ще съм благодарен да ми посочите грешките които виждате.

Между другото, грунда ми започна да позеленява.Това проблем ли е?

Лора

А защо лудвигията плува (поне на такова го правя, а не е засадена като останалите?
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Асен Евгениев

Цитат на: ido - 22.01.2014 22:44
...грунда ми започна да позеленява.
Вероятните причини са дълъг светоден, нарушаване на баланса на хранителни
вещества, липсата на СО2 и др. На някои от нас това ни харесва. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

D.Atanasov

Струва ми се че грунда ти е доста едър поне така виждам на снимката и от там не ти се хващат растенията. Прекалено равен ми се струва избутай го към задния край (от зад да стане по дебел слоя с грунд). Може да сложиш някой др камък или корен (камъни на всякъде по реки и гори). Колко часа светиш? Какви лампи ползваш?

ido

Грунда, че е равен, равен е.Но не знаех, че това е проблем.
В началото бях сложил най-отдолу много ситен и по-нагоре по-едър.Редувах ги, но ми казаха че ситния бърка нещата и го махнах.
Лампите са 7 по 20W и светят по 9 часа на ден.
Камъни и корени не съм слагал, защото да си призная както и да ги сложа, все не ми харесват. :-)...А и си ги представях по-иначе нещата - много много растения без нужда от камъни, абе утопии... :-)
Ако грунда не е проблем, че позеленява то и на мен така ми харесва.Така и така не мога да завъдя растения за "полянка"...
Относно лудвигията(ако е това, че така и не разбрах как се казва), то тя е засадена, но изкарва едно стъбло и после се развива само като плаваща.

Няколко пъти засаждах т.н. "лимонче", но все не се хващаше.Въпросът ми е може ли това растение да се гледа без СО или задължително изисква торене.Питам защото съм го виждал на живо в други аквариуми и ми харесва как изпълва пространството.

Лора

Не е толкова от значение, че грунда не е вдигнат. Като гледам растенията, не са с дълбока коренова система и така грунда е добре. По снимките съдя, че плата е поне 2-3см.
Намали светодена на 7-8 часа. Това е нормално позеленяване, което, ще забележиш и по стъклата. Признак за това е силното осветление. 7x20w... За мен е много. С това осветление, ще трябва да светиш поне 3-4 часа, в тъмната част на деня/вечерта.
Не срещнах размерите на аквариума в предните мнения, би ли споделил.( за да си обясня това осветление).
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

D.Atanasov

Не е проблем, че е равен просто ако не е ще изглежда по дълбок (Широк) аквариума. По горе пише че е 250л  :-)

Similar topics (5)

52870

Публикации: 6
Прегледи: 2556

13213

Публикации: 2
Прегледи: 1929

25036

Започната от Tedok


Публикации: 16
Прегледи: 6069

46932

Публикации: 16
Прегледи: 4691

15300

Публикации: 7
Прегледи: 3225