• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:34

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариумът на ido

Започната от ido, 27.02.2013 21:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ido

Здравейте!

От известно време чета форума, вчера си направих регистрация, днес реших да се представя.  :-)

Казвам се Ивайло и съм от Габрово.

За съжаление в момента нямам още аквариум за показване, понеже съм в началото на подготовката.В момента в който имам готов такъв, ще кача и снимки.Отварям тази тема толкова рано, защото имам нужда от малко помощ.Не съм чак такъв лаик в тази област, понеже вече съм имал аквариум в продължение на няколко години, но малък - 80литров.Сега обаче, съм решил да напълня малко по-голям - около 250литра.
Първото нещо с което съм се захванал е шкафа.Правя си го сам, понеже това ми е професията, занимавам се с мебели.За здравината на шкафа нямам притеснения, подсилил съм го достатъчно.Има обаче едно нещо тук, за което ми трябва съвет.Много, ама наистина много искам шкафа да е на колела.Ако трябва ще сложа повечко.Даже съм го проектирал краката да се скриват.Притеснявам се обаче, дали ще издържат?Естествено, няма да го разкарвам километри.Но ми се ще да мога да го мърдам поне 1-2 метра ако се наложи.
Много ще съм благодарен, ако някой е пробвал да слага колела под аквариум с такъв литраж да сподели опит.

И още нещо да попитам.
Стария ми аквариум беше с вътрешна помпа.Марката е "АКВА" мисля, и на нея пише 300л/ч.Ходих тук в един магазин и там ми предложиха подобна помпа, даже на същата марка но по-мощна - 700л/ч.Тук във форума обаче четох, че за аквариуми с подобен литраж, трябвало помпите да са външни.Само че аз такава не съм виждал.Та каква точно помпа ми е нужна, как изглежда и откъде мога да си намеря такава?


tonkata0214

на пазара в зоо магазина има външни филтри на сън сън ама за цена незнам сигурно около 100 тина лв.

hunter

Здравей колега ако говориш за канистар ето ти пример http://aquariumbg.com/forum/predlagam/eheim-2213-classic/ има и други колеги тук от форума които също предлагат и на други марки. Разбира се може да го закупиш и от магазин. А не виждам причина да не е добре вътрешен филтър. Според мен канистъра си е по-разумно но и другото не пречи.

AbaddoN

Здравей, в менюто в дясно ляво има няколко полезни теми, чрез които да се запознаеш с филтрацията Филтърът в аквариума. За този обем е препоръчително да сложиш външен филтър и да бъде с дебит над 1000л на час. Колкото до колелцата, можеш да разгледаш продуктови каталози на фирми за обков. В спецификациите е описана и товароносимостта. Изрових ти транспортни колелца на немска фирма линк към каталога. Максималната е 135кг, което се съмнявам да издържи ~300кг аквариум и ~50 кг шкаф. Алтернатива за която се сещам, са колела от транспортни колички, но те са доста високи над 10см. Поздрави и успех в начинанието  *privet*

dafil

Ако купиш канистър Eheim,нека да е с дебит 1050л/ч или повече.За всяка друга марка-нека да е с дебит над 1500л/ч ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

nikan

Цитат на: dafil - 27.02.2013 23:24
Ако купиш канистър Eheim,нека да е с дебит 1050л/ч или повече.За всяка друга марка-нека да е с дебит над 1500л/ч ;-)
S
:-) *privet*да аз имам два канистъра единия  Eheim 700Л/Ч другия sun sun 1000л/ч в ха познайте кой каква струя изкарва през флейтата,извинявам се за спама не е по темата!

ido

Все пак намерих мисля достатъчно здрави и не чак толкова високи колела които да сложа под шкафа(мисля да са 8 бр).

Обаче с филтъра нещата се оказаха по-сложни.Явно, че за аквариум с подобен литраж е за предпочитане външен филтър.Но след по-задълбочено четене по темата, достигнах до извода, че още съм малък за канистров филтър.Затова на този етап се спрях на ето тази вътрешна помпа: http://shop.zoomania.org/Akvaristika/Filtri/Vutreshni-filtri/121823-sera-Sera-fil-120.html
Ако приемем, че филтрацията на водата е по-важна за рибките отколкото за растенията, то в моя случай компромисът е донякъде приемлив, понеже поне на първо време мисля да наблегна повече на декорацията на аквариума(да радва окото  :-)).Но, ако все пак тази помпа чак толкова не става, моля споделете.

За подложка под аквариума съм се спрял на фибран.И по тази тема четох, но в последно време изчетох сума ти статии на тема акваристика, че в момента в главата ми е миш-маш. :-)
Става ли фибранът за подложка, или не?

tonkata0214

според мен каквото и да вземеш друго различно от канистър все ще сбъркаш казвам ти го от опит а съм сигурен че и другите колеги са на моето мнение поздрави :)

Карган

ЦитатНо, ако все пак тази помпа чак толкова не става, моля споделете.

Sera fil 120 е за аквариуми с обем до 120 литра
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

Георги

Зависи колко риби ще гледаш и дали цапат много, колко често ще сменяш и по колко % от водата, колко ще е залесен с растения... Ако е проточен съда, не ти и трябва филтър :)

Ако са малки рибите можеш да минеш с 2 вътрешни по 400-500 л/ч. от тези с повечко филтърен обем (hailea bt 600 ли бяха?)  или с един вътрешен и един он-топ.

ido

Абе явно ще е външен...разубедихте ме.

Ще поразпитам тук-там, но преди да взема каквото и да е пак ще се допитам.


ido

Така, ето докъде я докарах:



Какъв ми е чистичък аквариумът, не мога да му се нагледам.  :-)
Наясно съм обаче, че заредя ли го един път, никога повече няма да бъде такъв...

Какво следва сега.Помпата съм я поръчал -  Ехайм външен канистър около 1000 л/ч.(тук е мястото да благодаря на dafil, който ме светна откъде да я взема по-евтина отколкото я бях намерил аз)
Днес цял ден събирах и пресявах грунд от реката.Утре ще го мия.Но още не съм решил какви точно водорасли ще гледам и няма да бързам да го слагам(тъкмо и аквариумчето ще ми стои по-дълго време чистичко  :-))
С оформлението и декорацията обаче още ми е малко мътно.Аз лично виждам 2 подхода.Набелязваш си някой хубав аквариум на някой от членовете тук и гледаш да си направиш същия.Или решаваш сам да си го оформяш по свои си идеи.Лично за мен първият вариант ми се струва по-подходящ, но пък съм наясно че няма начин да достигна съвършенството на хора с дългогодишен опит в акваристиката.
В крайна сметка май ще комбинирам двата - харесвам си един и се опитвам да си направя подобен, а накрая каквото излезе...  :-)

п.п.Забравих да дам някой "технически характеристики" :

Аквариум - 100/45/55см - съответно д,ш,в.
Височина на шкафа - 80см.Включва и 8бр колела всяко с товароподимост 50кг.(скрил съм ги с цокол)
Сложил съм около 4см бленда в долния край да скрива подложката и част от грунда.
Подложка - фибран 1см.
Осветление - 4бр луминисцентни лампи по 18 вата(мисля),60см дължина.Още не съм решил какви пури ще сложа.

Това е засега.Като го оборудвам още, ще пусна пак снимки.








diskusi233

Добро аквариумче се заформя..

Отностно "Наясно съм обаче, че заредя ли го един път, никога повече няма да бъде такъв...",незнам какво разбираш,но като ти омръзне подредбата може отново да си го пренаредиш и да правиш каквито си промени искаш...
Реши какъв ще е и фонът,че аз моя го забравих да го сложа и сега аквариума е без него,въпреки,че бялото стои добре като фон... ;-)
И още един въпрос колега на какви риби(вид) си се спрял.. :-)
http://www.planetinverts.com/Red%20Cherry%20Shrimp.html

BEYA

Поздравления приятел.Аквариума ти ще е близнак на моя!С нетърпение чакам бъдещето развитие.

Успех!

Nikola 1

 ;-) Ако ще гледаш водорасли в аквата, няма смисъл да я пълниш. По - добре си я гледай така. *privet*

diskusi233

Цитат на: Nikola 1 - 17.03.2013 09:19
;-) Ако ще гледаш водорасли в аквата, няма смисъл да я пълниш. По - добре си я гледай така. *privet*
По-добре да не отглежда колегата водорасли,а растения.. :-)

Растения: http://aquariumbg.com/forum/profili-na-rasteniya/

Водорасли: http://aquariumbg.com/forum/vodorasli/mnogo-dobra-statiya-za-vodorasli/
http://www.planetinverts.com/Red%20Cherry%20Shrimp.html

ido

Мда, определено мисля да наблегна на растенията.  :-)

Точно затова и няма да има(поне на първо време) големи риби.Без дисксуси и скаларии.Харесват ми аквариумите с много зеленина и дребни рибоци.
: 17.03.2013г 15:03ч
.

unior

Градски до къде я докара , напълни ли локвичката :-)

ido

Мхм, напълнена и работеща.  :-)

Ма ме е срам да публикувам снимки, щото още не е добила вид за показване.Не ми харесва на мен самия.Имам само 2-3 растения, а при толкова голям аквариум някак изглежда като гол.
Иначе, преди 2 дни дойде най-после канистъра(Ехайм-1000л/ч) и го инсталирах.Преди това бях сложил една малка вътрешна помпа, че не ми се чакаше.Сега обаче разликата е огромна!Водата е КРИСТАЛНА и то при положение, че канистъра е още без пълнеж.Само със 3-те филтърчета с които си дойде.Сега се чудя с какво точно да го напълня.Това ми е дилемата тези дни.  :-)
Иначе и аз съм пуснал няколко "пилотни" рибки - 4 сомчета, по една мулинезия и хелер и 2 гупи.Сомчетата бяха 5, ма едното даде фира.  :-)

п.п.Гледам, че и твоят аквариум е още "голичък", но по начина по който си наредил камъните изглежда много добре...става за показване.  :-) *THUMBS UP*

unior

Бива, ама сниман от далеч и под ъгъл  *CRAZY*

ido

Къде бъркам!?

Както вече споменах, преди години имах аквариум.Не бях чел никаква литература по въпроса, просто напълних един 80 литров съд и пуснах вътре някакви риби.Вързах една луминисцентна лампа отгоре и почнах да слагам каквито растения ми попаднеха.Пусках лампата рано сутрин и я спирах късно вечер.И като се почна...стана гора!Рязах, косих, изхвърлях - много бурен много нещо.После почна да зеленясва често и аз го махнах(аквариума).

Но нали крастата остава и преди няколко месеца вече реших пак да се захвана с акваристика, но вече сериозно.Изчетох сигурно стотици статии - така да се садели растения, така да се аранжирали, толкова лампи да се слагали, такава и такава помпа да се купело, през еди колко си време да се сменяла водата, през еди колко си време да се хранели рибите...
Изпълних всичко както си го пише в книгите...и елате сега да видите на какво прилича аквариума ми.Без значение какво растение ще бодна, след не повече от седмица вече е изгнило и си е отишло.Малкото които се застояха приличат на опоскани от кози(тези които са поне малко запознати с козите знаят какво остава след тях).Вече 3-ти месец аквариума ми стои на практика празен.
Що се отнася до рибите, те си живуркат засега без проблеми и даже наддават на тегло.С една уговорка - досега умряха 3 риби видимо без никаква причина.За първите 2 не ме беше яд.Ама за бетата се вбесих!Още от началото търсех червена бета и то без да е "нахапана".И преди около 2 седмици намерих точно такава.Просто страхотна!!!Голяма, червена и "цяла".Цената и беше изненадващо "солена", но веднага я взех без никакъв пазарлък.2 седмици си живя щастливо и днес я намерих умряла!Е тук вече ми падна пердето.Защо тя?Всички други риби са ок, и точно тя трябваше да умре.

И какво се оказва сега, когато не спазваш никакви правила аквариума ти се развива страхотно, а когато се опитваш да правиш всичко както трябва, нищо не се получава!?Имам чувството, че някой ми прави напук с тоя аквариум.Толкова се старая, а то нищо!





unior

Много кофти градски съжалявам за рибока. Не знам какво да кажа и как да помогна. Замервал ли си параметрите на водата?
Ако нямаш тестове обади се ще ти дам няколко ленти от моите да провериш как е водата.
Пиши ми на лични ако имаш нужда :)

cantiga

Пусни няколко снимки да го видим аквариума, няма от какво да се притесняваш.Преди години си гледал успешно растения, но в последно време навлязаха нови видове и изискванията им се диференцираха, затова е важно да ги подбереш правилно. Какви растения имаш в момента? Напиши точно как поддържаш аквариума, направи един актуален списък на флората и фауната, колко светиш и т.н.  :-)
Щом се стараеш ще стане, няма страшно.
Поздрав!
Светослав

ido

Примирих се!  :-)
Явно аквариума ми няма да е с някаква специална аранжировка на растенията, и явно няма да има точно от тия които ми се иска, но поне се "понапълни".Ето 2 актуални снимки(да, с кофти качество):

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Fweub9wcyv%2Fhjj_1.jpg&hash=72d20f71c9bf9efba41fda7e51447b4a092601ad

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Fmg9cnf3jb%2Fhjj_2.jpg&hash=76bd57cacb28c2bad575fbe0377630078564a9cc

От всички растения които боднах, около 20% се хванаха.И даже си се развиват доста добре.На този етап спрях да опитвам повече и се примирих с наличните.Без СО и торене, толкова. :-)
Само ми е любопитно как се казва това дето се развива в горната част.Буквално с минути расте!Даже вече кастрих и хвърлях, което за мен с темповете с които моря растенията си е малко чудо. :-)
Що се отнася до рибите, нямам проблеми и съм на принципа от всичко по-малко...
Ще съм благодарен да ми посочите грешките които виждате.

Между другото, грунда ми започна да позеленява.Това проблем ли е?

Лора

А защо лудвигията плува (поне на такова го правя, а не е засадена като останалите?
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Асен Евгениев

Цитат на: ido - 22.01.2014 22:44
...грунда ми започна да позеленява.
Вероятните причини са дълъг светоден, нарушаване на баланса на хранителни
вещества, липсата на СО2 и др. На някои от нас това ни харесва. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

D.Atanasov

Струва ми се че грунда ти е доста едър поне така виждам на снимката и от там не ти се хващат растенията. Прекалено равен ми се струва избутай го към задния край (от зад да стане по дебел слоя с грунд). Може да сложиш някой др камък или корен (камъни на всякъде по реки и гори). Колко часа светиш? Какви лампи ползваш?

ido

Грунда, че е равен, равен е.Но не знаех, че това е проблем.
В началото бях сложил най-отдолу много ситен и по-нагоре по-едър.Редувах ги, но ми казаха че ситния бърка нещата и го махнах.
Лампите са 7 по 20W и светят по 9 часа на ден.
Камъни и корени не съм слагал, защото да си призная както и да ги сложа, все не ми харесват. :-)...А и си ги представях по-иначе нещата - много много растения без нужда от камъни, абе утопии... :-)
Ако грунда не е проблем, че позеленява то и на мен така ми харесва.Така и така не мога да завъдя растения за "полянка"...
Относно лудвигията(ако е това, че така и не разбрах как се казва), то тя е засадена, но изкарва едно стъбло и после се развива само като плаваща.

Няколко пъти засаждах т.н. "лимонче", но все не се хващаше.Въпросът ми е може ли това растение да се гледа без СО или задължително изисква торене.Питам защото съм го виждал на живо в други аквариуми и ми харесва как изпълва пространството.

Лора

Не е толкова от значение, че грунда не е вдигнат. Като гледам растенията, не са с дълбока коренова система и така грунда е добре. По снимките съдя, че плата е поне 2-3см.
Намали светодена на 7-8 часа. Това е нормално позеленяване, което, ще забележиш и по стъклата. Признак за това е силното осветление. 7x20w... За мен е много. С това осветление, ще трябва да светиш поне 3-4 часа, в тъмната част на деня/вечерта.
Не срещнах размерите на аквариума в предните мнения, би ли споделил.( за да си обясня това осветление).
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

D.Atanasov

Не е проблем, че е равен просто ако не е ще изглежда по дълбок (Широк) аквариума. По горе пише че е 250л  :-)

Similar topics (5)

15411

Публикации: 50
Прегледи: 23609

35475

Започната от gambina


Публикации: 20
Прегледи: 9852

55201

Започната от Nglow


Публикации: 6
Прегледи: 2264

13465

Публикации: 17
Прегледи: 5407

27089

Започната от vasilko


Публикации: 9
Прегледи: 3138