• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:15

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариумът на ido

Започната от ido, 27.02.2013 21:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ido

Здравейте!

От известно време чета форума, вчера си направих регистрация, днес реших да се представя.  :-)

Казвам се Ивайло и съм от Габрово.

За съжаление в момента нямам още аквариум за показване, понеже съм в началото на подготовката.В момента в който имам готов такъв, ще кача и снимки.Отварям тази тема толкова рано, защото имам нужда от малко помощ.Не съм чак такъв лаик в тази област, понеже вече съм имал аквариум в продължение на няколко години, но малък - 80литров.Сега обаче, съм решил да напълня малко по-голям - около 250литра.
Първото нещо с което съм се захванал е шкафа.Правя си го сам, понеже това ми е професията, занимавам се с мебели.За здравината на шкафа нямам притеснения, подсилил съм го достатъчно.Има обаче едно нещо тук, за което ми трябва съвет.Много, ама наистина много искам шкафа да е на колела.Ако трябва ще сложа повечко.Даже съм го проектирал краката да се скриват.Притеснявам се обаче, дали ще издържат?Естествено, няма да го разкарвам километри.Но ми се ще да мога да го мърдам поне 1-2 метра ако се наложи.
Много ще съм благодарен, ако някой е пробвал да слага колела под аквариум с такъв литраж да сподели опит.

И още нещо да попитам.
Стария ми аквариум беше с вътрешна помпа.Марката е "АКВА" мисля, и на нея пише 300л/ч.Ходих тук в един магазин и там ми предложиха подобна помпа, даже на същата марка но по-мощна - 700л/ч.Тук във форума обаче четох, че за аквариуми с подобен литраж, трябвало помпите да са външни.Само че аз такава не съм виждал.Та каква точно помпа ми е нужна, как изглежда и откъде мога да си намеря такава?


tonkata0214

на пазара в зоо магазина има външни филтри на сън сън ама за цена незнам сигурно около 100 тина лв.

hunter

Здравей колега ако говориш за канистар ето ти пример http://aquariumbg.com/forum/predlagam/eheim-2213-classic/ има и други колеги тук от форума които също предлагат и на други марки. Разбира се може да го закупиш и от магазин. А не виждам причина да не е добре вътрешен филтър. Според мен канистъра си е по-разумно но и другото не пречи.

AbaddoN

Здравей, в менюто в дясно ляво има няколко полезни теми, чрез които да се запознаеш с филтрацията Филтърът в аквариума. За този обем е препоръчително да сложиш външен филтър и да бъде с дебит над 1000л на час. Колкото до колелцата, можеш да разгледаш продуктови каталози на фирми за обков. В спецификациите е описана и товароносимостта. Изрових ти транспортни колелца на немска фирма линк към каталога. Максималната е 135кг, което се съмнявам да издържи ~300кг аквариум и ~50 кг шкаф. Алтернатива за която се сещам, са колела от транспортни колички, но те са доста високи над 10см. Поздрави и успех в начинанието  *privet*

dafil

Ако купиш канистър Eheim,нека да е с дебит 1050л/ч или повече.За всяка друга марка-нека да е с дебит над 1500л/ч ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

nikan

Цитат на: dafil - 27.02.2013 23:24
Ако купиш канистър Eheim,нека да е с дебит 1050л/ч или повече.За всяка друга марка-нека да е с дебит над 1500л/ч ;-)
S
:-) *privet*да аз имам два канистъра единия  Eheim 700Л/Ч другия sun sun 1000л/ч в ха познайте кой каква струя изкарва през флейтата,извинявам се за спама не е по темата!

ido

Все пак намерих мисля достатъчно здрави и не чак толкова високи колела които да сложа под шкафа(мисля да са 8 бр).

Обаче с филтъра нещата се оказаха по-сложни.Явно, че за аквариум с подобен литраж е за предпочитане външен филтър.Но след по-задълбочено четене по темата, достигнах до извода, че още съм малък за канистров филтър.Затова на този етап се спрях на ето тази вътрешна помпа: http://shop.zoomania.org/Akvaristika/Filtri/Vutreshni-filtri/121823-sera-Sera-fil-120.html
Ако приемем, че филтрацията на водата е по-важна за рибките отколкото за растенията, то в моя случай компромисът е донякъде приемлив, понеже поне на първо време мисля да наблегна повече на декорацията на аквариума(да радва окото  :-)).Но, ако все пак тази помпа чак толкова не става, моля споделете.

За подложка под аквариума съм се спрял на фибран.И по тази тема четох, но в последно време изчетох сума ти статии на тема акваристика, че в момента в главата ми е миш-маш. :-)
Става ли фибранът за подложка, или не?

tonkata0214

според мен каквото и да вземеш друго различно от канистър все ще сбъркаш казвам ти го от опит а съм сигурен че и другите колеги са на моето мнение поздрави :)

Карган

ЦитатНо, ако все пак тази помпа чак толкова не става, моля споделете.

Sera fil 120 е за аквариуми с обем до 120 литра
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

Георги

Зависи колко риби ще гледаш и дали цапат много, колко често ще сменяш и по колко % от водата, колко ще е залесен с растения... Ако е проточен съда, не ти и трябва филтър :)

Ако са малки рибите можеш да минеш с 2 вътрешни по 400-500 л/ч. от тези с повечко филтърен обем (hailea bt 600 ли бяха?)  или с един вътрешен и един он-топ.

ido

Абе явно ще е външен...разубедихте ме.

Ще поразпитам тук-там, но преди да взема каквото и да е пак ще се допитам.


ido

Така, ето докъде я докарах:



Какъв ми е чистичък аквариумът, не мога да му се нагледам.  :-)
Наясно съм обаче, че заредя ли го един път, никога повече няма да бъде такъв...

Какво следва сега.Помпата съм я поръчал -  Ехайм външен канистър около 1000 л/ч.(тук е мястото да благодаря на dafil, който ме светна откъде да я взема по-евтина отколкото я бях намерил аз)
Днес цял ден събирах и пресявах грунд от реката.Утре ще го мия.Но още не съм решил какви точно водорасли ще гледам и няма да бързам да го слагам(тъкмо и аквариумчето ще ми стои по-дълго време чистичко  :-))
С оформлението и декорацията обаче още ми е малко мътно.Аз лично виждам 2 подхода.Набелязваш си някой хубав аквариум на някой от членовете тук и гледаш да си направиш същия.Или решаваш сам да си го оформяш по свои си идеи.Лично за мен първият вариант ми се струва по-подходящ, но пък съм наясно че няма начин да достигна съвършенството на хора с дългогодишен опит в акваристиката.
В крайна сметка май ще комбинирам двата - харесвам си един и се опитвам да си направя подобен, а накрая каквото излезе...  :-)

п.п.Забравих да дам някой "технически характеристики" :

Аквариум - 100/45/55см - съответно д,ш,в.
Височина на шкафа - 80см.Включва и 8бр колела всяко с товароподимост 50кг.(скрил съм ги с цокол)
Сложил съм около 4см бленда в долния край да скрива подложката и част от грунда.
Подложка - фибран 1см.
Осветление - 4бр луминисцентни лампи по 18 вата(мисля),60см дължина.Още не съм решил какви пури ще сложа.

Това е засега.Като го оборудвам още, ще пусна пак снимки.








diskusi233

Добро аквариумче се заформя..

Отностно "Наясно съм обаче, че заредя ли го един път, никога повече няма да бъде такъв...",незнам какво разбираш,но като ти омръзне подредбата може отново да си го пренаредиш и да правиш каквито си промени искаш...
Реши какъв ще е и фонът,че аз моя го забравих да го сложа и сега аквариума е без него,въпреки,че бялото стои добре като фон... ;-)
И още един въпрос колега на какви риби(вид) си се спрял.. :-)
http://www.planetinverts.com/Red%20Cherry%20Shrimp.html

BEYA

Поздравления приятел.Аквариума ти ще е близнак на моя!С нетърпение чакам бъдещето развитие.

Успех!

Nikola 1

 ;-) Ако ще гледаш водорасли в аквата, няма смисъл да я пълниш. По - добре си я гледай така. *privet*

Similar topics (5)

30116

Започната от mircho


Публикации: 2
Прегледи: 1685

52210

Започната от aquafan


Публикации: 15
Прегледи: 5436

12937

Публикации: 4
Прегледи: 2932

23839

Публикации: 32
Прегледи: 20224

45212

Публикации: 5
Прегледи: 2163