• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариумът на gigabate

Започната от Иван Атанасов, 02.09.2016 20:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Иван Атанасов

02.09.2016 20:23 Last Edit: 06.09.2016 09:58 by NO CARRIER
Здравейте! Казвам се Иван. Аквариума ми е фирмен на "Aquael" 90л. с размери дължина:70см. широчина:29,5см. до 35см. в средната най издута част и височина 40см. Осветлението е стандартното за момента 1бр. пура Т5 24w 6500 калвина.Има място да монтирам до още 2бр. пури,но мисля аквариума да е бавен и не знам със силно осветление дали няма да ме завладеят водорасли.За момента остава така.Оборудването е стандартното за модела вътрешна помпичка:Aqua EL Circulator 650 Нагревател 75w. и стъклен термометър. Държах много да е с тъмен грунд. Онлайн не посмях да поръчвам поради високата цена и несъответствие на показани снимки спрямо наличното им в магазините.Намерих си грунд от една кариера около Стара Загора.Цената е смешна 1 тон е 8лв. Грунда е на камари и нямат в чували. Прекарах го през сито на течаща вода и остана около 50 процента чист материал с фракция 2,5-5мм. В предната част грунда го оставих на 3см. височина а до задната вдигнах на 7см. Сложих мангрово коренче,което за всеки случаи преварих за 20 мин. и преди 2 дни стартирах аквариума без растения.Днес ми пристигнаха растенията и ги засадих както можах. *CRAZY*След 2 до 3 седмици мисля да взема рибки,като за сега мисля да са 10бр. розово Данио и 2 бр. сомчета Калихт. По нататък ще разгледам и за други риби,като не мисля да прекалявам с бройката.
Начинаещ съм и приемам всякакви критики и коментари. Форума е страхотен чета го от близо месец.




https://s14.postimg.cc/b5d2orb4x/image.jpg
















Сложих си профилна снимка,но излиза само в профила,но не и от ляво на темата ми.Ако е възможно модераторите да ударят едно рамо ще съм благодарен.

Caxapa

Началото е обещаващо особено както описваш, че ще спазиш завъртането на Азотния цикъл. Успехи желая и нови постижения.

Иван Атанасов

Мерака за рибките е голям,но все пак не искам да ги уморя.  :-)
Тия дни трябва да си намеря фолио черен мат да ударя един кант долу на стиропора,че адски ми вади очите.

BatV

Добре си се справил адаш.
Фен съм на тъмните грундове.

Моя съвет е да махнеш маркуча от който смуче въздух филтъра и да насочиш потока нагоре да развдижва повърхността.
Освен, че вдига повече шум и прави балони по този начин, филтъра реално нищо друго не върши.
Насочи го към противоположния край по дължина на аквариума.
Подържай растенията в здрав вид и те ще набавят много повече чист кислород отколкото която и да е помпа за въздух.

Успех!



Иван Атанасов

Добре...ще го направя това. :-)А тази помпичка малко ме притеснява леко бучене се чува и придава вибрация по стъклото,това нормално ли е или да я сменям/

Virosss

Добро начало наистина. :) Успех ти желая и ще следя с интерес развитието ;)

Относно помпичката, не съм сигурен до колко е нормално, но и при мен го има това. Не съм видял проблем, освен, че понякога е дразнещо да ти бучи, но пък добре, че спя тежко :D

BatV

Зависи какво разбираш под леко бучене.
Нормално е да има лека вибрация, все пак работи ротор.

Аз ползвам филтър на Акваел в момента и звука при затворен капак е недоловим.
Ориентирам се по движенията на растенияте и балончетата СО2 дали работи или не.
При отворен трябва да се приближа доста за да чуя работата на филтъра.

Твоя модел е по-мощен, така че е нормално да се чува малко по-силно.
Все пак извади маркуча и виж как ще работи.  :whistle: 

Иван Атанасов

Имам освен лекото бучене и вибрация предаваща се по стъклото и капака.Ако някой ми препоръча вътрешна помпичка която е  тиха и не вибрира ще е чудесно...тази мисля да я махам!

danielm

Цитат на: gigabate - 02.09.2016 21:08
Тия дни трябва да си намеря фолио черен мат да ударя един кант долу на стиропора,че адски ми вади очите.
... с изолирбанд става перфектно. :whistle:

Иван Атанасов

03.09.2016 08:29 #9 Last Edit: 03.09.2016 20:14 by gigabate
Ще пробвам. *JOKINGLY*

Публикациите са слети: 03.09.2016 20:14

Малко  ъпдейт...не съм махал мъркучето за аерацията,но обърнах лопатката за насочване на горе към повърхността и така вибрацията е по лекичка.Залепих на подложката от стиропор изолирбанд 2 канта и стана прилично,също засях още 2-3 растения.Смених 1/3 от водата и сложих доза стартови бактерии. Това е засега... :-)


Иван Атанасов

Какво да направя че профилната ми снимка да излиза и от ляво на темата ми.Гледам че на повечето колеги излиза.Как ли не пробвах не мога да я изкарам.  :duvar:Някой има ли решение на моя проблем?

NO CARRIER

Сложена е снимката.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Иван Атанасов


stefata24

Браво страхотен е аквариума  *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO*,но неони и анциструс ще вървят по-добре според мен. Акваскейпа ми харесва много *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO* *THUMBS UP* *THUMBS UP* *THUMBS UP*

Иван Атанасов

Цитат на: stefata24 - 07.09.2016 20:07
Браво страхотен е аквариума  *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO*,но неони и анциструс ще вървят по-добре според мен. Акваскейпа ми харесва много *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO* *THUMBS UP* *THUMBS UP* *THUMBS UP*


Благодаря! Надявам се да се развият растенията,а за рибките ще има и Анциструси но след седмица най рано!  :-)

Иван Атанасов

25.09.2016 20:24 #15 Last Edit: 26.09.2016 14:03 by gigabate
Малко развитие по темата.Пуснах и обитатели най накрая. :-),Преди около 10 дни шест бройки розово данио и едно сомче калихт,а вчера две черни молинезии,два анциструса(не им знам точно модела  :-D) и една мъжка бета.В аквариума цари мир и разбирателство и най хубавото е че молинезиите и анциструсите яко чистят...растенията,камъка,корена,грунда и стъклата.Днес съм ги оставил на диета и всичко облизаха. :-D
Мисля веднъж седмично(неделя)да не им давам храна. Растенията са горе долу добре.  Направих грешка и в самото начало сложих течен тор,мисля беше на тропика и за отрицателно време се появи на 2-3 растения брада.Всеки ден сменях по 10-15л. вода за една седмица,като същевременно махах поразените листа.Презасях 2-3 издънки от растенията и сега са ок. Единствено явайския мъх има още черно тук там,но се надявам сомчетата и молинезиите да го очистят. Ето няколко снимки:









Иван Атанасов

28.09.2016 15:25 #16 Last Edit: 30.09.2016 11:01 by gigabate
Малко ъпдейт от днес.Поразместих малко растения и позасях още някой видове.Май станаха към 21 вида. *CRAZY* Също махнах шумния филтър(Aquael Circulator 650)и сложих на негово място Hagen Fluval U2.
Филтъра разполага с три касети.Касети А1 и А2 са двете външни които разполагат с едра гъба и вата+вата с активен въглен.По средата касета Б е кутиика в която се слага керамика.Уникално тих е и водата е кристална.Липсва всякакъв шум и вибрации,които наблюдавах при Aquael-а.Може да се настройва да циркулира горе; долу или по цялата си средна част от симетрично разположени дупчици.Малко по обемист е но това да му е кусура,за да не бие толкова на очи мисля като съм по свободен да отскоча за черен картон и да сменя сегашния фон хем ще изпъкнат и растенията. :-)






И две вечерни снимки  :whistle: :








Публикациите са слети: 30.09.2016 11:01




Иван Атанасов

Новите зверове...




BatV

Все по-добре и по-добре става.

Анубиас-а го привържи към  камък(корен), с така заровена ризома в грунда ще умре.
Скрий го на сянка също - не харесва директна светлина и бързо хваща водорасли.

Остава ти да пуснеш СО2 и си ти. *DRINK*

Иван Атанасов

01.10.2016 19:44 #19 Last Edit: 02.10.2016 13:14 by gigabate
Благодаря! А анубиасчето е вързано с корда за камъче и само камъчето е заровено. :-)
Ето и малко дъбчета...

Един авер ми ги подари, и сега съм в чуденка дали да ги оставя така да плуват или да се опитам да намеря място да ги засадя,другото е че ми разправят че не виреели засадени? Така спират част от светлината...не кой знае колко но се усеща.



Публикациите са слети: 02.10.2016 13:14

BatV явно не съм те разбрал..мислех че имаш в предвид анубиаса в дясно който е вързан за камъче и то е заровено,но ти си имал в предвид този отпред в ляво пред камъка(малко съм албански реотан :duvar:)Прав беше заровил съм му корените  и не вървеше...ама то си и личи по свитите листа,та извадих го и сега стои в един буркан щото не мога да му харесам място и никъде не ми се вързва.Много пластмасови ми стоят.

Иван Атанасов

01.11.2016 22:23 #20 Last Edit: 03.11.2016 15:39 by gigabate
Малко раздвижване по темата от днес.Изкореняване на почти всичко в аквариума.Премахване на няколко камъка и вадене на корена и измиването му,както и основно сифониране на аквариума.Измиване на дунапрените на филтъра(едър и ситен,а между тях сложих нова тънка вата.Преди седмица подмених и керамиката.След това засяване на някой от старите растения и на доста нови такива любезно изпратени от колегата    evgeni200.Снимките не са идеални и аквариума не беше избистрен още...,сега като пиша вече е бистър като сълза но ме мързи да снимам.





Публикациите са слети: 02.11.2016г 20:08ч

Макар че не ми се занимаваше с CO2 от 3 дена подавам  със самоделка....върви доста равномерно.Нощем пускам аерация от външна помпичка с едно 5см. камъче че ме е страх да не натръшкам рибоците.



Днес растенията се понаддигнаха...


Публикациите са слети: 03.11.2016 15:39

Не знам какво съм гледал като съм писал,но съм написал че растенията съм взел от evgeni200 , а всъщност колегата buchkata ми ги изпрати,за което още един път благодаря! Бих коригирал поста си но не ми излиза тази опция,моля ако желае модератор да коригира по горния ми пост и да изтрие сегашните ми писаници.

Иван Атанасов

05.11.2016 18:39 #21 Last Edit: 05.11.2016 21:51 by gigabate
Добавих малко китайски водоустойчиви лампи(50.5см.)към заводското осветление.Разликата е малка защото за момента е без отражатели,но поне на Нимфея Лотус Ред листата вече не стоят кафяви а червени.Утре ще измисля някакви отражатели и също мисля да взема още две такива лампи само че малко по дълги)60.5см),а тези ще изместя в предната част на капака където се свива и няма такава нужда от светлина...гледам 5 лампи се събират в капака!
Някакви идеи кога да почна да торя...преди 3-4 дни сях и аранжирах растения,като някой от тях нямат корени а са подрязани? За момента имам само някаква тор на Тропика жълто шишенце със зелен етикет. :-) Приемам идеи за това каква тор да използвам! *DRINK*



Иван Атанасов

Разлика от 5 дни.

Cardamine lyrata не се е адаптирала още и хвърля старите листа,но гледам изкарва тук там нови все още малки...дано тръгне!

BatV

Много добре върви!

Пълни бутилката с мая и захар до горе, смело.
Аз 2х1л. ползвам в 20л. така че няма страшно.
Даже бих вързал 2х2л. при твоя обем.
Сменяй сместа всяка седмица - най лошото нещо е рязка промяната на нива на СО2 в аквариум - ще брадясаш за нула бройки.
Пиготвяш я предния ден и я оставяш да тръгне, чак на следващия ден я слагаш.

За торта - профито на първо време - почни с 1/3 от препоръчителната доза и постепенно увеличавай.
После, ако има нужда може да добавяш макро.

Иван Атанасов

10.11.2016 14:36 #24 Last Edit: 11.11.2016 16:41 by gigabate
Благодаря за съветите. *thanks Относно приготвянето на маята и захарта от предния ден как точно се процедира? Ще направя сместа в друга бутилка и ще я оставя на терасата до другия ден,но чуденката ми е с изцяло развита капачка или съвсем леко развита.Идеята е да избегна най бурното подаване първия ден,нали така и тогава да я вържа към аквариума на мястото на изчерпаната бутилка.


Публикациите са слети: 11.11.2016 16:41

Остана ми малко време да монтирам и другите две китайчета.





И докато се занимавах по капака снимчици от горе. :-P


BatV

Бутилката я приготвяш на предния ден и само слагаш капачката отгоре без да завиваш.
Оставяш я до аквариума, ако я изнесеш на вън, процеса при тези температури я почне я не. :-D
Добавяш малко - половин кафяна лъжичка сода бикарбонат, така процеса е по-равномерен и не почва бурно.

Аз така съм си дозирал системата, че няма разлика почти от първия до 6-тия ден, когато слагам нова.
Вързвай смело 2х2л.
Успех!

Иван Атанасов

BatV  *YAHOO* Благодаря! Това че се слага сода не го знаех.Тъкмо утре ми е ден да  зареждам нова доза та направо сега ще направя сместа и утре свързвам.До сега смесвах в 1литър леко топла вода чаена чаша захар(около250мл.) и едно пакетче мая на д-р Йоткер разбивам ги добре в кана и изсипвам в шишето,но сместа изкарва 1 седмица и значително намаля.Сега ще сложа малко повече захар половин пакетче мая и половин лъжичка сода.А ти как точно подаваш от две бутилки....с два дифузера в двата края на аквариума или бутилките са свързани?

BatV

Аз съм с 2 бутилки последователно свързани, сменям по 1 на 6дни.

За два литра, както е при теб:
-2ч.ч. захар
-2ч.л. мая
-1кафяна л. сода.
-цялата смес да стигне до там където почва да се стеснява към гърлото бутилката, около 1,9л.

Толкова много мая колкото слагаш не е необходима, тя се размножава бързо.
Пак казвам , вържи 2 бутилки, гледам снабдил си се с подходящите капачки за целта и слагай по една нова на 6-7дни.
Почвай с профито, колкото може по-бързо на 1/3 доза и увеличавай всяка седмица докато стигнеш препоръчителните.

Иван Атанасов

Ок.Благодаря! Тъкмо заредих системата,като добавих и сода.След малко ще сложа и 1/3 доза от Профито и малко по късно  макрото.

Иван Вълков

Колега капачките от къде ги закупи? Досега в алиекспресс и ибей съм виждал. Ако е от някой магазин в България драсни едно съобщение да не стане реклама.

Иначе аквата ти е супер!!!


Sent from my LG-D290 using Tapatalk


Иван Атанасов

Цитат на: Иван Вълков - 12.11.2016 19:17
Колега капачките от къде ги закупи?
Имаш лично.

Иван Атанасов

Това е аквариума в момента:






BatV

Какво се случи?! =-O

techobg

Какво стана, аквариума се движеше много добре?!И къде са всички китки?!



Иван Атанасов

Ами яко водорасли(зелени точки по стъклата/брада/нишковидни),отделно някой растения бяха засяти групово на снопчета  и взеха да се скапват.Явно не намерих баланс със светлината и торовете.Осветлението го бях докарал на 0.68W/l. сега оставих само 3 лампи,но светя с две за момента и е достатъчно.Може и да е идвало силно,не знам.Може и заради нестабилни нива на CO2 да е.Другия дерт че с толкова растения не можех да сифонирам добре и се задъни мизерийка.
Не е за мен това бързия аквариум...вместо кеф взе да става робуване.Минах на първоначалния си замисъл бавен аквариум със непретенциозни растения и сега съм много доволен.Аквариума е в този вид около месец вече и е чист от към водорасли,отделно завъртях филтъра да не бие в предното стъкло а странично и така стана добро течението.От старите растения оставих единствено валиснерията,криптокорината и нимфеята която я окастрих из дъно. Промених разположението на корена и сега в пъти повече ми харесва,макар и с малко растения.Ще чакакам да се сгъсти валиснерията за заден план, а отдясно където е егерията ми е постно все още.Ще го мисля,но ако добавям растения няма да го правя на веднъж а по малко хем кефа е по голям  а си и изграждам някаква картинка как да стане.Криптокорините ми вървят добре изкарват нови листа и се надявам да се вдигнат на височина да замязат на храстчета. Ми това е за сега.  *DRINK*

cantiga

Цитат на: gigabate - 08.12.2016 18:34

Не е за мен това бързия аквариум...вместо кеф взе да става робуване.
Toчно, аз затова съм си поставил лимит на осветлението. Хубаво е аквариумчето.  :-)
Поздрав!
Светослав

Иван Атанасов

Почти никакво развитие,но все пак да се отчета с някоя снимка.




Иван Атанасов

Гьола в момента,леко окастрен.


pepimili

Благодарим за страхотни и актуални снимки. Много ми харесва дори и след подрязването :) Супер се развива, продължавай в този дух!
Къща без животно не е дом! https://www.ita-bg.com/

Иван Атанасов

Здравейте,не съм качвал снимки от  много време затова сега ще кача стари и някоя друга снимка от преди 2-3 дни.
Това са старите снимки..отсъствах два пъти за по две седмици и отделно не обръщах много внимание на аквариума покрай летния сезон и това се отрази доста негативно.









А това са снимки от тези дни.Преди няколко дни окастрих валиснерията и дадох на приятел 5-6 криптокорини с идеята да вкарам малко ред.Бях добавил Лудвигия репенс,но не вървеше добре и си замина.Имах 3 лимончета и си оставих само едно.Засега това.





Similar topics (5)

43268

Започната от kuk93


Публикации: 16
Прегледи: 5286

15411

Публикации: 50
Прегледи: 23609

35475

Започната от gambina


Публикации: 20
Прегледи: 9852

55145

Публикации: 19
Прегледи: 7013

13465

Публикации: 17
Прегледи: 5407