Автор Тема: Аквариумът на Апостол (apostolovbg)  (Прочетена 1534 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен apostolovbg

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 4
Здравейте!
Първо да се представя, казвам се Апостол, на 27 години от София.
Това е първият ми изцяло мой аквариум. Извинявам се предварително за лошото качество на снимките, ще го снимам по-хубаво, когато имам с какво, засега просто искам да ви го представя и да видим дали всичко правя като хората.

Обем: 40 литра, размери 51/23/в40.
Филтър: SunSun HJ-411B (Китай), 2W, дебит 300л/час.
Филтърна медия: едра филтърна гъба + дребна филтърна гъба + активен въглен.
Нагревател: RS Electric (Китай), 75W
Осветление: 2х8W Osram Cool White T5, 385 лумена всяка. Засега няма рефлектори, ще направя.
Система за въглероден двуокис: мая и захар, като подаването на въглероден двуокис е свързано към филтъра и е възможно подаване само на СО2 или на СО2 + въздух за през нощта.

Популация:
1 розово данио
1 синьо-розово данио
1 бяло зеброво данио
1 бяло данио
3 неонки
1 сом калихт
1 кули
1 мъничък хелер (2см)
2 гупи
1 червен анциструс
1 охлюв
Общо 13 риби и един охлюв
Мисля да заселя скариди.

Растения (засега):
1 Ехинодорус
1 Амазонски меч (?)

До няколко дни ще сложа изкуствената скала, зад която ще се скрият филтъра и нагревателя и тогава ще направя хубавите снимки.
Самата скала е направена от стиропор, който е облицован с 2 ръце теракол и 3 ръце портланд цимент.

Скалата ще осигури достатъчно разнообразие и укрития, ще засадя и още много растения.

Грунтът засега е строителен пясък от вулканичен/метаморфен произход, когато направя аквариумът със скалата ще помисля за някакъв по-хубав субстрат.

Поддържам температура 25 градуса.
Сменям 1/3 от водата всяка седмица.

Чакам критики, мнения и препоръки. :)
Неактивен VDO

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 208
 • Пол: Мъж
  • celestialpearldanio.com
Re: Аквариумът на Апостол (apostolovbg)
« Отговор #1 -: 02.03.2016г 15:03ч »
Малко си избързал с ЦО-то,засади тия в грунда и взимай още растения,по-непретенциозни-криптокорина,валиснерия,дъбче,хигрофила например. Осветлението е слабичко,ако можеш сложи още една такава пура.
Внимавай скалата да не пусне гадости във водата,кисни я хубаво преди да я сложиш,а най добре е да е истински камък или камъни. Махни и активния въглен,ич не ти трябва.
Успех!

Неактивен apostolovbg

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 4
Re: Аквариумът на Апостол (apostolovbg)
« Отговор #2 -: 02.03.2016г 15:03ч »
Благодаря!
СО2-то го пуснах от гледна точка на това рибите да свикват, защото тепърва ще става джунгла вътре. Да попитам нещо в тази връзка. По-добре ли е СО2-то през цялото време да се добавя към въздух, който влиза през тръбичката към филтъра, или и въздух да им пускам само през нощта? Доколкото разбрах е добре CO2-то никога да не се спира.

И вторият ми въпрос:
Малкият хелер плува основно около дъното. Рядко се вдига нагоре. Преди стоеше в ъглите на аквариума, сега е станал по-активен. Храни се, винаги се е хранил, но с това си поведение според мен се мисли за сом. Търси си храна по дъното. Това нормално ли е?

Неактивен VDO

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 208
 • Пол: Мъж
  • celestialpearldanio.com
Re: Аквариумът на Апостол (apostolovbg)
« Отговор #3 -: 02.03.2016г 15:03ч »
С маята така или иначе няма как да спираш газта,може денонощно,като бих ти дал съвет да сложиш едно дифузерче от изсъхнала клечка на маркуча и го поставиш срещуположно на струята от филтъра ,по-към горната половина на аквариума засега,докато няма много растения поне. С ЦО ще трябва и да ториш,и осветлението да пипнеш. Рибата да не би заради неработещ азотен цикъл да прави така?

Неактивен apostolovbg

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 4
Re: Аквариумът на Апостол (apostolovbg)
« Отговор #4 -: 02.03.2016г 15:03ч »
Нямам друг достатъчен аквариум и понеже населението е голямо, няма къде да го преместя докато тръгне азотният цикъл. С тази вода е от 5 дни, с рибите вътре. Този хелер така си прави от много отдавна.

Рибите стояха в 15 литра аквариум 2 дни и имах два варианта - да ги отровя или да ги шокирам от смяната на водата. Напълних големият аквариум с чисто нова вода (дехлорирана) и сложих и 2 литра от малкия, не повече, защото там е било фрашкано с амоняк (макар и да не съм ги хранил докато бяха на общежитие). На едното данио там му отиде върха на опашката. Положението беше ужасно. Тъй като почнах всичко отзад напред по начало, ми се наложи да направя много грешки умишлено, защото вече имах куп риби...

Един хелер, същият черно-оранжев като нея, от същия магазин, умря преди 2 месеца, още беше малкият аквариум и в него имаше сома, анциструса и тоя хелер и малкия. Малкият оттогава се държи точно като големия преди да умре. Дотогава плуваха двата заедно. Да не би проблемът да е, че няма друг хелер в аквариума? Нямам си представа.

Досега във филтъра имаше само гъбичка - тази, която се продава с него. В продължение на два месеца нещата си бяха така, както са си и нямаше проблеми с азотния цикъл (поне на вид). Купих някакво китче на Resun, което се състои от малко по-едра гъбичка и контейнерче с торбичка с активен въглен. Казваш да разкарам въглена. Ще го направя веднага. Харесва ми идеята във водата да има чехълчета и други изродчета и с времето ще си купя микроскоп, да мога да си гледам и микро домашните любимци. Не ми харесва идеята въгленът да ги трепе. А вероятно вършат и някаква работа.

Не разбрах към СО2-то от дифузера (какъвто и да е той) има ли смисъл да добавям и въздух или постоянното течение, което се създава по повърхността е достатъчно за обогатяване на водата с кислород, със или без добавяне на CO2?

Неактивен Барбарон

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 128
 • Пол: Мъж
Re: Аквариумът на Апостол (apostolovbg)
« Отговор #5 -: 02.03.2016г 22:10ч »
СО2-то го пуснах от гледна точка на това рибите да свикват, защото тепърва ще става джунгла вътре.
Бъркаш. Когато направиш въпросната джунгла, в светлата част от деня (времето, през което ти работи осветлението) растенията ще консумират СО2-то и ще отделят кислород. В момента нямаш джунгла, което означава, че нямаш консумация на СО2, нямаш и отделяне на кислород. Това, което имаш е излишно натрупване на СО2 и тормоз за рибите. Ако ще ползваш мая, помисли за едно-две камъчета за въздух и помпа към тях, които да се включват през тъмната част от денонощието. И за да не забравяш да включваш помпата, свържи я към таймер. Същото важи и за осветлението.

Щом ще подаваш СО2, значи и ще ториш. А това означава, че за въглена няма място в аквариума. Във форума има адски много информация за торовете и начина им на използване. Сега е момента да започнеш да търсиш и четеш.

 

Related Topics

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
11 Отговора
5554 Прегледи
Последна публикация 27.03.2013г 03:03ч
от Chulitna
9 Отговора
2918 Прегледи
Последна публикация 17.10.2008г 15:03ч
от iek
105 Отговора
37424 Прегледи
Последна публикация 28.03.2014г 16:04ч
от FHM
4 Отговора
4166 Прегледи
Последна публикация 12.02.2009г 20:08ч
от миа
12 Отговора
5819 Прегледи
Последна публикация 25.03.2009г 16:04ч
от SkyNer
5 Отговора
3440 Прегледи
Последна публикация 14.05.2009г 19:07ч
от Radinka
2 Отговора
3260 Прегледи
Последна публикация 05.10.2009г 00:12ч
от ssg
35 Отговора
18716 Прегледи
Последна публикация 24.01.2010г 12:12ч
от ChroNIckaLПреобразуване метрична - английска система
oF <=> oC in <=> cm G <=> L
Обем на аквариум
Дължина см
Ширина см
Височина см
L G
Тегло и обем на грунд
Дължина см
Ширина см
Височина см
кг л
Осветление
Обем л
Сила
Вт
Филтър
Обем л
min л/ч
З А Т В О Р И