• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.02.2020 09:09

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Ексима

Аквариума на vankata_ll

Започната от vankata_ll, 15.04.2019 22:10

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

vankata_ll

Здравейте,

Първи аквариум, първи пост тук. След малко четене, и още по-малко мислене си взех комплект аквариум на Tetra Starter Line, 54 литра. В последствие се започна с много четене и вникване в напълно непозната материя, терминология, наименования на риби и растения и т.н. Действията продължаваха да изпреварват четенето и се допуснаха грешки, но уж съм на правилен път. Всякакви идеи, коментари и критики са добре дошли.
Аквариума е 60х30х30см, 50W нагревател с температура фиксирана на 25 градуса, вътрешен филтър Tetra Easy Crystal 300, 10W LED пура. Допълнително взех един малък филтър с флейта, който се включва през неосветения режим да раздвижва повърхността на водата, и още една LED пура 13-14W, 6500K, с неизвестен спектър.
Стартиран е края на януари (на два пъти, защото кой да чете, че манадо-то се промива), с грунд манадо, един мангров корен и три камъка, анубиас нана, микрозорум и лимнофила сесифлора, препарат за дехлориране и бактерии за стартиране. След няколко дни взех 5 неонки, след седмица още 5, след още една 6 корита панда и последно две САЕ-та.
Въпреки, че навсякъде четох, че не трябва да се бърза, нетърпението е по-силно.
В момента светя 7 часа (15.00 - 22.00) с оригиналната 10W пура и 5 часа (16.00 - 21.00) с допълнителната 14W лампа. В началото имах кафеви водорасли, малко нишковидни, малко зелени, малко циано и по-добре да бях казал само от кои не съм имал :-)
В момента обмислям смяната на оригиалния филтър с Fluval U2/3 (400/600 литра/час) защото ми се струва, че тетрата (300 литра/час) не успява да превърти водата.
В момента имам и малко ехинодорус блехери (блехерае) *dontknow*
Та както казах, всякакви идеи, коментари и критики са добре дошли.


georgi.gatin

Е па супер изглежда, браво !

Sent from my SM-A530W using Tapatalk


didak

много добро начало.
принципно, за да изглежда по-добре малък аквариум е по-добре растенията в него да са с по-дребни листа.
не бързай с филтрите - като се стабилизира и тези ще са достатъчни, това което ти е необходимо към момента е редовни смени на водата и ... търпение.

Didooo

Ухааа..... страхотен е! Браво колега  *THUMBS UP*
Око за око, зъб за кюфте

vankata_ll

Благодаря за поощрителните думи :-)

Цитат на: didak в 16.04.2019 08:08
много добро начало.
принципно, за да изглежда по-добре малък аквариум е по-добре растенията в него да са с по-дребни листа.
не бързай с филтрите - като се стабилизира и тези ще са достатъчни, това което ти е необходимо към момента е редовни смени на водата и ... търпение.


Разбрах те за по-дребните листа. В момента разглеждам за подходящи растения за low-tech аквариуми. Засега единственото, което ми харесва са малки криптокорини, които приличат на туфичка.
Иначе много ми допадат папратите и гъстите туфи, които образуват.
Сменям по прибл. 30% всяка седмица. До скоро го правех 2 пъти в седмицата. Почиствам филтърното сакче и слагам малко Denitrol във него (не помня защо така го реших).
Работи се по въпроса с търпението, но е трудно :-)
Иначе не ми допада принципа на действие на филтъра. Това че "бута" водата и всичката мизерия минава през моторчето и трябва да вадя целия филтър, за да го почистя.... Идеята на Fluval-а ми харесва най-много от всички вътрешни филтри, които разгледах.

Caxapa

Красив, чист и подреден.

vankata_ll

Здравейте,

Това е текущото състояние на моя аквариум, 4 месеца след стартирането. В момента правя 25% седмична смяна на вода, всяка вечер със спринцовка слагам глутаралдехид на Dennerle, и Premium течен тор на Tropica. Поиграх си малко с фабричния филтър на Tetra и сега водата минава първо през едропореста гъба, и след това през Sera Siporax. Осветлението е прибл. 24W, 3.5 часа сутрин и 4.5 часа вечер. Има допълнителен филтър, който се включва на 2 пъти за по половин час, да раздвижи повърхността. Нямам CO2.
Тъй като имам чувството, че не правя нещо като хората (все още имам едни черно кафеви налепи по анубиаса и лимнофилата и от Manado-то изкачат разни неща, когато разровят сомчетата), приемам всякакви съвети за избора на растения, конфигурация на филтър и осветление.
Трябва да разкарам САЕ-тата, че много пораснаха и да си потърся отоцинклуси и обмислям да се разделя с ехинодоруса, за да освободя място.
Ако някой има препоръки или критики, ще се радвам да ги чуя.


Публикациите са слети: 07.06.2019 11:11

И още малко снимчици.