• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 14:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариума на Стан

Започната от timeshoy, 27.05.2016 21:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

timeshoy

Здравейте и от мен!

Въпреки, че моя аквариум не се доближава до нивото на тези, които видях тук, се престраших и аз да покажа моя опит за навлизане в дебрите на акваристиката.

Обем: 60л.
Осветление: 1бр. Sylvania Aquastar 15W
Филтър: 500L/H
Нагревател: 50W

Обитатели:
1 Лабео
6 Данио
2 Скаларии
2 Серпи
3 Молинезии
6 Ампуларии
1 Скаридка ред чери :)

Растения:
Лимонче
Криптокорина (жалка картинка :) )
Валиснерия (в момента много окастрена)
Анубиас
Една топка мъх (не се сещам как се казва)

Аквариума е стартиран на 20.05.2016г. Преди този аквариум имах 40 литров. От него взех част от грунда и водата. Филтъра също е от старата аква. Затова си позволих да не използвам препарати за стартирането на този аквариум и след 5 дни да започна постепенно да пускам новите обитатели.

Знам, че лабеото няма място тук, но рибето беше скочило от стария ми аквариум и котката я налапа и я разнасяше из цялата къща преди да видя каква борба за живот се провежда. Изненадващо рибката оживя и затова ме дожаля да се разделя с нея.

За сега "творческите" ми планове са свързани с закупуването на нов, по-голям аквариум (някъде около 100-120 л.) и привеждането му в действие. Също така си търся още бързорастящи разстения (някакви предложения?).

За сега валиснерията ми линееше. В стария аквариум, който беше осветяван от една 8 ватова лампичка (някаква китайска), въпросното растение растеше като полудяло. Но в новия не знам защо не се развива. Днес се бях решил да го отстраня от аквата, но като го извадих видях нови листенца и затова го подкастрих. Старите, големи листа бяха почти прозрачни и силно накъсани.

Ще съм много благодарен за всякакви критики и съвети, с цел подобряване качеството и вида на аквата.




ogun

Браво за аквариума.
Тази скарида няма да я бъде, вече сигурно е изядена.
Скалариите не са за този аквариум, малък им е, за тяхно добро ги дай на някой с по-голям аквариум.
Моето лично мнение е да се направи комбинация от 2-3-4 вида риби, които са от един ареал. Това смесване на много видове не е добре, все някой няма да се чувства добре.

Ако ще гледаш живородки, нека да са само такива, примерно.
Успех.  *privet*

BatV

Парчетата от делва и дебелия термометър може да ги екстрадираш.
Още зеленина му трябва според мен.
Вземи си малко мъх, една част прикрепи към корена с другата може да си направиш полянка, като го прикрепиш към мрежа. Яванския мъх е най-корав, не можеш да го унищожиш.
Успех и от мен!

timeshoy

Скаридките бяха двечки, в стария аквариум, и аз също си мислих че са изядени, но докато премествах рибките видях едната че е еоще жива. Ще я видя колко ще искара. :)
За скаларийките, идеята ми е да ги гледам докато поотраснат (сега телата им са колкото монета от 50 ст.) и после да ги дам на някой, или може до тогава и аз да си взема по-голям аквариум. Или и сега с този им размер им е тясно?

За полянката от мъх, как ще чистя после дъното?

BatV

Мъхът се слага м/у мрежа.
Вадиш и под чешмата. ;-)
Не правиш цялото дъно, а само част от него - за цвят.

timeshoy

Ето малко развитие от мен. Сега обитателите са 4 скаларии, лабео, анциструс, два коридораса албиноси, 3 молинезии и 5 данио.

Анубиаса го преместих в 20 литрово аквариумче, в което плуват 5 гупи (4 мъжки и една женска) и 1 плата.

В 60 литровия аквариум има лимонче, което ми се струва, че върви доста добре, малко микрозорум, който си взех предната седмица, кабомба, която сега не върви никак добре и най-окаяното ми растение е криптокорината, която даже и не се вижда :)

Когато взех кабомбата я бях сложил в десния край на аквариума, и там вървеше като побъркана. И аз реших малко да поразместя и затова я сложих в ляво, а там направо започна да гние. Така и не разбрах защо, зато я върнах обратно в дясно. Сега виждам че има нови листенца, дано да се съвземе.

От доста време се каня да си взема по-голям аквариум, но приятелката ми все недоволстваше и не й харесва идеята да има толкова много вода, която "всеки момент може да се разлее"...  Но, оооо чудо! Тя се съгласи да вземем по-голяма аква.

Идеята ми е за 150 литра. Искам в него да гледам 4-6 скаларии и 2-4 трихогастера. Какво ще кажете по въпроса. Обема пак ли ще е прекалено малък? Всъщност тайничко се надявам на малко по-голям. Запланувал съм покупката за дръгия месец, тъкмо за рожденния ми ден (ще ставам на 26). Иска ми се 260 литра, но ще видим дали ще мине номера :) Стискайте палци! :)

Направих това обновяване на темата ми, защото имам желанието да документирам целия процес по закупуването и стартирането на новия аквариум. И да придобиете лека представа за вълнението което изпитвам аз.

timeshoy

Здравейте, вчера си купих новия 170 литров аквариум. Размерите са 75х50х50 (ш х д х в) от 10мм машинно рязано и кантирано стъкло стъкло. С дъно и капак от МДФ. За сега осветлението е 2 бр. Sylvania Aquastar t8 15W.

Според вас ще мога ли да гледам растения (анубиас, лимонче и мкрозорум) в аквариум с такава височина? Още колко осветителни тела ще ми препоръчате да сложа?

Идеята ми за новия аквариум беше да гледам скаларии и трихогастери, но когато видях на живо аквариума ми се стори ОГРОМЕН (преди това бях с 60 литров). Сега ми се струва, че едни дискуси биха изглеждали супер в този аквариум. Само се опасявам, че за начинаеш като мен (занимавам се с акваристика от малко повече от година), дискусите ще се окажат голяма хапка за моята уста. Може би астронотуси? Не знам почти нищо за тях. По-лесни ли са за отглеждане от дискусите?

Следя канала в ютуб на един човечец, който гледа рибите си в bare bottom tank. На клипчетата изглеждат доста добре. Някой от вас имал ли е такъв аквариум, как изглежда на живо?

За такъв обем каква филтрация ми трябва? 1000 л/ч (5 пъти (и малко) обема на аквариума за час)?

В общи линии ви моля за помощ и идеи какво да правя с новия аквариум. Мисля, че се стреснах от размерите на аквариума. За мен е направо огромен...

За сега ще се занимавам с подсилването на шкафа, защото е от старата секция и съм сигурен че няма да понесе тежестта на аквариума.

Карган

Здравей. Честито!

Аз в аквариум с подобни размери гледах анубиас, криптокорини, лимонче и др. без проблем. Осветлението ми беше 4 T8х18w.

Филтрация та зависи и какво ще гледаш. СънСън 304В със сложена ватата от комплекта при мен се справяше добре.

Аквариумът 75/50/50 ли е или е 170 литра?

Не бих гледал дискуси или астронотуси в него. Малък е.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

timeshoy

Размерите, които съм дал са закръглени. Обемът е 173 литра и нещо (продадоха ми го за 180 литров). Притесненията ми за растенията идват от това, че някъде бях чел, че колкото по-висок е аквариума, толкова по-малко светлина достига до растенията.

В интернет търсих кубични аквариуми с този размер, за да почерпя малко идеи, лошото е че главно са соленоводни. Колкото и да ми харесват, излизат доста скъпо, затова оставам на варианта сладководен. Но още не съм измислил как да го оформя и какви риби да гледам.

Искам да сложа в средата или в дъното на аквариума някакъв силно разклонения корен. Също така искам да има въздушна стена някъде из аквариума. Но не съм се отказал и от идеята за "гол" аквариум.

Много ще съм благодарен на всякакви идеи и предложения за оформлението на новата ми придобивка.

addicted

И аз като теб от около година се занимавам та немога да ти давам кой знае какви съвети, ама все пак. Недей с дискуси, трудни са, пък и мисля че ти е малък аквариума, като сложиш и грунд ще стане 150 литра(ако не и по малко). Астронотусите не търпят никакви растения, те сами си подреждат апартамента, стават много големи та при теб май ще им е тясно. Иначе са много готини риби, като кучета са. За скалариите нищо немога да кажа. Аз бих сложил грунд, корен, растения, някакви дребни рибки и два трихогастера леери. Трихогастрите са много красиви рибки, цветни и с приятно поведение. Имам сега едни даниота който са като шашави, само фърчат насам натам, трихогастера по интелигентен изглежда.

Sent from my Lenovo A859 using Tapatalk


pl86

не бих гледал астронотус в 170л камо ли астронотусИ, много много тясно ще му е, дискуси не съм гледам ... но и аз мисля че ще е тясно и за тях.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Amev

Колега , и аз като минах от 100 литра на 250 ми се струваше огромен моя , ама сега ми е малък .. А имам познати с по 400 и 800 литра и като се прибера и вида моя .. Е като нано ... А за рибките които казваш , нещо от 300-400 нагоре ... Особенно за оскари , колега ги гледаше тез гадове и като пораснаха остана само един и тероризираше всичко друго живо , накрая го хвана с голи ръце и го изхвърли от 4 тия етаж .. на котките - жив !!!

timeshoy

08.08.2016 19:17 #12 Last Edit: 09.08.2016 11:05 by timeshoy
И той сигурно изяде котките :) Това в кръгът на шегата.

Тъкмо разговарях с един човек от Варна, който гледа цихлиди и ми препоръча да си взема такива рибета. Не ми каза какви точно цихлиди има, в близките дни ще му отида на гости да ги видя. Но сякаш от клипчетата в интернет не ме впечатляват много, ноооо ще ги видя наживо.

Публикациите са слети: 09.08.2016 11:05

Може ли с цихлидите (още не знам какви точно), да съжителстват лабео и/или боция клоун? Днес чакам човека от Варна да ми прати снимки на неговите риби, а в Събота или Понеделник ще се видим на живо, с него и с рибите.

timeshoy

Харесах си един външен филтър на SunSun с UV лампа 1400 л/ч за 150лв. Не се сещам точно модела.

Реших да се пробвам с отглеждането на цихлиди, ще ги взема от въпросния човек от Варна, довечера ще кача снимките, които той ми прати на рибите си, надявам се да ми помогнете с идентифицирането им.

На всякъде казват, че цихлиди те са енергични риби, което не предполага ли, че им е необходим по-скоро по-дълъг аквариум? Дали ще се чувстват добре в този, с който разполагам?

Sent from my Lenovo A7000-a using Tapatalk


Карган

Има цихлиди и цихлиди. Някои ще се чувстват добре, а за някои ще е малък. Ако все пак си решил да гледаш цихлиди, по-добре вземи по-големия SunSun - 304 A/B. UV лампата (В) не ти е толкова нужна, а цената на 304А е близо до тази, която си споменал.
Разгледаи и филтрите на JBL. По-скъпи са, но са с медия, а и са по-икономични.
Цитат на: addicted - 08.08.2016 16:21
Аз бих сложил грунд, корен, растения, някакви дребни рибки и два трихогастера леери. Трихогастрите са много красиви рибки, цветни и с приятно поведение. Имам сега едни даниота който са като шашави, само фърчат насам натам, трихогастера по интелигентен изглежда.

Sent from my Lenovo A859 using Tapatalk


За тези размери и аз бих постъпил така. Или цихлиди джуджета плюс един по-голям или два по-малки пасажа.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

timeshoy

11.08.2016 20:05 #15 Last Edit: 12.08.2016 19:34 by timeshoy












Това са рибите, които ми предлагат (без папагалите).

Там е работата, че не съм си избрал със сигурност дали ще са цихлиди. По принцип още като стартирах първия си аквариум, много се впечатлих от дискусите, но става ясно, че ми е малък обема за тях. За по-голям аквариум не може и да става дума :( .

Когато се стигна до консенсус с половинката, за закупуване на по-голям аквариум, си мислих да гледам скаларии, трихогастри и някакви по-мънички, и с растения. Но в момента и аз не знам какво да направя, харесва ми как изглеждат аквариумите със зеленина, скалариите и трихогастрите също са много хубави.... Цихлиди до сега не съм имал, гледам че са ужасно много видове и не знам дали ще уцеля видовете подходящи за мен.

Публикациите са слети: 12.08.2016 19:34

Днес ходих да видя рибките и много ми харесаха. Решил съм, на първо време, да гледам metriaclima pyrsonotos и labidochromis caeruleus. По-нататък ще взема и metriaclima estherae. За филтрация ще взема този канистър, който гледах вчера 1400 л/ч, само не знам моделът, с или без UV лампата да взема. Разликата в цената е 25 лв. Какво ще посъветвате?

Също така искам да сложа аератор под камъните в аквариума (които още нямам). Тях ми препоръчаха да се разходя до крайбрежието и да си "набера" от там или да се отбия до Побити Камъни, и преди да ги сложа в аквата да ги изваря.

timeshoy

До сега сътворих следното:

Някъде Януари месец стартирах едно нано 20 л. Което според мен върви повече от прекрасно. Там имаше 5 гупи (в началото, вече има само две новородени, всички други измряха), 3 молинезии, 5 даниота, 1 плата и вече не знам колко точно охлюва ампулария. Флората е: лимонче, анубиас нана, микрозорум виндеров, криптокорина, една топка мъх дето не му запомних името и от скоро един стрък валиснерия. Филтрацията е 500 л/ч вътрешен филтър, на който извадих голяма част от ватата и го напълних с керамика. Осветлението е 2х8W, и светя по 10-тина часа.

Големият аквариум е 180 л. с цихлиди Мбуна, 10-тина броя, 1 анциструс, 2 калихта, 1 лабео (легендарното лабео борец, преживяло битка с котката) и 1 астронотус (знам че не му е там мястото, но исках да си начеша крастата и когато порасне ще го подаря на някой съфорумник, ако има желаещи). За сега астронотуса и другите риби се погаждат и затова още го държа. Нагревателя е 300W, осветлението е 2х18W и свети от сутрин, като ставам за работа до вечерта, като си легна. Филтрацията е от два филтъра по 1600л/ч и 1000л/ч на SUN SUN, пълни с керамика.

Цихлидите са при мен от около 2 месеца, и за сега нямам жертви. Оказаха се доста корави гъдинки. В продължение на 2 седмици правихме ремонт и те стояха с една педя вода и без филтрация през целия ремонт. Сега обаче се замислям да ги сменя с някакви други рибета, при които може да виреят растения. Така аквариумът ми се струва доста постен. Искам да има китки, но все оше събирам кураж да ги разменя за... може би скаларии. Единственото което ме спира е това, че цихлидите се оказаха доста издръжливи, докато до сега не можах да се справя с отглеждането на скаларии толкова успешно.

Знам, че снимките не са перфектно качество, но колкото толкова. :)

Поздрави от Варна!

Публикациите са слети: 12.10.2016 19:47


Similar topics (5)

10047

Започната от borislav


Публикации: 47
Прегледи: 14752

25126

Публикации: 15
Прегледи: 5484

44271

Публикации: 24
Прегледи: 7361

26509

Публикации: 43
Прегледи: 15833

8102

Публикации: 23
Прегледи: 10098