• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:31

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариума на Стан

Започната от timeshoy, 27.05.2016 21:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

timeshoy

Здравейте и от мен!

Въпреки, че моя аквариум не се доближава до нивото на тези, които видях тук, се престраших и аз да покажа моя опит за навлизане в дебрите на акваристиката.

Обем: 60л.
Осветление: 1бр. Sylvania Aquastar 15W
Филтър: 500L/H
Нагревател: 50W

Обитатели:
1 Лабео
6 Данио
2 Скаларии
2 Серпи
3 Молинезии
6 Ампуларии
1 Скаридка ред чери :)

Растения:
Лимонче
Криптокорина (жалка картинка :) )
Валиснерия (в момента много окастрена)
Анубиас
Една топка мъх (не се сещам как се казва)

Аквариума е стартиран на 20.05.2016г. Преди този аквариум имах 40 литров. От него взех част от грунда и водата. Филтъра също е от старата аква. Затова си позволих да не използвам препарати за стартирането на този аквариум и след 5 дни да започна постепенно да пускам новите обитатели.

Знам, че лабеото няма място тук, но рибето беше скочило от стария ми аквариум и котката я налапа и я разнасяше из цялата къща преди да видя каква борба за живот се провежда. Изненадващо рибката оживя и затова ме дожаля да се разделя с нея.

За сега "творческите" ми планове са свързани с закупуването на нов, по-голям аквариум (някъде около 100-120 л.) и привеждането му в действие. Също така си търся още бързорастящи разстения (някакви предложения?).

За сега валиснерията ми линееше. В стария аквариум, който беше осветяван от една 8 ватова лампичка (някаква китайска), въпросното растение растеше като полудяло. Но в новия не знам защо не се развива. Днес се бях решил да го отстраня от аквата, но като го извадих видях нови листенца и затова го подкастрих. Старите, големи листа бяха почти прозрачни и силно накъсани.

Ще съм много благодарен за всякакви критики и съвети, с цел подобряване качеството и вида на аквата.




ogun

Браво за аквариума.
Тази скарида няма да я бъде, вече сигурно е изядена.
Скалариите не са за този аквариум, малък им е, за тяхно добро ги дай на някой с по-голям аквариум.
Моето лично мнение е да се направи комбинация от 2-3-4 вида риби, които са от един ареал. Това смесване на много видове не е добре, все някой няма да се чувства добре.

Ако ще гледаш живородки, нека да са само такива, примерно.
Успех.  *privet*

BatV

Парчетата от делва и дебелия термометър може да ги екстрадираш.
Още зеленина му трябва според мен.
Вземи си малко мъх, една част прикрепи към корена с другата може да си направиш полянка, като го прикрепиш към мрежа. Яванския мъх е най-корав, не можеш да го унищожиш.
Успех и от мен!

timeshoy

Скаридките бяха двечки, в стария аквариум, и аз също си мислих че са изядени, но докато премествах рибките видях едната че е еоще жива. Ще я видя колко ще искара. :)
За скаларийките, идеята ми е да ги гледам докато поотраснат (сега телата им са колкото монета от 50 ст.) и после да ги дам на някой, или може до тогава и аз да си взема по-голям аквариум. Или и сега с този им размер им е тясно?

За полянката от мъх, как ще чистя после дъното?

BatV

Мъхът се слага м/у мрежа.
Вадиш и под чешмата. ;-)
Не правиш цялото дъно, а само част от него - за цвят.

timeshoy

Ето малко развитие от мен. Сега обитателите са 4 скаларии, лабео, анциструс, два коридораса албиноси, 3 молинезии и 5 данио.

Анубиаса го преместих в 20 литрово аквариумче, в което плуват 5 гупи (4 мъжки и една женска) и 1 плата.

В 60 литровия аквариум има лимонче, което ми се струва, че върви доста добре, малко микрозорум, който си взех предната седмица, кабомба, която сега не върви никак добре и най-окаяното ми растение е криптокорината, която даже и не се вижда :)

Когато взех кабомбата я бях сложил в десния край на аквариума, и там вървеше като побъркана. И аз реших малко да поразместя и затова я сложих в ляво, а там направо започна да гние. Така и не разбрах защо, зато я върнах обратно в дясно. Сега виждам че има нови листенца, дано да се съвземе.

От доста време се каня да си взема по-голям аквариум, но приятелката ми все недоволстваше и не й харесва идеята да има толкова много вода, която "всеки момент може да се разлее"...  Но, оооо чудо! Тя се съгласи да вземем по-голяма аква.

Идеята ми е за 150 литра. Искам в него да гледам 4-6 скаларии и 2-4 трихогастера. Какво ще кажете по въпроса. Обема пак ли ще е прекалено малък? Всъщност тайничко се надявам на малко по-голям. Запланувал съм покупката за дръгия месец, тъкмо за рожденния ми ден (ще ставам на 26). Иска ми се 260 литра, но ще видим дали ще мине номера :) Стискайте палци! :)

Направих това обновяване на темата ми, защото имам желанието да документирам целия процес по закупуването и стартирането на новия аквариум. И да придобиете лека представа за вълнението което изпитвам аз.

timeshoy

Здравейте, вчера си купих новия 170 литров аквариум. Размерите са 75х50х50 (ш х д х в) от 10мм машинно рязано и кантирано стъкло стъкло. С дъно и капак от МДФ. За сега осветлението е 2 бр. Sylvania Aquastar t8 15W.

Според вас ще мога ли да гледам растения (анубиас, лимонче и мкрозорум) в аквариум с такава височина? Още колко осветителни тела ще ми препоръчате да сложа?

Идеята ми за новия аквариум беше да гледам скаларии и трихогастери, но когато видях на живо аквариума ми се стори ОГРОМЕН (преди това бях с 60 литров). Сега ми се струва, че едни дискуси биха изглеждали супер в този аквариум. Само се опасявам, че за начинаеш като мен (занимавам се с акваристика от малко повече от година), дискусите ще се окажат голяма хапка за моята уста. Може би астронотуси? Не знам почти нищо за тях. По-лесни ли са за отглеждане от дискусите?

Следя канала в ютуб на един човечец, който гледа рибите си в bare bottom tank. На клипчетата изглеждат доста добре. Някой от вас имал ли е такъв аквариум, как изглежда на живо?

За такъв обем каква филтрация ми трябва? 1000 л/ч (5 пъти (и малко) обема на аквариума за час)?

В общи линии ви моля за помощ и идеи какво да правя с новия аквариум. Мисля, че се стреснах от размерите на аквариума. За мен е направо огромен...

За сега ще се занимавам с подсилването на шкафа, защото е от старата секция и съм сигурен че няма да понесе тежестта на аквариума.

Карган

Здравей. Честито!

Аз в аквариум с подобни размери гледах анубиас, криптокорини, лимонче и др. без проблем. Осветлението ми беше 4 T8х18w.

Филтрация та зависи и какво ще гледаш. СънСън 304В със сложена ватата от комплекта при мен се справяше добре.

Аквариумът 75/50/50 ли е или е 170 литра?

Не бих гледал дискуси или астронотуси в него. Малък е.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

timeshoy

Размерите, които съм дал са закръглени. Обемът е 173 литра и нещо (продадоха ми го за 180 литров). Притесненията ми за растенията идват от това, че някъде бях чел, че колкото по-висок е аквариума, толкова по-малко светлина достига до растенията.

В интернет търсих кубични аквариуми с този размер, за да почерпя малко идеи, лошото е че главно са соленоводни. Колкото и да ми харесват, излизат доста скъпо, затова оставам на варианта сладководен. Но още не съм измислил как да го оформя и какви риби да гледам.

Искам да сложа в средата или в дъното на аквариума някакъв силно разклонения корен. Също така искам да има въздушна стена някъде из аквариума. Но не съм се отказал и от идеята за "гол" аквариум.

Много ще съм благодарен на всякакви идеи и предложения за оформлението на новата ми придобивка.

addicted

И аз като теб от около година се занимавам та немога да ти давам кой знае какви съвети, ама все пак. Недей с дискуси, трудни са, пък и мисля че ти е малък аквариума, като сложиш и грунд ще стане 150 литра(ако не и по малко). Астронотусите не търпят никакви растения, те сами си подреждат апартамента, стават много големи та при теб май ще им е тясно. Иначе са много готини риби, като кучета са. За скалариите нищо немога да кажа. Аз бих сложил грунд, корен, растения, някакви дребни рибки и два трихогастера леери. Трихогастрите са много красиви рибки, цветни и с приятно поведение. Имам сега едни даниота който са като шашави, само фърчат насам натам, трихогастера по интелигентен изглежда.

Sent from my Lenovo A859 using Tapatalk


pl86

не бих гледал астронотус в 170л камо ли астронотусИ, много много тясно ще му е, дискуси не съм гледам ... но и аз мисля че ще е тясно и за тях.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Amev

Колега , и аз като минах от 100 литра на 250 ми се струваше огромен моя , ама сега ми е малък .. А имам познати с по 400 и 800 литра и като се прибера и вида моя .. Е като нано ... А за рибките които казваш , нещо от 300-400 нагоре ... Особенно за оскари , колега ги гледаше тез гадове и като пораснаха остана само един и тероризираше всичко друго живо , накрая го хвана с голи ръце и го изхвърли от 4 тия етаж .. на котките - жив !!!

timeshoy

08.08.2016 19:17 #12 Last Edit: 09.08.2016 11:05 by timeshoy
И той сигурно изяде котките :) Това в кръгът на шегата.

Тъкмо разговарях с един човек от Варна, който гледа цихлиди и ми препоръча да си взема такива рибета. Не ми каза какви точно цихлиди има, в близките дни ще му отида на гости да ги видя. Но сякаш от клипчетата в интернет не ме впечатляват много, ноооо ще ги видя наживо.

Публикациите са слети: 09.08.2016 11:05

Може ли с цихлидите (още не знам какви точно), да съжителстват лабео и/или боция клоун? Днес чакам човека от Варна да ми прати снимки на неговите риби, а в Събота или Понеделник ще се видим на живо, с него и с рибите.

timeshoy

Харесах си един външен филтър на SunSun с UV лампа 1400 л/ч за 150лв. Не се сещам точно модела.

Реших да се пробвам с отглеждането на цихлиди, ще ги взема от въпросния човек от Варна, довечера ще кача снимките, които той ми прати на рибите си, надявам се да ми помогнете с идентифицирането им.

На всякъде казват, че цихлиди те са енергични риби, което не предполага ли, че им е необходим по-скоро по-дълъг аквариум? Дали ще се чувстват добре в този, с който разполагам?

Sent from my Lenovo A7000-a using Tapatalk


Карган

Има цихлиди и цихлиди. Някои ще се чувстват добре, а за някои ще е малък. Ако все пак си решил да гледаш цихлиди, по-добре вземи по-големия SunSun - 304 A/B. UV лампата (В) не ти е толкова нужна, а цената на 304А е близо до тази, която си споменал.
Разгледаи и филтрите на JBL. По-скъпи са, но са с медия, а и са по-икономични.
Цитат на: addicted - 08.08.2016 16:21
Аз бих сложил грунд, корен, растения, някакви дребни рибки и два трихогастера леери. Трихогастрите са много красиви рибки, цветни и с приятно поведение. Имам сега едни даниота който са като шашави, само фърчат насам натам, трихогастера по интелигентен изглежда.

Sent from my Lenovo A859 using Tapatalk


За тези размери и аз бих постъпил така. Или цихлиди джуджета плюс един по-голям или два по-малки пасажа.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

Similar topics (5)

9854

Публикации: 20
Прегледи: 6964

24737

Публикации: 0
Прегледи: 1405

43628

Започната от Desmoria


Публикации: 16
Прегледи: 4626

59561

Публикации: 20
Прегледи: 347395

10070

Публикации: 12
Прегледи: 4354