• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:26

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариума на Aquafenomen

Започната от aquafenomen, 20.10.2019 16:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

aquafenomen

Поредния застрелян пред обектива.
https://i.postimg.cc/8FD90nRm/DSC-0971.png

aquafenomen

28.04.2020 15:06 #16 Last Edit: 28.04.2020 19:23 by aquafenomen
На някой "хора" им е "супер забавно" в другия форум, че вадя в пъти по-добри поколения от риби, въпреки техните усилия, дори с една налична женска.
Гледай как се прави Стефане - bustama и слушай тези, които идея си нямат защо не е оцеляло поколението ти от рубривитатата.
Аз знам защо не са оцелели (пише го в книгата на Адриан Тапин за Rainbowfish преведена от мен), но предпочиташ да слушаш други специалисти по-тесни от мен.  *JOKINGLY*
Още колко години ще се мъчиш да изкараш прилично поколение от този вид (M. rubrivittata - Dekai Village)?

На снимката е поколение от Melanotaenia kamaka, като ларви.
Сега вече се оформят като млади риби, преместени в голям аквариум, плуващи на воля.  :whistle:
https://i.postimg.cc/CR7qfWj6/DSC-0926.png

NO CARRIER

Никога не съм успявал да разбера някои хора. :-D (и да, за пореден път виждам, че трябва да оправя усмивките във форума)

Иначе поздравления за резултатите.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

aquafenomen

Благодаря за отговора, Коко.
Захванал съм се с тези риби сериозно, защото заслужават да бъдат по-популярни от други групи риби. Идват от територии, които повечето от нас могат само да мечтаят, за да посетят и да се докоснат до природата там.

Изчетох доста литература за тези риби, дори преведох криво ляво с транслатор книгата на Адриан Тапин Rainbowfish's Book (второто издание от 2011г.), за да придобият представа български акваристи, как трябва да се запазват в аквариумни условия за дълго време. Тя ще е достъпна само за хора, които наистина искат да имат риби от мен, безплатно.

Има топли и студени видове от тази група риби, за което бях оплют и разжалван в другия форум.  :-D  И понеже хора занимавали се в миналото с тези риби не поддържат мнението на хора като мен им станах неудобен и по неизмислени правила решиха да поддържат своето остаряло виждане в другия форум.
Има доста голяма аудитория от неразбиращи подръжници на големия брийдър от Варна (знаеш за кого говоря, имена няма да споменавам) ми се присмиваха, като започнах да споделям снимки и да давам информация за тези видове които имам.
Виждал съм две немски бази (едната от тях с общ воден обем от 10000 литра в аквариуми, а другата на известния изследовател и колекционер Йоханес Граф с общ воден обем около 8000 литра) с очите си през 2018-та год. и дори немците казват, че за да се запазят по-дълго време в аквариумни условия температурата на водата трябва да се поддържа в граници от 22°С-25°С.
В природата повечето видове са намери при температури в местообитанията им от 25°-28°С до 32°С, но това не значи че могат да се запазят за дълго време в аквариумни условия, ако се спазват температурните граници от хабитата им в аквариум, дори самият А. Тапин го е написал в книгата си за тези риби, защото в природата преминават от по-топли към по-студени води и обратното за кратко време, докато в аквариумни условия това е почти невъзможно да се постигне.

Хора които са били хора с мен самия, знаят и са видели че винаги и аз съм се обръщал към тях по същия справедлив и добросъвестен начин.
Хора, които се опитаха да ми набият спирачките и да ми се присмиват, че локацията (а именно тя е гаранция за точен произход на даден вид) на даден вид не е от значение, на тях ще им кажа че има още доста книжки да изчетат за тези риби. Докато има хора които говорят че уж ценели това което правя, а в действителност го правят само, за да замажат очите на поддръжниците им това ще ме мотивира да изкарвам в бъдеще време още по-стабилни поколения от тези риби.

Винаги съм се стремял да помагам на хора, които са ми помагали и на мен, дори на тези които не пожелаха да приемат моите съвети, за да запазят вид рядък за България, открит през 2012 и публикуван официално през 2015-та в сайта на дъгата на А. Тапин.

Обикновенно хората ще започнат да търсят тези видове, които поддържам, тогава когато съм си оставил някакви групи от всички видове за моя лична колекция и им се любувам, като ги развъждам когато на мен ми е гот.

Нагледал съм се на всякакви аквариуми с прословутите ГЛО риби, като: тернеции, данио, барбуси, нищо чудно след време да започнат и други видове да оцветяват по-изкуствен начин, само и само за да им се продава стоката.

Благородно му завиждам на този наш сънародник, избягал от България и отишъл да живее в Папуа Нова Гвинея.
Знам, че живее в пъти по-добре от нас сред хора които не злобеят и не завиждат на никой.

NO CARRIER

Колкото хора, толкова мнения.

За мен звучи напълно логично при по-ниска температура рибата да живее по-дълго време. Телесната им температура зависи от окръжаващата среда, и като е по-студено метаболизмът се забавя.


Прави каквото ти доставя удоволствие и игнор на останалото.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

aquafenomen

Цитат на: NO CARRIER - 30.04.2020 09:50Прави каквото ти доставя удоволствие и игнор на останалото.

Видях, че стихията ми е водата. Хванал съм се с на хорото да развъждам атеринки и няма да се откажа лесно. Знам откъде съм тръгнал, преминах през много изпитания в живота и тепърва ми предстой да се сблъскам с нови в бъдеще време.

Не обръщам в последно време голямо внимание на такива хора и по-добре за мен. Запознах се с много акваристи от моя град покрай дейността ми с развъждането на тази група риби (Rainbowfish - Атерини) и не съжалявам. В бъдеще време се надявам, след като отпадне извънредното положение да се видим с приятели, който аз запалих по тези риби и да си поговорим надълго и нашироко кой, как се справя с хобито, което ни обединява.

Пожелавам на всеки да намери истински акваристи в това хоби.

Similar topics (5)

55767

Публикации: 43
Прегледи: 15210

12802

Публикации: 16
Прегледи: 6894

34629

Започната от pachoo


Публикации: 11
Прегледи: 6323

50358

Публикации: 21
Прегледи: 7565

10700

Публикации: 2
Прегледи: 2148