• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:34

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариума на PVV

Започната от PVV, 03.06.2012 22:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

PVV

  Здравейте!
Казвам се Пламен и съм от Разград .
Днес реших и аз да се представя , макар, че все още съм далеч от това , което желая да постигна. Надявам се с Вашата помощ и съвети да се преборя с неизбежните проблеми , които предполагам ме очакват. Доста четох преди да стартирам първия си по-голям аквариум, но и доста обичам да експериментирам и дано това да не ми донесе главоболия.
   И така: Аквариума ще е общ с пасажи неонки, резбори, сомчета, анциструси, сигурно и нещо друго ще сложа, но ще гледам да са съвместими рибите и да не е пренаселен.Предпочитам мирни рибки.
1. Аквариум- 100/40/55  220 литра с ПВЦ капак и шкаф благодарение на колегата tonino *thanks
2. Осветление 3х30 вата- Sylvania Aquastar T8 30W 90cm OEM- 2 бр и Sylvania GroLux T8 30W 90cm Lux- 1 бр
3. Ватрешен филтър/ за сега /- Uni1000 на Aquael –едното отделение с керамика. Избирам външен канистър и в последствие ще добавя и него към филтрацията.
4. Нагревател- 250 W Aquael
5. Грунд- 4 слоя
    - Tetra complete substate-2,8 кг – първи слой
   - Keramzit 4-8mm – втори слой- 2 литра
   - Зеолит- 7 кг –трети слой
   - Кварцов пясък 2-4 мм / бял от фабрика Каолин в Сеново /- четвърти слой
Дебелина на грунда 3-4см отпред и 6-7 см отзад
6. Корен – киснат две седмици във вода и все още непотъващ/ закрепен с камък за тежест във водата/
7. Растения: лимонче, валиснерия, роголистник, Ехинодорус/ не съм сигурен/, и други две на които не знам имената. Търся някакъв мъх да прикрепя към разклоненията на корена и може би ще добавя още .Идеята ми е лимончетата да скрият филтъра, а валиснерията нагревателя.
8. Засега не торя , не пускам СО2,
9. Вода- много твърда- С тестовете на JBL 6 в1  измерих приблизително чешмяната вода :
- NO3 – 25 mg/l
- NO2 – 0.5 mg/l
- GH – повече от 21
- KH – 20
- pH – 8
- Cl2 – 0.8 mg/l
   
Старт на аквариума – 21.05.2012 г.






Първият ден. Корена е затиснат с камък , защото не ще да потъва.


Дванайсет дена след старта малко прибързано , но сложих първите обитатели- 3 молинезии, 2 анциструса, 2 калихта, 2 гибицепса.Знам ,че са много и порастват големи, но докато порастнат може да ги менкам за нещо друго.  :-D Сменям водата през ден около 50 литра и храня малко рибетата. Така ще е още поне 10 -15 дена. След това ще слагам останалите поетапно.





Сигурно ще възникват въпроси, на които знам ,че ще получа компетентни отговори. Отворен съм към критики и дори ще се радвам да ми посочите грешките.

rollon

Много често сменяш водата според мен  :-)

Miroo

Чудесен аквариум...браво!
Според моя скромен опит би трябвало вече да започнеш да пускаш ЦО2. Маята и захарта е идеална и евтина алтернатива, ако на този етап не ти се влагат пари за бутилка, дифузьори и т.н. Също така аз бих започнал и с торенето, но не в нормите, които производителя на торта е предоставил а по-малко (вероятно вече си прочел нещо за торенето).  3x30 лично за мен си е леко под нормата, която трябва да бъде. Примерно още едно 30W няма да са излишни, ако имаш място под капака. Това са моите критики, които ти поиска, но не искам това да те обезкуражава! Напротив имаш страхотно аквариумче с голямо бъдеще. Прави както си правил до сега (чети) и питай, винаги ще намериш правилния път.  *privet*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdobavi.info%2Fcars%2FAudi%2Fm27733.gif&hash=f1c27a38e97fd6141310348b0c5455ac787ef7dd

danielm

Тази вода не става и за пиене!
На неоните ще им се калцират даже и опашките ...

PVV

Аз и не я пия ! :-D  Но гледам от две години 3 неонки в един нано аквариум 8 литра и си живеят. В аквариума параметрите са малко по-добри КН е 15 надявам се и корена да смали малко твърдоста, ако трябва и ще разреждаме . Всъщност в цяла Североизточна България водата е такава. Карстов район сме.

danielm

Корена няма да помогне с твърдостта, а може евентуално на пх-то.
При тази трърдост обаче едва ли ще падне.
А и ще се мъчиш с китките.
Жули един цихлидарник и си решаваш проблема  8-)

PVV

Цихлидарника ще е в коридора ако не ме изгони жената дотогава. Всичко с времето си. *DRINK*

Methokill

на мен ми харесва много...Успехх :)))
300l malawi
Metriaclima Lombardoi
Metriaclima Greshakei
Labidochromis Hongi
Labidochromis Caeruleus
Pseudotropheus Demasoni
Cyrtocara moorii
Pseudotropheus Saulosi Taiwan Reef
Ancistrus Sp.
Ancistrus L144

k_panayotov

720 л. Aulonocara Peacock
375 л. Placidochromis sp. phenochilus "Tanzania Lupingu"
300 л. A. Fire Fish, A. jacobfreibergi otter point
300 л. A. baenschi, A. OB
170 л. young teenagers
3*100 very small fish

Чакъров

Много ми е чудно дали наистина е възможно теста да отчита такива нива на елементите от чешмяната вода - примерно NO3 / NO2

Nikiengi

Колега, хубаво ще е ако можеш да смесваш водата с дестилирана или осмозна. Потърси в някой завод, където имат промишлени дестилатори да ти дадат по-евтино, или пък от големите вериги си купуваш 10 л. бутилки, има и даже дестилирана (аз по едно време си купувах изворна на Девин и много бях доволен но си е цифра). А за напред може да си купиш една система за обратна осмоза и като ги смесиш с чешмяна ще се получи по-добре. Като гледам силния старт, няма да останеш само с това!  :-D *BRAVO*

Borko7

не го обърквайте човека. Всички в североизточна България сме с твърда вода и имаме живи риби. Е, не могат да се развъдят лесно, но си живеят добре.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Nikiengi

Цитат на: Borko7 - 04.06.2012 14:54
не го обърквайте човека. Всички в североизточна България сме с твърда вода и имаме живи риби. Е, не могат да се развъдят лесно, но си живеят добре.


Това което съм писал няма общо с рибите, а с растенията и то не всички, освен това, ако подава СО2,нещата ще са различни. Казвам това от собствен опит, тук в Пловдив водата също е много твърда.  :-)

Bolta

Цитат на: Nikiengi - 04.06.2012 14:46
Като гледам силния старт, няма да останеш само с това!  :-D *BRAVO*
Да де, чакаме цихлидарника... ;-)
Цитат на: PVV - 04.06.2012 00:07
Цихлидарника ще е в коридора...
*THUMBS UP*

miTko

Май за първи път виждам аквариум с керамзит. Идея си нямам за какво си го сложил. Има ли опасност ако поразровиш да изплува?  *mislia*
Разни мои АКВАРИУМИ 

PVV

Че си плува, плува си . Но е затиснат с два слоя отгоре и се надявам , като се накисне да не плува. Пък и няма поне засега кой да рови много надълбоко. Много пореста печена глина е чешко производство и се надявам да се засели доста бактериална сган вътре. Лошото е , че не оставих няколко топчета да се киснат да видя какво ще стане. Всичките набухах вътре.

Borko7

Цитат на: Nikiengi - 04.06.2012 14:59
Това което съм писал няма общо с рибите, а с растенията и то не всички, освен това, ако подава СО2,нещата ще са различни. Казвам това от собствен опит, тук в Пловдив водата също е много твърда.  :-)

По-трудно им е на растенията, няма как. Но да си вземаш осмозна вода и да смесваш е много сложно и не си струва.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

PVV

Ей, вкарахте ме във филма и няма връщане. Днес се правих на градинар благодарение на растенията ,които ми прати evgeni200 за което му благодяря. *thanks
Едва намерих място и  за бонусите , които ми прати. Садих полянки и по-расови храсти до припадък. След мен рибите вадят , аз пак садя и така докато ги възпитах.Канистъра и торовете идват в понеделник с Еконта и се почва сериозната акваристика. Приготвил съм Макарова за водораслите и ги чакам само да се покажат.Няма чакам дълго сигурно. Назорих се докато изпия пепсито , но и СО2 системата е почти готова. Маята още не съм взел, но ще открадна от жената. Ето и една снимка от днес.


PVV

Наближава месец от старта и се появиха първите обезпокоителни признаци . Белия грунд започна да покафенява. Вариантите са да са остатъци от храна , или кафяви водорасли. Не мога обаче да различа остатъци от храна дори с лупа. По скоро зрънцата на грунда са станали кафяви. Не ми мязят обаче и на водорасли. Най силно е покафенял грунда там където е изложен на светлина. Под корена и под лимончетата си е още бял. По принцип ако са кафяви водорасли , би трябвало да се появят на по-слабо осветените места, а при мен е точно обратното.Осветлението ми е 3х30 Вт Т8( две Аквастар  и една Гролукс) Реално водата е 190-200л.Сега не знам да увеличавам ли осветлението( страх ме е петното да не се увеличи) , или да намалявам. Храня един път на ден по малко с таблетки за сомчета и имам 6 сомчета по 3-4см и три молинезии също толкова големи.Светя по 8 часа на ден. На растенията старите листа гният по-малко, но избиват и нови.Не съм почнал да торя още и да слагам СО2 макар ,че съм готов. От два дена пуснах и външен канистър JBL900. Водата е кристална и на последните тестове с лентички нитритите са 0 , а нитратите 25 . Мисля ,че вече може да пусна няколко неона , но искам да си уточня процеса с грунда и тогава.На долните снимки се вижда границата на тъмната и светла част.


Всички кварцови пясъци ли потъмняват така или да съжалявам , че сложих бял.

Peza

Това са кафеви водорасли според мен, ще отминат.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Methokill

И аз имах такъв проблем... И се оправи.Спосойно :-) :-) :-)
300l malawi
Metriaclima Lombardoi
Metriaclima Greshakei
Labidochromis Hongi
Labidochromis Caeruleus
Pseudotropheus Demasoni
Cyrtocara moorii
Pseudotropheus Saulosi Taiwan Reef
Ancistrus Sp.
Ancistrus L144

PVV

 Явно не съм от добрите градинари-всъщност сега се уча. Растенията не вървят под грунда и не знам на какво се дължи това. Нормално ли е така да изгният заровените части на растенията.Листата на лимончето се сбръчкаха , а на някои други стават прозрачни и гният. Досега си мислех ,че това е вследствие на скорошното присяване, но мина вече месец , а положението се влошава. Он вчера пускам СО2 ,като разбивам балончетата с вътрешния филтър, а от днес сложих и още 1080лумена осветление с две светодиодни ленти. Може би ще добавя още две , защото ми  изглеждат недостатъчни. Нямам място за още една пура и затова добавям LED, като ще е на отделен таймер и ще се включва 2 часа преди основното осветление и ще изгасва 2 часа след него. Смених и тора на Сера с Easy Life ProFito. Сега няма пипам нищо две седмици и ще наблюдавам. Или ще го бъде или не. Жената ме гледа подозрително като обикалям около аквариума и вече е сигурна ,че ми има нещо. :-D :-D  



От флейтата мехурчетата СО2 излизат много малки и се реят доста из водата докато стигнат повърхността . Някои се разтварят преди това.Знам ,че не е ефективен много този метод , но засега така ще бъде, докато се сдобия с нещо  по добро.



PVV

Докато се мъчим с треволяка и го чакаме да се оправи понапълнихме и обитателите. След едно ходене до Русе по работа съчетахме полезното с приятното и позаредихме обитатели от" Изгубения рай" . Не очаквах жената така да се захласне по риби ,като влезе в магазина. Ако я бях послушал за рибите ,които харесва, трябваше да пренесем магазина в Разград. След намеса от моя страна отнесохме само пасаж данио(7), пасаж Thayeria boehlkei -  хокейки(7) и пасаж неонки(5) . За сега се получи такава супа в аквариума. Всичко играе, плува и се гони , а аз се кефя.
http://vbox7.com/play:0a4f8007e2

Специални благодарности към собствениците на "Изгубения рай" . Обслужването и магазинчето са на висота. Препоръчвам го на всички ,които имат път към Русе.  *privet*

PVV

 Вече сме на два месеца. В ляво лимончетата не вървят и остана празно. Ще запълвам пак сигурно с лимончета. В дясно полянката също много бавно расте, но поне се виждат нови издънки, което ме радва. Другите растения се позасилиха откакто почнах с торенето и СО2 . Искам и на корена да сложа някакъв мъх, но не знам какъв ще подхожда повече. Обитателите се чувстват добре и това ме радва. Водорасли няма, сама малко кафеви в грунда ,но на места започнаха да изчезват. Появиха се охлюви, явно с някои растения ги внесох от стария аквариум и сега си бия главата ,че пренебрегнах правилата да ги мина през разтвор от белина и вода. Ще се радвам , ако дадете идеи или посочите грешки. Искам да скрия техниката в ляво, че стои грозно и празно там.








Methokill

300l malawi
Metriaclima Lombardoi
Metriaclima Greshakei
Labidochromis Hongi
Labidochromis Caeruleus
Pseudotropheus Demasoni
Cyrtocara moorii
Pseudotropheus Saulosi Taiwan Reef
Ancistrus Sp.
Ancistrus L144

PVV

Благодарение на колегата   naka4y голия ми досега корен взе , че се разлисти. Голямо връзване беше . По едно време мислех вече да извадя чука и пироните и да ги ковна. Да не говорим,че бях напълно беззащитен отзад в продължение на час надвесен над аквариума с двете ръце вътре до лактите. :-D Надявам се съм успял да ги вържа добре и да се прикрепят стабилно и те самите. Да е жив и здрав колегата, даже  скалариите веднага си харесаха новата придобивка и почнаха да я бранят от нашествиници.




naka4y

 Като гледам най-малкото май най-много те е изнервило  :-)  Иначе сега корена е в съвсем друг вид, по-добре от преди  :-)

PVV

Врътна се за снимките, но ще го вържа и него при следващата смяна. :-D

PVV

От Карлово благодарение на колегата nika4y пристигнаха и тройка криптокорини, които идеално се вписаха в средния план на джунглата. Хаоса взе да става пълен , растенията все повече , а радостта за очите голяма. Карам на принципа -повече зеленина засега. Като видя кое, как -тогава ще подреждам. Първия проблем излезе с големината на валиснерията. Стана около 90 см и взе да се омотава отгоре и да пази сянка. Сега се чудя как да я подрежя без да и личи. Ще стане ли , ако само дългите листа ги отрежа от основи, а по-късите оставя.



bicho1976

Грабвай ножицата и режи валиснерията, от де ти е кеф.Аз моята я режех два санта над повърхността,след седмица пак.

PVV

Днес , след смяната на водата и почистването на канистъра забелязах на едното листо на криптокорината хайвер. Как не съм го видял преди процедурите не знам. Двете скаларии го пазят усърдно и това ме навежда на мисълта ,че са чифт. Всъщност аз в магазина избрах две от десетина и изглежда съм уцелил мъжка и женска. Понеже това сигурно им е първо хвърляне и не тая особени надежди за потомство, оставям хайвера в общия и само ще набюдавам какво се случва. Нямам никаква готовност да отделям хайвер, да аерирам , да захранвам и т.н. Пък и утре отивам за два дена на яз Тича и като се върна предполагам какъв ще е резултата. Много усърдно си пазят хайвера родителите, но като изгасне осветлението довечера ще стане мазало сигурно.  :-D

Peza

Цитат на: PVV - 16.08.2012 22:28
Много усърдно си пазят хайвера родителите, но като изгасне осветлението довечера ще стане мазало сигурно.  :-D
Ако имаш ациструси трудно ще го опазят от тях нощем. Ако искаш да ги улесниш им сложи една лампичка да свати над листото да могат да го "вардят" от тях и през нощта.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

PVV

Дет има една приказка- Късно е чадо мое !   :-D Изпапкаха го снощи. Пъки то в аквариума анциструси , гибицепси, боции, калихти.Требе си Тервел Пулев да го пази.Но аз и не съм се мъчил. Това им е първо хвърляне и първо малко ще попрочета още, ще се подготвя , пък някой път и ще опитаме да извадим бебета.

PVV

Вече сме почти на 6 месеца и бъркоча е пълен. Но пък аквата ври и кипи, нищо ,че въте са събрани риби от четирити посоки на света.Борбата за манджа е безмилостно жестока. :-D

http://vbox7.com/play:7097391c01

k_panayotov

Здравей градски! Аквата ти е супер. Не виждам причина да се притесняваш за сомовете си. В разумни размери за аквата са! И доста живот кипи. Ето виж как може да ври водата :
720 л. Aulonocara Peacock
375 л. Placidochromis sp. phenochilus "Tanzania Lupingu"
300 л. A. Fire Fish, A. jacobfreibergi otter point
300 л. A. baenschi, A. OB
170 л. young teenagers
3*100 very small fish

PVV

Цитат на: k_panayotov - 13.11.2012 22:23
Здравей градски! Аквата ти е супер. Не виждам причина да се притесняваш за сомовете си. В разумни размери за аквата са! И доста живот кипи. Ето виж как може да ври водата :


Красота и моя бъдеща мечта ! *YAHOO* *BRAVO* *privet*

PVV

Днес най-накрая реших да стартирам великолепния нано аквариум, който е готов от декември, но все не отаваше време да го пусна. Тук искам да благодаря на колегата tonino за великолепната изработка. В събота получих и растенията от evgeni200 в перфектно състояние. Евгени, благодаря за съветите и дано съм направил всичко както ми каза, че ме е страх много с тази наша твърда вода. Напълних с вода от големия аквариум.След месец ще пускам скаридки и евентуално някакви резбори-галакси ако намеря.Въртях доста камъните докато накрая се получи това. Корена ме изнерви, все не му намирах мястото, но исках да има и корен.Еми, ако има нещо ще съм радостен да го чуя.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2Fa3jazr.jpg&hash=3b2edbe87f7552ec95aad94df4984631ac63a868
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F5notqo.jpg&hash=fcfec8d53d57ef7fb0e596fdf23c5541953198f7
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2F2zjdh5y.jpg&hash=d6238a374bf966cf5e5ac61f559a443fda228ad0
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi41.tinypic.com%2F16gj3v7.jpg&hash=8800dac564a6ea1b5feaac3d958f0a7becd2d720
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F2coms9f.jpg&hash=6e663153b077a4ec5e72e1eff65503bb76017bcf
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2Fn6eu1j.jpg&hash=c6ab39af56792a496175ad6372ec59b823fa5642
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2F33xtp28.jpg&hash=349b2cd0578d73f0986d02701b1c52f8d40a207d

hunter

 *THUMBS UP* колко литра е и какво осветление има? Грунда  Аквасоил ли е?

PVV

По размер е около 39литра аквариума и 15 л съмпа. Осветлението е с две крушки 20W/12V  и една луминисцентна Т8 -8W. Грунда е на GROCI -черен.

PVV

На два месеца. Скаридките се плодят успешно. Вече има доста малки и спрях да ги броя. От малкия обем и близоста на крушките до стъклата вода борба със зеленясването на определени места. Стържа с чистачка , но не смея да намаля осветлението защото ми се струва ,че кубата не върви както ми се иска.


hunter

Решението за теб е неритина и забравяш за стъклата направо ги полира. Аз 4-та година стъкло не съм пипал отвътре  *THUMBS UP*

PVV

Нещо не виреят при мен Неритините. Два пъти вземах по 3 бр. и до две седмици умират. Не знам каква е причината, но явно не им подхожда водата.Слагам глутаралдехид и малко торя. Може и от това да е. Но пък скаридките и черитата се чустват добре. Ембер тетрите също. Тия двата последно се споминаха.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi41.tinypic.com%2F123pfeb.jpg&hash=d342341568d12d5eb747926a49c906de9ec38eb4

hunter

Аз пък добавям изикарбо и неритината не е мръднала дори и когато съм прекалявал с дозата. Не е от това, моята е като на първата снимка (ред юнион) другата е зебра. Има много видове неритина ако имаш възможност си вземи чисто черната дето и казват батман. Аз си купих веднъж от Мишо калкана и изкара 2 години те даже са по добри от другите и доста по-корави.

PVV

Малко снимки от наното. Тредно ги хващам тия галаксита в обектива. *JOKINGLY*


PVV

Отдавна не бях писал в тази тема, но днес реших да се похваля. Големия аквариум се преобразува след рестарт в цихлидарник. Реших да променя изцяло визията и след разходките по Гергьовден из Априлци се прибрах с половин багажник речни камъни. Кварцовия пясък го имах. Бях си набавил отдавна и още един канистър JBL1500 от един черен петък на Емаг. И миналата събота се почна с легените, камъните, кофите, локвите в хола и мрънкането на жената. В крайна сметка наредих аквариума като използвах стара вода. Стария канистър JBL900 го изчистих с аквариумна вода и така не се наложи да чакам дълго за азотния цикъл. Не ми даде съвест, пък и много си харесвам Гибицепса и една малка боция и ги оставих. Знам , че не е по правилата , но оставих и корена и два стръка гиганска криптокорина защото си паснаха със задния фон. Днес дойдоха по еконта и рибките -Pseudotropheus socolofi ,Pseudotropheus Acei Itungi и
Labidochromis caeruleus. И се получи това:
Сигурно ще има промени, но засега съм на седмото небе от тези игриви рибки.

PVV

Малко тиквички за вечеря.


PVV

Редът е важен на вечеря. :-)

trifon ynev

Бая са пораснали...

PVV

Манджата за месец напред е готова.  :-) Много и се радват хайванчетата.
https://i.postimg.cc/JsDNzyyV/20200524-141828.jpg


Similar topics (5)

49218

Започната от yanev90


Публикации: 12
Прегледи: 3857

9854

Публикации: 20
Прегледи: 6940

24737

Публикации: 0
Прегледи: 1405

43672

Започната от manol


Публикации: 107
Прегледи: 44270

59561

Публикации: 20
Прегледи: 347394