• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:09

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариума на Митко - трета кръв

Започната от ddimitrov, 21.02.2019 11:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

niki_o

Анцитрусите са жилави и ще удържат и на новостартиран аквариум-разбира се с подходящите по-чести смени на вода.Аз лично пускам от тях дори и на първия ден,но моите стартове са доста летящи....със работеща филтрация или поне известно количество раотеща керамика.Но както и да е-Анцитрус трудно мре и са идеални за тестови риби и зациклящи (без това да им вреди разбира се).Ако забележиш неестествено поведение от тях веднага сменяш половината вода....все пак са живи същества *DRINK*

NO CARRIER

Могат да се пуснат всякакви рибки. Проблемът е, че в началото няма стартиран цикъл и ако са прекалено много, има вероятност да се получи амонячно натравяне. Така че слагай смело, но с мярка.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ddimitrov

И така, аквариума се сдоби с нов нагревател - Aquael Platinum 75W и двама обитатели - малки звездни анциструси. Изглеждат щастливи и за ден опоскаха повечето алгии и осраха навсякъде :D Интерес към храна на таблетни въобще нямат, не я отразяват. Притеснява ме обаче едно - за няколко дена аквариума прави ципа отгоре на водата. До сега съм нямал в нито един аквариум такава. Водата се движи на повърхността, насочил съм изхода на филтъра нагоре под ъгъл и прави кръгово движение в целия аквариум, като на повърхността дори бълбука малко. Махам ципата при смяна на вода но след 4-5 дни пак покрива.




www.mitak.info - още снимки на аквариума и мой личен блог
www.lakomnik.net - винаги нещо вкусно за хапване
www.panoramni.com - блог с панорамни снимки от България

ivanpz6

Страхотно аквариумче си спретнал , за ципата не се тревожи все пак аквариума още е "зелен" аз лично си реших проблема с ципата(поне така мисля аз) с филтър медия и още едно вътрешно филтърче. Фабрично ли е осветлението на аквариума и колко вата е (предполагам , че е LED) и се извинявам , ако си го споменал по-нагоре! Ще следя развитието му с интерес! *privet*

ddimitrov

Осветлението е това с което дойде аквариума - една пура Aquael Retrofit Sunny 16Wm, според тях 1650 лумена - https://www.aquael.pl/en/produkty/aquaristics/aq-lighting/leddy-tube-retrofit/
Ще видя как ще го подсиля, че както писах по-горе още една такава пура струва 100лв. Ще пробвам да пусна и аериране през филтъра, макар да не съм фен да видя дали ще помогне за ципата. Имам и 3 охлюва хелена вътре, почнаха и да се размножават  8-)
www.mitak.info - още снимки на аквариума и мой личен блог
www.lakomnik.net - винаги нещо вкусно за хапване
www.panoramni.com - блог с панорамни снимки от България

MeTogu

От кога имаш хелените? Виждал ли си им хайвера? Най-добре е да сложиш една лед лента. Ще спестиш доста ненужен разход.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

ddimitrov

Хелените са вътре от както го пуснах, прези това бяха временно в едно нано което развалих. До колкото гледах снимки в мрежата, мисля че е хайвер това. От няколко дена са кога ги видя един върху друг. На няколко места в аквариума имам "залепени" бели топченца и вътре в тях жълтеникава сърцевина. В два от ъглите, малко по филтъра и на едно място на стъклото почти до където стига водата. Тези дни мисля да оползотворя една ЛЕД лента останала ми от ремонта вкъщи и да си направя още 2 тела по 75см за капака. По груби сметки още към 1500 лумена.

Публикациите са слети: 10.03.2019 20:28

Малко неделна игра с подръчни средства и резултата е още едно осветително тяло, това което мислих с 2 ленти v-tac в 1 профил 600lm на метър, около 1000lm общо. Лошо, че профила ми е с матиран капак, което направо уби светлината, но ще видя за такъв профил с прозрачен капак и ще го сменя. Въпреки слабия резултат лентата е 4000k, което добави много приятел топъл отенък към цветовете, не знам дали си личи от снимката.






www.mitak.info - още снимки на аквариума и мой личен блог
www.lakomnik.net - винаги нещо вкусно за хапване
www.panoramni.com - блог с панорамни снимки от България

ddimitrov

Точно 1 месец от старта, растенията тръгнаха, лееко водорасли в единия край поради слънцегреене. Обитатели - 2 малки звездни анциструса, 4 броя клиновидна разбора (скоро и още, не искам на куп по много да пускам). Всички изглежда се чувстват чудесно, анциструсите зор си намират таблетките по дъното, но пък на водораслите не прощават. Смяна на вода по около 16л всяка неделя и на 3-тия ден доливам само още около 3л. Понеже нямам възможност да държа водата за смяна да престоява, дайте съвет за някакъв антихлор препарат (никога не съм ползвал такъв) или при такъв обем с директно от щешмяна "разджуркана" да го кажем няма да пречи.


www.mitak.info - още снимки на аквариума и мой личен блог
www.lakomnik.net - винаги нещо вкусно за хапване
www.panoramni.com - блог с панорамни снимки от България

wire

Аз съм доволен от sera aquatan. При твоя обем е хубаво да сменяш поне 25-30л/седмица
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

Similar topics (5)

44804

Публикации: 7
Прегледи: 4109

8362

Публикации: 34
Прегледи: 16421

20046

Започната от Ribara90


Публикации: 6
Прегледи: 2672

38856

Публикации: 3
Прегледи: 1858

55384

Започната от chapek


Публикации: 26
Прегледи: 12269