• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 04:22

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариума на Манол

Започната от manol, 04.01.2013 14:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

manol

Поздрави от Русе,
Преди около половин година реших отново да си имам аквариум. Основния мотив да имам аквариум беше за декорация на хола и много държах да е максимално опростен и непретенциозен. След много търсене и малко четене се сдобих с готова система на сънсън. Аквариума е с приблизителни размери 100х40х40. Много ми се искаше 2пъти по-голям, за да заеме цялата ниша на стената (2метра дължина) но ме притесни голямото количество вода което трябва да складирам преди редовната смяна на всяка седмица.

И те така. С всяка промяна започнах да се зарибявам все повече и най-накрая си избистрих идеята за това как трябва да изглежа.(както на снимката но с повече растения и по-малко видове риби). Скалариите(7 на брой) ще са основния вид и фокуса в аквариума. Другите рибоци мисля да са 20-тина червени неона(сега имам 7) + лабео + сомчета.
Цялата тази работа предизвиква 2 основни въпроса:
1) Какво да ги правя излишните риби(30-тина разбори, 20-тина данио и трихогастер)?
2) Какви растения? (освен валиснерията която използвам за да ми закрива тръбите на филтрацията) и къде да ги разположа, като бих искал аквариума да не заприличва на джунгла, а да има пространство.

ПС Сега експериментирам,  филтрацията. Кой според вас е по-добрия вариянт-водата да минава през капещ филтър вграден в капака или да е насочена струя която да създава течение?

Niikii

Красив аквариум. По моя вкус бих махнал черупките от миди и да сложа някое коренче :) Камъка ти е страхотен.

tova_onova

Страхотен аквариум. :-) Първото което ми идва наум е да направиш една полянка отгоре на камъка до валиснерията само в часта в която си закрил сега с пясък. Може да вземеш някоя  ниска криптокорина за среден план от дясната страна на аквариума. Една туфичка от бликса би стояла добре някаде около входа на пещерата.  

ПП Както каза колега едно корече някаде няма да е излишно да поразчупиш. Ако прикрепиш някакъв вид мъх по краищата ще придаде визуална измама за дълбочина. В основата може да "подпълниш" с някой анубиас и "заспива"

pqko

според мене този камък заема много място. :-)

Heartwork

Напротив ! Камъкът прави цялата красота.
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Gothica

Попринцип не ми харесват много мидите в сладководни аквариуми, но в този някак изглеждат естествено. Камъка е супер! Като цяло изглежда много семпло и приятно.  *THUMBS UP*
Лошото поведение е като спуканата гума - не можеш да стигнеш много далеч, ако не я смениш.

stanislav89

Валиснерията е най-доброто, с малки листа достатъчно плътно е за да ти скрива техниката а и е непретенциозно. За рибите пускаш една обява в форума за продаване,подаряване,размяна.
Аквариума е супер, след време като ти се развие валиснерията ще скриеш техниката и няма да се вижда.

Ri6eto

Камъка си е супер,но ако аквата беше 2м. е тогава щеше да заспи  *THUMBS UP*

denbosch


Харесва ми *THUMBS UP*!Има доста за доизкусуряване,но определено ме грабва...

kimmy_rz

Колко тежи тази скала, колега  =-O  Да не дойдат съседите да си търсят бордюра пред блока?

tomatomov197

     Този камък , ако го "затревиш" отгоре , ще стане уникално .  И мидите не им е там мястото .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Caxapa

Към собственика! Кефи ли те? Доставя ли ти радост и удоволствие? ..Отговорите са излишни... *BRAVO* Наслаждавай се на аквариума и постепено ще избистриш изгледа който трябва да има. От стотици клипове  научнопопулярни филми и подобни+ снимки на аквариуми със скаларии по форума други подобни и прочие не видях това което опитваш да покажаеш. Не помня точно къде попаднах на клип с Алтуми но в природата се мушат  между скални плочи а почти навсякъде наблягат и акцентират над коренища и подобни. Запази камъка като основен акцент но добави и някой разчупен корен. В момента е доста светло и постно но вярвам в последствие ще добие вид на цихлидарник с хубави и красиви Скаларии. Единственото което не ми се връзва е цвета (сивия) на капака и шкафа. Предвид, че ако затъмниш /вътре/ и може да стои неестествено.  С такава цветова аранжировка бих се замислил и за други цихлиди  от Малави.
Поздрави още веднъж и ще следя с интерес развитието на аквариума. Не забравяй да ни информираш своевремено!  *bg* *thanks

petar99

Аквариума е много хубав, но както някой колеги по- горе ще те посъветвам да махнеш мидите, не толкова заради вида, ако ти харесва, но ще направят водата много твърда, а наистина ще е много ефектно да сложиш корени и може някой анубиас върху тях, защото скаларийте хвърлят хайвер върху големи плоски пространства, но най-вече ако има- големи листа, така, че може и ехинодоруси, но то си е твокй избор. :-)
А за филтрацията много по- добре е капещ филтър, понеже в него можеш да сложиш филтърен материал, но най- добре е канистър, а още по- добре, ако можеш, но е голяма занимавка да оправяш тръби- съмп.

manol

Благодаря на всички за окуражаващите коментари  *privet*
Относно филтрацията.... канистър има, но се чудех за това как да връща водата в аквариума. За сега се спрях на варианта без капещия филтър защото ми се струва по-добре когато насоча струята. Създава се едно много готино течение което вдигна всичката тиня от дъното. Да не говорим разборите как полудяха!!!  *CRAZY* Събират се на пасаж и се хвърлят срещу струята, тя ги премята назад и пак отиват към нея  *CRAZY*
Мидите може би наистина ще ги махна....май прекалено много хващат окото.
Междувременно аквариума претърпя пренареждане  :-D

Цитат на: kimmy_rz - 05.01.2013 08:36
Колко тежи тази скала, колега  =-O  Да не дойдат съседите да си търсят бордюра пред блока?

Ха, скаличката тежи към 30-тина килограма  :-D  :-D  :-D и си я нося от 100-тина километра. Намерих си я на Дунава, само грийн пийс могат да имат претенции към мен...  
Придвижването и до колата не беше никак забавно  *ROFL*

ПП. Започнах да добавям CO2 чрез метода описан във форума с мая. Паралелно с нея пуснах и една малка помпичка да вкарва въздух.... пък да видим.

Caxapa

Аааа,  *STOP*. С това СО си избързал.

manol

Снощи попреместих малко валеснерията на заден план и благодарение на колега от форума добавих малко Eleocharis acicularis и Marsilea hirsuta.
Ацикулариса го оставих снощи да пренощува и днес ще го окося.

Peza

Мен напоследък все ме влече към "зарзават", не знам за теб. Мислил ли си да прикрепиш нещо по "терасите" на камъкът с голямо "К"? Стаурогин Репенс или Анубиас Нана, мъх малко, но наистина малко, да не се скрие, че това му е чара. (стаурогина казват че също може да се прикрепя по корени и камъни, но аз лично не съм пробвал.)

Разбира се това е само питане, не е критика ;)
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

manol

Ха, да! Стаурогина ме грабна, особенно ако е възможно да живее върху корен!
От скоро ми се върти в главата идеята за едно дебело ниско "дърво" подобно на боабаб. Струва ми се че ще стои страхотно на върха на хълма в дясно.

foreverfishforever

малко Явански или друг вид мъх по камъка и става бомба!! *DRINK*

kkrase

Браво добре се получава   *THUMBS UP* много ми харесва
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore.picbg.net%2Fthumb%2F7A%2F53%2F70d38b846e147a53.jpg&hash=0f54abbba4545fe0133ccc825ccbc389dc6415a5

Penta

Стаурогин Репенс  за спорта го бях пробвал и се прикрепи за парче лава (колкото половината на палеца ми), живя така около месец, но го махнах понеже не се връзваше с пейзажа.

evgeni200

Да няма нищо по камъка май е по-добре.

manol

По камъка не мисля да слагам мъхове. Единственото което искам да добавя е дръвче на върха на хълма в дясно. Много ми се иска да е червено дръвчето, но и с анубиас петит в крайна сметка може да стане.
От там на татък само косене и присаждане докато запълня целия пясък със зелена полянка....пясък искам да се вижда само под камъка.
Това е плана.... какво ще излезе е въпрос на време.  :popcorn:

evgeni200

Дръвче най лесно се оформя с мъхове.
Погледни тук:
http://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/akvarium-akva-el-brillux-set-60/msg384831/#msg384831
Намирането на подходящо дръвче е по сложното :-)

trupai

Цитат на: manol - 10.01.2013 10:43
Ха, да! Стаурогина ме грабна, особенно ако е възможно да живее върху корен!
От скоро ми се върти в главата идеята за едно дебело ниско "дърво" подобно на боабаб. Струва ми се че ще стои страхотно на върха на хълма в дясно.
Стауроджина си живее по корените, ей така е при мен.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

manol

Отново го пренаредих  :-D
След два дена очаквам да пристигне и Анубиас нана и ще оформя короната на дървото.

JEM

Какво е осветлението на аквариума?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

manol

Оригиналното на СънСън- 3х39вата. Едната е червена, другите две са на 14000К.

JEM

Анубияса с който мислиш да оформиш короната дали няма да "слънчаса"там.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

manol

Не знам. Четох че издържа и на много светло и на по-тъмно....

manol

Това е последния вариянт. Мисля да го оставя малко вече за да се стабилизират растенията. Дано на анубиаса му понесе директната светлина.

easternalien

добре изглежда  *THUMBS UP*

manol

Добавих и нощно осветление и жената ми показа как да снимам  :-D

manol

Уф сега като погледнах последната си постната снимка..... направо ми изкара очите  :-[
Ето една от днес  :whistle:

manol

Един час след рестарт  :buff:
Така и така почнах от начало, реших да експериментирам.
Цвета на водата е такъв заради добавка за "черна вода". Промених и филтрацията-канистъра е само с керамика. Без гъби без вати и тн.
Пък да видим.
  :-)

manol

Днес смених пурите на аквариума. Изумен съм каква голяма разлика......запрашеността изчезна!

Ri6eto

Цитат на: manol - 21.02.2013 20:11
Един час след рестарт  :buff:

:karamse:
Преди ми харесваше повече.Първоначалната ти идея с камъка,скаларии и неони беше най-добра/за мен/ *DRINK*

manol

Много скъпо ми излизаше да храня скалариите с червен неон...

manol

Ето как изглежда аквариума сега. Яката борба с поне 5-6 вида водорасли  *MODERATOR*

kkrase

Интересно изглежда, браво  *THUMBS UP*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore.picbg.net%2Fthumb%2F7A%2F53%2F70d38b846e147a53.jpg&hash=0f54abbba4545fe0133ccc825ccbc389dc6415a5

manol

Снимка от днес. Вече добавям CO2 от бутилка под налягане  *YAHOO*

manyg

30.05.2013 21:39 #41 Last Edit: 31.05.2013 10:47 by manyg
ъъъъъ това по големият камък брада ли е? Камъка става доста интересен с нея ;)

dok70

Грунда ти е едър, а на кое подаваш CO2 не знам. *dontknow* Водораслите може да ги пребориш само ако вкараш доста растения, с наличните няма да ти се получи!
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

manol

Цитат на: manyg - 30.05.2013 21:39
ъъъъъ това по големият камък брада ли е? Камъка става доста интересен с нея ;)
Да, не мога да се преборя с нея.  *MODERATOR*

Цитат на: dok70 - 31.05.2013 10:39
Грунда ти е едър, а на кое подаваш CO2 не знам. *dontknow* Водораслите може да ги пребориш само ако вкараш доста растения, с наличните няма да ти се получи!
Грунда е едър, защото преди беше ситен и марсилеата загниваше.
CO2 подавам защото искам по-бързо да се сгъсти килимчето от марсилеа.

ПС. Какво означава когато по листата на растенията има дупки? Липса на нещо?

stanislav89

Или липса или предозиране  :-)

manol

Слагам 10мл/седмица течен тор Easy life pro fito или някакво такова.... забравих какво беше а го купих наливен  :duvar:
Много ли е или малко?

terier4o

Колега спри торенето за известно време, започни да сменяш вода през ден, добави още бързорастящи растения, започни да добавяш изикарбо директно върху участъците с брада..... възможно е да си организирал кофти течението в аквариума и да вдига буклуци от дъното ..... Положението хич не е розово в момента ... малко си го изтървал .  Вземи си и няколко САЕ ще помогнат за борбата с брадата :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

manol

След малко почистване реших и да поразместя за да "отворя" малко аквариума. Също така реших да пробвам полянката с Micranthemum micranthemoides вместо с марсилеа, тъй като видях че много му върви.... а го бях бочнал неглиже в ъгъла.
:popcorn:

evgeni200

Цитат на: manol - 04.06.2013 13:59
Слагам 10мл/седмица течен тор Easy life pro fito или някакво такова.... забравих какво беше а го купих наливен  :duvar:
Много ли е или малко?

А макро елементи?

manol

Не.
Нямам понятие как да разбера какво ми липсва и какво предозирам  :-[

easternalien

ProFito го дават 10мл на 100 литра седмично, аз също го ползвам :)

vesso_vv

Колега,камъните тества ли ги с оцет ... някой от тях приличат на варовик ...
Миналата седмица ти писах нещо на лично,сега пак ще ти го кажа : ела в Неделя до нас и ще ти нарежа бързорастящи стеблени да си напълниш аквариума ... пари казах,че не искам ... даже ще почерпя кафе или бира ( зависи по кое време ще минеш  :-D
Между другото брадата придава на камъните много приятен вид и ако не се разпространи по растенията,си помисли дали изобщо да я махаш ...

manol

 *DRINK* ОК бирата аз я нося

manol

Вчера промених малко разположението на камъните за да мога да затворя по-добре двата края в аквариума и да постигна по-ясно изразена V-образна форма на силуета и триъгълна форма на дъното погледнато от горе.
В левия и десния ъгъл зад камъните съм засадил хемиантус, които чакам да стане на огромна туфа за да запълни мястото  :-D

Caxapa

Къщичката-замъка малко не се връзва с общия изглед. Виждал съм подобни картини из Алпите но при теб има несъразмерност   между какмъните и тази къщурка. Може би дървото засилва това чуство но пък то според мен си е супер.

manol

Сега като каза и аз го видях. Хубавото на тази къщичка е че е направена от малки каменни блокчета.
Всъщност къщичките са две. Ако взема по-малката и и махна най-долния ред блокчета за да стане по-ниска, ето как би могла да изглежда.

: 13.06.2013г 09:09ч
А дали да не я преместя някъде под дървото за да не разсейва толкова много. Сега ми се струва че на пръв поглед има две фокални точки и погледа се прехвърля от дървото към колибката и обратно.

Caxapa

Щом те радва, остави си къщичката. Може и да се получи нещо. Така малка, пък сега се губи някак.  Но корена може да покриеш с  Коледен мъх или някакъв подобен. При добро оформяне и поддържане, ще добие форма  като корона на дърво  над къщурката.

manol

Полянката започна да се сгъстява..... скалите започнаха да растат....
Много е готино когато най-накрая виждаш че нещата започват да се случват  :popcorn:

manol

Продължавам с документирането на развитието.

Чавд

Здравей,
поздравления за чудесният аквариум  *BRAVO*.

Това което аз бих направил е да разкарам всички (или повечето камъни) от дясната част, така че да се оформи хубава полянка. В момента също не е лошо но някакси ми идва литъл ту мач :)

Поздрави  *bg*

manol

Бях пробвал такъв вариант, но някак си не ми допадна....Стоеше ми незавършено и погледа постоянно се чудеше къде да се спре-на празното място или на "дървото".
Благодаря за съвета все пак!
Ще се радвам и на други критики и предложения! Все пак стигнах до тук благодарение на всички които си казваха мнението  :-D

manol

Днес направих малка промяна - махнах камъкът който беше в най дясно.
Черната брада се разпространява доста, но пък започна да ми харесва как изглеждат камъните с нея. Освен това се създава хубав контраст между черните камъни и ярко зелената "поляна".
Между другото, бавно но сигурно аквариума се превръща в скаридарник......... бях купил към 50 ред черита преди 3-4 месеца. Сега се е създала безчетна колония.
Ето и малко снимки. Съжалявам за лошото качество! Останах без фотоапарат, а телефона толкова си може.

hunter

Много ми харесва как е станал аквариума  *privet* Поляната от НС ли е или Micranthemum micranthemoides?

manol

Micranthemum micranthemoides е полянката. Толкова бързо расте че реших да поекспериментирам малко  *YAHOO*
Взех си три албиносчета Лимоненожълт лабидохромис. Днес им е втори ден и мисля че се чувстват страхотно! И как не! Има доста за ядене  *CRAZY* А скаридите са безброй.
Много беше интересно как черитата се научиха за отрицателно време че трябва да се крият от жълтите риби. И се крият само от тях!
Противно на всички мнения до сега, жълтурковците не са закачали толкова много растенията или другите риби. Определено са много яки рибета..... да поживеем пък да видим.... може да се опитам да направя залесен цихлидарник.





Penta

Цитат на: manol - 23.08.2013 22:25
Противно на всички мнения до сега, жълтурковците не са закачали толкова много растенията или другите риби.

Дай им време да пораснат  :-D

manol

Днес забелязах чифт очички в устата на женската.... след 1 час гонене с фотоапарата.... няма една снимка като хората....

manol

Ето го и новият аквариум  *YAHOO*

manol

Добавих 2 САЕ-та и 10 разбори.... да видим дали ще оцелеят докато порастнат *dontknow*

manol

Много съм доволен от развитието  :-D Кефя се на макс и на рибоците и на растенията













manol

Разместих малко за да отворя повече пространство на преден план.
Дупката отзад в дясно би трябвало да се позапълни след няколко месеца когато израстнат растенията.
Поиграх си малко и с осветлението като направих сянка в предната част на аквариума. Мисля, че така погледа не се разсейва толкова много от най-близките обекти и се създава илюзия за дълбочина на картината.
Какво мислите?


danielm

Първоначалния сет без камъните в двата края ми допада повече.
Бая гьолче си заформил, браво!

manol

Мерси! Ще мисля как да "отворя" повече вода.

manol

Правя си експерименти със снимачната техника

sVGNsali

Снимачната техника и оператора са 6. Аранжировката също.  *THUMBS UP*

За съвместимост на рибките вътре, ти си знаеш най-добре  :whistle: ..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

nikan

Страхотен аквариум поздравления,а и за снимките *privet* единствено лабидохромисите нещо не се вързват с цялостната визия(по мое мнение)

sVGNsali

Я дай малко техн.инфо за новият аква, ако не е тайна.
Така на снимка, сериозни размери има като че ли. Филтрация, осветление?
Пясъка купешки ли е, или от някоя рекичка?
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

manol

Аквариума е грубо към 500 литра. Дълъг е 2 метра. Има чупка на задната страна. Осветлението до вчера беше 260 вата луминисцентни лампи. Не им помня моделите, но са бели, жълти и сини. Вчера добавих и 4 енергоспестяващи крушки по 30 вата 4000келвина. Сега общата мощност на осветлението е около 380 вата. Светлината в аквариума стана една идея по-топла и мека. На снимките до сега съм снимал с грешна настройка за баланс на бялото и не излизаха както трябва.
Ще снимам пак скоро  :-D
Имам 2 помпи. Едната е вътрешна 1200 или 1500 л/ч дебит, без нищо филтриращо. Тя само завърта водата в аквариума за да може лесно и бързо водата да мине през другата помпа(канистър). Той е 2000л/ч, пълен до горе само с керамика. Имах и още една 1500л/ч вътрешна, която махнах защото стана центруфуга.
Дъното е с 3 фракции пясък. Пясъка и камъните са от най-близката река - Дунав!
Рибоците се чувстват добре. Няма гонения и спорове за територия. Предполагам за това спомага голямата площ на дъното-почти 1м2 и множество укрития, пещерички, ниши между камъните. Африканските цихлиди и лабеото са завладели тази територия, а скалариите плуват в откритото простраснтво.

danielm

Чудни 2м!  *YAHOO*
Само внимавай с това силно осветление и малко китки да не стане блато ...

manol

Знам....ще трябва да се купуват още малко растения. Предната партида беше още със вземането на аквариума и чак преди 1/2 седмици растенията започнаха да се съвземат.... Градинарството не е лесна работа  *privet*

manol

23.09.2014 22:22 #79 Last Edit: 25.09.2014 13:01 by manol
Фото сесия  :popcorn:

Публикациите са слети: 25.09.2014 13:01

Вчера пристигнаха последните растения които бях запланувал за заден и среден план. С времето като се развият и пооформят би трябвало да напълнят празните места в аквариума.



Сега на дневен ред е предната час на аквариума. От 2 месеца се опитвам със стаурогин репенс, но не постигам никакъв успех. Стеблото се издължава, но има дребни и млади листа само на върха. Надолу е само стебло. Къде мога да греша?

manol

Ето аз до къде стигнах.Кажете някоя критика по оформлението  *privet*






sVGNsali

Колега, аквата направо кърти.
Прескачам обитателите и тяхната съвместимост - така си рекал, така и си сторил.
Но всичко друго е умопомрачително, лично мнение.
Тия скаларии сини ли са, или от лампите нещо? Аз не ги долюбвам но така на снимките са големи красавци.
Флората в тоя обем вода, за мен е страхотна.
Е, имаш тук там алгии някакви, но ще влезнат в ритъм нещата.
*THUMBS UP*
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

niki_o

Съжелявам,но от критика ще се въздържа :-P.Другото колегат го каза .

manol

Благодаря  *DRINK*
Мисля си как да направя повече място....дали да махна тези два камъка?



manol

Никой нищо не казва....ама аз ги махнах  :-D
Голямо преразпределение на територии беше! Много интересно събитие! Трябваше да снимам клип  icon_axe

sVGNsali

Цитат на: manol - 17.10.2014 12:05
Никой нищо не казва....ама аз ги махнах  :-D
Голямо преразпределение на територии беше! Много интересно събитие! Трябваше да снимам клип  icon_axe

Добре си беше аквата.. Но може да е станало и още по-добре.
Е, качи снимка де..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

manol

Снимах го с котката, която от както захладня си спи върху него


hunter

Аквариума ми харесва много но котката е тарикатски сладур  *THUMBS UP*

pro_filer

Харесва ми! Браво!

JEM

Хубав е и в двата варианта.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

metcheto

Поздравления за аквариума, страхотен е! Искам да те попитам какви по-точно са сините цихлиди? :-)

"Ако можех да им разкажа какво видях в теб, никой нямаше да ми повярва...Ще си кажат - мечтател ! Ако знаеха какво видях в теб, цял живот биха искали да мечтаят....."

manol


manol

След прибирането ми от почивка намерих аквариума с блокирал таймер на осветлението. Резултата беше 35 градуса температура на водата и всички риби без скалариите са умрели.... =-O
Най ме е яд за двата огромни трофеуса дубиоси и лабидохромис-а  :'( Бяха станали към 12см.

manol


manol

Канистър-а ми започна да тече през уплътнението на капака.
Дайте идеи как да го оправя  *HELP*

evgeni200

Намотай една или две обиколки в канала на уплътнението тънък скоч и отгоре упътнението.

manol

Ясно!
BTW марсилеята пристигна. В събота скалариите си заминават и ще се опитам да направя някакъв различен дизайн.
Идеята е да направя нещо много различно от това което имах до сега.
Замислям обитателите да са много скариди и разбори. Идеите за хардскейп обаче нещо ми куцат.

manol

Скалариите са си в новата къща, а моя аквариум е вече с СО2 реактор и 1 килограм марсилея(отне ми 2 дни за да я засадя). Благодарности към Евгени от Враца  *DRINK*


evgeni200

Не знам от къде си намерил нерви да засадиш всичката  *DRINK*

manol

Пренаредих леко за пореден път.
Как ви се струва?

manol

Марсилеата започна да превзема дъното. Забелязвам растеж от 2см на ден

manol

Ето развитието до момента. Пуснах да се изгубят вътре 30-40 черита.


manol

Забелязвам някаква цикличност при водораслите. В период на 3-4 месеца намаляват и почти изчезват, после отново се засилват. Не мога да разбера причината. Всичко ми изглежда константно.
Между другото, аквариума подмина 2-рата си годинка!
Ето как изглеждаше когато го напълних



Ето как изглежда сега


jabeto

Да не би на 3-4 месеца филтъра да ти се задръства(спада дебита)и от там поява на водорасли.И съответно при появата им ти го почистваш и те изчезват до следващото му задръстване.А и до колкото видях си само с един канистър(според мен е малко на този аквариум)

manol

Може би е това. Сега като се замисля, СО2 реактора е вързан към същия поток. Ако дебита спадне и въглеродния двуокис не се разтваря добре, също дава шанс на водораслите да се конкурират с разстенията.

manol

Нова Година, нов старт на аквариума.


Георги

Колко много криптокорини :)

Smelly fish

Криптокорина Понтедерифолия ли виждам? Питам, че не знам къде да си търся такава, а искам да си завъдя.

Similar topics (5)

9854

Публикации: 20
Прегледи: 7084

24737

Публикации: 0
Прегледи: 1407

43628

Започната от Desmoria


Публикации: 16
Прегледи: 4633

59561

Публикации: 20
Прегледи: 347522

10070

Публикации: 12
Прегледи: 4365