• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 10:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариума на Манол

Започната от manol, 04.01.2013 14:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

manol

Поздрави от Русе,
Преди около половин година реших отново да си имам аквариум. Основния мотив да имам аквариум беше за декорация на хола и много държах да е максимално опростен и непретенциозен. След много търсене и малко четене се сдобих с готова система на сънсън. Аквариума е с приблизителни размери 100х40х40. Много ми се искаше 2пъти по-голям, за да заеме цялата ниша на стената (2метра дължина) но ме притесни голямото количество вода което трябва да складирам преди редовната смяна на всяка седмица.

И те така. С всяка промяна започнах да се зарибявам все повече и най-накрая си избистрих идеята за това как трябва да изглежа.(както на снимката но с повече растения и по-малко видове риби). Скалариите(7 на брой) ще са основния вид и фокуса в аквариума. Другите рибоци мисля да са 20-тина червени неона(сега имам 7) + лабео + сомчета.
Цялата тази работа предизвиква 2 основни въпроса:
1) Какво да ги правя излишните риби(30-тина разбори, 20-тина данио и трихогастер)?
2) Какви растения? (освен валиснерията която използвам за да ми закрива тръбите на филтрацията) и къде да ги разположа, като бих искал аквариума да не заприличва на джунгла, а да има пространство.

ПС Сега експериментирам,  филтрацията. Кой според вас е по-добрия вариянт-водата да минава през капещ филтър вграден в капака или да е насочена струя която да създава течение?

Niikii

Красив аквариум. По моя вкус бих махнал черупките от миди и да сложа някое коренче :) Камъка ти е страхотен.

tova_onova

Страхотен аквариум. :-) Първото което ми идва наум е да направиш една полянка отгоре на камъка до валиснерията само в часта в която си закрил сега с пясък. Може да вземеш някоя  ниска криптокорина за среден план от дясната страна на аквариума. Една туфичка от бликса би стояла добре някаде около входа на пещерата.  

ПП Както каза колега едно корече някаде няма да е излишно да поразчупиш. Ако прикрепиш някакъв вид мъх по краищата ще придаде визуална измама за дълбочина. В основата може да "подпълниш" с някой анубиас и "заспива"

pqko

според мене този камък заема много място. :-)

Heartwork

Напротив ! Камъкът прави цялата красота.
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Gothica

Попринцип не ми харесват много мидите в сладководни аквариуми, но в този някак изглеждат естествено. Камъка е супер! Като цяло изглежда много семпло и приятно.  *THUMBS UP*
Лошото поведение е като спуканата гума - не можеш да стигнеш много далеч, ако не я смениш.

stanislav89

Валиснерията е най-доброто, с малки листа достатъчно плътно е за да ти скрива техниката а и е непретенциозно. За рибите пускаш една обява в форума за продаване,подаряване,размяна.
Аквариума е супер, след време като ти се развие валиснерията ще скриеш техниката и няма да се вижда.

Ri6eto

Камъка си е супер,но ако аквата беше 2м. е тогава щеше да заспи  *THUMBS UP*

denbosch


Харесва ми *THUMBS UP*!Има доста за доизкусуряване,но определено ме грабва...

kimmy_rz

Колко тежи тази скала, колега  =-O  Да не дойдат съседите да си търсят бордюра пред блока?

tomatomov197

     Този камък , ако го "затревиш" отгоре , ще стане уникално .  И мидите не им е там мястото .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Caxapa

Към собственика! Кефи ли те? Доставя ли ти радост и удоволствие? ..Отговорите са излишни... *BRAVO* Наслаждавай се на аквариума и постепено ще избистриш изгледа който трябва да има. От стотици клипове  научнопопулярни филми и подобни+ снимки на аквариуми със скаларии по форума други подобни и прочие не видях това което опитваш да покажаеш. Не помня точно къде попаднах на клип с Алтуми но в природата се мушат  между скални плочи а почти навсякъде наблягат и акцентират над коренища и подобни. Запази камъка като основен акцент но добави и някой разчупен корен. В момента е доста светло и постно но вярвам в последствие ще добие вид на цихлидарник с хубави и красиви Скаларии. Единственото което не ми се връзва е цвета (сивия) на капака и шкафа. Предвид, че ако затъмниш /вътре/ и може да стои неестествено.  С такава цветова аранжировка бих се замислил и за други цихлиди  от Малави.
Поздрави още веднъж и ще следя с интерес развитието на аквариума. Не забравяй да ни информираш своевремено!  *bg* *thanks

petar99

Аквариума е много хубав, но както някой колеги по- горе ще те посъветвам да махнеш мидите, не толкова заради вида, ако ти харесва, но ще направят водата много твърда, а наистина ще е много ефектно да сложиш корени и може някой анубиас върху тях, защото скаларийте хвърлят хайвер върху големи плоски пространства, но най-вече ако има- големи листа, така, че може и ехинодоруси, но то си е твокй избор. :-)
А за филтрацията много по- добре е капещ филтър, понеже в него можеш да сложиш филтърен материал, но най- добре е канистър, а още по- добре, ако можеш, но е голяма занимавка да оправяш тръби- съмп.

manol

Благодаря на всички за окуражаващите коментари  *privet*
Относно филтрацията.... канистър има, но се чудех за това как да връща водата в аквариума. За сега се спрях на варианта без капещия филтър защото ми се струва по-добре когато насоча струята. Създава се едно много готино течение което вдигна всичката тиня от дъното. Да не говорим разборите как полудяха!!!  *CRAZY* Събират се на пасаж и се хвърлят срещу струята, тя ги премята назад и пак отиват към нея  *CRAZY*
Мидите може би наистина ще ги махна....май прекалено много хващат окото.
Междувременно аквариума претърпя пренареждане  :-D

Цитат на: kimmy_rz - 05.01.2013 08:36
Колко тежи тази скала, колега  =-O  Да не дойдат съседите да си търсят бордюра пред блока?

Ха, скаличката тежи към 30-тина килограма  :-D  :-D  :-D и си я нося от 100-тина километра. Намерих си я на Дунава, само грийн пийс могат да имат претенции към мен...  
Придвижването и до колата не беше никак забавно  *ROFL*

ПП. Започнах да добавям CO2 чрез метода описан във форума с мая. Паралелно с нея пуснах и една малка помпичка да вкарва въздух.... пък да видим.

Caxapa

Аааа,  *STOP*. С това СО си избързал.

Similar topics (5)

30286

Започната от Buhoff


Публикации: 108
Прегледи: 37029

48699

Започната от spark


Публикации: 29
Прегледи: 6989

9444

Започната от vcholeva


Публикации: 16
Прегледи: 6701

24102

Публикации: 8
Прегледи: 3309

42504

Започната от halifa


Публикации: 0
Прегледи: 1230