• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 07:24

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариума на kaloqn_0998

Започната от kaloqn_0998, 21.05.2014 12:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kaloqn_0998

Реших и аз да си пусна аквариума той не е нищо особено 60л. Малко е препълнен но засега така ще карам.
Обитателите са:
2-Хелера
2-Данио
7-Рибки черен фантом
7-Неона
3-Коридорас
2-Анциструса
охлюви Ампулария и Планорбис
За растенията не им знам имената на всичките.
Знам само на няколко Алтернатера (розова), Валиснериа ,Ехинодорус , Хигрофила, Лимонче и Криптокорина устериана на останалите не им знам имената. :-)

Memento

Колега, според мен трябва да помислиш с "озеленяване"
Моите рибки и аквариуми тук :
https://www.facebook.com/pages/%D0%90%D0%B7-%D1%81%D1%8A%D0%BC-%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82/287624171379556?ref_type=bookmark  :)

kaloqn_0998

Цитат на: Memento - 23.05.2014 18:04
Колега, според мен трябва да помислиш с "озеленяване"

Да знам точно. Сега растенията тръгнаха и след това ще ги умножа, като им отрежа израстъците и ги посадя наново.

kaloqn_0998

Отдавна не бях писал по темата та ето сега реших да постна няколко снимки. 35 дена след пренареждането на аквата. Мисля че засега върви добре. Торя два пъти седмично и добавям СО2 с мая и захар. Растенията вървят някои много добре други се пък тръгват. Имам само един проблем с Хигрофила деформис нещо новите листа започват да гният. Махам загнилите те продължават да гният, и вместо да расте нагоре тя расте настрани, като листата пожълтяват. Мисля че е от слабата светлина. Останалите растения я закриват и тя не може да се добере до светлината. На втората снимка се вижда Криптокорината с многото издънки сигурно са около 10. Хигрофила полисперма достигна до повърхността и се чудя да я подрежа ли и пак да засадя резниците? *dontknow*

Рибките ги намалих. 5 черен фантом, 7-неонки и 1 гупа. Останалите са сомчета коридорас и анциструс.

Снимките не са много добри от телефон са, нямам камера. *NO*



kaloqn_0998

Малко напредък на аквариумчетата. Няколко нови снимки. Приемам съвети и критики относно аквариума и подреждането на растенията и рибките. За първия по-големия аквариум така съм нахвърлял растенията, родителите ми не го приемат много било джунгла и не се виждали рибките, които са неони и фантоми. За втория аквариум е от много отдавна знам че е тесен за тези две златни рибки, но не искам да ги изхвърлям не съм такъв човек. Дори растенията когато ги подрязвам не ги изхвърлям, а ги засаждам наново и затова е такава джунгла. 

hunter

Без да се обиждаш колега но 60л ми изглежда като 6л. Тези растения не са за този аквариум. Или поне не във това състояние. Не искам да те засягам или да звучи грубо. Просто искам да кажа, че ако се спреш на по дребнолистни и не чак толкова високи аквариума ще стане много по просторен и привлекателен  :-)

kaloqn_0998

Е да знам но в магазина няма никакви дреболистни. Пък и осветлението ми е доста слабо едва 0.4 вата на литър е. Скоро ще си направя и едно малко 20л аквариумче където може да преместя част от тези бързорастящи растения. Но за сега така ще карам може само малко да ги подкастря. Някакви идеи как мога да ги въведа в ред? За са прилича поне на нещо.

hunter

Ами на мен лично ми е трудно да ти дам какъвто и да е съвет с тези растения. Не знам с какво осветление си но аз успешно съм гледал растения и с енергоспестяваща крушка. Само ще кажа високите растения на туфи на заден план и фона е кофти с тези петна.

kaloqn_0998

Ами по-нататък може да го пренаредя сега не мога, защото няма нито къде да сложа рибките докато мине азотния цикъл. Пък и лятото го пренареждах. Високите растения са Хигрофила полисперма, а фона го взех такъв щото нямаше друг, а стената е нещо като розово и не си отива.

kaloqn_0998

В момента аквариумът ми взе на нищо да не прилича и искам да го променя малко като пренаредя и премахна някои растения. Кажете как да го понаредя за да има вид на нещо? Растенията са един куп- Хигрофила полисперма най-много, Криптокорина устериана-4 корена главното растение най-голямото и 3 издънки,  Криптокорина понтедериифолия-2 корена, Лудвигия репенс Рубин, Апоногетон ундулатос,едно Лимонче, Велиснерия спирална, и 2 корена Хигрофила деформис, които взеха да умират. Според вас кои растения да премахна и кои да оставя така че аквата да стане по-привлекателна?

Julliano

Като начало един черен фон ще дигне визията поне с 20% и след това ще е по-лесно с кое какво и къде
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.org%2F790mdviix%2Fdownload.jpg&hash=3bc5531cf9543c714e53c5cf78d6b522c2a8fb6f

hunter

Просто си с неподходящите растения според мен. Не знам какво точно да ти кажа но се пробвай да оформиш туфи с растенията като се опиташ да спазиш преден среден и заден план. Или поне само среден и заден план, малко ми е трудно с растенията с които си  *dontknow*

bunzip2

Подкрепям мнението на hunter.
За мен растенията са засадени, кое където си сварил, там си го забол.
Изглежда разхвърлено.
Оправдание от сорта на "В моя град в магазините няма други растения", не се приема.
И в моя град няма, върпеки че не е малък!
Има достатъчно колеги, които могат да ти продадат/подарят растения, каквито искаш. Имаме си раздел "Пазар", където може да търсиш в раздел "Предлагам" и да публикуваш какво търсиш в раздел "Купувам".
Има ли желание - начини много.

Криптокорината според мен изобщо не е за тоя литраж. Другите които имаш, може да подрязваш и да групираш на туфа в заден план, както и hunter те е съветвал.
И между другото, препоръката за фона е силно препоръчителна  :-D . Един черен фон ще направи визията коренно различна!


Надявам се не си се засегнал, както други колеги правят. Критиката е градивна, и с цел да подобри визията на аквариума, а не заяждане!

Успех  *THUMBS UP*

kaloqn_0998

Здравейте! Решил съм утре ще мина през магазина и ще си купя няколко нови растения 1-2 анубиаса например и някой ехинодорус и ще пренаредя изцяло аквариума. Мисля да махна голямата криптокорина, ще махна по-голяма част от хигрофилата и ще махна велесниреята. След това ще вържа анубиас за корена, ще преместя няколко стръка хигрофила на заден план, както и лудвигията и ще останат апоногетона и лимончето.

kaloqn_0998

Не знаех къде да попитам затова ще пиша тук. Понеже пренаредих аквариума сифонирах от части дъното, но преди това отделих 50% от аквариумната вода след което я върнах обратно с 50% нова престояла вода. Искам да попитам да сменям ли през ден вода, както при новостартиран аквариум или да продължавам като преди веднъж на седмица?

А ето го и новостартирания 20 литров аквариум. Преместих рибките в момента в него има само една ампулария. Не е нищо особено, но това сътворих не ме бива по нареждането. Пък и снимките са доста лоши.

Similar topics (5)

35925

Публикации: 153
Прегледи: 53469

51994

Публикации: 0
Прегледи: 1473

11243

Започната от mimka


Публикации: 4
Прегледи: 1983

33348

Публикации: 7
Прегледи: 4187

47671

Започната от mariqn


Публикации: 1
Прегледи: 1311