• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Ексима
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариума на Иван Вълков

Започната от Иван Вълков, 16.07.2016 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Иван Вълков

Здравейте колеги,
Казвам се Иван и с радост пиша първият си пост. Като тинеджър гледах рибки но преди 4 години майка ми, без да иска ги умори. Стара му страст бе запалена от жена ми когато на 1-ви Юни, за подарък на синът ми донесе един буркан с хелери и молинезий. Като ги видях в тоя буркан направо сърце не ми даде да ги оставя така. Веднага звъннах на един приятел и той акварист и взех на заем един 20 литра аквариум.Искрата в мен бе пламнала на ново и започнах да чета и да се оглеждам за 100-150 литра аквариум. След известно четене и търсене първоначално се бях навил за поръчка на аквариум от един от колегите тук. Един ден, обаче ми попадна оферта за фирмен аквариум DIVERSA с прилежащо оборудване и го отнесох без да му мисля много много. Размерите са му 80×35×40. Оборудван с вътрешен филтър Claro 1000 литра на час. Нагревател Termo Plus 100 W с термо регулатор. Осветлението е лумисцентно 2 × 18W T13.

От цялто четене тотално се обърках но разбрах базовите неща. Разтения напазарих от колега от Хасково, както и ми даде ценни насоки - мерси за което. Поради обстоятелства ангажиращи цялото ми време се наложи разтенията да престоят малки в 20 литровия аквариум.

Днес се видях със свободно време, набързо сковах един шкаф и побързах за стартирам аквариума. Само съм си мислел че е лесно саденето на разтения...хихи. И така днес измих и сварих грунда - кварцов пясък от 3мм нагоре и така ето го моят първи "скейп". Слагам го в кавички че голямо мазало стана.
Обитатели все още няма, но обмислям вариянта 15 разбора с 15 неона и до там. Очаквам вашите съвети.


П.п Знам че нямам фон но така и не съм решил точно какъв да е фона.

Sent from my LG-D290 using Tapatalk


addicted

Аз бях пред дилемата за същия аквариум или Eheim. На края взех ехеима, което е без значение в случая, на всички фирмени аквариуми им е слабо осветлението. Моя беше с пури 765, който замених с 865 и разликата беше много голяма, към по добро. Наскоро сложих и рефлектори, беше голяма играчка, но сега светлината е много по концентрирана. Та ако искаш да гледаш нормално растения трябва да се замислиш и над този аспект. С по добра светлина ще искат и тор вече.

Sent from my Lenovo A859 using Tapatalk


BatV

Здравей,

Аз също съм с тази марка аквариум, но по малък литраж.
Като цяло оборудването с което идват е незадоволително.
Нагревателя става, кепчето също, капака е много хубав на външен вид, но неудобен за поставяне на допълнително/самоделно осветление.
Филтърът е меко казано лош.
Доста филтри смених преди да намеря точния, на теб идеално ще ти пасне Aqael Turbo 500.
Чудесен филтър, тих и класи над това подобие на филтър с което идват тези аквариуми. Струва около 40лв.При мен дойде твърде мощен, затова взех Fan1, пак на същата марка.
Даже бих взел Turbo 1000 за 8лв. отгоре.
И риби и растения ще са благодарни.

Осветлението препоръчвам да го докараш до 0,5в/л.
Също така и да прочетеш тази статия:
http://aquariumbg.com/forum/statii-knigi-i-dokumenti/startirane-na-bezproblemen-rastitelen-akvarium/
Не е задължително да следваш точно, а да се придържаш в близки граници.
СО2 може да задеистваш с мая и захар, ако ти се занимава. Елементарно е и има голям ефект.
Всичките упражнения със светлината,торене, СО2 се правят, ако държиш да поддържаш растенията в добър вид. Рибите ще си живеят и без тях, но друг е въпроса за естетиката която ще постигнеш....

Мъх виждам, че имаш - привържи го към корен или камък на тънък пласт с корда.
Растенията засади така че нискостеблените да са преден план, а по-високите отзад.

Купи си някакво парче картон - черен, бял, син - избора е твой и го залепи отзад. Така ще прикриеш кабелите и всичко зад аквариума. Освен това растения и риби ще изпъкнат много повече.

Чети из форума, почти на всичко е отговорено тук.

Поздрав и успех! *DRINK*

Иван Вълков

Мерси колеги.

Sent from my LG-D290 using Tapatalk


Иван Вълков

Да повдигбем малко темата. Вече съм с работеща система за CO2 и леко засилено осветление. За сега е само пробно как ще се получи. Засилването се изразява че добавих 6 Led по 1 w от една бракувана подсветка на телевизор. Обмислям LED- довете да ги направя 18 броя и заедно с лумисцентното 2×18W да приключа с осветлението.
Само LEd


LEd + луминисцентното осветление


Само лумисцентното осветление


Ето и дифузера за CO2 тип направи си сам


П.п. Пуснах и първите обитатели : 4 малки херчета и 5-6 охлюва.

Sent from my LG-D290 using Tapatalk

Иван Вълков

Малко развитие с крайния вариянт на осветлението.
С харизани LED-ове толкова. Само да добавя че в момента допълнителното осветление е 16 броя LED по 1w.


П.п Незнам дали съм на прав път но след един час светене от растенията започна да излиза кислород.
Sent from my LG-D290 using Tapatalk

Иван Вълков

Новите обитатели на аквата ;) Още са малко стресирани но определено внасят цвят.Sent from my LG-D290 using Tapatalk


Иван Вълков

Вчера за първи път подкастрих част от растенията...едната лудвигия и едната кабомба. Смених и мястото на мъха. Сложих и фон на аквариума. Знам, че има отделна тема за оборудването на аквата, но филтъра ми прави, много голямо течение. Мисля преди да последвам съвета на колега да го сменя с Aquael Turbo 500 или Aquael Turbo 1000 да пробвам да удължа флейтата. Друго което искам да попитам, време ли е вече за торене? Аквата е на около 20 дни, като време за светене съм достигнал 3 часа и 15 минути. Растенията пускат нови листа, но част от старите окапаха или са с начален стадий на загниване. Като тор съм се насочил към Profito.Sent from my LG-D290 using Tapatalk


BatV

Здравей адаш,

Да не си пишеш сам в темата ще се включа.
Като цяло на прав път си. Фона много е отворил аквата.
Дай малко повече инфо за СО2 - каква система ползваш и как точно разтваряш. Къде си позиционирал дифузера?
Не се вижда ясно на снимката. Направи фронтална снимка, малко по на долу от центъра на аквариума - нощем, да свети само аквариума - така няма да има отблясъци и ще се вижда всичко ясно.

Филтъра трябва да е на една от тесните страни на аквариума, на срещуположната се поставя дифузера. Така течението ще натиска балончетата СО2 и те ще прекарват по-голямо време в водата, съответно ще се разтварят по-добре.

Хубавото на филтъра който ти препоръчах, е че може да насочва течението.  Така може да се постигне завихряне на водата и освен натиск на балоните може да им се предаде и посока. При мен дифузера е в задният долен ляв край(филтърът е на срещуположният край), а бонечтата излизат чак в горният десен край - едва видими - т.е. почти напълно разтворени.

На снимката мисля, че виждам че си заровил анубиаси-те напълно. Това не се прави - ризома(стеблото) трябва да е на открито. Най добър ефект се постига, като се привържат към корен или нещо друго.

Относно торовете Профито е добър тор за микро елементи. Изчакай още малко и можеш да почнеш с 1/3 от препоръчителните дози. Но първо по принцип се настрйва СО2 и светлина и чак тогава се мисли за торове. 

Иван Вълков

Мерси @BatV
Веднага си вземам поука за анубиса


Малко по различен скейп, благодарение на няколко зеолита


CO2- то го създавам и разтварям с направи си сам устройства. СО2 се произвежда от лимонена киселина и сода. Дифузера е от спринцовка, филтър от цигара и след него е част от капкоброителя от система от аптеката която има финна мрежа.

П.п. Филтъра се позапуши от листата на разтенията и сега няма толкова голямо течение.

Sent from my LG-D290 using Tapatalk

Иван Вълков

Почти два месеца след стартирането на аквата. Преди няколко дни ми подариха корен с издънка криптокорина. Както се вижда едни растения са тръгнали да растат други тръгнаха към коша за мое съжаление. От почти две седмици торя активно но май започнах късно за кабомбата и някой други растения. Имах наченки на кафеви водорали който след започване на торене се махнаха...поне от стъклата. Мъховете потръгнаха, анубисите пускат по ново листо всяка седмица. Лимончето също се развива и след торенето новите листа нямат дупки и са свежи. Обмислям премахването на лумисцентното осветление и преминаване изцяло на диодно( на заплата ще наръчвам диодите и драйверите - 27 броя по 3w). Към края на месеца ще имам още "зарзават", както и обмислям още нови обитатели - 10 броя Родостомоси или Кардинали. На по късен етап обмислям и Ред Черита да пусна и на този етап това са ми плановете.


П.п. Забравих да пиша че светя по 6 часа вече. Ето едно от първите ми растения което бях отписъл.....а то взе че тръгна....да се не надява човек.


Sent from my LG-D290 using Tapatalk

Penta

Какви по-точно диоди смяташ да използваш и на какъв ток ?
Питам защото 27бр работещи на 3W диоди са страшно много за обем от около 100л.

Иван Вълков

13.09.2016 23:11 #12 Last Edit: 14.09.2016 20:08 by Иван Вълков
Мисля да използвам китайски диоди 3W/220 lm, но не всички ще са на тези лумени т.к. ще има сини и червени светодиоди. Като замисъл обмислям да са по 9 светодиода на шина или 3 шини общо, редът мисля да е: бял (6000/6500к), син, два бели, червен, два бели, син и последно пак бял. От "китайските" светодиоди немога да очаквам много, но като лумени на шина идват около 1490 lm - това все пак ако се доверим на писаното. Обмислях и вариянт белите диоди да бъдат на Cree XPE2 3w 320lm, като вместо 6 броя да бъдат 4. Общо взето от известно време преглеждам темите за LED осветление и си отговорих на някой въпроси. Мислех и бюджетен вариянт да закупя и 6 диодни крушки от 10W, да им направя дисекция, платката/ите с ледовете да ги монтирам на обща шина и да изкарам драйверите навън от аквариума. Обаче основният проблем, поне според мен е че са с 0,5W светодиоди и няма да имам добра светлина ако реша да гледам растения за полянка. Истината е че искам осветлението да го вградя в фабричния капак който в случая е крайно не удобен за добавяне на осветление.

п.п. Нещо като от клипа ми се ще да се получи, само дето ще е на два или три кръга


Penta

Cree XPE2 са страхотни диоди, светят много силно. Аз осветявам един аквариум 50л със 10 такива бели + 1 червен и 1 син и светлината е повече от достатъчна. Тока има голямо значение - моето захранване е китайско 600mA но съм го замервал и дава около 540mA. Ако ги захраниш на 500mA с Meanwell APC-25-500 ще им е идеално. Силата на светлината я изчислявай по белите диоди, 0.3-0.4 W/l е силно осветление с тези диоди, монтирани на около 8см от повърхността.
За цветните основното е син-червен (препоръчвам и зелен или cyan) да се падат възможно най-близко един до друг

Прикачам ти варианти за цветните. На втората снимка цветните са заобиколени от бели за да няма "дискотека"

Иван Вълков

Да повдигнем малко темата. От както започнах да торя аквата определено живна. Имам едно питане, т.к. единият лимон изби над водното равнище мога ли да му подстрижа върха. Питам т.к. в профила му е опоменато подстригване но на издънките. Другото ново е 6-те стъклени тетри. За по нататък мисля да пусна и 6 клиновина разбора и за момента да не го населвам повече т.к. мисля че това е оптималното население предвид филтрацията.
Ето за протокола няколко фотоса

Sent from my LG-D290 using Tapatalk