• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:34

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариума на Иван Петров

Започната от Здравков, 13.07.2013 15:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравков

Здравейте колеги! казвам се Иван и съм от Разград. С акваристика се занимавам от 2009-та година и обожавам това хоби което аз лично определям като изкуство.  :-) До сега не съм правил профили на аквариумите си и мисля че е време и аз да покажа какво правя. Тъй като това ми е първи опит за цихлидарник, ще се радвам на всяка критика съпроводена със съвет.  :-)
Аквариума е 102 литра, стартиран е на 09.07.13. за сега филтрацията е слаба но предстои закупуването на нов по-мощен вътрешен филтър, осветлението е една 18-ватова лампа филипс. Рибките са 5 екземпляра от Melanochromis Auratus но още са малки и два обикновени анциструси. Растения- анубиас нана и бартери. Грунда е кварцов пясък.
Снимката е доста лоша но техниката стара пък и толкова си мога.  :-D


borislav

Харесва ми аквариума! Камъните са интересни и добре си ги подредил, но малко ми са в повече. Ако има малко по-голямо растояние отстрани между камъните и стъклата и на предния план ще е по-добре.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

Здравков

Цитат на: borislav - 13.07.2013 18:42
Харесва ми аквариума! Камъните са интересни и добре си ги подредил, но малко ми са в повече. Ако има малко по-голямо растояние отстрани между камъните и стъклата и на предния план ще е по-добре.
Благодаря за съвета Борислав  *DRINK* съгласен съм че камъните са повечко но идеята беше да има повече укрития за цихлидките и да докарам някакъв завършен вид. Както е тръгнало и 140 литровия май ще стане цихлидарник, там има повече пространство и съответно камъните могат да се подредят по повече начини, тогава вероятно ще са раздалечени.  :-)

hunter

Не разбирам нищо от цихлидарници но този ми харесва  :-) По въпроса с камъните може би ще е добре ако направиш комбинация и със по-малки отпред големите. Защото сега е по еднообразно една редица големи камъни. Мисля, че ако има малки би се поразчупило.

Ichthys

И на мен ми допада общия изглед, но наистина е добре да избягаш от тази хоризонтална линия, в която попада цялата композиция камъни. А като се понапълни още малко с рибета и ще стане  "слънце".  *THUMBS UP*
"Не е задължително да има смисъл във въпросите.
Това е задължително само за отговорите."

Сюзън Смърт

Здравков

Благодаря за съвета колеги!  *DRINK* отивам да потърся подходящи камъни за преден план. А що се отнася до рибите днес ще добавя още 
5 млади екземпляра  Labidochromis caeruleus и ми остава само да чакам да пораснат.  :-)

Здравков

Снимка на сегашния вид на аквариума.


Ivan_S

Привет! На мен, пък линията на камъните ми харесва, както и самите те. Височината е добра и съображенията за укритията са правилни. От снимката много не си личи каква част от ширината на аквариума е запълнена от камъните. Вижда се, че има ивица грунд и по мое мнение повече камъни по ширина не трябва да се слагат (ще задържат детрит и сифонирането става сложно). Определено, обаче във височина може да се сложат още 1-2 къмъка, почти до повърхността на водата. Може да са само в единия край и така ще стане асиметрично и по-разчупено. Ако добавяш нови камъни, добавяй от същия вид, нека са еднородни. Сега са бели, но след 3-4 месеца ще станат приятно зелено-кафяви  ;-).

На твое място не бих добавял повече риби. Ауратусите не са дребни риби, както и Labidochromis caeruleus. За този обем аквариум може и да стане леко пренаселено и тясно. Аз отглеждам в подобен обем 8 саулоси, които са сред най-дребните от африканските цихлиди (с някои изключения) и мога да ти кажа, че това е пределът за тази бройка риби, които в момента са с размер 6-7 см. Иначе както си прецениш. Ще ти трябва много добра филтрация при тази концентрация, а и по принцип.

Растенията - хубави са :) .... да видим рибите колко време ще ги търпят :). Повече от 18W осветление не ти трябва (мое мнение и опит) на този аквариум.

Успех в начинанието  *THUMBS UP*
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Здравков

Благодаря адаш!  *DRINK* съветите ти със сигурност ще ми бъдат от полза сега и за напред. :-) Снимката като цяло малко заблуждава. Изглежда, че има повече място на предната линия от колкото всъщност има, това мен лично малко ме притеснява защото сифонирането няма да е лесно. Поставянето на още камъни нагоре е добра идея която от няколко дена обмислям, но се чудя дали аквариума ще издържи защото до тук са около 30 килограма камънаци без грунда. Относно рибите... за повече риби дума да не става. Аз лично не харесвам пренаселени аквариуми. Ще гледам двата вида риби да образуват две групи състоящи се от 1-мъжки и 3-женски примерно, това вече зависи какъв пол ще се окажат понеже сега са малки и е невъзможно да се определи. След като се сформират групите излишните риби вероятно ще подаря или разменя. Относно филтрацията със сигурност ще я подобря но се чудя дали мощен вътрешен филтър ще свърши работа, защото съм малко предобеден към външните. Осветлението няма да го бутам. А относно анубиасите.. те не са ли достатъчно твърди дори и за малавийците?  :-)

PVV

Харесва ми цихлидарника. Анубиасите не се нуждаят от много светлина, а на цихлидите е предостатъчно. Аз моите анубиаси ги напълних с ксенококус в стремежа си да осигуря повече светлина на другите растения. Ще се радвам да видя и снимки на рибоците по-отблизо като се оцветят.

Здравков

Цитат на: PVV - 15.07.2013 12:33
Харесва ми цихлидарника. Анубиасите не се нуждаят от много светлина, а на цихлидите е предостатъчно. Аз моите анубиаси ги напълних с ксенококус в стремежа си да осигуря повече светлина на другите растения. Ще се радвам да видя и снимки на рибоците по-отблизо като се оцветят.
Благодаря колега!  *DRINK*
Ето тук http://aquariumbg.com/forum/fotografiya/moite-red-cherry/  от време на време качвам снимки на гадинките които отглеждам в аквариумите си (но не на всички) днес качих няколко снимки на цихлидките. Периодично ще качвам нови снимки.  :-)

Ivan_S

Адаш :), 30 кила камъни + грунда не са малко. Дори и да имаш подложка (надявам се, че имаш такава), пак не са малко. Можеш например десните камъни да ги поизправиш някак и така ще дадеш височина. Можеш да подложиш под тях или да сложиш върху тях тези 3-4 по-малки камъка отпред, тъкмо ще се ти се отвори малко грунда. Щом си решил да оставиш 2 групи по 4 риби, тогава мисля ще се балансират нещата. Мисля също така, че вътрешен филтър ще ти свърши работа (аз също съм с вътрешен и засега нямам никакви забележки). Вземи си някакъв 800-1000 л./ч. с възможност да си сложиш керамика в него и считам, че нещата ще вървят добре. Що се отнася до анубиасите, да, те са твърди за ядене, ама ако рибите решат да ги изкопаят, твърдостта им надали ще ги спаси  8-). Както и да е, то времето ще си покаже  ;-).

Бтв, какви са тези камъни? Приличат на бигор, ама не знам. От къде си ги взел?
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Здравков

Ами да ти кажа не знам какви точно са камъните, със сигурност не са речни, вероятно някакъв вид варовикови. Камъните съм ги събирал по един по два Като се разхождам и видя атрактивен камък си го взимам и го редя някъде в градината с кактуси или пълзящи растения с цел декорация. Това с подложката обаче не го предвидих, и май ще трябва да пренареждам камъните на ново и ще сложа нещо под тях. Даже обмислям варианта някой от големите камъни да го махна и да раздалеча другите един от друг както ме съветва колегата по-горе.
В момента камъните са положени върху самия грунд, има ли реална опасност от спукване на дъното?

Ivan_S

Щом ще пренареждаш камъни, струва си да прочетеш още малко за скейпа при цихлидите. Едният вариант на подредба е този, другия - на отделни групи. Всичко е въпрос на желание, а понякога и на трикове за овладяване на агресията. Както са при теб камъните, като се оформят доминантите, може да решат че целият масив е техен и да не допускат другите риби в него. Ако пък е на групи, всеки доминант ще си пази неговата купчина, но и по-често може да се чепкат, ако решат, че някой друг им е в пространството. Доста си е индивидуално, защото при всеки има различни комбинации от риби, а дори еднакви да са, пак поведението им може да е различно. При мен подредбата е като при теб (редица), но бройката на рибите е малка и доминиращ мъжки има само 1, т.е. той командва целия парад и всички камъни са "негови". Женските и другия мъжки се допускат в пещерите по снизхождение  :-D. Сега по-сериозно. Наистина има значение как са групирани камъните предвид териториалността на рибите. Ти би могъл да оформиш 2 групи, тъй като имаш 2 вида риби, макар това да не е от особено значение. Разполагай групите диагонално и едната да е по-висока от другата. От визуална гл.т. стои по-добре. Съотношението във височината може да е примерно 1:2/3, като по-високата е в далечния край на диагонала. В Интернет има добри примери за подредба и оформяне на фокусна точка. Тъй като цихлидарника освен камъни, друго не носи, трябва повечко въображение за подредбата на единствения хардскейп ;).

П.С. подложка от 5-6 мм депрон или 1 см. стиропор трябва да ти свърши работа.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Здравков

Отново ти благодаря адаш!   *DRINK* за поредния полезен съвет.   *thanks Вероятно ще премахна някой от камъните и ще ги разделя, вече ми идват наум някой идеи. :-) А относно подложката.. директно под камъка ли се поставя или мога да я заровя?

Ivan_S

Размиташ грунда до стъклото, слагаш подложката, върху нея камъка и посипваш грунд около него (това се прави обикновено така при масивни камъни). Иначе може да подложиш цялото дъно, да си засипеш грунда и да редиш камъните. Може също така да има подложки само под струпванията на камъни, но по-добре според мен е подложката да е по цялата дължина  на аквариума където ще има камъни. По ширина където няма камъни, няма и нужда от подложка, логично ;). Пример с мен - 2 см стиропор покриващ цялата дължина и половината ширина. Камъните са ми в задната част на аквариума, но не са долепени до стъклото. Така давам височина в задната част и аквариумът изглежда по-дълбок. В предната половина няма подложка и грундъд е около 3-4 см., докато в задната част с подложката става към 7 см., може и повече ;). При такъв наклон мизерията минава отпред, течението я избутва към филтъра и той я засмуква. Дъното ми е като изметено.  *THUMBS UP*
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Здравков

Много хитро си го направил  :-) да бях се цъкнал обаче преди да го стартирам... тогава вероятно щях да сложа подложка на цялото дъно. Ще направя както ти ми каза.. ще сложа само на местата където ще има камъни.  :-)

Ivan_S

Както прецениш за подложката, само гледай да няма никакви песачинки от грунда, че от тежестта стават като елмаз и може да стане авария. Едва ли трябва да се драматизира толкова, но ако пък имаш вариант да изпразниш аквариума (запазваш водата в бидон примерно) и да извадиш грунда, тогава спокойно можеш да си сложиш подложката. После връщаш грунда, редиш, връщаш и водата. Това не е рестарт, защото цялото съдържание се връща обратно - без миене и без плакнене, особено на грунда.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Здравков

Цитат на: Ivan_S - 15.07.2013 14:53
Както прецениш за подложката, само гледай да няма никакви песачинки от грунда, че от тежестта стават като елмаз и може да стане авария. Едва ли трябва да се драматизира толкова, но ако пък имаш вариант да изпразниш аквариума (запазваш водата в бидон примерно) и да извадиш грунда, тогава спокойно можеш да си сложиш подложката. После връщаш грунда, редиш, връщаш и водата. Това не е рестарт, защото цялото съдържание се връща обратно - без миене и без плакнене, особено на грунда.
То е ясно че няма да изхвърля водата, не ме мързи и да я свърша тая работа, за мен най-големия проблем е, че рибките ще се побъркат. Ще го мисля...  :-)

Ivan_S

Ами ... темата е отворена, нали така ;). Има колеги с доста повече опит, нека и те споделят нещо. За мен също ще бъде полезно да обменим опит  *THUMBS UP*.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Здравков

Цитат на: Ivan_S - 15.07.2013 15:30
Ами ... темата е отворена, нали така ;). Има колеги с доста повече опит, нека и те споделят нещо. За мен също ще бъде полезно да обменим опит  *THUMBS UP*.
Разбира се! още в началото на темата писах, че ще се радвам на всяка критика и съвет.  ;-)

Здравков

Малко ъп с снимките от конкурса.  :coffee:












Similar topics (5)

12356

Започната от nihi79


Публикации: 9
Прегледи: 4626

32415

Публикации: 4
Прегледи: 4345

49414

Започната от ivviv


Публикации: 1
Прегледи: 1460

10047

Започната от borislav


Публикации: 47
Прегледи: 14699

25112

Публикации: 2
Прегледи: 1676