• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариума на hunter

Започната от hunter, 07.05.2013 21:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hunter

07.05.2013 21:36 Last Edit: 15.06.2014 22:32 by zariio
Здравейте реших и аз да си покажа скромната локва  :-)
Казвам локва понеже по размери е 20л. а реални са 15-16л. не повече.

Bobby_D

Симпатично "локве".  :-)
Няма да е лошо да опишеш нагледно какво е оборудването й,като например: филтър,осветление и т.н.

hunter

Благодаря, ами филтъра до скоро беше ето тази самоделка
3години от както я направих нямаше грижи. Но на скоро ми се появи проблем поради слаба циркулация и я махнах и сложих обикновен вътрешен филтър 300л/ч. Ако се по напъна пак мога да си го направя ще сменя главата с по мощна и ще скъся тръбния път и пак ще върши работа но сега ме мързи нещо  :-[ Това за филтъра а осветлението е енергоспестяваща 26вата. Преди бях със 12вата но ми се гледаше слабо. Нямаше особено кипеж и растенията движеха доста бавно. Все пак не само ват на литър му е майката а и разстоянието на осветитела спрямо дъното. При мен е 30-35см. също тъка имам и стъклен капак който също по свой си начин спира отразява пречупва и тн. час от светлината. Всички тези фактори ме накараха да дигна ватовете от 12 на 26 за тези скромни 15литра. СО2 подавам със бутилка под налягане разтварям със стъклен дефузер който се вижда и на снимката по горе. 3 секунди балон е подаването колко от това се разтваря във водата не мога да кажа понеже нито съм мерил със тест нито имам дропчекер но растенията си кипят и рибите са си добре не се събират на повърхността значи е ок. Свето ден 8 часа температура на водата 25градуса. като очаквам лятото да скочи до 28. Смени на водата всяка седмица по 1/4 водорасли нула само на марсилеята изби малко ксенококус но положението вече е под контрол и е изчистено. Торове които ползвам профито понякога за профилактика една две капки изикарбо. При смяна на вода малко английска сол (по съвет на danielm за което му благодаря). Макро торове калиев нитрат и калиев дихидрогенфосфат(по препоръка на evgeni200 и по пропорция на buchkata а торовете са от Деян благодаря и на тях). Грунда е обикновен речен но ми се струва че е супер изнемощял и ще си правя много пластов па да видим какво ще излезе. Набавих си тора от червен калифорнийски червей, SERA Super Peat 500 гр и JBL Florapol не мога да намеря пемза а и била скъпа и май ще я пропусна. Предстои ми да се снабдя и със зеолит. Ами за сега това е.  :-)

hunter

Според вас от какво се получава тази пяна

Това е почти винаги като светнат лампите. Между другото тези дни имах малко ципа но вдигнах малко флейтата и по изчезна. Може ли да е от нея?

Ivan_S

Подобно запенване съм наблюдавал при покачване на температурата на водата и недостиг на кислород. Осъмних се, като написа, че се появява като пуснеш лампите (които греят), в комбинация с ципата, което пък е признак за недобра аерация.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

hunter

Температурата ми е 24градуса няма как да е от нея. От едно известно време го наблюдавам това. По принцип не е толкова много, доста по малко беше преди. Просто днес изби повече и реших да го щракна и да питам за какво иде реч. Не ми се връзват тези балони с нещо нормално май нещо пак ще да има не както трябва. Взема да го ресетна, доста време мина от последния рестарт май повече от година.
: 09.05.2013г 18:06ч
  *ROFL* Някой да знае защо тъка? Снощи реших да пусна аераторчето и днес като светнаха лампите и ето резултат  *dontknow*

Ivan_S

Я виж това http://aquariumbg.com/forum/problemi-i-preporaki/mehurcheta-po-povarhnostta/?PHPSESSID=sqf4s64orair0321ks79asmm82, може да ти е от полза. Хвърли едно око дали нямаш ципа, която да задържа мехурчетата.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

evgeni200


hunter

Ципа че има има и на мен ми направи впечатление и даже четох във статията за водораслите. Сложих флейтата така че да раздвижва повече повърхността и даже усилих филтъра(има такава опция). Но тогава почнаха да се получават балоните. Благодаря за линковете ще прочета всичко и ще видя какво трябва да направя  *thanks Между другото ми направи впечатление тази ципа започна да се образува от както подавам СО2. Преди 3 години никога не съм имал ципа. Не е от прехранване защото храня веднъж на ден по много малко и един ден в седмицата гладуват рибите. Също тъка ми направи впечатление като спра филтъра и балоните изчезват като го пусна да раздвижи повърхността и пак се получават. Не мога да кажа че има лоша хигиена във аквариума ми. Напротив водата е чиста не мирише няма водорасли, редовно чистя и загниващи стари листа(ако има такива). Със мръсни ръце не бъркам никога задължително мия преди да обслужвам аквариума или храня рибите. Както и след това, аз мисля че при мен е нещо заради СО2-то поне от тогава наблюдавам оформянето и.
: 10.05.2013г 20:08ч
Вчера си купих ел.магнит вентил понеже ми омръзна на ръка та имам въпрос. Понеже гледам на разни снимки го слагат преди игления. Та реших да попитам проблем ли е ако се сложи след него и на ел.магнита да се сложи маркуча? Предполагам не е проблем но реших да попитам по-опитните от мен  :-)

hunter

Понеже обмислям стартиране на нов аквариум който ще е по поръчка и искам да попитам. Как би било по добре да го поръчам със вграден съмп или да си е обикновен с канистър? Кое е по ефективно и безшумно канистър или съмп? И съответно кое е по практично и лесно за обслужване и подръжка? Никога не съм имал аквариум със съмп и за това нямам наблюдения и съответно се интересувам. Ако някой има наблюдения върху двата принципа на филтрация и циркулация ще се радвам да сподели мнение.  :-)

petar99

 С вграден съм ще е много по- лесно за обслужване според мен, защото няма няма да има нужда да разкачваш, да носиш тежки кофи до банята, просто дръж пълнежите във филтърна торбичка и когато дойде време за чистене  вадиш, плакнеш  в аквариумна вода и връщаш, а освен това е и много по- евтино. За ефективност според мен е по- добро, но най- вече ако имаш с какво да го скриеш и в него да светиш денонощно, като има и малка част с растения, за да не обеднява водата на кислород, но най- вероятно няма да е кой- знае какво. Друг плюс е възможност за повече филтърни материали, но все пак за мен най- добрата филтърна система си е с преливна колона и съмп под аквариума, като това вече е, за да се добавят повече машинарийки, но това в сладководен аквариум не е нужно.

hunter

А със каква цел се свети денонощно във съмпа? Вместо растения би могло да се добави камъче за въздух с помпа съответно.

hunter

Днес направих едно ъп-че на цялата система :-) Добавих още 2 часовника. Сега са общо 3 осветлението стана на 2 кръга. Един часовник за една 12вата един за една 26вата и един за ел. магнит вентила за СО. Режимите които съм настроил са свето деня започва във 15:00 включва се 12ватовата. Във 17:00 се включва 26ватовата после във 21:00 се изключва и остава 12ватовата до 23:00. Общо 8 часа свето ден със 4 часа набримчване за кипеж  :-) СО-то се включва във 14:00 един час преди лампите и се изключва във 22 един. Ето снимка

Между другото отървах се от грозната ципа. Може би се питате как еми ще ви кажа много просто. Смених вода както обикновено 1/4 и малката подробност стария самоделен канистър който се вижда по-нагоре на снимка го преработих леко и стана пяноуловител. Изсърба всичката гад от повърхността като ципа и мехури. И сега вече няколко дни няма и помен от ципешки работи при положение, че от тогава не съм включвал творението. Ако вида зор отново ще го пусна да си изсърба попарата  *ROFL* Една подробност към тези които са с ел.магнит вентил на бутилките за СО и бобината им е на 220волта. Задължително занулявайте аз реших да си направя експеримент с двойка кабел но се оказа че ми даде отечка. И съответно си пуснах трети за земно сега нямам грижи.

hunter

Днес получих пратката си от Лава и Пемза моля тези които знаят как изглежда да ми кажат дали е това понеже аз не съм виждал. Просто лавата ми червенее леко а пемзата пък ми се вижда бледа и за това питам. По снимки които съм виждал из нета лавата ми е изглеждала по черна а пемзата по като сива. Ето снимка

Идеята е мога ли да съм сигурен че е това и спокойно да го слагам в аквариума?

_Kirilov

Цитат на: hunter - 18.05.2013 09:39
Днес получих пратката си от Лава и Пемза моля тези които знаят как изглежда да ми кажат дали е това понеже аз не съм виждал. Просто лавата ми червенее леко а пемзата пък ми се вижда бледа и за това питам. По снимки които съм виждал из нета лавата ми е изглеждала по черна а пемзата по като сива. Ето снимка

Идеята е мога ли да съм сигурен че е това и спокойно да го слагам в аквариума?

За лавата - лава си е  ;-) само я погледни или снимай по-отблизо да и се видят финните дупчици.
За пемзата не знам ... но няма какво друго да са ти продали - освен пак лава с друг цвят  *CRAZY* (майтап)

Similar topics (5)

10047

Започната от borislav


Публикации: 47
Прегледи: 14750

25126

Публикации: 15
Прегледи: 5484

44271

Публикации: 24
Прегледи: 7361

8102

Публикации: 23
Прегледи: 10090

19975

Започната от kdravia


Публикации: 13
Прегледи: 3963