• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 19:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариума на Даниел danimate - На ново място с нова визия

Започната от danimate, 11.01.2014 10:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

danimate

Здравейте колеги.Дойде ред и аз да се представя.Казвам се Даниел на 28г от Пловдив.След близо половин година четене на раздели и статии,реших да стартирам и аз моят аквариум.Гледал съм рибки преди повече от 10 години във един 30 литра аквариум с мидички ,рапанчета и разни други неподходящи неща.Рибките пък се оказаха корави и издържливи, и не им пречеше това,че нямам осветление и растения.Като всеки начинаещ акварист гледах гупи,молинезии,хелери,няколко сомчета.След десет години отново реших да се впусна в дебрите на акваристиката.Стартирах новият си аквариум на 10.01.2014.Фирмен на Aquael 112 вместимост, осветление Т5 24W размери 80x35x40,нагревател 100вата пак на Aquael,вътрешен филтър на същата фирма с дебит 650л/ч и термометър(подложка 2см стиропор)и син фон отзад,за който малко избързах и не ми се получи както трябва, остана въздух и сега седи като на черни петна .
Зесега изглежда така.Няколко корена от китайска лоза,няколко скали,и не претенциозни растения(откъм торене и светлина) и черен грунд 3-5мм.Ще изчакам още няколко седмици да се задейства азотния цикъл и пускам рибоците.Спрял съм се на 10-12 неона 6-7 клиновидни резбори,няколко тернеции и няколко сомчета.Шкафа е по поръчка(опитахме се да копираме фирмен такъв на  ферпласт),и ми го направи познат за което съм му много благодарен за перфектната изработка.
Това е за сега.Очаквам всякакви мнения и препоръки.Ще добавям периодично снимки затова как се развива аквата ми. *THUMBS UP*

Миряна

Честито аквариумче! Много похвално, че си прочел толкова много неща преди да започнеш! Изглежда много хубаво!
Виждам, че камъните затискат корените, защото иначе ще изплуват, но може да пробваш със свински опашки да ги вържеш за корените, а камъните да дойдат отдолу и да ги заровиш в грунда, за да не се виждат. Но и така е хубаво, а и растенията ще дръпнат  (wasntme)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Fcsyrovhmb%2F538237_3797678353034_21052137_n.jpg&hash=7f354611765e38613a09ec04546b6d458529bb4a

danimate

Благодаря за похвалите и за съвета. :wink:

danimate

Още малко снимки 4 дни след стартирането. :-)

Асен Евгениев

Шкафът е добър, готов е за двоен по обем аквариум. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

danimate

Да шкафа се получи доста добре,но оформлението на аквариума май не ми се получи както трябва и затова днес след работа  реших да разменя местата на корените и растенията(някак си този в средата ми се струваше,че не е на местото си).Очаквам какво е вашето мнение по въпроса,дали ката е по добре от първоначалната идея.Предварително се извинявам за лошите снимки,а и водата се размъти и не станаха много хубави. :-D

Асен Евгениев

Цитат на: danimate - 15.01.2014 20:54
(някак си този в средата ми се струваше,че не е на местото си).
По-скоро композицията не е много добра, не мястото.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

danimate

 *THUMBS UP*Така е да.Мисля засега да го оставя така и да изчакам да се развият растенията, и впоследствие да заседя нови да се сгъсти да стане нещо така джунгла.А корена в ляво може да преобразя като дръвче с някакъв мъх.

Асен Евгениев

Цитат на: danimate - 15.01.2014 21:05
А корена в ляво може да преобразя като дръвче с някакъв мъх.
Стигна до класиката в жанра. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

danimate

Ето малко развитие и от мен.Пренаредих окончателно аквариума и смених някой места на растенията,скалите и клоните(засега го оставям така  :-[).Пуснах вече и първите заселници(по етапно) 10 обикновени неона,5 клиновидни разбори,5 хокейки,2 анцитруса,2 коридорас джули.Впоследствие ще добавя още  растения. :-)

Marto99_mz

Браво!  *BRAVO*
Много добре се е получило.Сега само му трябва време да се развие.

danimate

 *thanks Благодаря колега. Радвам се че ти харесва

nikan


Съжалявам ако те разочаровам,но не е добре аквариума въпреки че си положил усилия!
1.Фонът син и на дупки (останал въздух )но изключително много се набива на очи,направи всичко възможно да го смениш!
2самия корен не е лош но не е ли твърде голям за аквариума в крайна сметка в това се заключава цялата подредба,може да опиташ да сложиш други растения в другата част на аквариума така ще придобие доста по завършен вид!
П.П И  не забравяй фона първото което прави впечатление е това!Поздрави!






danimate

 *THUMBS UP* Благодаря за мнението колега.Фона знам,че не го залепих като хората(вече го смених) и няма тези дразнещи окото черни точки.А за растения в другият край също съм помислил и ще сложа в най скоро време.

Публикациите са слети: 27.01.2014 11:43

Преди малко  сифонирах и смених 30 литра от водата,а също така отстраних  задния  син фон.Сега изглежда така. :-P

shnufito

Според мене,така е по-добре. *BRAVO*

nikan

О разликата е очевидна  *THUMBS UP* ето как малко трябва и всичко изглежда по коренно друг начин!Поздравления! :-)

danimate

Малко нови снимки от днес след сифонирането. :-)

danimate

Малко снимки от развитието на моята аква

Marto99_mz

Много добре изглеждат растенията.Само една полянка остава.  *THUMBS UP*  *BRAVO*

danimate

Мерси колега.За полянка незнам с това осветление от 24В какво ще върви,иначе засега добре се развиват тези растения които съм насадил,почнах да торя със Easy Life profito  светя по 10 часа и сменям 1/3 вода на 5-7 дена.

Marto99_mz

Според мен една полянка от Marsilea hirsuta ще върви, при мен в аквариум 18л вървеше при осветление от около 5В.

danimate

Ето малко развитие и от мен,отдавна не бях качвал нови снимки от моята аква(извинявам се качеството на снимките)Надявам се да ви харесва.Ето и малко инфо в момента:Увеличих осветлението на 2x24в daylight 6500k прибавих някой нови рибки от сем харацини,аранжирах наново ,торя ежедневно със Easy Life Profito Easy Carbo светя по 8-10ч дневно,сменям вода по 30-40л всяка седмица.Засега всичко е Ok  и много ме радва аквата ми.

danimate

Ето малко нови снимки от последните дни.Очаквам вашите мнения и препоръки.Надявам се да ви хареса това което съм сътворил. :-P

petko

По-важно е на теб да ти харесва.Иначе много добре изглежда.
Само ,ако му сложиш един фон отзад,да не се виждат тези плочки.

danimate

Фон има черен,но го бях махнал,че след смяната на водата имаше капки засъхнали отзад и седеше грозно.Мерси все пак за отговора,радвам се че ти харесва   *THUMBS UP*

danimate

 :coffee

danimate

 :-)

Публикациите са слети: 13.08.2014 14:29

Вчера почистих основно и пренаредих отново композицията(че много бързо ми омръзва  един и същ скеип  :-D) сега смятам да му се порадвам така дълго време,надявам се и на вас да ви харесва  *DRINK*

sVGNsali

Приятно аквариумче, хубав скейп.
Аз имам подобен грунд, обаче много бързо събира органика - въобще не мие ясно от къде идва. Може би от не добра промивка още при старта.
Но усилено сифонрам, сменям вода.. и ако 2 седмици леко го занемаря - визирам да правя само една седмична смяна на вода; и хоп пак килими и гадории.
Ти как поддържаш грунда, гледам чист като от аптека направо, пу да не го урочасам   *THUMBS UP*
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

danimate

Помня,че още при старта пускаше много чернилка и си играх няколко часа да го промивам в банята  :-D но по принцип го поддържам като всяка седмица го сифонирам където мога разбира се със уред за сифониране и то от евтините и сменям вода по 30%.Общо взето това е и гледам да махам изгнили листа и да подкастрям редовно растенията. *THUMBS UP*

danimate

13.09.2014 22:03 #29 Last Edit: 14.09.2014 22:45 by danimate
Здравейте отново на всички.Ето малко развитие и от мен.Надявам се да ви харесва *THUMBS UP*

Публикациите са слети: 14.09.2014 22:45


danimate

Здравейте,ето малко нови снимки и от мен

metcheto

Много приятно аквариумче колега, поздравления! :-) ;-)
"Ако можех да им разкажа какво видях в теб, никой нямаше да ми повярва...Ще си кажат - мечтател ! Ако знаеха какво видях в теб, цял живот биха искали да мечтаят....."

todordenov

Приятно за окото! Колко рибки има вътре?

jabeto

Аквариума е много як.Само ако можеш да повдигнеш малко корена на горе с няколко камъчета под него, че джунглата го погълна  :-).Иначе се развива супер и много ме радва аквата  *THUMBS UP*

danimate

Благодаря на всички за коментарите.Относно повдигането на корена(той всъщност не е един а са 4 на брои по малки които съм ги подредил  по този начин)ще помисля евентуално нещо да се вижда повечко *JOKINGLY*.Относно рибите вътре има харацини доста около 40 на брои но на снимките са повечето скрити.

danimate

Реших да поокастря малко джунглата която лека полека завземаше аквариума,пипнах тук там и се получи следното:Надявам се и така да се хареса на останалите колеги от форума  (wasntme)

pqko

Много приятен аквариум.

hunter

Замисли се за друго растение на задния план. Не за друго но това валиснерия ли е не знам но с така окастрени листа направо го мъчиш според мен. Някое стеблено по добре ще понася рязане поне листата му ще са цели.

danimate

27.12.2014 14:39 #38 Last Edit: 27.12.2014 18:49 by danimate
Нова Година нова визия :-D.След малък рестарт и проблем с част от обитателите сътворих ето това.Махнах също така и валеснерията и освободих повече място за плуване на рибите.Взех си за Коледа и един кънистър на Sun Sun пълен със едропореста и финна гъба и медия на JBL и Sera Siporax.Водата е със перфектно качество в момента.Оставил съм да поработи известно време и стария вътрешен филтър на Aquael.Пожелавам на всички членове на форума весело посрещане на новата 2015 година,много здраве щастие и много сбъднати мечти. *YAHOO*

danimate

Ето малко развитие последно време от моят аквариум.Скоро време ще скрия нагревателя и всмукателната тръба на канистъра но засега е така. ;-)

jabeto

Много ми харесва *THUMBS UP*Снимките от различни периоди от развитието ли са?Зад анубиаса в ляво не ти ли седи малко празно? *DRINK*

danimate

Да от различни периоди са колега. Засега съм го оставил така да се развива,но след няколко месеца ще се мести на друго място и най вероятно пак ще има разместване и нагласяне,така че няма да го барам известно време.Ще оставя китките да се развиват и да натрупат листна маса,пък след преместването ще видим какво ще ми роди главата за скеип. :-D ще запълня картинката както от ляво така и от дясно

danimate

Малко развитие от началото на годината.

danimate

Здравейте колеги акваристи.След дълго отсъствие искам да ви представя променения вид на аквариума ми.След транспортирането на новото му място е изцяло променен и стартиран на ново.Качвам малко по добри снимки след избистрянето на водата и малко пипване тук там.Надявам се да ви хареса.Ще се радвам на вашите коментари.

MarioChalukov

Както и в предната тема :) Мен ме радва доста , дай повечко информация за филтрация грунд обитатели растения такива неща
Поздрави

danimate

Грунда е  черен около 22 кг  с фракция 2-4мм .Филтрацията е канистър Sun sun 1000л/ч пълен с медия на Jbl и  Sera siporax едропореста гъба и най-отгоре финна гъба.Осветлението е 2 x24w day light.Торенето е с продукти на easy life -profito,carbo. Риби харацидови-неони,родостомуси,клиновидни разбори,тернеция, хокейки,няколко сома.Растения-спираловидна валиснерия.няколко вида криптокорини.анубиас.микрозорум.хигрофила.

kojuharov

Грунда марков ли е или ...
От къде си го набавил ?
Не мога аз да преживея, че ще дам 10 лв за транспорт на грунд, който е общо 10 лв. :)

danimate

 Да колега марков е.Купувал съм го от нашите магазини за акваристика в Пловдив разфасовка от 10кг на цена 22лв.Има цветове и размери всякакви.

Caxapa

Събрах старата тема с новата. Така по-лесно се  вижда развитието на аквариума а и не на последно място старанието  и резултатите от него на притежателят му. Поздравления за което.

danimate

Актуални снимки на аквариума ми последните месеци.

valentino87


asito

 Мдаа, много е добър. И конго тетрите са супер.

Similar topics (5)

11243

Започната от mimka


Публикации: 4
Прегледи: 1982

28254

Публикации: 11
Прегледи: 5955

45834

Публикации: 3
Прегледи: 1586

52844

Публикации: 16
Прегледи: 7232

9360

Започната от heler


Публикации: 7
Прегледи: 3091