• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
14.07.2020 21:09

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариум 32 литра на Sheytan (75 литра нов)

Започната от sheytan, 25.09.2009 18:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

borislav

Харесва ми подредбата на камъните, но за да стане впечатляващ скейп е добре да има по-голямо разнообразие от видове и цветове. Обади се за жокер "помощ от приятел". :-)
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

stanislav89

Браво, много красиво се е получило. Продължавай все така  *privet*

sheytan

Цитат на: Borko7 в 09.04.2013 21:09
Приятен изчистен аквариум.
За критиката: Сложи п.хефлери между камъните по-централно като акцент.  Марсилеята ако не върви по-добре я махни. Или гъста поляна или никаква.


Благодаря за коментара. Марсилеата наистина не е на място. Иначе си върви, аз от едно листенце я хванах. Реших да я изкарам на по-светло и да я разредя за да има повече място за растеж, но нещо не ми допада. А за между камъните ще заложа мъх, но не ми остана време. При следващото чистене ще сложа.

Благодаря много на всички за положителните отзиви :)

dafil

Дръж средата по-ниско подстригана,сложи в двата края да стърчат по  две-три клонки измежду храсталаците и 3 стръка лудвигия/само в едната част на аквариума ;-)/ или друго червено и ще се получи още по-хубаво.За мен лично можеш да минеш и без полянка :-)

sheytan

Благодаря за коментара. Наистина полезни съвети за развитие. И на мен ми се струва, че му липсва малко цвят. Ако имам възможност ще добавя нещо червеничко и ще снимам.

sheytan

Ето 2 снимки след сериозно кастрене. Мисля, че още едно две и ще е до тук. Микрантеума се сгъстява, но след толкова рязане старите растения отслабват и естествено ще умрат. Искам да избегна този момент и затова ще се наложи да го отстраня. Може би рестарт ако имам достатъчно време. Извинете ме за качеството, снимките са от телефона. И едно клипче :)

Video - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting

hunter


bustama

Ще споделиш ли какви са параметрите на водата ти - рн/кн/gн?
Питам понеже този погостемон нещо ме радва и много добре ще допълни пейзажа ми.
Не го разваляй, просто бодни нещо високо и тревисто на заден план.
Микрантемума, мисля, че му трябват храна за борба. :-D

dafil

Микрантемума  иска от време на време пресаждане-вадиш корените и садиш връхчетата.

sheytan

Благодаря за отзивите. Да ви кажа никога не съм мерила параметри и нищо освен вода не слагам в аквариума. Много рядко слагам самоделни глинени топчета за подхранване и то само ако забележа, че някое растение не расте както трябва.
Dafil знам че се присажда. Досега го присаждах на части, но сега като го гледам е целия за пресаждане и затова ми се върти в главата един рестарт.

hunter

А СО2 не добавяш ли? За Pogostemon helferi пише че изисква даже и макро и микро.

crxx

много хубав аквариум , пздравления  :popcorn:

sheytan

Благодаря, crxx.
Hunter,  няма СО2 нито добавям елементи. Малко са ми сложни все още формулите и много разностранни и противоречиви ми се струват способите, за да се доверя на някоя рецепта. Имам обаче подложка от пръст под пясъка на дъното. Четох статия в един форум за подготовката и реших да пробвам. Досега само два вида не ми тръгнаха както трябва и загинаха. Всичко е хванато от стръкче или няколко от съфорумци, за което съм много благодарна. Почвата я подготвях няколко месеца. Първо се промива веднъж на ден и се кисне в повечко вода да се отмият разни вредни химикали и сухи органики, които изплуват. После се оставя леко влажна и като изсъхне пак мокриш. Този процес трябва да продължи до пълно разлагане на органиката в почвата- сега през лятото може и по-бързо да стане. Ще забележиш, че става по-лесно трошлива и не мирише на пръст. Нямам линк на статията, но в общи линии идеята е да вкараш естествените минерали от природата без да затормозяваш азотните бактерии с излишна органика в затворената система на аквариума. При мен работи около 2 години. Мога да се оплача от малко нишковидни по камъните, но не и по растенията. Извинете ме за дългия пост :)

hunter

Дългия пост си беше много добър даже. Говориш за обикновена пръст не за тор от калифорнийски червей нали? А долу не си ли сложила нещо за дренаж да не се сбива както например слагат пемза или лава? Това което си направила да не е на принципа на темата за многослоен субстрат защото аз към това съм се насочил. Даже вече от 2 дни кисна тор от калифорнийски червей във съд със вряла вода.

sheytan

Не е тор. Обикновена пръст. Процеса беше описан като минерализация до колкото си спомням. А за сбиването имам мелания, която си върши нейната работа вътре. Мисля, че без нея ще се налага да посръчкваш с дървено шишче. Пък знам ли може и без мелании да се получи.