• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
14.07.2020 22:10

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариум 32 литра на Sheytan (75 литра нов)

Започната от sheytan, 25.09.2009 18:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

sheytanЕто го моя млад аквариум. Стартиран на 23-ти миналия месец. Малко са плашливи неоните, но като не вися около него си правят много атрактивно джакузи на течението. Давайте идеи за развитие на флората. Засега са 17 заелени неона 3 женски ред чери и неизвестен брой новородени скаридки- засега само 3 засякох.

nenad66

Cestito za aq, sekogas mojot sovet za mali aq.,ke bide,sadite sitnolisni i poniski rastenija  taka vasiot akvarium ke izgleda pogolem ,a i golemite trevi za kratko vreme ke go prekrijat i nema da ima nikakva estetika, *THUMBS UP*
svaleriste staro

Raven

Ненад е прав- основен принцип при нано аквариумите е да се направи оптическата измама така че да изглеждат по големи.
За това се садят дребнолистни растения- Хемиантус,Глосостигма,Елеохарис..

Добре е също така да има малко по разчупен пейзаж,малко заиграване с ракурса - камъни,камъчета,още по малки камъчета...

При камъните важи подобно правило както при растенията- трябва да са с максимален детайл, пукнатини,чупки и тн.
Ако сложите два тир обли речни камъка веднага аквариума се смалява,ако сложите вулканичен къс скала с всичките му шупли и пукнатини се получава илюзия за по голям обем.

Накратко- дребни листа и много детайл- това е номера при малките аквариуми.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

sheytan

Благодаря за съветиите. Наистина на някои растения не им е тук мястото. Става въпрос за големия криптокорин, микрозорума и анубиаса. Понеже не разполагам с много средства ще трябва да изчакам да се развие роталата и по-нислите треви в средата. Мисля да преобладават те и постепенно да извадя по-големите. Към кабомбата имам сантимент и мисля да е в левия заден план. А за валиснерията най-вероятно ще пробвам с подстижка, че за месец обхвана повърхността на водата и ми спира движението на водата горе. Ако не се получи естетично и тя ще трябва да си замине.

Ето и любимците. На снимката се вижда едноокия Джо. Рибето си е добре, може би така е родено.

Ramirezz

Здравей , много готино аквариумче си имаш.
Аз също съм с малък аквариум , но това въобще не означава , че не съм запален акварист.
Виждам , че само неонки гледаш защо?  :-[

:-)

eminem_999

26.09.2009 10:10 #5 Last Edit: 26.09.2009 10:10 by eminem_999
а това тук косъмче ли е или на мен на токава ми прелича ако е косъм моляте махни го  *THUMBS UP*

http://storage3.album.bg/e7c/28ivv9y_d2988_17940782.jpg[/img][/URL]

вижда се по хубаво на втората твоя снимка
      

sheytan

Мисля че е косъм.  :-[  Ей сега ще чистя и ще го премахна от пейзажа. 

Неонките ми допадат просто- големи симпатяги са. Много ми харесва като се движат в група. А и за този обем не си представям много големи риби.

Извинявам се ако не съм публикувала темата на правилното място!

sheytan

26.11.2009 19:07 #7 Last Edit: 09.11.2013 13:01 by Георги

Ето малко развитие на аквариума ми. Валиснерията и гигантската криптокорина бяха уволнени. Подстригах я но не се получи добре. Едно че изглеждаше неестествено, а и връхчетата загниваха. След месец израстна толкова че обходи в кръг повърхността. Показвам и новите любимци Ред чери. Някои от тях имат розова лента на гръбнака. Ако може някой да каже дали е нормално или може би са кръстоска. Имам и една чисто червена- без петна и непрозрачна. И тя ме съмнява да не е някакъв друг вид. Очаквам коментарите ви с нетърпение!

ivaka87

Поздравления за хубавия аквариум!!!!Има хубав замисъл аквариума,а неоните са трепач. 8-)

vasso

Браво ,чудесен пример за добра направа на сравнително малък аквариум.Много е хубав. :-)

sheytan

Благодаря за коментарите! Имам доста идеи за развитието. Някои неща като анубиаса не им е тук местото. Скоро ще кося мъхчето за пръв път и мисля да заложа камъчета за малка полянка там. Някой може ли да каже нещо за розовата ивица на Ред Черитата.

sheytanЕто малко развитие на моя аквариум. Снимките не са добри, но не разполагам с по-добър апарат засега. Имам няколко камъка с ричия, която тръгна доста добре и си мисля празната част да я направя на полянка. Какво мислите. Да оставя ли така пясъка отпред или да стане полянка от ричия.

iek

Остави го с гол пясък както е сега. Формата се е получила много добре, но са прекалено много видовете растения, остави едно-две доминиращи в дясната част. Например: валиснерията както е сега, пред нея-дребнолистното стеблено и на среден план -хидрокотилето.

dafil

Подредбата наистина е много сполучлива :-)

sheytan

Ще почакам да ми се поразмножи роталата и хигрофила полисперма. Мисля те да доминират, но са недостатъчно засега. Диформиса ще го махна в скоро време макар че имам сантимент към него. Отгледах го от няколко части от лист. Доста е едър но пък като се оплътнят няколко заформя интересна туфа. Давайте съвети за подредбата.