• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:02

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпрос относно развъждането на ред чери скариди

Започната от ogun, 10.10.2018 15:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ogun

Здравейте,
Имам популация от може би 2-3 години със скариди ред чери.
Гледам ги в 3 аквариума. 2 големи (50 и 90литра) и един 20 литра. В големите гледам и живородки. Има доста скариди, но подозирам, че голяма част от тях са изяждани - виждам съм да ги похапват от време на време. Факт в обаче че пополациите са стабилни, даже като че ли постоянно се увеличават.
В малкия слагам от време на време новородени рибки докато пораснат до към 1 см и там скаридите са повече.

Целия проблем е че 95% са малки като размер и доста прозрачни. Имам разбира се и големи, ярко червени.
За да направя така, че да имам повече ярко червени, вариант ли е да уловя всички от малкия аквариум, да ги прехвърля в големите, а в малкия да сложа 10 от най-хубавите. Идеята е те да се размножават и да имам поне в малкия хубави червени, големи скариди.
След първото поколение, да разкарам по-малките и слабо оцветени и пак да останат най-червените и големи. Ще има ли ефект селекцията по този начин?  В малкия да държа само най-хубавите, а в големите всички останали.

sotneron

Скаридите стават по червени когато им харесват параметрите( чувал съм и когато са леко височки нитратите,но само съм чувал).Трябва да стане възрастна скаридата за да добие окончателния си цвят, като в голяма аква става по голяма на размер отколкото в 20 литра.Докато има риби при нея тя ще бъде стресирана и ще се крие-затова в малкия аквариум ти харесват повече.Недей се престарава със селекцията,може да се получи ,че брака като го сложиш в малкия аквариум да станат по хубави от най-добрите ти.Всичко това го споделям от личен опит,без да съм го чел някъде.И субстрата трябва да е тъмен,защото скаридите се опитват да се слеят с обкръжаващата среда понеже са най -ниско в хранителната верига.

Similar topics (5)

14833

Публикации: 5
Прегледи: 2990

43455

Публикации: 1
Прегледи: 2384

32

Публикации: 38
Прегледи: 18479

52935

Публикации: 4
Прегледи: 2994

29744

Публикации: 8
Прегледи: 3982