• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 04:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Успях да уморя още скариди...

Започната от stefan4o, 16.12.2015 13:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stefan4o

След тази тема:
http://aquariumbg.com/forum/skaridi/amanovi-skaridi-umryaha-sled-upotreba-na-sera-med-professional-flagellol/
бях решил да не се занимавам със скариди, ама пак ме засърбя. Та преди 3-4 дни закупих от обява в този форум 5 броя 1см-ови жълти неонови скаридки. Момчето ми сподели, че ги гледа на температура около 17гр. и аз с всичкия си акъл ги бухнах в малкия ми аквариум (45л.), където температурата я поддържам около 24-25 гр. Пропуснах момента с климатизацията от мерак да имам скариди и резултатът е налице - измряха 3-те, другите две даже не смея да ги търся, предполагам, че и тях ги е споходила същата участ. Още с пускането ми направи впечатление, че не се държаха така, както предните ми аманови и се криеха, не се хранеха и т.н. Аквариумчето е вече на около 4 месеца, в него живееха риби и аманови скариди, които уморих след употребата на лекарство да лекувам болен трихогастер. Доскоро в него гледах розово данио 3бр. и орнатусчета - 3 бр., даниотата ги подарих на един човек, понеже не ми харесват, а орнатусите прехвърлих в новата ми аква - около 100-литров китаец, който закупих преди около месец и малко (да ми е жив и здрав засега няма проблеми с неговите обитатели). Та да се върнем на темата - ако опитам пак с тези жълтите ще трябва да коригирам вече температурата, това ясно. Въпреки тяхната приспособимост явно голямата температурна разлика ги е шокирала доста жестоко. Аквата полека-лека е превзета от различни видове охлюви, които вероятно съм натикал с част от растенията в него. Надявам се температурата да е единствената причина за кончината на животинките, с другите няма да допусна тая грешка. Искам да помоля колеги, които гледат този вид скаридки те при каква температура на водата ги отглеждат и правилно ли е, ако в началото ги гледам на 17-18, после постепенно вдигна на 20-22 градуса и да добавя и ред чери в аквариумчето? Двата вида скариди чифтосват ли се едни други или "дружат" само със свои?

petko

17 градуса е много ниска температура.Не ми се вярва да ги гледа на тази температура.
Слагаш пакета в аквариума да се изравнят температурите.За час два се аклиматизират температурно,после по малко слагаш от твоята вода и пускаш в аквариума.
Ще се кръстосат с черитата,което не е желателно.Няма да ти хареса резултата.

Здравков

Цитат на: petko - 16.12.2015 13:23
Ще се кръстосат с черитата,което не е желателно.Няма да ти хареса резултата.
Какво се получава? питам понеже и аз съм заложил подобен експеримент.

petko

Цитат на: Иван Петров - 16.12.2015 13:36
Какво се получава? питам понеже и аз съм заложил подобен експеримент.
Накратко безцветни.

stefan4o

Петко, момчето каза, че не отоплявал аквариума, доколкото успях да разбера. Ако не отоплява и стаята, в която седи, като нищо може водата да е 17 градуса  :-D
Иначе за мелезите - аз очаквах нещо жълто-червено да излезе, ама щом ще е безцветно... няма да са интересни определено.

asito

Аз не отоплявам в стаята и темп на водата е 25-26гр зимата.Трябвало е да питаш точно,а и да аклиматизираш животинките.Гледат се нормално при твоята температура 24-25гр.
Нищо добро не се получава от смесване на жълти с червени.В момента аквариума ми е пълен с безцветни скариди.

VDO

Аз пък си мислех ,че така се получават оранжевите черита.   :-[ :-D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

asito

Цитат на: VDO - 16.12.2015 16:54
Аз пък си мислех ,че така се получават оранжевите черита.   :-[ :-D
Аз имах тайни надежди,ама не стана  :-D

stefan4o

Цитат на: asito - 16.12.2015 14:48
Аз не отоплявам в стаята и темп на водата е 25-26гр зимата.Трябвало е да питаш точно,а и да аклиматизираш животинките.Гледат се нормално при твоята температура 24-25гр.
Нищо добро не се получава от смесване на жълти с червени.В момента аквариума ми е пълен с безцветни скариди.
Предпочитам да не спорим. Водата ти може да е 25-26 градуса, ако в стаята ти е приблизително толкоз. Ако в стаята ти е 20 градуса няма отде да се стопли водата, ако не пускаш нагревателче. Явно не си разбрал, че момчето ми каза, че не пуска нагревател в аквариума си.
Одеве почиствах малко аквариума и видях, че е останала една жълта скаридка, дано поне тя да оцелее. Ясно е, че ще вземам още, ами нека малко да наема въздух, че празници, подаръци, това-онова... и климатик на колата взех да слагам и на много столове съм седнал, дано не падна по задник накрая :)

asito

Няма какво да се спори.Това че момчето не използва нагревател в аквариума,не означава,че водата ще е студена.Дадох ти пример при мен как е.Без нагревател е 25-26.Скаридите имат профил ,в който пише при каква температура живеят.

stefan4o

При мен лично в преходните месеци Октомври-Ноември когато в стаята беше около 20 градуса, водата и тя стана толкоз без да й пускам нагревателчето. Температурата на водата е пряко зависима от тая на въздуха в помещението ако не се ползува нагревател за нея.

asito

Винаги климатизирай квото и да пускаш в аквариума. Едни риби получих от София онзи ден, над 1 час ги свиквах. Щото не само температурата да изравня, но и твърдостта и пх на водата. Растенията също е добре постепенно да свикнат с новата темп.

baygry

Гледам жълти при температура 23-24 градуса.В скаридарника освен тях има и черита и карбон рили..
Не знам защо, но засега черитата се размножават само с черита..Нито една прозрачна няма в скаридарника.
Интересно но в общия аквариум където са само черита се появяват прозрачни..

stefan4o

Миналата седмица взех 10-ина ред чери, приблизително 1-2см големи като размер. Половината от тях вече дадоха фира. Не мога и не мога да установя причината за измирането им. Аквариумът е с вместимост 30л:
1. Грунт - 1ви пласт - лава, 2-ри зеолит, 3-ти ситен грунт тип речен пясък.
2. Растения - 10-на корена прясно посадени спираловидна валиснерия, още толкоз корени обикновена. Има две криптокорини и около две-три шепи явански мъх.
3. Вода - чешмяна, престояла, старозагорска. Химии не слагам на тоя етап
4. Светлина - около 6 часа на ден с енергоспестяваща мисля 9Вата крушка
5. Доста охлюви - ампулария и един друг, на който не му знам името
6. Филтрация - вътрешен филтър с около 240л/час дебит и флейта, която съм я направил така, че да прави леки вълнички на повърхността на водата
7. Температура - поддържам 25гр.
Прави ми впечатление, че откак съм ги взел не съм видял хитинови обвивки по дъното така, както беше при амановите ми скариди (които се споминаха преди два-три месеца). Днес смених около 7-8 литра вода с престояла и една от скаридите даде фира. Струва ми се, че само женски имам като загуби до момента - все най-едрите и оцветени си заминават. Някъде мярнах, че се слагат минерали във водата заради обвивките. Какви и откъде мога да си поръчам такива, че започвам да си мисля, че заради това измират.  *HELP*
Тестове на водата не съм правил. Ужким лесни за гледане скаридки са, представям си трудните  *dontknow*

petko

Вземи си някакъв кондиционер за вода.
С каква храна храниш?
Не се знае и на каква възраст са скаридите.

Similar topics (5)

59825

Започната от click1


Публикации: 1
Прегледи: 4688

38022

Публикации: 5
Прегледи: 4223

11113

Публикации: 6
Прегледи: 3568

10057

Публикации: 19
Прегледи: 10056

56888

Публикации: 10
Прегледи: 7103