• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 11:25

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Успях да уморя още скариди...

Започната от stefan4o, 16.12.2015 13:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

petko

По принцип солите са скъпички,но пък икономични.Не знам в момента в България дали ги има.
За тези соли хубаво е да имащ поне TDS метър,за да знаеш колко слагаш.
В този аквариума ли са умрели и Амановите скариди.

stefan4o

Ще се опитам да разкажа накратко за скаридите:
Купих аквариума през месец Юли м.г. Сложих в него доста видове рибки - трихогастер леери, колиза лалия, три броя орнатус (само той оцеля), обикновен мозаечен трихогастер, макропод, даниота (които подарих по-късно) и т.н. След това взех две аманови скариди от магазина. Доста време живяха, сменяха обвивки, заедно с рибите се хранеха и т.н. абе супер си бяха. Докато не реших да лекувам леерито от воднянка и не ползвах препарат на Сера. За два дни от рибите оцеляха само даниото и орнатусите. Скаридите почервеняха и загинаха, вероятно от медикамента.
Някъде през Ноември м.г. закупих по-голям около 100л. аквариум, който в момента съм населил с 9бр. неони, 9бр. фантоми, 3-те орнатуса, които пораснаха доста, тези дни добавих и два женски орнатуса. Имам един отоцинклус и един анциструс. Имам и немалко растения в него. Някъде Декември м.г. купих 5 броя жълти неонови скариди от човек в Стара Загора, даже имаше и тема - не ги климатизирах добре и резултатът не закъсня - измряха до крак. Реших след това малкия аквариум да го направя растителен, после ме осени идеята да го рестартирам нацяло и да гледам скариди в него - най-лесните за гледане ред чери. На 30.12.2015г. може да се каже, че го рестартирах, аранжирах, засадих нови растения. Реално сложих 10л. вода от старата, допълних с нова и така. Някъде преди около 10-ина дни взех 10-на броя сравнително млади екземпляри ред чери от друг човек в Стара Загора (не този първия с жълтите). Климатизирах ги, той ми каза, че ги гледа с чешмяна престояла вода на около 25гр., както е и при мен. В първите дни нямах жертви, имах и женска с хайвер под опашката. Постепенно през около ден време намирах по някоя умряла - допреди да сменя водата вчера бях загубил 3-4 скариди. Вчера сложих престояла вода от водопровода със стайна температура, ама не съобразих да й сложа Сера Акватан и резултатът е налице днес - извадих 3 умрели скариди и видях една сгънала на кофти място в мангровото дърво, не ми се бърка да я вадя да не стресирам другите. Оказа се, че имам оцелели всичко на всичко две - мисля, че са женска и мъжка, щото едната е видимо по-цветна от другата. Сега гледах мъжкия беше нападнал спирулината и хапваше от нея, женската е малко мудна и отива да линее, дано не се спомине и тя. Преди да сложа черитата, бях взел от магазина една аманова, която стоя 3-4 дни в аквариумчето и нещо явно не й хареса, понеже не беше кой знае колко активна. Преместих я в големия и там се спомина, изкара 3-4 дни. Аз всеки ден слагам там глутаралдехид, за съжаление беше късно, като разбрах какво им причинява той, намерих само остатъци от нея.

petko

При рестарта сменили грунда или остави от стария грунд.
Глутаралдехида не е виновен

stefan4o

Оставих стария грунт. Амановата я преместих при аквариума с рибите, така че може и те да са й разказали играта.

petko

Директно рестартирвай.
Измиваш аквариума хубаво с оцет,нов грунд.Само кварцов е достатъчно.
Ако имаш някое малко аквариумче премести все още живите скариди дори и без грунд и филтрация да е с вода от другия аквариума.

stefan4o

Имам само два аквариума. Ако срежа една туба 10л. дали могат да оцелеят там?
С каква вода да ги започна? Да купя трапезна и да сложа от нея или с чешмяна с добавена сера акватан?
Edit:
успях да рестартирам аквариума днес. Оказа се, че има 4 оцелели мохикана - 2 мъжки и 2 женски скариди. Дано успея да ги съхраня и да имам поколение. Сложих какъвто грунт имах останал - два пъти го преварих, малко е едър 5-7мм, но предполагам не е проблем за тях. Сложих чешмяна вода + сера акватан. Сега чакам малко време да мине да се избистри водата и така. След колко време да ги пусна вътре, че съм ги сложил в едно шише 1.5л. с малко мъх и вода от другия ми аквариум?

bbzdrn

Ще разкажа и мойте патила накратко.Преди 4 месеца стартирах 60 литров аквариум с доста ред чери,галакси-15 бр. и 8 малки тетри
Първо пуснах тетричките около седмица преди всички и всичко беше ок.Проблема дойде с пускането на галакситата и черитата,като съм ги пускал на етапи.Галакситата заминаха за 3 дни а черитата около седмица,последна отцеля аманова скарида.Имам познат който има магазин за рибки и направиме какви ли не тестове на водата и всичко беше в норми
Интересното в случая ,че на тетричките нищо им нямаше като си живуркат и в момента.
В аквариума подавам цо2 и си мислех,че може да предозирам,защото галакситата стояха само горе.Теста показваше в норми,но спрях да подавам и цо2-нямаше ефект.
извадих 5 галаксита в 10 литрово аквариумче-като даже някой от тях едвам мърдаха и се оправиха за около 3 дни-и още са живи.Останалите и черитата оставих и няма и помен от тях.След много умуване какво да правя по препоръка на познатия ми с магазина за ,който споменах /а той е изградено име в софия,но няма да го намесвам като име /
Според него проблема беше в грунда/то и друго не остана/
Грунда беше около 3 мм-черен,купих го от пазара на подуяне  но не пазара а магазина!Китайски беше ,интересното ,че го плакнах много, а беше бистра водата още с първото изплакване-и пишеше на него грунд за аквариуми-произход китай
Отдолу имах някава немкса хранителна подложка и на места за  пълнеж зеолит.
Рестартирах с манадо като основен/сложих и ранителен субстрат/
Резултата около 3 месеца след случката-купих нови черита-в момента са много развъдеха се страшно бързо,галакситата са ок като добавих и нови.Аквариума е силно залесен холандски тип и малките оцеляват предоволно,може и да  ги похапват рибките :-)
Та дали проблема беше в грунда и аз не знам,но се радвам че всичко е ок вече!
За какво написах всичкото това-мисля ,че проблема ти е като моят-СМЕНЯЙ ГРУНДА

petko

Цитат на: stefan4o - 10.01.2016 13:34

Edit:
успях да рестартирам аквариума днес. Оказа се, че има 4 оцелели мохикана - 2 мъжки и 2 женски скариди. Дано успея да ги съхраня и да имам поколение. Сложих какъвто грунт имах останал - два пъти го преварих, малко е едър 5-7мм, но предполагам не е проблем за тях. Сложих чешмяна вода + сера акватан. Сега чакам малко време да мине да се избистри водата и така. След колко време да ги пусна вътре, че съм ги сложил в едно шише 1.5л. с малко мъх и вода от другия ми аквариум?
Като се нормаизира температурата ги пусни.
Сложи им мъх.Хранене може и през ден по много малко.
Хубаво е всеки ден да сменяш по 10% вода или през ден.

discusfen

Не е грунда за за смяна зеолита се ползва три месеца най много .

stefan4o

Разкарах стария грунт. Измих и забърсах аквариума. Зеолитът има-няма половин месец, откак е в аквариума, както и да е, вече е в историята. А като сменям по малко вода с чешмяна с акватан или може и да ползвам трапезна? Мъх имам прилично количество, разкарах и мангровото дърво засега.

petko

Чешмяна с акватан си ползвай.
Може и да не оцелеят тези четири(ако са много засегнати),но не се отчаквай.

stefan4o

Засега няма фира,скаридите изглеждат добре, има сменени обвивки. Утре ще взема минерали,а може и някое листо за подобряване на водата. Вероятно ще взема и JBL, за който коментирахме. Ще сменя 3 литра вода утре - 10%.

Caxapa

Ако е много твърда водата "запичат" и немогат да сменят кожухчето си.  Ако е по-мека водата, пък  трудно оформят новата обвивка --- имай го в предвид. Щом са сменили хитиновата обвивка е добре.   *BRAVO*

Amev

За експеримента пуснах към 30 ред черита в 240 литра с много растения , всякакви риби (акулки,бета,молинезии,калихти и т.н.) рядко виждам по 1-2-3 максимум. В 70 литра с златна , "изцъклена черна златна" и анцитрусче албинос пуснах 4 ред черита. Емм тези 4 ги виждам по често ,днес видях и обвивка. В аквариума има анубиас ,ехинодорус ,микрозорум и 1-2 бързорастящи. Няма мъх като във другия. Има ли вариант толкова да се крият или пък бройката е значително намаляла (което не е изключено ,но като видях колко са бързи като се приближи нещо до тях, повече клоня към криенето)

petko

Цитат на: stefan4o - 11.01.2016 20:47
Засега няма фира,скаридите изглеждат добре, има сменени обвивки.
Това е добре.
Ако можеш махни първите обвивки да не си ги ядат.

Similar topics (5)

44342

Публикации: 6
Прегледи: 4177

14775

Започната от Ermak


Публикации: 14
Прегледи: 6554

29606

Публикации: 2
Прегледи: 7176

12212

Публикации: 11
Прегледи: 8708

18792

Публикации: 9
Прегледи: 6475