• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.10.2020 01:01

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

СЛАДКОВОДНИ СКАРИДИ (работна тема)

Започната от Деян, 24.10.2008 18:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Деян

НАЙ-ОТГОВОРНО ВИ ПРЕДУПРЕЖДАВАМ,ЧЕ Е ВЪВ ВАШ ИНТЕРЕС ДА НЕ ПИШЕТЕ ТУК!!!
Aвтор : Ryan Woods.   Линк: http://www.planetinverts.com/
Африканска Филтърна Скарида | Atya gabonensis


Английско име: African Filter Shrimp

Научно име: Atya gabonensis

Произход: Africa

Размер: Up to 6"
Температура на водата  : 73 - 82 °F

Параметри на водата: pH 6.5 - 7.5

Размножителни особености: Нуждае се леко солена от вода за ларвения стадий

Поведение: Неагресивна

Трудности: Нуждае се от специфична хранаАфриканската филтърна скарида, още позната като скарида вампир и Ггигантска филтърна скарида е рядка стока в сладководната акваристика. Тя е подобна на азиатската филтърна скарида с това, че се храни като филтрира хранителните частици във водата. За храна се използва храна на прах.


: 21.10.2008г 18:06ч
]Аманова Скарида | Caridina multidentata

Amano Shrimp

Caridina multidentata


Общ преглед

Тази скарида е много популярна в акваристиката. Тя е втора по популярност след Red Cherry Shrimp. Името й произхожда от добре известния акварист Такаши Амано, който често използва скаридите в своите аквариуми като водораслояди. Все пак много хора не знаят колко е трудно размножаването й. Почти всички Амано скариди са диво уловени и след това са продавани в зоомагазините, има случай на аквариумно размножаване, но те са рядкост.

Популярност

Както вече бе казано, популярността й произлиза от Такаши Амано. Повечето малки зоомагазини и дори големите вериги за домашни любимци се снабдяват със скариди от него. Aкваристите понякога започват с този вид, поради лесното му отглеждане. Фактът,че те са добри унищожители на водорасли също привлича акваристи, които се занимават с растителни аквариуми. Всъщност, повечето акваристи които гледат Амано скариди не знаят, че те не могат да се размножават в прясна(сладка) вода и недоумяват защо бременните женски с много яйца никога не създават поколение.

Хранене

Препоръчва се Амановата да се храни като всяка друга скарида в акваристиката. Използването на вида само за почистване от водорасли ще навреди на здравето на скаридата в дългосрочен план. Амановата скарида се оценява като "едра"  и се нуждае от солидно количество храна. Те ядат всичко, варен спанак, водорасли, храна за скариди, храна за риби, нарязан тубифекс и други. Най-добре е да се хранят веднъж на ден. Дава се по толкова, колкото могат да изядат максимум за 3 часа. Не е добре да се прехранват и по дъното да остават хранителни остатъци.

Смъртност

Не рядко Амано скаридите умират скоро след поставянето им в аквариума. Обикновенно те са дивоуловени "to captive" и не са привикнали към аквариумни условия. Прехранването също води до умирането на скаридите.

Размножаване

За да се размножават успешно скаридите се нуждаят от леко солена вода. Бременните женски носят много яйца, като компенсация за високата смъртност на ларвите след излюпването. Скаридката се излюпва под формата на малка ларва свободно плаваща във водата. Тя не е като другите скариди които се излюпват напълно оформени. Ларвите са много деликатни и изискват специални грижи. По-долу има кратка информация как да се размножават в изкуствена среда. Твърде трудно е да се размножи Аманова скарида в домашна среда.

РАЗМНОЖАВАНЕ В ПЛЕН

Възрастните се държат в 120 литров "размножителен" аквариум с аератор с гъба и много водорасли. pH е близо до неутрално а температурата около 75 градуса F (22 С ). Те ядат 'GP Pellets' плюс водораслени таблетки -- трябва да има също много водорасли в аквариума,повече от колкото могат да консумират.


Ларвите растат с пълна сила в солена, обогатена с алги, друга храна не се добавя. Последното ми поколение беше отгледано в 7.5 литров съд, но на лице беше висока смъртност, затова би трябвало да се използват по-големи аквариуми.
Опитвал съм с разнообразни условия,засега най-добрите са:


24-часово осветление
нежна аерация
средно 21 С температура

В тези условия ларвата преминава в постларвен стадий след 20 дни, по-високата температура забавя процеса. Отнема 6 месеца за пълен цикъл, от яйце до полова зрялост.


Ето още една тема за да се радвате :)
: 21.10.2008г 18:06ч
Бамбукова Скарида | Atyopsis moluccensis

ОБЩ ПРЕГЛЕД
Бамбуковата скарида е една от най-интересните скариди в акваристиката. Тя има няколко различни имена като например Азиатска Филтърна скарида, Вентилаторна скарида Дървена и няколко други. Бамбукова е името което предпочитам. Гледал съм наколко от тях в различни периоди от моето увлечение.

РАЗМНОЖАВАНЕ
Бамбуковата скарида има и своя лоша страна-тя не се развива напълно в сладка вода. Като Амановата този вид се нуждае от леко солена вода за своя ларвен стадий, с оглед на успешното развитие след излюпването. Друга лоша страна е,че почти всички скариди от този вид,които се продават по онлайн магазините са диво уловени. Вземането на това създание от природата и поставянето му в сладководен аквариум спомага за почти пълния срив на репродуктивните възможности на скаридата. Това не е причина да кажем, че Бамбуковата скарида е лош вид.

ПАРАМЕТРИ НА ВОДАТА

На мнение съм, че от ключово значение е поставянето на камък дърво или изобщо някаква платформа, към която да е насочена слаба струя. Ако течението е твърде силно, скаридата ще се покатери на филтъра, или дори ще опита да излезе от аквариума. Тя ще търси източника ако е неспособна да се храни. Моля, бъдете сигурни, че я храните правилно. Тя за разлика от много други видове далеч не яде всичко и вие трябва да удовлетворявате нейните нужди. Ако видите скаридата да седи на дъното, това е индикатор , че тя не се храни правилно и вашата намеса е необходима.

ХРАНЕНЕ
"Феновете" на бамбуковата скарида всъщност са на мнение че тя филтрира течението излизащо от филтъра за мокроорганизми и хранителни частици.Вие ще забележите ,че тя седи нсред течението,с разперени ветрила,ако се загледате внимателно ще видите ,че тя приближава някое от ветрилата си до устата си,и сякаш го "облизва".Ще опитам да заснема момента.

ОЦВЕТЯВАНЕ
Бамбуковата скарида може да възприеме много различни оцветявания. С изключение на бронз, кафяв и някои техни нюанси. Някои казват, че оцветяването показва здравословното състояние на вида, но аз не мисля така. Вярвам че тя сменя цвета си в синхрон с това, което я заобикаля. Това, че тя трябва да седи на открито в дива среда налага мнението, че тя се нуждае от камуфлаж, защото са лесна плячка за хищниците, докато се хранят в потока. Също, може би женските сменят цвета си за да покажат, че са готови за оплождане. Ще опитам да достигна до извод от тези теории.

ПОКАЗНОСТ

Бамбуковата скарида е приятен вид и ще прекарва времето си на открито, филтрирайки течението за храна. Това несъмнено я превръща в център на аквариума, особено ако имате гости, които да могат да я видят. Нейните ветрила и интересна външност ще интригуват гостите и биха породили разговори. Тя е изключително мирна и може да бъде срамежлива ако й е некомфортно или болна.

Още една статия от мен. :)
: 21.10.2008г 19:07ч
Пчелна скарида | Caridina cantonensis sp. "Bee"


Пчелна скарида
Caridina cantonensis sp. "Bee"


ОБЩ ПРЕГЛЕД

Пчелната скарида, още е наричана "Черна пчела" или "кристално черна". Всъщност този вид не е толкова известен като своя червен братовчед. Подозирам, че това е така, защото има други видове скариди, които са с подобна черна окраска и тя не е напълно уникална. Необичайните цветове наистина са това, което хваща окото в това хоби.

ИЗГЛЕД
Пчелната скарида е директно свързана с Червената кристална скарида, която е червена мутация на пчелната. Затова понякога я наричат червена пчелна скарида.Я понски развъдчик, г-н Hisayasu Suzuki открил пчелна скарида с червени линий, насред черното оцветяване. Разбира се останалата част от историята е ясна.

ВОДНИ ПАРАМЕТРИ
Пчелната скарида предпочита мека, кисела вода. Чистата вода е също така нужна, както при всички други видове. Както кристално черввената, така ипчелната може да е силно уязвима на заболявания когато живее в мръсна вода. Смените на водата са задължителни. Температурата трябва да е по-ниска от 27 С и РН трябва да е между 4-6, КН трябва да е между 1-2. Много е важно тя да бъде гледана в специфични условия. Екстремалните и крайните водни параметри трябва да се избягват. Не може да се каже колко е деликатна тази скарида. Когато достигнете по-голяма  възраст на вида, параметите са дори по-важни.

РАЗМНОЖАВАНЕ
Размножаването на пчелната е същото като това на червената кристална скарида.То не е трудно, както си мислят някои и все пак, не е за начинаещи. Трябва да имате опит с някой по-лесен вид преди да опитате да гледате и развъждате пчелни скариди. Водните параметри и храненето са изключително важни що се отнася за този вид. Инбрийдинга за получаване на селективни скариди ги предразполага към висока чувствителност към болести и стерилитет.

ГЕНЕТИЧНО РАЗНООБРАЗИЕ
Инбрийдинга на кристално червената скарида ги предразполага към стерилност и изнеженост. Затова пчелната скарида се е превърнала в генетичен обновител на сортовете. Всъщност има много класови пчелни, които могат да се кръстосат с класови кристално червени скариди. Това спомага да бъдат по-устойчиви и да имат по-добра имунна система. Знае се, че колкото повече поколения изкарвате без да вкарвате "свежа" кръв, толкова по-нежни са скаридите и толкова по-кратко живеят.

КЛАСИРАНЕ
То е същото като на кристално червената скарида, колкото по-класова е скаридата, толкова повече се оскъпява. Някои класове струват по 1200$ за брой и дори повече.

ПРИДОБИВАНЕ
Цената на пчелната е по-ниска от тази на кристално червената, защото е по-непопулярна.Тя все още е страхотно изглеждаща скарида и подозирам, че някой ден тя ще измести червения си братовчед от челните позиции.

: 21.10.2008г 20:08ч
Черна Тигрова скарида| Caridina cantonensis sp. "Black Tiger"


Черна Тигрова Скарида
Caridina cantonensis sp. "Black Tiger"

ОБЩ ПРЕГЛЕД
Едно от последните нововъведения в акваристиката е Черната тигрова скарида. Тя е на пазара от скоро, но вече се произвежда в солидни количества и е по-достъпна за обикновенния акварист. Тя определено е страхотно изглеждаща и доста търсена.

ПРОИЗХОД
Черната тигрова е селективно създадена от нормална тигрова скарида.Някои тигрови са имали черни линии, запазващи се дори след множество поколения, по-късно черните линии започват за изпълват цялата повърхност на тялото. Този метод има и лоши последствия, като например лошо здраве.

ВОДНИ ПАРАМЕТРИ
РН обикновенно трябва да е около 7, а водата трябва да е леко твърда. Тези параметри не са толкова важни, гледал съм ги в съд с РН 7.8 и GH 12

РАЗМНОЖАВАНЕ
Черните тигрови скариди са много трудни за размножаване и дори за отглеждане. Повечето развъдчици успяват да създадат популация, колкото да я поддържат, но в същото време не могат да произведат достатъчно за продан.

КЛАСИРАНЕ
Има няколко класи черни тигрови скариди, в зависимост от пропорциите на черното и неговата прозрачност.


: 24.10.2008г 15:03ч
Синя Пчелна Скарида | Caridina sp. "Blue Bee"

ОБЩ ПРЕГЛЕД
Синята пчелна скарида е относително нова в акваристиката. Въведена е около март 2008. Може да бъде в много цветове и понякога трудно се определя, дали е диво уловена или е развъдена от акваристи.

ПРОИЗХОД И ВЪНШНОСТ
Синята пчелна е диво уловен вид, открит в сладководни потоци на Китай. Засега всички сини пчелни скариди са от природата. Размножаването е започнало и аквариумно отгледаните скариди скоро ще са на пазара.

АКВАРИУМНИ ИЗИСКВАНИЯ
Има данни за успешно размножаване при РН ОТ 6.5 до 6.8 и температура 23 С .Тези параметри са много близки до параметрите изисквани от кристално червената или пчелната скариди. Между тях има голяма връзка и подозирам че са свързани и с този вид.Точните параметри не са ясни до този момент.

РАЗМНОЖАВАНЕ
Докладвано е за успешно размножаване при РН ОТ 6.5 до 6.8 и температура от 23 С.Габриел Хернандес от Япония е имал успех в това начинание.

БЕБЕ СИНЯ КРИСТАЛНА СКАРИДАОЦВЕТЯВАНЕ
Възможното оцветяване е в кафяво, лилаво и синьо. Не се знае дали здравето или генетиката оказва влияние, но времето ще покаже. Следват снимки на различно оцветени скариди.

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПОЛА
Определянето на пола на синя пчелна скарида е трудно в "детска" възраст. Когато женските достигнат зряла възраст може да се видят разликите в пола или поне кои са женските.Те са лесни за разпознаване, защото са по-големи и имат извивка в подкоремната област. Разликата в оцветяването не е достатъчна, за да се каже със сигурност.

ХРАНЕНЕ
Най-добре е да се храни веднъж дневно. Дава се толкова, колкото могат да изядат за максимум 3 часа.Не е добре да се прехранва. Прехранването е известна причина  за смъртност и падане на качеството на водата. В природата те не получават храна постоянно,затова е добре да се правят харанителни паузи от по ден-два,за да се прочистят.
: 22.10.2008г 11:11ч
Синя Перлена скарида | Neocaridina cf. zhangjiajiensis "Blue Pearl"


Синя Перлена Скарида
Neocaridina cf. zhangjiajiensis var. blue

ОБЩ ПРЕГЛЕД
Това е един прекрасен вид. Не е с твърде наситен цвят, но е много по-запленяващо синьо. Някои твърдят, че заради тази си черта вида трябва да се нарича ЛЕДЕНО СИНЯ СКАРИДА .

ВЪНШЕН ВИД
Този вид е директно свързан със Снежната скарида. И двете, снежна и перлено синя скариди са селективно създадени от Улф Готшалк в Германия, произлизат от Neocaridina cf. zhangjiajiensis  и по-точно дивата й форма. Синята перлена е селектирана за дълъг период от време.

РАЗМНОЖАВАНЕ
Те се размножават на всеки два месеца, носят яйцата около 3 седмици. Малките растат от 3 до 5 месеца в зависимост от температурата. Няма да се размножават ако тя е твърде ниска. Развъждането е изключително лесно, ако водата е чиста и няма вредни условия. Ако колонията е здрава и щастлива те ще се размножават почти толкова бързо, колкото и обикновеното "чери". Изискваните условия са същите като на черито, жълтата и снежната скариди. Моля да запомните, че не трябва да отглеждате този вид,с никой представител на вида Neocaridina, защото се кръстосват и се раждат грозни хибриди!

ВЪНШНОСТ
Някои скариди от вида имат малки червени точици по тялото. Това е защото синята окраска не е напълно завършена и остава някакво оцветяване от дивата форма. Тези петна не значат, че скаридата е хибрид. Вижте следващата снимка за да видите тези петна.
БЛИЗКА СНИМКА

ОЩЕ ЕДНА БЛИЗКА СНИМКА


ХРАНЕНЕ

Храни се веднъж дневно,колкото могат да изядат за максимум 3 часа,не трябва да се прехранват,дори е добре да гладуват от време на време.
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПОЛОВЕТЕ
Пола се определя по същия начин като при черито.

: 24.10.2008г 15:03ч
Синя Тигрова Скарида | Caridina cantonensis sp. "Blue Tiger"Синя Тигрова Скарида
Caridina cantonensis sp "blue"


ОБЩ ПРЕГЛЕД
Синята тигрова скарида има наистина невероятен вид.За разлика от нормалната тигрова скарида,синята има синьо по цялото тяло и също така,красиви оранжеви очи.Контраста между тези цветове е прекрасен.Трябва да я видите лично за да оцените красотата й.Това е великолепен вид,но е доста скъп,заради своята рядкост.Нуждите й са като на обикновенна тигрова скарида,е може би е нужно малко повече внимание,дължащо се на цената.

ПРОИЗХОД И ВЪНШЕН ВИД

Засега нямам идея ,каква е историята на този вид.Не съм сигурен как е създадена синята окраска и също не знам от къде идват оранжевите очи.Чувал съм ,че тази разцветка е срещана в природата,може би очите са естествена мутация.

ОРАНЖЕВИ ОЧИРАЗМНОЖАВАНЕ
Синята Тигрова Скарида не се размножава наистина,някои поколения са сини,други не.Обаче всички ще имат оранжеви очи.Този вид не е обагрен навсякъде и не произвежда сто процентово сини малки.Тези не-сини малки са наричани оранжевоока тигрова скарида или тигрова скарида блондин.Точното съотношение на сини - несини поколения не се знае.Говори се ,че колкото по-сини родители се кръстосат,толкова по-голям е шанса малките да са сини.Размножаването може да е трудно,защото включва постоянен инбрийдинг,за да се запази синята окраска.Синята тигрова скарида е податлива на болести и става болнава в бедни аквариумни условия.


ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПОЛОВЕТЕ

То е много лесно,има същите разлики като при обикновенното чери,женската е по-голяма с изкривена под-коремна област,но тук цвета не играе роля в определянето.

ВОДНИ ПАРАМЕТРИ
Те са както за всяка тигрова скарида,РН около 6.5  7.5 и леко по-мека вода,тя също трябва да е доста чиста.


ХРАНЕНЕ
Храненето е лесно,но поради деликатността и цената на вида,някои развъдчици предпочитат специализирана храна.Те ядат всичко от варен спанак до водораслени люспи,най-добре е да се хранят веднъж дневно.


ОЦВЕТЯВАНЕ И КЛАСИ

Има няколко класи синя тигрова,в зависимост от насищането на синьо.Варират от светло до тъмносиньо.По-тъмните са по-скъпи,но някои хора предпочитат светлите.

ТЪМНО СИНЯ ТИГРОВА СКАРИДА


ПОЛУ-ТЪМНА СИНЯ ТИГРОВА


СВЕТЛО СИНЯ ТИГРОВА СКАРИДА


На следващата снимка се виждат разликите между класите.
ТЪМНИ И СВЕТЛИ ТИГРОВИ СКАРИДИ.

: 24.10.2008г 15:03ч
Тъмно Зелена Скарида | Caridina sp. "Dark Green"


Тъмно Зелена Скарида

Caridina sp. "Dark Green"

ОБЩ ПРЕГЛЕД

Имаше голямо объркване породено от имената "зелена скарида" "тъмно зелена скарида" и "зелена неонова скарида" .На този вид са дадени няколко научни имена и другите акваристи мислят че това е нов неименуван вид.


ФОН
Тя произлиза от Азия,но точното местоположение е неизвестно.Въведена е в акваристиката за пръв път през средата на 2007 и популярността й се дължи на тъмнозелената й окраска и бързия растеж на малките.Просто за информяция има и друг вид - Caridina Babaulti ,който също е зелен,но не толкова колкото тази и малките му не растат толкова бързо.


ПАРАМЕТРИ НА ВОДАТА

Тя обича средно киселинна вода,РН около 7.0,по-високо РН също е приемливо.Температурата трябва да е по-ниска от 28 С и по-висока от 20 С

РАЗМНОЖАВАНЕ
Единственият зелен вид който имам е този и мога да предложа моят опит с него.Бебетата са изключително малки в началото,с тъмно червена окраска,което е уникална характеристика на вида.Друга особеност е бързия растеж.Малките удвояват размера си за седмица.При видът Babaulti еобратното,отнема време докато започнат да растат.

БЕБЕ ТЪМНО ЗЕЛЕНА СКАРИДАИДЕНТИФИКАЦИЯ СРЕЩУ Caridina Babaulti sp "Green"

Тъмно зеленат скарида не променя интензивния си цвят през живота си,а за втория вид се знае ,че го прави.

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПОЛА
Женаската е далеч по-голяма и "дебела" от мъжкия.Те са и доста по-тъмно украсени.

Хранене
Храни се като обикновенно чери
: 24.10.2008г 15:03ч

: 23.10.2008г 14:02ч
Кафява Камуфлажна Скарида | Caridina sp. "Brown Camo"Кафява Камуфлажна Скарида
Caridina sp. "Brown Camo"ОБЩ ПРЕГЛЕД

Това е още един забележителен вид от Сулавеси,Индонезия.По размери е идентичен с Кардиналната скарида,не най-големия,но не и от най-малките Сулавески видове.Окраската й е уникална,тя не е за начинаещи и само опитни акваристи трябва да се занимават с нея.

ОБЩИ СВЕДЕНИЯ

Кафявата камуфлажна скарида е от Сулавеси ,Индонезия.Сулавеси е един от островите,изграждащи държавата Индонезия.Тя е улавяна в няколко езера на острова.

ВОДНИ ПАРАМЕТРИ

Всички сулавески видове обичат температура от поне 26 С,всяка по-ниска температура може да убие вида.Също трябва водата да е твърда и с РН показател,не по-нисък от 7.0 .

Обема на съда в който ще живее трябва да е поне 30 литра и в един такъв съд не трябва да има повече от 25 екземпляра.

РАЗМНОЖАВАНЕ

Тя е успешно размножавана в аквариумни условия.Не се нуждае от солена вода за процеса.Женските носят яйцата до тяхното излюпване,обикновенно яйцата са 10-15 на брой.Те се излюпват след 20-30 дни.Оцветяването на малките започва след най-малко седмица.

БЕБЕ КАМУФЛАЖНА СКАРИДА


ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПОЛОВЕТЕ

Това е трудно начинание и досега не са открити сигурни признаци,отличаващи мъжки от женски.
: 24.10.2008г 15:03ч
Скарида Кардинал | Caridina sp. "Cardinal"Скарида Кардинал
Caridina sp. "Cardinal"


ОБЩ ПРЕГЛЕД
Нова в хобито,скаридата кардинал,бързо стана една от най-търсените скариди.Тя е една удивителна натура,с цвят на тъмни рози,или светло червена окраска с бели точки преминаващи през цялото тяло на скаридата.Трябва да я видите с очите си,за да оцените красотата й.Това не е скарида за начинаещи и само опитни акваристи трябва да се занимават с нея.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ
Тя е от Сулавеси,Индонезия,намирана е в няколко езера на острова.

ПАРАМЕТРИ НА ВОДАТА

Всички сулавески видове обичат температура от поне 26 С,всяка по-ниска температура може да убие вида.Също трябва водата да е твърда и с РН показател,не по-нисък от 7.0 .

РАЗМНОЖАВАНЕ

Това не е трудно,както някои мислят.
Не се нуждае от солена вода за процеса.Женските носят яйцата до тяхното излюпване.Ларвен стадий липсва.обикновенно яйцата са 10-15 на брой.Те се излюпват след 20-30 дни.Малките се оцветяват като възрастни незабавно след излюпването.

БЕБЕ СКАРИДА КАРДИНАЛВЪНШНОСТ
Този вид може да има раз;ични отенъци на червено,от светло до тъмно,но това няма връзка с пола или здравето на скаридата.Едно то най-хубави притежания на вида са белите предни крака.ПОВЕДЕНИЕ

Скаридата Кардинал не е срамежлива,постоянно ще претърсва дъното за храна.Забелязано е ,че те прекарват цялото си време по обрасли с алги камъни и корени,естествено ако такива има.Интересно е ,че тя става доста по-активна ако в същия аквариум има сулавески охлюви,може би така се чуства като у дома си.

ХРАНЕНЕ

Най-добре е да се храни веднъж дневно. Дава се толкова, колкото могат да изядат за максимум 3 часа.Не е добре да се прехранва. Прехранването е известна причина  за смъртност и падане на качеството на водата. В природата те не получават храна постоянно,затова е добре да се правят харанителни паузи от по ден-два,за да се прочистят.

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПОЛА

Женските имат сдло,но то се вижда само под инфрачервена светлина,други външни белези няма,или не са открити.

СНИМКИДеян

Кристално червена скарида | Caridina cantonensis sp. "Crystal Red"Кристално червена скарида
Caridina cantonensis sp. "Crystal Red"

ОБЩ ПРЕГЛЕД

Една от на-популярните скариди в акваристиката е кристално червената скарида,понякога наричана червена пчелна скарида.Оцветяването и трудността й я правят търсена за опитни акваристи и новаци.Трябва да я видите наживо,за да се убедите в красотата й.Окраската й е удивителна и горещо препоръчвам на всияки акваристи,поне да опитат да я отгледат.Естествено първо трябва да прочетете нейните изисквания.

ОБЩИ СВЕДЕНИЯ

Кристалната червена е червена мутация на дивата пчелна скарида.През 1996 г. господин Хисаясу Сузуки от Япония открил че една от неговите пчелни скариди има червени линий по тялото си.Той бавно и методично кръстосвал скаридите си,докато получил познатото но оцветяване.Все пак,това не е вид за начинаещи.Нуждае се от много внимание и грижи,донякъде на основа на високата й цена.Все пак не искате заради грешка да загубите доста от парите си.

ВОДНИ ПАРАМЕТРИ
Този вид предпочита мека,кисела вода.Също в аквариума трябва да се поддържа висока чистота,защото в противен случай скаридите се разболяват и често умират.Температурата трябва да е по-ниска от 27 С,а РН трябва да е между 6.2 и 6.8,GH трябва да е между 4 и 6 ,а КН между 1 и 2.

РАЗМНОЖАВАНЕ
Размножава се лесно,единственото от което се нуждае са точни параметри на водата и храна разбира се.Бебетата са оцветени като възрастни.Нужно е периодично да се внася "свежа кръв" ,в противен случай малките стават изложени на редица болести.

БЕБЕ


ХРАНЕНЕ

Най-добре е да се храни веднъж дневно. Дава се толкова, колкото могат да изядат за максимум 3 часа.Не е добре да се прехранва. Прехранването е известна причина  за смъртност и падане на качеството на водата. В природата те не получават храна постоянно,затова е добре да се правят харанителни паузи от по ден-два,за да се прочистят.

ХРАНЕЩИ СЕ КРИСТАЛНО ЧЕРЕВНИ СКАРИДИОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПОЛА
Определянето на пола на синя пчелна скарида е трудно в "детска" възраст. Когато женските достигнат зряла възраст може да се видят разликите в пола или поне кои са женските.Те са лесни за разпознаване, защото са по-големи и имат извивка в подкоремната област. Разликата в оцветяването не е достатъчна, за да се каже със сигурност.

БРЕМЕННА ЖЕНСКАКЛАСИ

Има няколко различни класи.Понякога цената за расов екземпляр е шокираща - 2500$ за брой.

Деян

ВРЕМЕННО СПИРАМ РАБОТА,ЗАЩОТО САЙТА Е НЕДОСТЪПЕН ЗА МОМЕНТА.

botan

Какво стана, уж добре почна, ама нещо занемари работата. *dontknow*
I don't care, I love it!

Деян

В момента имам много изпити и нямам време да превеждам, скоро ще довърша.

botan

Ок, няма проблем, просто питам, ако си се отказал - някой друг да я довърши. :-)
Успех на изпитите! *DRINK*
I don't care, I love it!