• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 11:19

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Скариди Кардинал (Caridina dennerli)

Започната от gebo777, 26.06.2014 01:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

gebo777

Понеже вече няколко човека ме питат за подробности по отглеждането на тези красавци, може би е време да отворим и такава тема.
Това в никакъв случай не е ръководство за отглеждане - просто споделям краткия си личен опит. Все пак при положение, че за пет месеца от 20 бройки станаха може би 200-300, вероятно голяма част от нещата са правилни... :-) Очаквам buchkata да ме допълва. :-)
Първо аквариумчето - моето е теоретично 90 литра, чисто 75 литра вода. Триъгълно, ъглово, ужасно трудно за обслужване... Умерено осветление 2х18W Т8, 12 часа на ден (за да се развиват алги, които са основната им храна). Задължително добър външен филтър, нужна е отлична филтрация и отлична хигиена! Желателно е грундът да е минерален - изкуствените фирмени грундове по правило понижават рН, а ние гоним високо.

Най-важното - водата - забравете за чешмяната!!! Аз лично направих такъв опит и уморих 20 скариди - в Германия ги гледат в чешмяна вода, но нашата просто не става... Така че задължително осмозна вода и соли на SaltyShrimp! Тук вече има избор - Sulawesi Minaral 7.5 или Sulawesi Minaral 8.5. Кардиналите са най-адаптивният вид от Сулавеси и с успех се отглеждат в соли 7.5, които се разтварят по-лесно. От друга страна солите 8.5 пресъздават почти на 100% водата от Сулавеси, но пък се разтварят само с СО2... Не е нищо сложно, но си е допълнителен ангажимент - една бутилка с мая и захар и не се грижите за нищо - колкото е по-бурна реакцията, толкова по-бързо се разтварят. Просто трябва да мислите няколко дни предварително.
Румънецът, от когото си взех скаридите, ползва соли 7.5, а аз ползвам 8.5. Миналата седмица бях при него, за да си купя черита "жълт неон" за другия аквариум и естествено говорихме надълго и нашироко и за кардиналите. Оказа се, че при мен се размножават много по-бързо, отколкото при него и понеже моят опит е мизерен в сравнение с неговия, явно причината е в солите. Така че изборът на минерали всеки трябва сам да си го направи, засега да кажем, че и двата вида вършат работа.
Следващото важно нещо е да се поддържат постоянни условия, тия хубавци никак не обичат промените! Минимална разлика в температурата ден/нощ, своевременно доливане на изпарилата се вода с осмозна и минимални (но редовни!) смени на вода (10-15% седмично). Стремим се обаче към нулево ниво на нитратите, това е важно! Затова трябва да се ограничат всякакви източници на замърсяване, гниене и т.н.
При мен параметрите са такива:
-температура 27.5 -28
-КН 5.5
-GH 7
-рН 7.8 (в естествената им среда е 8.4, но при мен не се вдига повече...)
Естествено тези условия не са много подходящи за растения. Аз лично след много опити намерих 2-3 вида, които оцеляват, но само оцеляват... Като цяло отчитам като грешка оформлението на моя аквариум - сега бих направил красив хардскейп с много камъни и корени и малко мъх за цвят. Повърхностите на камъните и корените са любимото им място за хранене, след като зеленясат леко, а и осигуряват достатъчно укрития.
Относно храненето - пълни вегетарианци! Давам през ден-два по много малко храна за скариди, но честно казано, никак не са пристрастени - предпочитат да си скубят живи алги.
В заключение - уникално красиви, атрактивни и много активни през целия ден, истинска радост за окото! :) Успях да кача едно клипче в YouTube, вижте го - http://youtu.be/mX_ZUwjXHOo. Ще ми е много приятно да покажа и наживо малките "пианисти" на всеки, когото съм успял да заинтересувам и който има път към Варна - току-виж се е запалил още някой, че да можем да смесваме кръвните линии. На тел. 0887980527 съм - Гебо.
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

niky

Браво. Това си е една готова статия за тези скариди. Ако си съгласен, ще я редактираме малко и ще я кача на сайта. Ако имаш снимки и на скаридите също ще е добре.
Напиши и подробно - какъв е филтъра, с каква медия, какво е дъното - марково, кварцоя пясък...
Иначе за Германия си прав. Чешмяната вода идва с пх 8....GH e около 8....
Аз ползвам осмоза за моите кристъл ред, но мисля да се пробвам и с кардинали....само да измисля къде да ги гледам. :-)

Penta

Страхотни са, радост за очите.
Браво !

gebo777

Ники, разбира се, все пак целта е да се запалят повече хора!  :-) Имам няколко добри снимки, макар и стари, но са правени с хубава техника от един приятел - ще ти ги пусна на лични.
В нашата вода има какво ли не, при това си идва готова заредена с нитрати - във Варна са между 3 и 10 мг/л, в зависимост от валежите... А и всеки ден е с различен цвят, също като в приказката за Златка Златното момиче... :-D Вече дори при черитата не наливам чешмяна...
Сега подробностите - филтърът ми е Fluval 205, натъпкан до пръсване със Сипоракс. Понеже е за по-голям аквариум, съм намалил потока наполовина, защото не смея да пробвам как ще им се отрази силно течение. Все пак са езерен вид, а не речен...
А грундът ми е абсолютно безмарков - някакви черни камъчета, фракция 4-6 мм, в магазина беше в торбички без надпис...
Най-трудно се справих с температурата - при 27 градуса водата просто иска да се изпарява. Ако се сложи стъклен капак, се получава парников ефект и се вдига до 30-31. Без капак пък се загрява от осветлението (моето поне е доста близо)... Реших проблема с вентилатори, но с цената на 1.3 литра изпарения дневно. Разбира се, това е "бял кахър", но се наложи да обуча всички вкъщи какво и колко да доливат, когато не съм във Варна... :-D
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

miTko

Само ph-то на водата ли е причината да не ползваш чешмяната вода? Предполагам, че в Германия също я дезинфекцират, няма начин да я пуснат натурална. Питам, защото при нас в Пловдив е трърда, е не екстремна,но дали пък няма да стане.
Разни мои АКВАРИУМИ 

zariio

Проблема са и нитратите.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

gebo777

Много колеги съм чел да се оплакват, че черитата им дават фира след смяна на вода... А щом тия противоатомните черита не издържат, какво остава за по-кекавите видове...
Според мен тук е много занижен контролът, а торенето в земеделието е меко казано хаотично. След всеки дъжд тия торове и отрови се стичат във водоемите и после идват при нас... Особено пък при вас около Пловдив и Пазарджик каквото зеленчукопроизводство кипи, почти сигурно е, че растителните ви аквариуми ще минат и без допълнително торене... :-D А идва и кой-знае какво още...
Цехът ми е в прословутия варненски квартал Аспарухово - още преди три дни обявиха водата за годна за пиене, а днес все още цветът и е като кожа на мулатка... Е, добре де, от по-светлите... :-D
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

miTko

Аз с чешмяната вода и черитата нямам проблеми. Наливам директно, без престой дори. При нас обаче и общата твърдост е над 10, примерно 12-14.
Разни мои АКВАРИУМИ 

rakim

 miTko живеем на две преки един от друг,а водата в нас е такъв кенеф че идея си нямаш.Не знам може би от различни места ни идва.
540л Южна Америка

gebo777

Митко, може пък и да стане, все пак още сме на ниво експерименти... :-)
При мен в чешмяна вода си живяха щастливо два месеца, дори имах две женски с яйца. Но после една по една окапаха... Разбира се, причината може и друга да е, аз поне подозирам едни бактерии, характерни за нововнесените скариди.
Но представи си такъв сценарий - всичко ти се развива добре и след шест месеца, както постоянно се случва, се появява някаква гадост във водата... Излизат 2-3 статии по въпроса, от ВиК казват, че са взели всички мерки и вече няма проблем, но при теб вече са останали само камъни... При цена от десетина лв. за скарида, малко скъп ми изглежда този експеримент... :-)
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

gebo777

Благодарение на martata (на мен не ми беше хрумвало...) си отгледах малко водорасли в един буркан на терасата - от най-гадните, дето покриват стъклата... :-) Днес пуснах 3-4 парцала от тая гадост при Кардиналите и гледката ме впечатли - нахвърлиха се като глутница вълци!  :-D
Е ТЕ НА ТОВА МУ СЕ ВИКА ШВЕДСКА МАСА !!!  :-D :-D :-D








ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

buchkata

Много ги обичат.При мен се развъждат по покривното стъкло и веднъж седмично им го остъргвам и тогава настава подобна веселба.

gebo777

Колеги, стягайте вече Сулавеси-скаридарниците, че при мен май взе да отеснява... :-)
С удоволствие ще помагам със съвети на мераклиите! :-)
Пускам едно видео от телефон - не се вижда кой-знае какво, но ще добиете представа какъв мравуняк се получи:


ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

Асен Евгениев

Цитат на: gebo777 - 24.09.2014 22:00
стягайте вече Сулавеси-скаридарниците
Стягаме, стягаме! Мравунякът пълни окото! *THUMBS UP* *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Aseganapred

Страхотни са. Заребих се много, започвам да правя и моя. Колко е бройката с която е благоприятно да започна?

gebo777

Труден въпрос... Стаден вид са. От личен опит знам, че колкото са повече, толкова са по-спокойни, по-смели и по-активни. Бих казал поне десетина. Аз лично започнах с 20, а martata стартира с 12 преди малко повече от месец и вече има малки! *THUMBS UP*
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

Pukanka

Ейййй, запалихте ни главите с тия скариди.  :) Утре за наказание ще ви отмъкнем малко.

gebo777

Понеже хвана паяжина темата, пускам едно ново (макар и ужасно като качество) видео - да споделя в някаква степен кефа, който изпитвам, като погледна тоя аквариум... :-)



"Земетресението" във видеото се дължи на факта, че го снимах преди обяд, а по необясними и за мен причини ми е неудобно да си отворя бира преди 12... Обещавам другия път да снимам следобед - след втората бира ръката ми става като триножник !!!  :-D
Чакам ентусиасти - рано или късно ще се наложи да рестартирам и не се знае дали ще ги опазя, хубаво е да има някъде поне още една популация...
Наздраве на всички! *DRINK*
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

gebo777

Да похваля колегите от Aquаline, че те нямат време за писане явно...
Преди два месеца им занесох в магазина пет Кардинала, но никак не бях оптимист - 15 литра с вътрешно филтърче и без керамика, с една дума - ужас!
Днес обаче минах през магазина и видяхме малки, при това поотраснали вече, според мен на 20-тина дни!
Явно не са чак толкова кекави добичетата, а и евала на гледачите!  *THUMBS UP*
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

niky

Аз мисля да пробвам в 10 литра с външен филтър. Само се чудя с осмозна вода или с тая от чешмата.
СО2 нямам.

gebo777

Цитат на: niky - 04.06.2015 23:59
Аз мисля да пробвам в 10 литра с външен филтър. Само се чудя с осмозна вода или с тая от чешмата.
СО2 нямам.

Перфектният вариант е осмозна вода и Sulawesi Mineral 8.5... Доста съм чел обаче из немските форуми и много хора си ги въдят в чешмяна вода. Все пак и там параметрите със сигурност не са еднакви навсякъде. Освен температурата, важните неща са КН 5-6 и рН над 7.5 - ако параметрите при теб са подобни и ако си вземеш от някого аквариумно поколение, а не дивоуловени от магазина, няма да имаш проблеми. Ако обаче водата ти е по-мека, ще се наложи да я втвърдяваш, може би с коралов пясък...
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

niky

При мен ще стане и с от чешмата сигурно - pH 8 - 8.4 Gh TDS e 200. KH ще измеря тия дни, че теста ми е изветрял :)
Основният проблем е, че няма откъде да взема скариди :)
От магазини трудна работа, от хора ...тия които намирам не пращат по пощата а аз а бия 200 км за едни скариди...не че не съм луд аме не чак чак толкова :-D

gebo777

 :-D Тя лудостта е относителна... :-D
Според мен още малко мерак не ти достига... Аз уж се имам за нормален, ама за по 20 скариди първо бих 1000 км до София и обратно, после още 600 до Букурещ и обратно... :-D
Като ти отлежи хубаво идеята, ще запалиш колата, няма как... :-D
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

niky

Май ще взема да оборудвам аквариума, като се установи ще съм готов за пазаруване :-)
Реших да взема една бутилка СО2 и да ползвам осмозна вода с Sulawesi Mineral 8.5. Аз сега ползвам Liquid Mineral Ca+ за Crystal red и нямам проблеми. Просто външният ми филтър е с обем колкото аквариума горе долу.
Какъв вънщен филтър ползваш ти за твоите любимци - те при теб са направо пълчища като гледам снимките *THUMBS UP*

gebo777

С Fluval 205 съм, даже идва силен за 75-80 литра вода и съм го понамалил.
А иначе е добра идея да се стартира по-рано - хем да се стабилизира, хем да се завъдят живи алги - няма по-добра храна!
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

gebo777

Срам не срам, ще си призная - наскоро си дадох сметка, че не съм чистил канистъра на кардиналите от 14 месеца... Днес свърших тая работа и ми се взе акълът...
На всмукателната тръба си имам гъба и бях сигурен, че нищо не може да влезе в помпата. Да, ама не! Извадих 46 скариди !!! Всякакви размери - от новоизлюпени до възрастни женски с хайвер. И съм сигурен, че още много останаха, защото трите кошници с керамика само леко ги промих - твърде дълго продължи "операцията" и ме достраша да държа аквариума без филтър...
Как точно са влезли все още не мога да си обясня, но е факт, че никак не са толкова капризни и чувствителни, за каквито се водят...
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

a__andreew

Здравейте, за тази цел оня ден взех един пред филтър на ехайм, заради раците,но и за скаридите ще стане. Имах съмнение, че окачения филтър ми прави мизерий, но не успях да го докажа😀. Той е съвместим с повечето външни филтри, но има изключения в някой модели. Не си спомням да ли споделих, но рачката ми е бременна и значи е възможно да се получат хибриди от червен и мраморен рак. То Ицо да му мисли само да не светят в тъмното гадините :)

Caxapa

 Дали ще светят не знам но аз сигурно ще светна от кеф с хибридите. Инак на всмукателната тръба на решетката слагайте къси дамски чорапи или още наричани терлички и едва тогава гъба като за аератор.

a__andreew

Хи, затлачва се бързо поне според мен. Последното, което до сега работеше е гъба от аератор нахлузена на тръбата значително по бавно пък са евтини.

azanzu

След като установих и аз същия проблем пробвах с гъба, чорап и предфилтър който заема много място, а гъбата затлачва и намалява дебита след известно време
си реших проблема с ето това
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore.picbg.net%2Fpubpic%2FF9%2FF3%2Fe2b41e5c3140f9f3.jpg&hash=6ea89d151235e0e5aca47e600f4622a69700c9de

има различни размери
ползвам го на канистър в едната аква и в другата на окачваем филтър

a__andreew

Хи, сега въпроса от какво е това и къде може да се вземе? То, че е нераждавейка си личи.


gebo777

Пичове, на входа имам нахлузен дунапрен за вътрешен филтър FLUVAL. Искате да кажете, че минават през дунапрена ли? Не го вярвам, а дори и да е възможно, няма да е в такъв мащаб... На филтъра на големия аквариум нямам никаква защита, само решетка, а като го чистих последно, вътре имаше само 7-8 черита...
За мен единственият възможен сценарий е следният - всяка седмица като сменям вода, мия и дунапрена на входа, а през това време входът остава само на решетка (но със спрян филтър) - може би през това време няколко диверсанта са се напъхали в тръбата, а после са се размножили вътре във филтъра... Откачено звучи, но не виждам друг начин...
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

gebo777

Привет, да ви информирам за нещо, което ще заинтересува всички почитатели на кардиналите - след 4-годишна разработка, най-после Dennerle пуснаха минерали за отглеждане на кръстената на тях скарида (Caridina dennerli) !!! :)
http://dennerle.com/de/produkte/nano-aquaristik/pflege/shrimpking/shrimp-king-sulawesi-salt-ghkh
Според описанието се разтварят веднага в осмозна вода, без СО2 или друга помощ, което ще е голямо улеснение. Пак според описанието, пресъздават на 100% водата в езерото Матано, като са добавени и всички необходими витамини.
Естествено аз вече си поръчах, ще ви държа в течение какво се случва.
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

Caxapa

 *DRINK* Супер. Ще го потърся в нашата магазинна мрежа на Dennerle че солите  които бях закупил взеха да намалят и трябва да зареждам пак.

gebo777

Обещах малко обратна връзка... Вече 5-6 пъти правя смени с вода, обогатена с минералите на Dennerle. Най-важното е, че няма отрицателен ефект - живуркат си щастливо хубавците. При положение, че са добавени витамини и йод, очаквам да падне "детската смъртност", но това още е рано да го преценя.
Иначе улеснението е огромно - просто забърквам "супата" един ден преди смяната и съм готов. За радост на жената, от къщи изчезна системата за СО2, с която разтварях минералите на SaltyShrimp, както и запасът ми от 5-6 туби с вече готова вода за смяна - просто няма нужда от запас.
С две думи, засега всички са доволни, а отглеждането на кардинали става все по-лесно.
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

gebo777

Да се похваля, моите кардинали си имат нов дом! :)

80/35/40, чисто 100 литра вода. Инертен грунд на PRODAC и камъни от реката над Мийковци, по пътя за връх Чумерна. Външен филтър FLUVAL 205. Осмозна вода, обогатена с минерали DENNERLE Sulawesi Salt.
Старият аквариум е на 2.5 години и дъното се затлачи... Въпреки водната леща и микрантемума, започнаха да се вдигат нитратите, а това е много противопоказно - учестих смените на вода, но популацията ми видимо намаля...
Идеята беше новият аквариум да е временен, само докато рестартирам стария. Само че малките гадове се ловят изключително трудно - никога не плуват като черитата, а просто се дърпат 1 см встрани. И така се дебнем по 3D-страниците, докато накрая ритнат с опашка и изчезнат някъде... Кошмар! Улавянето на 30-40 бройки ми отнема 2 часа, после още 2-3 часа адаптация и следобедът отминал... Започнах да заселвам преди десетина дни, прехвърлил съм 320 и има верояно още 100-150. Така че идеята за временен аквариум вече е забравена, нямам нерви да ги ловя пак и да ги връщам... Ще си живеят в новия аквариум, докато не се наложи рестарт.
Що се отнася до новото място, според моите наблюдения за нуждите на тия хубавци, ако имаше и един 3D-гръб, щеше да е перфектният аквариум. Само че бях решил да не влагам пари във временен проект... Открити зеленясали камъни с цепнатини за криене между тях - това е мечтаният хабитат. Щяха да им харесат и няколко пещери, но когато някоя умре в пещерата, едва ли ще я видя и ще замърси водата... Няма нужда от мъхове, но и не пречат. Не обичат и растения, но е хубаво да има нещо бързорастящо, за да обира нитратите. В стария аквариум година и половина микрантемумът едва оцеляваше, но после като се олайняви дъното, направо полудя...
Имам десетина жертви досега, но все възрастни животни, нормално е те да имат проблеми с адаптацията, така че нещата се развиват нормално. А и според моя вкус май хубавко се получи, доволен съм...:)





ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

buchkata

Гебо,би ли споделил как правиш камъните на пасище.Силно осветление и Со 2 или.....?

iivs

Според мен тиламеланиите биха го разкрасили много!

gebo777

Не, не, СО2 в никакъв случай при кардинали! Не полагам никакви грижи за това, а и осветлението не е силно - две 60-см-ови пури Т8 по 18 вата и то от електро-магазина, не акваристки. Наскоро изгоря запалването на едната и я замених с LED-пура, не виждам разлика.
Вероятно, както при английските ливади, просто трябва време... :-D Доста отдавна съм стартирал - сигурно има 3 месеца... Или пък е от китайските пури, наистина нямам представа...

Публикациите са слети: 07.07.2016 18:45

Цитат на: iivs - 07.07.2016 18:19
Според мен тиламеланиите биха го разкрасили много!

Това е поправено вече, днес взех от asito няколко оранжеви - наистина придават още малко цвят :)




ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

Similar topics (5)

28805

Публикации: 2
Прегледи: 3533

10088

Започната от mistar_ti


Публикации: 12
Прегледи: 8847

55525

Публикации: 3
Прегледи: 2583

55114

Започната от niki20036


Публикации: 5
Прегледи: 2516

24063

Започната от madojean


Публикации: 16
Прегледи: 10097