• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 12:27

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Скариди Кардинал (Caridina dennerli)

Започната от gebo777, 26.06.2014 01:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

gebo777

Понеже вече няколко човека ме питат за подробности по отглеждането на тези красавци, може би е време да отворим и такава тема.
Това в никакъв случай не е ръководство за отглеждане - просто споделям краткия си личен опит. Все пак при положение, че за пет месеца от 20 бройки станаха може би 200-300, вероятно голяма част от нещата са правилни... :-) Очаквам buchkata да ме допълва. :-)
Първо аквариумчето - моето е теоретично 90 литра, чисто 75 литра вода. Триъгълно, ъглово, ужасно трудно за обслужване... Умерено осветление 2х18W Т8, 12 часа на ден (за да се развиват алги, които са основната им храна). Задължително добър външен филтър, нужна е отлична филтрация и отлична хигиена! Желателно е грундът да е минерален - изкуствените фирмени грундове по правило понижават рН, а ние гоним високо.

Най-важното - водата - забравете за чешмяната!!! Аз лично направих такъв опит и уморих 20 скариди - в Германия ги гледат в чешмяна вода, но нашата просто не става... Така че задължително осмозна вода и соли на SaltyShrimp! Тук вече има избор - Sulawesi Minaral 7.5 или Sulawesi Minaral 8.5. Кардиналите са най-адаптивният вид от Сулавеси и с успех се отглеждат в соли 7.5, които се разтварят по-лесно. От друга страна солите 8.5 пресъздават почти на 100% водата от Сулавеси, но пък се разтварят само с СО2... Не е нищо сложно, но си е допълнителен ангажимент - една бутилка с мая и захар и не се грижите за нищо - колкото е по-бурна реакцията, толкова по-бързо се разтварят. Просто трябва да мислите няколко дни предварително.
Румънецът, от когото си взех скаридите, ползва соли 7.5, а аз ползвам 8.5. Миналата седмица бях при него, за да си купя черита "жълт неон" за другия аквариум и естествено говорихме надълго и нашироко и за кардиналите. Оказа се, че при мен се размножават много по-бързо, отколкото при него и понеже моят опит е мизерен в сравнение с неговия, явно причината е в солите. Така че изборът на минерали всеки трябва сам да си го направи, засега да кажем, че и двата вида вършат работа.
Следващото важно нещо е да се поддържат постоянни условия, тия хубавци никак не обичат промените! Минимална разлика в температурата ден/нощ, своевременно доливане на изпарилата се вода с осмозна и минимални (но редовни!) смени на вода (10-15% седмично). Стремим се обаче към нулево ниво на нитратите, това е важно! Затова трябва да се ограничат всякакви източници на замърсяване, гниене и т.н.
При мен параметрите са такива:
-температура 27.5 -28
-КН 5.5
-GH 7
-рН 7.8 (в естествената им среда е 8.4, но при мен не се вдига повече...)
Естествено тези условия не са много подходящи за растения. Аз лично след много опити намерих 2-3 вида, които оцеляват, но само оцеляват... Като цяло отчитам като грешка оформлението на моя аквариум - сега бих направил красив хардскейп с много камъни и корени и малко мъх за цвят. Повърхностите на камъните и корените са любимото им място за хранене, след като зеленясат леко, а и осигуряват достатъчно укрития.
Относно храненето - пълни вегетарианци! Давам през ден-два по много малко храна за скариди, но честно казано, никак не са пристрастени - предпочитат да си скубят живи алги.
В заключение - уникално красиви, атрактивни и много активни през целия ден, истинска радост за окото! :) Успях да кача едно клипче в YouTube, вижте го - http://youtu.be/mX_ZUwjXHOo. Ще ми е много приятно да покажа и наживо малките "пианисти" на всеки, когото съм успял да заинтересувам и който има път към Варна - току-виж се е запалил още някой, че да можем да смесваме кръвните линии. На тел. 0887980527 съм - Гебо.
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

niky

Браво. Това си е една готова статия за тези скариди. Ако си съгласен, ще я редактираме малко и ще я кача на сайта. Ако имаш снимки и на скаридите също ще е добре.
Напиши и подробно - какъв е филтъра, с каква медия, какво е дъното - марково, кварцоя пясък...
Иначе за Германия си прав. Чешмяната вода идва с пх 8....GH e около 8....
Аз ползвам осмоза за моите кристъл ред, но мисля да се пробвам и с кардинали....само да измисля къде да ги гледам. :-)

Penta

Страхотни са, радост за очите.
Браво !

gebo777

Ники, разбира се, все пак целта е да се запалят повече хора!  :-) Имам няколко добри снимки, макар и стари, но са правени с хубава техника от един приятел - ще ти ги пусна на лични.
В нашата вода има какво ли не, при това си идва готова заредена с нитрати - във Варна са между 3 и 10 мг/л, в зависимост от валежите... А и всеки ден е с различен цвят, също като в приказката за Златка Златното момиче... :-D Вече дори при черитата не наливам чешмяна...
Сега подробностите - филтърът ми е Fluval 205, натъпкан до пръсване със Сипоракс. Понеже е за по-голям аквариум, съм намалил потока наполовина, защото не смея да пробвам как ще им се отрази силно течение. Все пак са езерен вид, а не речен...
А грундът ми е абсолютно безмарков - някакви черни камъчета, фракция 4-6 мм, в магазина беше в торбички без надпис...
Най-трудно се справих с температурата - при 27 градуса водата просто иска да се изпарява. Ако се сложи стъклен капак, се получава парников ефект и се вдига до 30-31. Без капак пък се загрява от осветлението (моето поне е доста близо)... Реших проблема с вентилатори, но с цената на 1.3 литра изпарения дневно. Разбира се, това е "бял кахър", но се наложи да обуча всички вкъщи какво и колко да доливат, когато не съм във Варна... :-D
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

miTko

Само ph-то на водата ли е причината да не ползваш чешмяната вода? Предполагам, че в Германия също я дезинфекцират, няма начин да я пуснат натурална. Питам, защото при нас в Пловдив е трърда, е не екстремна,но дали пък няма да стане.
Разни мои АКВАРИУМИ 

zariio

Проблема са и нитратите.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

gebo777

Много колеги съм чел да се оплакват, че черитата им дават фира след смяна на вода... А щом тия противоатомните черита не издържат, какво остава за по-кекавите видове...
Според мен тук е много занижен контролът, а торенето в земеделието е меко казано хаотично. След всеки дъжд тия торове и отрови се стичат във водоемите и после идват при нас... Особено пък при вас около Пловдив и Пазарджик каквото зеленчукопроизводство кипи, почти сигурно е, че растителните ви аквариуми ще минат и без допълнително торене... :-D А идва и кой-знае какво още...
Цехът ми е в прословутия варненски квартал Аспарухово - още преди три дни обявиха водата за годна за пиене, а днес все още цветът и е като кожа на мулатка... Е, добре де, от по-светлите... :-D
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

miTko

Аз с чешмяната вода и черитата нямам проблеми. Наливам директно, без престой дори. При нас обаче и общата твърдост е над 10, примерно 12-14.
Разни мои АКВАРИУМИ 

rakim

 miTko живеем на две преки един от друг,а водата в нас е такъв кенеф че идея си нямаш.Не знам може би от различни места ни идва.
540л Южна Америка

gebo777

Митко, може пък и да стане, все пак още сме на ниво експерименти... :-)
При мен в чешмяна вода си живяха щастливо два месеца, дори имах две женски с яйца. Но после една по една окапаха... Разбира се, причината може и друга да е, аз поне подозирам едни бактерии, характерни за нововнесените скариди.
Но представи си такъв сценарий - всичко ти се развива добре и след шест месеца, както постоянно се случва, се появява някаква гадост във водата... Излизат 2-3 статии по въпроса, от ВиК казват, че са взели всички мерки и вече няма проблем, но при теб вече са останали само камъни... При цена от десетина лв. за скарида, малко скъп ми изглежда този експеримент... :-)
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

gebo777

Благодарение на martata (на мен не ми беше хрумвало...) си отгледах малко водорасли в един буркан на терасата - от най-гадните, дето покриват стъклата... :-) Днес пуснах 3-4 парцала от тая гадост при Кардиналите и гледката ме впечатли - нахвърлиха се като глутница вълци!  :-D
Е ТЕ НА ТОВА МУ СЕ ВИКА ШВЕДСКА МАСА !!!  :-D :-D :-D








ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

buchkata

Много ги обичат.При мен се развъждат по покривното стъкло и веднъж седмично им го остъргвам и тогава настава подобна веселба.

gebo777

Колеги, стягайте вече Сулавеси-скаридарниците, че при мен май взе да отеснява... :-)
С удоволствие ще помагам със съвети на мераклиите! :-)
Пускам едно видео от телефон - не се вижда кой-знае какво, но ще добиете представа какъв мравуняк се получи:


ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

Асен Евгениев

Цитат на: gebo777 - 24.09.2014 22:00
стягайте вече Сулавеси-скаридарниците
Стягаме, стягаме! Мравунякът пълни окото! *THUMBS UP* *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Aseganapred

Страхотни са. Заребих се много, започвам да правя и моя. Колко е бройката с която е благоприятно да започна?

Similar topics (5)

21643

Публикации: 9
Прегледи: 5963

32

Публикации: 38
Прегледи: 18398

26794

Публикации: 1
Прегледи: 3131

44536

Публикации: 4
Прегледи: 3599

42467

Започната от chaykov


Публикации: 11
Прегледи: 5334